1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 15 февруари 2016 г.

Шоколадов кейк с Бейлис


Необходими продукти за блата:

150 грама масло
100 грама тъмен шоколад, нарязан
100 грама захар на пясък
100 грама кафява захар
50 грама натурално какао на прах, пресято
180 милилитра Бейлис
170 грама брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
3 яйца, със стайна температура

Необходими продукти за Шоколадовия Бейлис крем:

100 грама млечен шоколад, нарязан на ситно
50 грама тъмен шоколад
100 милилитра течна сметана
50 милилитра Бейлис
щипка морска сол
1 супена лъжица масло, със стайна температура


Приготвяне:


Загрейте фурната до 160 ° C.

В удобна тенджерка на слаб огън, добавете маслото, шоколада, захарта, какаото на прах и Бейлиса. Когато шоколада и маслото се разтопят, разбъркайте докато всичко се смеси добре. Уверете се, че захарта се е стопила и няма бучки от какаото. Свалете сместа от огъня и я оставете да се охлади в продължение на 5 минути.

В това време, намажете форма за печене с диаметър 20-22 сантиметра.

 
Пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата и солта.

Добавете яйцата към леко охладения шоколад и разбъркайте добре.

Внимателно прибавете брашнената смес, като я пресявате на няколко пъти върху шоколадовата. Разбърквайте след всяко добавяне, като внимавате да не останат бучки.

Изсипете тестото в подготвената форма.

Печете кейка за около 40-45 минути или докато дървен шиш ще излиза чист след като прободете кейка.

Тортата ще се надуе и напука при печене, но това е нормално за всеки кейк. Ще трябва издутината да бъде изрязана, ако искате да гарнирате с шоколадов крем и да имате една равна повърхност подходяща за украсяване.

Извадете кейка  от фурната и го оставете да се охлади във формата за 10 минути. След това го преместете върху метална решетка, докато се охлади напълно.

Приготвяне на шоколадовия крем ганаш с Бейлис:

Поставете нарязания на ситно шоколад в купа и го оставете настрана.

Сложете сметаната, Бейлиса и солта в малка тенджера. Загрейте сместа, до кипване и залейте шоколада с нея. Оставете за една минута. След това внимателно разбъркайте, докато получите гладък крем, накрая прибавете и маслото. Оставете крема на стайна температура, докато се охлади напълно.

Ако предпочитате, може да използвате тъмен шоколад за ганаша, тогава след охлаждане крема ще бъде с по-твърда консистенция и ще можете да го намажете с палетен нож върху кейка. Аз използвах млечен шоколад, защото исках да получа крем с по-течна структура и да залея с него повърхността и стените на кейка.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...