1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 29 ноември 2015 г.

Кадаиф-баклава

Необходими продукти за тава с размери 25х20 сантиметра:

6 фино точени кори за баклава на Белла

150 грама печен кадаиф

100 грама суров обелен шамфъстък

100 грама орехи

100 грама масло

Захарен сироп:

4 чаши вода

3 чаши захар

сока от половин лимон

Приготвяне:

Сварете захарния сироп за 10 минути на среден огън и го оставете на страни да се охлажда, докато приготвите кадаифа. След като се поохлади, прибавете лимоновия сок.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади преди да го използвате.

Намажете тавичката, с помощта на четка с разтопено масло.

Запечете ядките в сух тиган на котлона за кратко, само докато отпуснат аромата си. Нарежете ги на дребни парченца. Можете да ги смелите в кухненски блендер, ако предпочитате.

Кадаифа натрошете в шепа, но не прекалявайте. Прибавете половината от разтопеното масло към него и разбъркайте, за да се разпредели добре в него.

Включете фурната да загрява на 190⁰С.

Вземете една от точените кори с дългата страна към вас и с помощта на четка я намажете добре с масло. Прегънете кората на две ( сякаш прелиствате лист от книга ) и намажете отново с масло.
Разпределете 3 супени лъжици от кадаифа на половината на кората по ширина. По средата върху него поставете две супени лъжици от ядките в една линия и завийте кората на руло.
Поставете кората в предварително намазаната тавичка.
Постъпете по същия начин и с останалите кори.

Така приготвената Кадаиф-баклава , нарежете на малки парчета и намажете с останалото масло отгоре.
Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути, докато корите станат кафеникаво-златисти на цвят.

След като извадите Кадаиф-баклава от фурната веднага залейте с хладкия захарен сироп.
Завийте тавата с найлоново фолио и оставете за няколко часа, докато изстине напълно и попие захарния сироп.

Преди сервиране поръсете всяко парче Кадаиф-баклава с печен, начупен шамфъстък.

Да ви е сладко!

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Мини питки със сушени домати, целина и сирена


Приготвят се за пет минути и са изключително ароматни, хрупкави отвън и мекички отвътре.
Вкусни са както топли, така и на следващия ден.
Броя им зависи от размера, може да се намали или увеличи.

Тези ароматни питки, които се приготвят наистина бързо, ги прави чудесна идея за неочаквани гости или бързо мезе на бирата ;), семейни вечери и вкусна закуска за  ученици J

Необходими продукти:

2 чаши брашно
1 супена лъжица бакпулвер
½ чаена лъжица сол
1 чаена чаша кисело мляко
1 супена лъжица вода
⅓ чаша синьо сирене, натрошено
⅓ чаша твърдо козе сирене, натрошено
½ чаша сушени домати едро нарязани
1 шепа листа от целина, ситно нарязани
2 супени лъжици разтопено масло
1 чаена лъжичка от зехтина на сушените домати
5 супини лъжици черен сусам
10 супени лъжици бял сусам

Приготвяне:

Смесете двата вида сусам в плоска чиния и го оставете настрани, докато ви потрябва.

Загрейте фурната до 190°С.
Постелете голяма тава с хартия за печене.

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете сухото козе сирене, синьото сирене, сушените домати и нарязаните листа от целина. Смесете всичко с ръце, за да полепне брашното по всички продукти. Добавете маслото, зехтина и киселото мляко. Разбъркайте с лъжица, докато получите топка тесто. Поръсете с една, две супени лъжици тесто и за кратко омесете тестото, само докато се оформи. Внимавайте да не прекалите с месенето, за да станат питките мекички.

С помощта на намазани с олио ръце, откъсвайте от тестото парченца с големината на голям орех и оформете кръгли топчета, без да притискате силно тестото. Оваляйте всяко топче в сусам и ги подредете върху тавичката за печене на около 5 сантиметра едно от друго.

Печете малките питки в загрятата фурна, в продължение на 25 минути, докато получат лек златист цвят.

събота, 21 ноември 2015 г.

