1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 1 януари 2016 г.

Шоколадово суфле гарнирано с боровинки



Необходими продукти за шоколадовия център:

100 грама шоколад
4 супени лъжици сметана
1 супена лъжица масло


Необходими продукти за суфлето:

100 грама масло, нарязано на парчета
180 грама шоколад, начупен на парчета
½ чаша ситна захар
2 яйца и един жълтък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
85 грама брашно
чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка морска сол
замразени боровинки за гарниране


Приготвяне:

Първо пригответе шоколадовия център за суфлетата.
В малка тенджера поставете шоколада, сметаната и маслото на водна пара. Разбъркайте на слаб огън, докато всичко се разтопи и се получи еднороден лъскав крем.

Прехвърлете сместа в малка купа и я оставете да се охлади за 15 минути. Поставете прозрачно домакинско фолио върху форма за лед и изсипете шоколадовия крем в шест от дупките.
Замразете във фризера в продължение на 1 - 2 часа.

За тестото:

Загрейте фурната до 180
С.
Намажете обилно с масло и поръсете с какао шест малки формички за печене.
Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и солта.
В голяма купа смесете начупения шоколад и маслото. Поставете на водна пара и разбърквайте, докато се разтопят и се смесят.
В голяма купа с електрически миксер разбъркайте яйцата и захарта на средно-висока скорост, докато станат пухкави и плътни, около 5 минути. Прибавете екстракта от ванилия. Прибавете към тях охладената шоколадова смес със силиконова шпатула. Добавете брашното с бакпулвера и солта, леко разбъркайте, докато всичко се смеси.

Разпределете тестото в подготвените формички за печене, като поставите първоначално по две лъжици от тестото. Върху него поставете по едно парче от замразения  шоколадов ганаш и отгоре отново по две лъжици от тестото. Изравнете и поставете формите в предварително загрятата фурна.

Печете около 25 минути.

Нека суфлетата се охладят 7- 10 минути, преди да ги сервирате.

Гарнирайте със замразени боровинки или с друго според вашия вкус.

За мен най-подходящата гарнитура за суфлето е голяма топка ванилов сладолед, но за забраванковците, Кайзер кафето и боровинките свършиха работа J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...