1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 19 януари 2016 г.

Хляб със семена и ядки





Необходими продукти:

200 милилитра хладко прясно мляко
30 грама прясна мая
2 супени лъжици захар
250 грама кисело мляко
150 милилитра хладка вода
100 милилитра слънчогледово олио
3 чаени чаши бяло брашно
2 чаени чаши пълнозърнесто брашно от еднозърнест лимец
2 чаени лъжички сол
3 супени лъжици ленено брашно
2 супени лъжици сухо прясно мляко
3 супени лъжици маково семе
3 супени лъжици сусамово семе
50 грама белени слънчогледови семена
100 грама орехови ядки
 
Приготвяне:
 
В малка купа изсипете хладкото прясно мляко, прибавете маята и захарта и разбъркайте, докато захарта се стопи и маята се разтвори. Прибавете една чаша от бялото брашно и разбъркайте с кухненска тел на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа, докато втаса и увеличи обема си до ръба.

В голяма купа, поставете останалото брашно, прибавете всички семена, ядки, сухото мляко и солта. Разбъркайте, докато всичко се смеси равномерно.
 
Разбъркайте киселото мляко със водата на айран и добавете олиото.

В брашното направете кладенче и изсипете в него втасалата мая и айрана с олиото.
 
Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси и започне да се образува тесто, което се оформя на топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Поставете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете за кратко, само докато се оформи и спре да лепне. Тестото трябва да бъде много меко.
Поставете го обратно в купата и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата на топло за 1 и 1/2 часа или докато увеличи обема си двойно.
 
Пригответе две продълговати форми за хляб, като ги намажете с олио.
 
След като тестото е втасало, го поставете върху набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Оформете хляба както ви харесва и го поставете във формите за печене. Оставете го втаса, докато изпълни формите.
 
Поставете и двете форми едновременно във фурната и я включете на 200⁰С. Печете 20 минути, а след това намалете топлината на 180⁰С и печете още 25-30 минути, докато хляба стане със златисто-кафеникава коричка.
 
Невероятен е! Да ви е сладко, ако решите да опитате!

11 коментара :

  1. Хлябът е със сигурност много вкусен,но не мога да съобразя как е оформен.Може ли да споделите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Както съм обяснила, готовото тесто се разделя на две части, защото количеството е за два хляба в продълговати форми.
      Всяка част се разделя на още две, които се правят на фитили и се преплитат съвсем просто, както се увиват бял и червен конец за мартеници (затова се сетих, като пример). Надявам се, че става ясно от това.
      Благодаря ви!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Много благодаря.С удоволствие разглеждам блога ви и черпя идеи.Хубаваа вечер.

      Изтриване
  2. Таничка хлябът ти изглежда прекрасно! Ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Дани :) Наистина е страхотен, за моя вкус това е Хляба!!!
      Ще споделиш дали ти е харесал :)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Изглежда страхотно Танче,

    Ако нямам такива форми какво ще ми препоръчаш за оформянето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стамене!
      Можеш да използваш всякаква друга метална или тефлонова форма за печене (кръгла, правоъгълна или друга). Не е подходяща керамична и стъклена, защото не се изпича много добре отдолу.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Лелее какъв хляб! Други думи нямам с които да го опиша!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Да, вълшебно изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...