Плетено хлебче с билки


Необходими продукти:
 
За тестото:

20 грама прясна мая
2 чаени лъжички захар
150 милилитра хладка вода
200 милилитра пълномаслено прясно мляко
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
2 яйца, единия жълтък служи за намазване на питката
1 чаена лъжичка сол
700 грама брашно

За плънката:

4 стръка пресен босилек
4 стръка прясна маточина
1 супена лъжица сушена мащерка
2 супени лъжици сусам
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици зехтин
1 скилидка чесън, много ситно нарязана
1 щипка сол

Приготвяне:
 
Намажете удобна тавичка за печене с масло и я оставете настрани, докато ви потрябва.

В малка купа, разтворете маята в хладката вода и добавете захарта. Разбъркайте и оставете за около 10 минути маята, докато се активира.

В голяма купа смесете брашното със солта и прибавете, млякото, яйцето и белтъка, маслото и маята, разбъркайте, докато получите гладка консистенция. Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност. Замесете докато получите гладко и еластично тесто, което се оформя добре на топка и не лепне по ръцете ви.
Поставете тестото в намазана с олио купа. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да втасва около един час.

Направете гладко песто от изброените продукти за плънката.

Втасалото тесто поставете върху леко набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Разточете всяка част на правоъгълник с размери 20X40 сантиметра. Разделете приготвеното песто на две и намажете и двете части тесто равномерно. Навийте правоъгълниците на руло и ги разрежете на половина по дължина. Оплетете по този начин и поставете питката в предварително подготвената тавичка.
 

Включете фурната на 190°С. Намажете питката с яйчния жълтък разбит с една супена лъжица прясно мляко. Печете питката до златисто кафяво, около 40 минути.
 

вторник, 17 ноември 2015 г.

Печени сладки картофи с плънка от киноа, гъби и сушени домати

Необходими продукти:

4 сладки картофа
2 супени лъжици зехтин

1 чаена чаша киноа
2 чаени чаши хубав бульон
1 чаена лъжичка масло
1 супена лъжица зехтин
2 малки скилидки чесън
150 грама печурки
10 обезкостени маслини Каламата или други
10 сушени домата
1 чаена лъжичка мащерка
6-7 стръка магданоз
Сол и черен пипер


Приготвяне:

Картофите се нарязват много леко по средата, където ще се постави плънката, за да може при печенето да не се пукнат неконтролирано. Поставят се в тавичка постлана с хартия за печене. Поливат се с две супени лъжици зехтин и се поставят във фурната за 45 минути на 190⁰С.

През това време се приготвя плънката. Бульона се поставя на котлона в подходящ съд с капак, докато заври и към него се прибавят маслото и мащерката, а след това и киноата. Температурата се намалява на много ниска степен ( в моя случай от 9 степени на 2 и ½), трябва само да къкри много слабо под капак, а не да ври интензивно. Киноата е готова, когато течността се поеме напълно от семената.

В удобен тиган се запържват гъбите със ситно нарязания чесън и когато са почти готови се прибавят нарязаните сушени домати и маслини. Тигана се отстранява от котлона и се добавя нарязания магданоз. Така приготвените продукти се смесват с готовата киноа, като не се прекалява с разбъркването. Плънката се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Готовите картофи се разрязват дълбоко и се изважда по една супена лъжица от вътрешността, така че да се отвори пространство за плънката. Напълват се хубаво с киноа и се сервират още топли, гарнирани с тънка струйка зехтин.

неделя, 15 ноември 2015 г.

Брауни с тиквено пюре и шоколадов ганаш

Необходими продукти:

120 грама черен шоколад, нарязан на дребни кубчета
140 грама масло

4 супени лъжици олио
1 чаша захар
3 големи яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша брашно

½ чаена лъжичка бакпулвер

За пълнежа от тиква:

120 грама крема меко сирене
 ½ чаена чаша пюре от тиква
¼ чаена чаша захар на пясък
½ чаена лъжичка смесена подправка за коледни сладкиши
½ чаена лъжичка екстракт от ванилия

За шоколадовия ганаш:

120 грама шоколад

½ чаена чаша сметана
1 супена лъжица глюкоза, не е задължително
 

Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 175⁰С.
Постелете тавичка с размери 22x22 сантиметра с хартия за печене.

