1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 25 октомври 2015 г.

Пица Слънце с пушена сьомга и варени картофи



Необходими продукти:

250 грама тесто за пица
1 топка моцарела
100 грама пушена сьомга, тънко нарязана
3 малки картофа
1 супена лъжица каперси
1 малка глава червен лук
1 яйце за намазване
сол, черен пипер и зехтин
Може да се използва и настърган пармезан или друг кашкавал. Аз реших, че моцарелата е достатъчна.

Приготвяне:
 
Започнете с изцеждането на моцарелата. Тя трябва да бъде много суха, в противен случай пицата ще подгизне. След като я оцедите я нарежете на филийки и я поставете върху кухненска хартия, а отгоре притиснете с друга, за да попиете колкото е възможно повече от течността в нея.

Обелете и нарежете картофите на тънки филийки.

Нарежете и червения лук .

Сложете картофите в студена вода с една чаена лъжичка сол на котлона в малка тенджерка. Сварете ги за 4-5 минути, само докато леко омекнат, но без да се разпадат.

Включете фурната да загрява на 200°С.

Разточете тестото в кръг върху хартия за печене. Нарежете го като на снимката с нож за пица.
 
 
Поставете продуктите, така че да образуват пръстен, като на снимката. Подредете моцарелата, лука, картофите, пушената сьомга разкъсана на парченца и каперсите. Подправете със сол и черен пипер.

 
Оформете слънцето и намажете всички открити места на тестото с разбитото яйце.
 

Изпечете пицата в предварително загрятата фурна за 15-20 минути.

Сервирайте пицата топла с чаша бяло вино и да ви е сладко!

петък, 23 октомври 2015 г.

Парена туршия

Много ми е мъчно всеки път, когато доматите в нашата градина остават зелени по стръкчетата си в началото на есента. Някой доста наедрели, но поради липсата на достатъчно топлина и слънце не успяват да станат червени и сладки, такива каквито са по принцип през лятото. Сигурно и затова са измислени туршиите :), за да можем да ги съхраним, дори и в зеления им вид. Шапка му свалям на този който го е измислил този вариант, защото стават наистина вкусни консервирани и не е нужно да отидат на боклука, което за мен е недопустимо.
 
Това е моята любима туршия, която наричаме у дома парена. Може би е малко по различна от други варианти на парена туршия, но ние вкъщи я приготвяме така и резултата много ни се услажда.
 

Необходими продукти:
 
6 килограма зеленчуци, от тези които харесвате най-много в туршия
 
В моя случай - карфиол, моркови, червени камби, зелени домати, броколи и чесън.
 
За маринатата:
 
150 грама сол
250 грама захар
200 милилитра хубав винен оцет
300 милилитра олио
400 милилитра вода
7-8 зърна бахар, 15 зърна черен пипер, 20 малки скилидки чесън с обелката,  3 дафинови листа
 
Приготвяне:
 
Измийте и стерилизирайте бурканите, в които бихте искали да напълните туршията.
Измийте и нарежете всички зеленчуци на парчета с размер по ваш вкус.
Смесете ги добре в голям съд.
Сложете в дълбока тенджера всички продукти за маринатата, заедно с подправките на котлона на средна температура. Оставете да заври, докато захарта и солта се стопят и подправките пуснат своите аромати. Когато чесъна омекне, маринатата е готова. Опитайте и подправете, ако ви се стори, че има нужда от нещо. За мен точно с тези количества се получи перфектна.
 
Прецедете маринатата и с нея залейте зеленчуците, докато е още гореща.
Поставете капак върху съда със зеленчуците (за 10-15 минути), докато се позапарят и поомекнат малко, за да могат да се напълнят по-добре в бурканите.
Напълнете плътно бурканите и ги запечатайте.
След това, за да сте сигурни, че ще се консервират за по-дълго, подредете бурканите в дълбока теджера и ги залейте с вода да покрие капачката. Нека останат на котлона, само докато водата заври.
Ако не искате да кипвате бурканите, можете да ги съхранявате в хладилник, за да не вкисне туршията.
Още на следващия ден туршията е готова за консумация и е мнооого вкусна!

вторник, 20 октомври 2015 г.

