1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 31 януари 2016 г.

Понички с ванилов крем

Необходими продукти:

300 милилитра пълномаслено мляко
20 грама прясна мая
2 средни яйца
150 грама фина захар

70 грама меко масло
30 милилитра олио
1 голяма щипка сол
кората от един портокал

около 600-650 грама брашно
1 пакет ванилов пудинг на доктор Йоткер


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете 100 грама брашно, маята и две супени лъжици от захарта. Разбъркайте добре. Добавете хладкото мляко и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло място за 30 минути.
В малка купа разбийте яйцата със захарта.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади.
В голяма купа пресейте около 400 грама брашно и направете в него кладенче.

Изсипете в кладенчето втасалата мая, разбитите със захар яйца и настърганата портокалова кора.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гъсто лепкаво тесто. Изсипете маслото на три пъти, като разбърквате след всяко прибавяне, докато се усвои напълно от тестото.
Поръсете обилно с брашно работния плот и изсипете тестото. Омесете го, докато получите меко и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа, поръсена с малко брашно и покрийте с найлон. Оставете тестото на топло за един час.

През това време пригответе крема според указанията на опаковката и го оставете да изстине напълно, като по повърхността му постелите найлоново фолио, за да не хваща коричка.
Постелете върху две големи тави хартия за печене и ги поръсете с малко брашно.
След като тестото е увеличило обема си двойно, го извадете върху леко набрашнена повърхност и го разточете на кора с дебелина 1 сантиметър. Изрежете с кръгъл ринг понички и ги поставяйте върху тавите с хартията за печене. Покрийте ги с найлон и ги оставете да втасат за 30-40 минути.

Можете да изпечете поничките в предварително загрята фурна на 180⁰С или да ги изпържите в нагорещено олио на средна топлина.
Поставете крема в сладкарски пош с остър накрайник.
След като поизстинат, напълнете поничките с ваниловия крем.

4 коментара :

  1. Пържените са по-тъмните, нали Танче? По-изкушаващо изглеждат от печените.
    Може ли да си дръпна едничка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Весе, по-тъмните са и се чудех защо винаги са по-вкусни те :)
      Почерпи се, щом ти харесват :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Няма да ги разделям......"И двете дядо попе!",:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сладко, Миленче :D
      И аз не ги делих и от двата вида си хапнах вкусно, вкусно!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...