Поставете на водна пара в голяма купа маслото, олиото и шоколада. Разбъркайте, докато маслото и шоколада се стопят. Премахнете купата от парата, преди шоколада да се е разтопил напълно и оставете настрани, докато се разтопи, така ще изстине по-бързо сместа.


Подгответе тиквения слой, като в средно голяма купа смесите крема сиренето, тиквеното пюре, захарта, подправката и ванилията. Разбийте с електрически миксер или с кухненска тел, докато сместа стане гладка. Оставете настрани, докато ви потрябва.

След като маслото и шоколада са разтопени и леко охладени, прибавете към тях захарта, яйцата, ванилията и солта. Последно добавете брашното със смесения бакпулвер и разбъркайте, докато само се смесят всички съставки.

Изсипете ¾ от тесто в подготвената тавичка. Поставете тиквения пълнеж с лъжица на няколко места върху шоколадовата смес и отгоре прибавете равномерно останалото шоколадово тесто, изравнете.

Печете тиквеното брауни в предварително загрята фурна за 30-35 минути, не прекалявайте.

Оставете да се охлади напълно, върху метална решетка.
 
За да направите ганаша, залейте начупения шоколад в подходяща купа с добре затоплената сметана и разбъркайте. Добавете и глюкозата, ако използвате. Внимавайте сметаната да не е прекалено гореща, защото шоколада ще прегори. Изсипете топлия крем върху тиквеното брауни и го оставете да престои около 3-5 минути. Нарежете и сервирайте.
 
Насладете се на този шоколадов разкош J

събота, 14 ноември 2015 г.

Къпана баница с кори за лазаня

Необходими продукти за тавичка са размери 20 на 30 сантиметра:

половин пакет кори за лазаня
50 грама масло
20 милилитра олио
5 яйца
300 грама краве сирене
3 супени лъжици брашно
1 голяма щипка сол
½ чаена чаша кисело мляко
½ чаена лъжичка сода
1 чаена чаша прясно мляко
150 грама кашкавал
 
Приготвяне:

Настържете кашкавала и го оставете настрана, докато ви потрябва.
Разтопете маслото и прибавете към него олиото, разбъркайте.
Разбийте яйцата и прибавете към тях сиреното и солта.
Към киселото мляко прибавете содата и разбъркайте, докато се угаси.
Поръсете брашното върху яйцата и сиренето и прибавете киселото мляко със содата, разбъркайте добре.
Включете фурната да загрява на 200⁰С.
Поставете дълбока тенджера на котлона и налейте вода повече от половината на обема и. Овкусете я с една супена лъжица сол.
С помощта на четка, намажете хубаво с мазнина тавичката, в която ще печете баницата и сложете две три супени лъжици прясно мляко на дъното.
Сварете корите за лазаня по четири-пет наведнъж, докато омекнат.
Извадете корите и веднага ги подредете в тавичката. Намажете добре с мазнина и отгоре поставете от плънката по цялата повърхност. Полейте върху плънката с две–три супени лъжици прясно мляко. Отново подредете кори, намажете с мазнина и полейте с прясно мляко.
Повторете още няколко пъти, докато тавичката се напълни.
Поставете баницата във фурната и печете 20 минути.
Поръсете настъргания кашкавал по повърхността на баницата и печете още 25 минути.

петък, 13 ноември 2015 г.

Чийзкейк с маскарпоне, Дулсе де лече и печени круши


Отдавна приготвен чийзкейк и забравен в една папка на стария лаптоп, който вече е само история... Реших че може да ви вдъхнови да си приготвите и вие, за радост на цялото семейство един такъв разкошен десерт за уикенда!