Сочен сладкиш със смокини и медено джинджифилов топинг


Необходими продукти:

100 грама масло, на стайна температура
50 милилитра олио
170 грама кафява захар
1 супена лъжица меласа
4 големи яйца
семената от ½ шушулка ванилия
100 грама обикновено брашно
75 грама пълнозърнесто брашно
1 и ½ чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сушен, смлян джинджифил
½ чаена лъжичка индийско орехче
1 шепа орехи, предварително запечени и начупени
щипка сол
8-10 броя смокини

За топинга:

парче джинджифил, около 3 сантиметра
3 супени лъжици сладко от смокини
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици кленов сироп

Приготвяне:

Подгответе кръгла форма за печене с диаметър 24 сантиметра, като я намажете с масло и покриете дъното с хартия за печене, която също трябва да бъде намазана с мазнина.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
В малка купа, смесете двата вида брашно, бакпулвера, смления джинджифил, индийското орехче и солта. Разбъркайте много добре. Оставете сместа настрани, докато ви потрябва.
Поставете маслото, олиото и семената от ванилията в голяма купа, заедно със захарта и меласата. Разбийте с миксер на пухкав крем.
Започнете да добавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате с миксера на средна скорост, до пълното му усвояване.
Прибавете сухите съставки и разбъркайте докато всичко се смеси добре.
Добавете предварително запечените орехи и разбъркайте, за да се разпределят равномерно в тестото.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма и го изравнете.
Измийте, подсушете и нарежете смокините на четвъртини или на осмини, ако са по-големи и ги подредете по повърхността на сладкиша.
Поставете формата в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути или докато сладкиша стане с кафеникаво-златиста коричка.

През това време пригответе топинга.
Настържете джинджифила на ситно ренде и го поставете в малка тенджера заедно с меда, сладкото и кленовия сироп. Оставете сместа да ври за две минути. Прецедете през цедка и оставете настрани да се охлади.
Когато сладкиша е готов го оставете да изстине за 10 минути във формата, а след това го преместете в чиния за сервиране.
Полейте сладкиша с охладения топинг и се насладете на страхотния богат на вкусове и аромати сладкиш, който ще ви накара да се влюбите безвъзвратно!




неделя, 18 октомври 2015 г.

Пиле Тандури ( Tandoori chicken )


Имам слабост към по екзотичните подправки и комбинации на вкусове, изпитвам особено влечение към индийската кухня. Не са много нещата които съм приготвяла, но са достатъчно, за да разбера, че много ми харесва, въпреки различния вкус далечен от нашия балкански, много екзотичен, наситен и изненадващ.
Почаках го повечко това пиле и нямаше начин да не го споделя с вас, въпреки лошите снимки. Искам приятелски да ви посъветвам да опитате рецептата, защото само тогава ще разберете какво сте изпуснали до момента, аз получих такова прозрение, още след първата хапка  J

Необходими продукти:

3 скилидки чесън
1-2 пресни, червени люти чушки
морска сол
прясно смлян черен пипер
1 парче джинджифил, около 5 сантиметра
сока от ½ лимон
200 грама нискомаслено кисело мляко
1 чаена лъжичка канела на прах
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1 чаена лъжичка червен пипер
4 пилешки бутчета, разрязани на половина
2 супени лъжици фъстъчено масло
900 грама броколи
1 супена лъжица Гарам масала
сол, черен пипер и млян кориандър
6 стръка пресен кориандър или магданоз


Начин на приготвяне:

В оригиналната рецепта чесъна и чушките, трябва да се нарежат и да се смачкат в хаванче с морска сол, а след тава да се добавят останалите продукти. Аз да си призная, сложих всички продукти в блендера с една супена лъжица от киселото мляко и оставих фъстъченото масло за по късно. Смлях всичко на гладка паста, добавих и останалото кисело мляко. Разбърках, за да се смесят добре всички съставки.
Полях  пилето с пастата и го разбърках, така че маринатата да попадне навсякъде. Поставих бутчетата в тавата, в която щях да ги пека и ги покрих с алуминиево фолио. Прибрах тавата във хладилника за 12 часа, за да се маринова перфектно.

След като беше готово за готвене, го извадих от хладилника и го оставих  да се стопли до стайна температура.
Загрях фурната до 200°C. Разпределих равномерно фъстъченото масло върху месото, покрих го отново с фолиото и го поставих във фурната за 30 минути. След това време, отстраних фолиото, обърнах всяко парче и върнах пилето отново във фурната за още 30 минути на 220°C, докато коричката стане златисто кафява и вътрешността беше идеално изпечена.

Междувременно, нарязах броколите на малки равни по размер розички и ги поставих върху тавичка постлана с хартия за печене на един ред. Поръсих  с 1 чаена лъжичка Гарам масала, малко сол, черен пипер и зехтин.. Поставих броколите във фурната заедно с пилето, в продължение на 20 минути или докато омекнат и леко покафенеят. Разбърквах от време на време.
В едно ъгълче върху решетката във фурната до тавата с пилето, поставих една глава червено цвекло, добре увито в алуминиево фолио, което се изпече за времето, в което пекох основното и беше чудесно допълнение към гарнитурата.
 
