1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 9 март 2016 г.

Торта с бисквитени блатове

Любимата торта на моята майка е Медена торта или позната също като Френска селска торта и така като се замисля, за 8-ми март не съм приготвяла различна от нея в последните години. На този ден, тази торта е един от малкото начини да направя това, което знам че харесва мама и ще я зарадва J

Този път използвах малко по-различна рецепта за тестото и това е причината да я споделя с вас. За мен това е първи опит по тази рецепта и много ми хареса.
Знам, че много хора се страхуват от другия по разпространен начин с варенето на течните съставки за тестото, затова може да опитате този. Предимството на това тесто е, че се работи по-лесно, защото не става твърдо след като престои, както при оригиналната рецепта за медени блатове и е също толкова вкусно.
Тази Медена торта съм правила преди две години по оригиналната рецепта.
 
Необходими  продукти:
 
150 грама меко масло
1 чаена чаша захар на пясък
2 супени лъжици мед
2 яйца
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка оцет
4 – 4 ½  чаши брашно
 
За крема:
 
200 грама крема сирене Филаделфия
700 грама заквасена сметана
¾ чаена чаша захар на пясък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
семената от ½ шушулка ванилия
 

Приготвяне:

Комбинирайте с миксер маслото и захарта.
Добавете меда и разбийте отново.

Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера.
Разтворете содата в оцета и разбъркайте, докато се угаси. Добавете я към яйчната смес, разбъркайте.
Накрая добавете брашното и омесете, докато получите меко, нелепнещо тесто.

Поставете тестото в хладилника за 15-20 минути.

Включете фурната да загрява на 190⁰С.
 
Пригответе две или три тави за печене.
 
Разделете тестото на 7-9 части. Оформете топки.
Разточете всяка топка тестото върху хартия за печене на блат с диаметър 25 сантиметра и с дебелина половин сантиметър.
Можете да изрежете блатовете с ринг за оформяне на торти с еднакъв диаметър.
Печете всеки блат в продължение на 5 – 7 минути или докато стане със златисто-кафеникав цвят.

За да направите крема, смесете мекото крема сирене, заквасената сметана, захарта и ванилията.
Разбъркайте, с помощта на кухненска тел, докато захарта се стопи.
Сглобете тортата като поставите първия блат, директно върху чиния за сервиране и поставите около него ринг за сглобяване на торти. Намажете блата с крем и поставете следващия. Продължете, до изчерпване на количествата. Използвайте парчетата от изрязаните блатове за поръсване на тортата, като преди това ги смелите в блендер на дребни трохи.
 
Поставете готовата торта в хладилника за 24 часа преди да я разрежете.
 
Аз разделих тестото на 18 топчета по 80 грама всяко. Разточих ги с диаметър 20 сантиметра, директно върху хартията за печене. Исках да получа много тънки блатове и успях. Направих две торти, всяка с по девет блата.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...