1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 9 януари 2016 г.

Сладки Козуначени Колачета


Необходими продукти:

1 чаша топло мляко + 1 супена лъжица захар
⅔ чаша захар

2 чаени лъжички суха мая
3 яйца + 1 яйце за намазване на колачите преди печене
½ чаена чаша заквасена сметана
½ чаша разтопено масло
¼ чаша олио
кората на един портокал
1 чаша стафиди
5 чаши брашно

щипка сол
макови, сусамени семена и захар с вкус на ванилия за поръсване (по желание)

Приготвяне:

В средно голяма купа се смесват топлото мляко с 1 супена лъжица захар и 2 чаени лъжички суха мая. Разбъркайте всичко, докато маята се разтвори и добавете една чаша от брашното. Разбъркайте на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 1 час.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Прибавете към него и олиото.
Разбийте яйцата със захарта и прибавете заквасената сметана.
Пресейте останалото брашно и прибавете солта, разбъркайте.

Изсипете в кладенчето сместа от брашно и мая, след това маслото и накрая яйцата със захарта и заквасената сметана. Прибавете и настърганите на ситно кори от портокал.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре. Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Прибавете на няколко пъти и стафидите, като поръсвате плота с малко брашно, но не прекалявайте, за да остане тестото меко.
Поставете тестото в купа намазана  олио и я покрийте с найлоново фолио.

Оставете тестото да втасва за 1, 1 и  половина часа в топло помещение.
След втасването на тестото го поставете върху поръсен с малко брашно плот и го  разделете на 4 равни части, за да направите 4 колачета.

Разделете всяко парче на 3 части, 2 от които еднакви по големина, а третото малко по-малко.
Направете от по-големите парчета дълги фитили по 35 сантиметра всяко. Усучете ги по метода на оплитане на конец за мартеница и ги оформете в кръг.
Третото парче също направете на дълъг фитил, толкова колкото да обгради колачето от външната страна.
Оформените колачи, поставете върху голяма тава застлана с хартия за печене и ги оставете да втасват за 40 минути на топло.
Преди да изпечете колачите, ги намажете с разбито яйце и поръсете със сусам и маково семе.
Печете колачите 25-30 минути, докато станат със златисто-кафеникав загар.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...