Това е всичко. Единствено трябва да си направите труда за 10 минути да мариновате месото от вечерта. На следващия ден ще имате невероятно бърз обяд, който освен че е много вкусен е и здравословен.

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Къпиново руло


Необходими продукти:

5 яйца, на стайна температура
6 супени лъжици захар с връх
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
6 супени лъжици брашно
3 супени лъжици натурално какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
50 грама черен шоколад

За плънката:

7-8 супени лъжици сладко от къпини и боровинки
200 милилитра млечна сметана
1 супена лъжица пудра захар
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаена чаша пресни къпини
1 супена лъжица пудра захар

За шоколадовия ганаш:

180 грама млечна сметана
200 грама черен шоколад със 70% какао
 

Приготвяне:

Намажете с олио повърхността на тавата от фурната и постелете хартия за печене. Намажете и повърхността на хартията с олио или разтопено масло и поръсете равномерно с брашно или натурално какао, за да не залепне блата и да не се повреди при отстраняването и.
Включете фурната да загрява на 175⁰С.
Добре е яйцата да бъдат със стайна температура.
Пресейте брашното и какаото в малка купа и прибавете бакпулвера  и солта, разбъркайте.
Разтопете маслото леко и го оставете да се охлади, докато ви потрябва.
Нарежете шоколада на много ситно или го настържете на едрото ренде.
В голяма купа, разбийте яйцата заедно със захарта с миксер на средна скорост. Разбивайте, докато се превърнат в пухкав крем  и изсветлеят, а  захарта се стопи напълно, към края добавете и екстракта от ванилия. Разбиването на средна скорост с миксера който ползвам аз ми отнема около 6-8 минути.
Прибавете маслото към яйцата и разбийте с миксера само за няколко секунди, докато се разпредели в сместа.
Прибавете сухите съставки, като разбърквате със силиконова шпатула внимателно.  Накрая добавете и настъргания шоколад. Разбъркайте всичко много внимателно.
Изсипете сместа в предварително подготвената форма за печене. Разпределете тестото равномерно.
Сложете тавата във фурната и печете около 18-20 минути.
Пригответе подходяща кърпа, постелете я върху плота и поръсете повърхността и с какао.
След като извадите готовия блат го обърнете върху поръсената кърпа с какао и го навийте на руло заедно с кърпата. Оставете го настрана, докато се охлади.
 

Оформяне:

Разбийте сметаната на пухкав крем, като прибавите една супена лъжица пудра захар.
Смачкайте част от къпините с другата супена лъжица пудра захар и ги прибавете към другите цели плодове.
Развийте блата и го намажете със сладкото по цялата повърхност равномерно. Отгоре разпределете сметаната, а върху нея къпините. Завийте и оформете стегнато руло, но внимавайте, да не се спука блата.
Готовото руло завийте в найлоново фолио или хартия за печене и го приберете в хладилника за няколко часа.
Направете шоколадовия ганаш, като загреете добре сметаната и прибавите начупения шоколад в нея. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Оставете да се охлади напълно на стайна температура.
Поставете решетка за охлаждане на сладкиши в една тавичка. Извадете рулото от хладилника и го поставете върху решетката.
Ако ви харесва идеята, сложете десетина къпини във фризера да замръзнат и да ги използвате за декорация на рулото.
Излейте шоколадовия ганаш върху рулото и оставете излишното количество да се стече. Поставете решетката с рулото в хладилника, за да стегне, един час е достатъчен.
Поканете приятели на гости, слагайте кафето и се насладете на разкошния вкус на къпиновото руло J

вторник, 13 октомври 2015 г.

Нектар от сливи



Продукти:

6 килограма сливи

3 и ½  литра вода

1,200 грама захар

Приготвяне:

Сливите се измиват и се поставят в голяма тенджера заедно с два литра от водата.
Варят се докато омекнат хубаво и се спукат.
Получената бъркотия се прецежда през едро сито, за да се отстранят всички костилки и кожички.
Получения сок се връща отново в тенджерата и се пасира до гладкост.
Към него се добавя 1 и ½ литра вода и 1200 грама захар.
Нектара се вари 15-20 минути.
Готовият нектар се сипва в стерилизирани бутилки, които  след това се кипват за по-дълго съхранение.
 
Нектара се разрежда с малко вода и лед при сервиране, ако има и прясна мента още по-добре!