Необходими продукти:

За блата:

масло за намазване на формата
1 и ½  чаени чаши натрошени пълнозърнести бисквити
чаша смлени орехи
4 супени лъжици масло, разтопено и охладено
щипка сол
3 супени лъжици захар
 
За плънката:

1 чаша захар
500 грама крема сирене, на стайна температура
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
3 яйца, на стайна температура
300 грама сирене маскарпоне, на стайна температура




Приготвяне:

Намажете добре с масло вътрешната страна на тавичка със свалящ се ринг, с размер 24 сантиметра в диаметър.
Увийте външната част с двоен слой алуминиево фолио.

В средно голяма купа, смесете смлените на трохи бисквити, орехите, 3 супени лъжици захар и щипка сол. Изсипете разтопеното масло и смесете всичко заедно, с помощта на пръстите си или с вилица, докато всички сухи съставки са равномерно влажни. Поставете сместа във формата и използвайте пръстите си, за да я изравните в равномерен слой. Поставете формата в хладилника, докато се нагрява фурната.

Решетката сложете по средата на фурната и я включете да се нагрява на 175⁰С. Поставете тавата с бисквитения блат в загрятата фурна и печете в продължение на 10 минути. След това извадете и охладете напълно блата в тавичката, докато подготвите пълнежа. Намалете температурата на фурната до 160⁰С.

Използвайте миксер за разбиването на крема сиренето, докато омекне и стане на гладко, около 4 минути са достатъчни. Намалете миксера и добавете захарта, разбивайте, докато крема сиренето стане леко и пухкаво, около 3-4 минути. С помоща на шпатула оберете всичкия крем от стените и дъното на купата, за да се уверите, че всичко е смесено идеално. Прибавете ванилията, а след това и яйцата едно по едно, като разбивате след всяко на гладка и еднообразна смес. Намалете миксера на ниска скорост и прибавете маскарпонето.

Изсипете сместа върху изстиналия запечен блат и поставете тавичката в друга по широка тава за печене. В нея изсипете вряла вода, която да достига до средата на тавичката с чийзкейка.

Поставете тавите във фурната и печете чийзкейка за 1 и ½ часа, докато горната част леко покафенее. Изключете фурната и леко отворете вратата, като я подпрете с дървена лъжица. Оставете чийзкейка във водна баня в продължение на един час.

Извадете тавите за печене от фурната и чийзкейка от водата. Внимателно отстранете фолиото от тавичката и го оставете да се охлади до стайна температура върху решетка. Поставете найлоново домакинско фолио върху тавата и приберете чийзкейка в хладилника за най-малко 4 часа, преди да го сервирате.


Нарежете една круша на тънки парчета по дължина и ги подредете в тава застлана с хартия за печене. Намажете всяко парче с малко мед и изпечете крушите, докато покафенеят и омекнат.
Намажете повърхността на чийзкейка с Дулсе де лече и декорирайте с изпечените круши.

За да отстраните свалящия се ринг, с помоща на нож обиколете около чийзкейка, за да му помогнете да се отдели от стените на формата.

За да нарежете чийзкейка, поставете предварително дълъг и остър нож в гореща вода за минутка.

Да ви е сладко!



четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Пилешки бутчета с панировка от солети



Необходими продукти:

6 пилешки бутчета
1 чаена лъжичка къри
1 чаена лъжичка кимион
½ чаена лъжичка смлян кориандър
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаена лъжичка мащерка
5 супени лъжици прясно мляко
прясно смлян черен пипер и сол

За панировката:

2 яйца
½ чаена чаша брашно
½ голям пакет хрупкави солети
олио за пържене

Приготвяне:
 
Мариновайте бутчетата с изброените подправки и ги поставете в купа. Поставете найлоново фолио отгоре и ги приберете в хладилника за два-три часа.
Смелете солетите в блендер, като оставите и по-едри парченца в сместа.
Извадете ги от хладилника и ги оставете да се стоплят до стайна температура.
Загрейте тиган с два сантиметра олио на средно силна температура (на моята печка: 7 от 9 степени).
Оваляйте всяко бутче в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в смлените солети.
Изпържете всяко бутче до златисто-кафяво от всички страни в предварително загрятото олио.
 
