1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 4 март 2016 г.

Печени понички с най-вкусния варен крем



Необходими продукти за тестото:

300 грама брашно + 50 грама за доомесване
1 пакет суха мая
120 милилитра топло мляко
1 щипка сол
1 яйце
5 супени лъжици захар
50 грама масло

Необходими продукти за варения крем:


500 милилитра пълномаслено мляко
1 шушулка ванилия
6 жълтъка
120 грама захар
6
5
грама царевично нишесте
50 грама масло
100 грама бял шоколад
200 милилитра сметана за разбиване
 

Приготвяне:

Намажете тава подходяща за печене с масло и я оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка купа смесете топлото мляко с 2 супени лъжици захар и 7 грама суха мая. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 20 минути.
Разтопете маслото, но без да става течно, само да омекне добре.
Разбийте яйцата с вилица с останалата захар.
Пресейте брашното и прибавете към него солта, разбъркайте и направете кладенче по средата. Изсипете в кладенчето активираната мая и разбитите със захарта яйца.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре.
Накрая прибавете и маслото. Разбъркайте отново с дървената лъжица.
Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото да втасва за един час в топло помещение.
След като тестото е втасало, поръсете плота с малко брашно и го извадете. Омесете за кратко и оформете малки топчета, по 40 грама всяко.
Подредете ги върху тава постлана с хартия за печене и ги оставете да втасат за 30 минути.

Поставете поничките в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути, след което намалете температурата на 180⁰С.

 

За варения крем:

Оставете млякото на среден огън на котлона с шушулката ванилия в него, като предварително сте я разрязали наполовина и сте остъргали семената.  Варете 10 минути и извадете ваниловата шушулка.
Междувременно, смесете жълтъците в купа със захарта и царевичното нишесте. Разбийте, като се уверите, че не са останали бучки.
Премахнете тенджерата с млякото от котлона и добавете няколко лъжици от топлото мляко към жълтъците, разбъркайте. След това постепенно с непрекъснато бъркане прибавете жълтъците и нишестето към млякото.
Варете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато крема се сгъсти.
Веднага след като кремът се сгъсти отстранете от огъня, добавете маслото и шоколада и разбърквайте, докато се стопят напълно.
Изсипете крема в тава на по-тънък слой и го покрийте с найлоново фолио, което да докосва повърхността му, за да не хване коричка, докато изстива.
Охладете крема в хладилника.
След като е напълно охладен, разбийте студената сметана с миксер на средно твърд крем и го добавете към варения крем на няколко части, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.
Разрежете поничките на две и шприцовайте от крема в тях.
 
Да ви е сладко!

6 коментара :

  1. Таня, за крема брашно или нишесте се използва? Рецептата много ми допада и с удоволствие бих ти откраднала една две понички :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, поправих грешката.., не знам къде съм се отнесла, докато съм писала :)
    Благодаря ти :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, много изкушаващо изглеждат! Кремът наистина е фантастичен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Инче :)
      Радвам се, че ти харесват! Ти съм забелязала, че си почитател на по-здравословните варианти :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Изглеждат съвършени! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе :)
      Честит празник и на теб на патерица :) Аз не можах да смогна вчера с нищо, но ще наваксам !
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...