събота, 10 октомври 2015 г.

Пухкав бял хляб с бърз квас

Количеството на продуктите е за 2 хляба.

Необходими продукти:

3 чаени чаши бяло брашно тип 500 + достатъчно за доомесване
2 супени лъжици захар
1 и ½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици сухо мляко
1 супена лъжица суха мая + 5 супени лъжици топло прясно мляко
1 яйце и един жълтък, леко разбити
60 милилитра течна сметана
60 милилитра прясно мляко
1 чаша квас Tang-Zhong
2 супени лъжици масло, разтопено и охладено
1 супена лъжица масло за оформянето на хляба

За кваса Tang-Zhong

⅓ чаша брашно
1 чаша вода

Приготвяне:

Първо пригответе кваса "tang-zhong".
В подходящ съд за варене, изсипете 1 чаена чаша топла вода и оставете, докато се стопли на средна топлина. Добавете брашното във водата и разбъркайте с тел за разбиване, докато сместа стане гладка. Внимавайте да не загори и да не се образуват бучки, ако има такива минете сместа през цедка.
Препоръчвам ви, след като сместа започне да се сгъстява, да изключите котлона и да продължите да разбърквате върху горещия котлон, докато стане достатъчно гъста. Оставете кваса да се охлади напълно, преди да го използвате, на стайна температура.
 
След това поставете брашното, сухото мляко и солта в дълбока купа. Разбъркайте.
В малка купа затоплете прясното мляко и прибавете към него маята и захарта. Оставете, докато маята се активира.
Добавете активираната мая, маслото, леко разбитите яйца и кваса към сухите съставки и смесете всичко с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка. Тестото ще бъде лепкаво. Поставете шепа брашно на работна повърхност и изсипете тестото. Омесете го, докато се оформи на топка, но все още е много меко.
Сложете го обратно в купата намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио.
Поставете купата на топло. И понеже вече не е много топло, можете да загреете фурната до 50-70°С и да я изключите, а след това да поставите купата с тестото в нея.
Нека тестото да втасва за около 45 минути.
След това го извадете от купата и върху набрашнена повърхност нарежете тестото на 8 еднакви парчета.
Разточете всяко парче на правоъгълник с размери 15x25 сантиметра.
Намажете с масло всяко парче и прегънете двата края от по късата страна навътре, така че да се срещнат, завийте на руло. Подредете по четири рула в две форми за печене на хляб, предварително намазани с масло.
Загрейте фурната на 180°С.
Оставете хляба да втаса, докато удвои обема си.
След това намажете с разбито яйце повърхността на хляба и го поставете във фурната.
Печете 35-40 минути или докато стане със златисто кафява коричка.
Извадете хляба от формите и го оставете да изстине напълно, върху решетка.

Страхотен хляб, прилича на козунак! Чак не мажах да повярвам, колко е пухкав и вкусен, а дори не съм го месила много!!!

петък, 9 октомври 2015 г.

Крем супа от червено цвекло, печени червени чушки и крема сирене




Необходими продукти:

2 големи глави червено цвекло
2 големи моркова
3 печени и белини червени чушки
3 супени лъжици зехтин за готвене
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
600 милилитра зеленчуков бульон, най-добре е да бъде домашен
120 грама свежо крема сирене
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица сушена мента
1 чаена лъжичка мащерка

За гарниране:

2 супени лъжици крема сирене
2 супени лъжици кисело мляко
сол

Приготвяне:

Измийте и обелете цвеклото и морковите.
Нарежете ги на малки кубчета и кръгчета и ги поставете на котлона в подсолена вода. Водата нека да бъде само колкото да покрива зеленчуците.
Сварете ги, докато омекнат добре.
Изпечете и обелете чушките. Премахнете и всички семена.
Обелете и нарежете лука и чесъна на дребно.
Запържете лука, докато омекне и стане прозрачен и към края добавете чесъна. Разбъркайте само, докато пусне аромата си.
Прибавете лука към цвеклото и морковите.
Нарежете и чушките към тях.
Изсипете половината от бульона при зеленчуците, добавете подправките и оставете всичко да ври за 15 минути.
Пасирайте супата и овкусете със сол и черен пипер. Добавете и останалия бульон. Прибавете толкова, колкото  предпочитате да бъде гъста вашата супа. За мен това количество беше добре.
Оставете супата да заври и изключете котлона. Оставете да се охлади за 10 минути и прибавете крема сиренето и маслото. Разбъркайте, докато се стопят.
При сервиране гарнирайте супата със сос от кисело мляко и крема сирене или с друго по желание.
 
