1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 6 февруари 2016 г.

Питки със заквасена сметана и ароматна плънка

Необходими продукти:
 
250 милилитра топло прясно мляко
40 грама прясна мая
2 и ½ супени лъжици захар
250 грама заквасена сметана
150 милилитра топла вода
2 яйца, единия жълтък се отделя за намазване на питките
120 милилитра олио
1 и ½ супени лъжици сол
около 1200 грама брашно тип 650

За плънката:

150 грама краве сирене
1 топче моцарела
1 щипка сол
1 супена лъжица сушен босилек

Приготвяне:

За да приготвите плънката начупете сиренето на дребно и нарежете моцарелата на малки парченца. Поръсете със сушения босилек и солта и разбъркайте всичко равномерно.
Оформете с длан притискайки, продълговати фитилчета от плънката, които да поставите в тестото по късно. По този начин се оформят по-лесно питките.
 
В малка купа изсипете хладкото прясно мляко, прибавете маята и захарта и разбъркайте, докато захарта се стопи и маята се разтвори. Прибавете една чаша от брашното и разбъркайте с кухненска тел на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа докато втаса и купата се изпълни.
В малка купа смесете заквасената сметана с топлата вода и разбъркайте на айран. Прибавете и олиото.
Отделно разбийте яйцето и единия белтък.
В голяма купа пресейте около 800 грама от брашното и добавете към него солта, разбъркайте.
В брашното направете кладенче и изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото и яйцата.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси и започне да се образува тесто, което се оформя на топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Поставете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато се оформи и спре да лепне.
Поставете го обратно в купата и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата на топло за 1 и ½ часа или докато увеличи обема си двойно.
Пригответе две големи тави, като ги покриете с хартия за печене.
След като тестото е втасало, го поставете върху набрашнена повърхност и го разделете на малки топчета по 50 грама всяко.
Оформете питките, като поставяте по едно фитилче със сирене и моцарела във всяко парче тесто и прищипете крайчетата му. Поставете питките върху тавата с хартия за печене. Оставете ги да  втасат за 30 минути.
Преди да ги изпечете намажете питките с жълтък разбит с една супена лъжица прясно мляко.
Поставете тавата в студена фурна и включете температурата на 200⁰С.
Печете 10 минути, а след това намалете топлината на 180⁰С и печете още 20 минути, докато питките станат със златисто-кафеникава коричка.


Тези питки за бургери са направени от същото тесто. Съвършени пухчета!



20 коментара :

  1. Ех... Ама как исках да видя отхапана питка и отхапан бургер! Нямаше ли го Берто наоколо, сигурна съм, че щеше да съдейства за това. :)))
    Чудесни са, Таничка, и двата варианта! Пухкави, пухкави, та чак пуФФФкави! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че всичко е заради Берто :) Аз бях планувала само тези нагиздените питки :) другите заради него ги направих. Всички добре похапнаха, но не се сетих да снимам отгризан хамбургер :)
      Благодаря ти, Гери!
      Прегръдки от мен, мила!

      Изтриване
  2. С удоволствие ще изпробвам рецептата, Танче! А бургерите са прекрасни, не мога и да си представя колко са вкусни, най-вече, защото са домашни. : )
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще ти харесат, Светле :)
      Бургерите са с телешка кайма и домашно приготвена салата Колсло, много вкусни станаха.
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  3. Права си, Таничка за тестото.
    Всичко с него е чудесно!
    Вкусни и красиви питки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харeсват, Дани :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Прелестни са,особено тези с плетеницата.....Поздравления и за чудните фотографии,както винаги,Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятни питчета! Наскоро преоткрих босилека и ще се възползвам от рецептата:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ :)
      За мен вкуса от живота без босилек не е същия :) Винаги имам в саксия вкъщи.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Прекрасни са хлебчетата, Таничка! От всичко искам да опитам...дано да си направила повечко, че нападам:) Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да ме уплашиш, не ти личи да си от най-ящните :)
      Много ти благодаря, Люси!
      Хубава седмица и на теб, мила!

      Изтриване
  7. И питки и бургери, всичко ще ти отмъкна! Каква прелест са само! Таничка, как ги създаваш тези красоти!? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват, Кате :)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте, тук, където съм, няма прясна мая. Мога ли да ползвам суха и тестото трябва ли да се оставя да втасва в такъв случай? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да използвате суха мая. Пригответе я по същият начин, както съм описала за прясната и разбира се оставете тестото да втасва, преди да оформите питките и преди да ги изпечете.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...