1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 20 март 2016 г.

Ливанска торта с патладжани

Необходими продукти:
 
2 патладжана
1 чаша ориз
60 милилитра зехтин
3 малки глави лук
3 скилидки чесън  
250 грама гъби печурки
150 грама доматено пюре или домашна лютеница
¼ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
Сол и черен пипер
1 чаша зеленчуков бульон
няколко печени бадема
магданоз

Приготвяне:

Нарежете патладжаните надлъжно на ленти с дебелина един сантиметър. Поръсете всяка лента със сол. Оставете ги настрани за 30 минути, докато се отдели от тях лютата течност.
Изплакнете ориза обилно няколко пъти (водата след измиването трябва да е бистра) и го поставете да се готви в тенджера с две чаши вряща подсолена вода. Прибавете 3 супени лъжици зехтин и разбъркайте. Захлупете тенджерата и намалете котлона на много ниска степен.
В същото време, обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно..
Почистете гъбите и ги нарежете на филийки.
Запържете гъбите с две супени лъжици зехтин до златисто. Извадете ги от тигана и поставете още две супени лъжици зехтин. Запържете лука и чесъна.

Когато лука омекне и се запържи, прибавете, пушения червен пипер, доматеното пюре или лютеницата и гъбите, разбъркайте и подправете с кимион, сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220°C.
Попийте водата от филийките патладжан с кухненска хартия и ги подредете в голяма тава върху хартия за печене. Намажете повърхността им с четка със зехтин. Печете в продължение на 20-25 минути. Можете да изпечете лентите от патладжан и на грила във фурната, ако имате такъв, като внимавате да не прегорят.
Извадете патладжана и намалете температурата на фурната до 180°C.


Намажете добре със зехтин, тавичка с незалепващо покритие с високи страни с диаметър 24 сантиметра. Подредете парчетата патладжан ветрилообразно. Добавете половината от ориза, а върху него плънката от гъби домати и лук. Отгоре разпределете другата половина от ориза.  Притиснете плътно с шпатула плънките. Изсипете половината от бульона внимателно и поставете във формата. Когато водата се поеме, изсипете другата половина от бульона.
Печете тортата от патладжани в продължение на 30 минути. Оставете да изстине за 10-15 минути, преди да я обърнете в чиния за сервиране.
При сервиране, поръсете торта със запечените и нарязани бадеми и пресен магданоз.

Можете да поднесете всяко парче със сос от кисело мляко с чесън или със доматен сос.

Много вкусно и ефектно ястие, което със сигурност ще харесат всички на масата.

10 коментара :

  1. Много апетитно! Страхотно предложение, Таня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валя и Ирина! Вие сте ценители на източната кухня, като мен :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Да, вярно е, имаме сходни вкусове. :)

      Изтриване
  2. Таничка, както винаги, си приготвила голяма вкусотия и най-вече красота за окото!
    Усмивки и успешна пролетна седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Радвам се, че ти харесва :)
      Слънчеви дни и на теб желая!

      Изтриване
  3. Танче, аз и солени торти е отказвам! А тази е толкова вкусна ;) Честита пролет, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси!
      Честита пролет и на теб!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. О, това ме грабна, Танче! Много интересна торта и със сигурност вкусна. Ще я опитам непременно. Благодаря ти за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва идеята, Йоли :)
      Аз пък следващия път, ще я облека цялата торта в патладжани, както всъщност трябваше да бъде и този път, но заради мистър Каприз не сложих повече.
      Аз ти благодаря!

      Изтриване
  5. Танче,
    разкошна е тази торта, много впечатляващо предложение с патладжани.Но комбинацията наистина е перфектна и всичко е много красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...