Ако искате да разнообразите менюто си с нещо невероятно вкусно и полезно, опитайте тази разкошна супа!
Често ви го обещавам, но и този път няма да пропусна, да го кажа, ще се влюбите!

сряда, 7 октомври 2015 г.

Мързелива баница с брашно от лимец

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно от еднозърнест лимец + 3 супени лъжици
¼ чаена чаша ленено брашно
½ чаена чаша оризово брашно
½ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 яйца
¼ чаша разтопено масло
1 чаена чаша натрошено и добре оцедено краве сирене

Начин на приготвяне:

Ако сиренето е стояло в саламура, го оставете да се оцеди добре от водата и я попийте с кухненска хартия, това е важно, за да не стане клисава мързеливата баница.
Загрейте фурната а 190⁰С.
Намажете тавичка с масло и поръсете малко оризово брашно по повърхността, за да не залепне тестото.
В дълбока купа, смесете двата вида брашно и добавете солта. Разбъркайте, докато всичко се смеси много добре.
В друга купа изсипете киселото мляко и прибавете содата към него, разбъркайте, за да се активира.
Разбийте яйцата с вилица и ги добавете към киселото мляко.
Направете кладенче в брашното и изсипете в него маслото и киселото мляко с яйцата. Разбъркайте с вилица, докато всичко се смеси и почти не останат сухи участъци. Не прекалявайте.
Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте, докато се разпредели в тестото. Не прекалявайте.
Много е важно да не се разбива до гладкост, в противен случай баницата няма да бъде пухкава.
Изсипете тестото в предварително подготвената тавичка и я поставете във фурната.
Печете мързеливата баница 30-35 минути, докато повърхността стане с кафеникаво-златист загар.

За нула време имате вкусна и полезна закуска за цялото семейство!
Сервирайте с айран или чай.

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Печени телешки ребра





Необходими продукти:

1,200 грама телешки ребра
2 супени лъжица зехтин за готвене
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица къри
1 чаена лъжичка кимьон
1 чаена лъжичка черен пипер
1 супена лъжица сол
Листата от 2 стръка пресен розмарин
Няколко стръка магданоз
1-2 скилидки чесън

Приготвяне:
 
Нарежете ребрата на порции по три-четири.
Намачкайте чесъна на паста. Нарежете розмарина на ситно.
Овкусете ребрата с подправките, поставете ги в тавичка покрита с фолио и ги приберете в хладилника за един-два часа.
Поставете зехтина за готвене и маслото в широк тиган и ги загрейте на среден огън.
Поставете ребрата и ги запържете много добре от всички страни. Върнете ги в тавата.
Изсипете 400 грама вода в тигана, в който изпържихте ребрата и остържете всички залепнали частици. Изсипете водата при ребрата в тавата и поставете отгоре алуминиево фолио.
Поставете ребрата във фурната на 200°С.
Печете на тази температура, докато заври водата и след това намалете на 165-170°С. Оставете месото във фурната за около 90 минути, а след това го обърнете и добавете вода, ако се е изпарила. Печете още 90 минути.

Чътни с лук, зелени домати и червен боб

Необходими продукти да гарнитурата:

7-8 глави стар лук
3-4 зелени домата
4-5 супени лъжици балсамиков оцет
50 милилитра червено вино
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
4-5 супени лъжици кафява захар
½  чаена лъжичка сол
Черен пипер
300 грама червен боб от консерва

За гъбите:

500 грама малки гъби печурки
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица суха мащерка
Сол на вкус

Приготвяне:

Почистете гъбите със суха кърпа, без да ги мокрите.
Загрейте мазнината в дълбок тиган и поставете гъбите. Поръсете с мащерката.
Изпържете ги до златисто-кафяво. Накрая поръсете със сол.
Почистете и нарежете лука на полумесеци. Нарежете и зелените домати на дълги ивици.
Поставете всички продукти в дълбока тенджера на среден огън на котлона и захлупете с капак. Гответе лука,  докато омекне и се карамелизира леко. Разбърквайте от време на време и добавяйте по една, две супени лъжици вода, ако е необходимо.
Към края, когато лукът е омекнал идеално,  добавете червения боб, разбъркайте и гответе още 5-7 минути.

Направих и една питка със сирене на селската печка, с която не можахме да се разберем много добре, но поне беше вкусна :) ¼ от тестото отделих и изпекох от него тънки питки на тиган. Оказаха се много подходящи за пълнене с вкусното телешко и невероятно вкусната гарнитура от карамелизиран лук с червен боб. А за разкош имаше и гъбки, вкусни и ароматни!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...