За гарнитура направих арабски кус-кус, накиснат в домашен пилешки бульон с грах, царевица и подправки.

петък, 6 ноември 2015 г.

Амарети


Необходими продукти:

215 грама филирани бадеми
210 грама захар на пясък
30 милилитра ликьор Амарето
¼ чаена чаша бадемово брашно, може да се замени с обикновено
60 грама белтък
пудра захар за овалване


Приготвяне:

Сложете в блендер филираните бадеми заедно със захарта. Смелете ги хубаво, но не на брашно.
Прехвърлете смлените бадеми в подходяща купа и прибавете, бадемовото брашно, ликьора Амарето и леко разбитите белтъци. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят.
От получената смес, оформете малки топки и ги оваляйте в пудрата захар, докато се полепи дебел слой от нея двърху всяка.
Поставете топчетата в тава покрита с хартия за печене. Оставете ги да престоят поне два часа на стайна температура, преди да ги изпечете. Аз пропуснах тази стъпка и затова се поразляха малко моите амарети, добре че това не се отразява на вкуса, а само на външния вид.
Печете в предварително загрята фурна на 170⁰С за 10 минути, амаретите не трябва да потъмнеят, но трябва да се изпекат добре отвън, а отвътре да останат меки.
Извадете амаретите от фурната и ги оставете да се охладят, преди да ги извадите от тавата.

Амаретите издържат много дълго време в добре затворени метални кутии.
Можете да направите сладките и с други ядки, страхотни са!


вторник, 3 ноември 2015 г.

Бисквитена торта с пюре от тиква и маскарпоне


Тази торта е вдъхновена от неустоимото тирамису на Нели Колева, което ме накара дни на ред да мисля за него и трябваше или дословно да копирам рецептата или да приготвя нещо подобно, в противен случай щях да си причиня още дълги моменти на блян и безсънни нощи J
Благодаря ти Нели за тази идея и този божествен крем, който сигурна съм и не преувеличавам, всеки човек трябва поне веднъж в живота си да опита !!!

Необходими продукти:

2 големи пакета бисквити
500 грама пюре от тиква
500 грама Маскарпоне, на стайна температура
250 грама сладка сметана за разбиване, добре изстудена
½ чаена лъжичка индийско орехче
2 супени лъжици ванилова захар
6 – 7 супени лъжици пудра захар

За глазурата:
 
220 грама черен шоколад
200 милилитра млечна сметана
 
Приготвяне:

За шоколадовата заливка, сметаната се загрява до кипене и към нея се добавя начупения шоколад. Оставя се за няколко минути, докато шоколада се стопи и след това с тел за разбиване се разбърква, докато се получи гладък крем. Оставя се настрани, докато изстине до стайна температура и ни потрябва.

500 грама тиква се обелва и се нарязва на малки парченца. Поставя се в тенджера с два пръста вода и се вари на много слаб огън под капак, докато омекне. След като е готова, водата се оцежда и тиквата се пасира до гладко пюре. Оставя се настрани да изстине до стайна температура.

Маскарпонето се разбърква, с помощта на кухненска тел за разбиване и към него се прибавят индийското орехче, ваниловата и пудрата захар.
Към Маскарпонето се прибавя и пюрето от тиква, разбърква се.
Сметаната се разбива на пухкав, средно твърд крем и се добавя на няколко пъти към гладкия крем от тиква и Маскарпоне.

В подходяща правоъгълна тавичка (в моя случай, керамична форма за печене), се поставят две-три супени лъжици от крема и се разстила равномерно много тънко. Този слой служи само да залепнат бисквитите за формата.
Отгоре се нареждат бисквити плътно една до друга. Върху тях се разпределя 1/5 част от крема. Отново следва ред бисквити и така, докато количествата се изчерпат. Най-горния слой с крем се изравнява добре.

Върху така подредената торта се изсипва изстиналия шоколадов ганаш и формата се прибира в хладилника за една нощ.

При сервиране се поръсва с натурално какао по желание.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...