1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 1 януари 2016 г.

Шоколадово суфле гарнирано с боровинки



Необходими продукти за шоколадовия център:

100 грама шоколад
4 супени лъжици сметана
1 супена лъжица масло


Необходими продукти за суфлето:

100 грама масло, нарязано на парчета
180 грама шоколад, начупен на парчета
½ чаша ситна захар
2 яйца и един жълтък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
85 грама брашно
чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка морска сол
замразени боровинки за гарниране


Приготвяне:

Първо пригответе шоколадовия център за суфлетата.
В малка тенджера поставете шоколада, сметаната и маслото на водна пара. Разбъркайте на слаб огън, докато всичко се разтопи и се получи еднороден лъскав крем.

Прехвърлете сместа в малка купа и я оставете да се охлади за 15 минути. Поставете прозрачно домакинско фолио върху форма за лед и изсипете шоколадовия крем в шест от дупките.
Замразете във фризера в продължение на 1 - 2 часа.

За тестото:

Загрейте фурната до 180
С.
Намажете обилно с масло и поръсете с какао шест малки формички за печене.
Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и солта.
В голяма купа смесете начупения шоколад и маслото. Поставете на водна пара и разбърквайте, докато се разтопят и се смесят.
В голяма купа с електрически миксер разбъркайте яйцата и захарта на средно-висока скорост, докато станат пухкави и плътни, около 5 минути. Прибавете екстракта от ванилия. Прибавете към тях охладената шоколадова смес със силиконова шпатула. Добавете брашното с бакпулвера и солта, леко разбъркайте, докато всичко се смеси.

Разпределете тестото в подготвените формички за печене, като поставите първоначално по две лъжици от тестото. Върху него поставете по едно парче от замразения  шоколадов ганаш и отгоре отново по две лъжици от тестото. Изравнете и поставете формите в предварително загрятата фурна.

Печете около 25 минути.

Нека суфлетата се охладят 7- 10 минути, преди да ги сервирате.

Гарнирайте със замразени боровинки или с друго според вашия вкус.

За мен най-подходящата гарнитура за суфлето е голяма топка ванилов сладолед, но за забраванковците, Кайзер кафето и боровинките свършиха работа J

8 коментара :

  1. Щастлива Нова година, Танче!
    Да е здрава, мирна, късметлийка, изпълнена с много любов и приятни емоции!
    Чудесно суфле си приготвила!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Честита Нова година и на теб, мила!
      Дано ти донесе всичко, което си мечтала и да успееш да изпълниш всичко планувано през миналата, за което не остана време :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Честита Нова Година! Много здраве и късмет!Разкошен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Честита Нова Година, Траяна!
      Да е здрава, успешна и пълноценна за теб и семейството ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Честита нова година! Бъдете живи и здрави, ти и семейството ти! Много положителни емоции и спиращи дъха моменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Честита Нова Година и на теб и семейството ти!

      Изтриване
  4. Ох, изглежда чудно суфлето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много го обичам това шоколадово изкушение!
      Една вечер преди Нова година реших да поглезя домашните и осъзнах, че нямам рецептата в блога. Снимките бяха странни със светкавицата, но малко ги понопудрих :)
      Благодаря ти, Стамене!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...