1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 28 септември 2015 г.

Сиренки


Няма да остана по-назад J

Как да не ги приготвя човек, като са наистина прелестни, лесни и супер вкусни, а понякога нямаме много време да чакаме тестото да втаса, за да направим пухкави мекички или  пък вкусни понички, но ни се хапва домашно топло и уютно печиво за закуска, от което аромата в домът ни да стане неустоим! Тогава прибягваме до тези сиренки, приготвяни още от времето нашите баби, които всеки път са безотказно сполучливи и много вкусни.

Необходими продукти:

1 чаша типово брашно
1 чаша бяло брашно
½ чаена лъжичка сол
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода
1 яйце
¼ чаена чаша разтопено масло
1 и ½ чаена чаша натрошено сухо сирене

Приготвяне:

Включете фурната на 190°С.
Постелете с хартия за печене тавата от фурната.
Смесете двата вида брашно със солта в голяма купа.
В средна купа изсипете киселото мляко и разбъркайте содата в него. Добавете яйцето, разтопеното масло и сиренето. Разбъркайте.
Прибавете сместа с киселото мляко към брашното и разбъркайте с вилица, само докато всичко се разбърка и няма сухи части, не прекалявайте. Тестото трябва да е леко лепкаво и неоформено на топка, но това е ключът към пухкавите сиренки.
Изсипете две супени лъжици олио в плоска чинийка и потапяйте пръстите си в него, за да оформите малки топки с големината на топче за тенис на маса, без да прекалявате с натискането и мачкането на тестото. Поставяйте сиренките върху предварително подготвената тавичка.
Поставете тавата във фурната и ги печете 30 минути или докато станат с кафеникаво- златист загар.

Сервирайте ги , леко топли с гарнитура или без, както ви допадат повече. Аз ги обичам най-много с мед и чаша ароматен чай.

петък, 25 септември 2015 г.

Шоколадова торта с белтъци

Необходими продукти:

150 грама тъмен шоколад, нарязан
6 белтъка
½ чаена лъжичка оцет
150 грама захар
25 грама брашно
45 грама бадемово брашно
 

Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява на 180°С.

Подгответе 22 сантиметрова кръгла форма, като я намажете с масло и поръсите старателно с брашно. Оставете я настрани, докато ви потрябва.
 
Разтопете шоколада на водна пара, като го разбърквате, докато стане гладък.
Разбийте белтъците, докато станат на пухкава пяна, добавете оцета и отново разбийте, докато започнат да се оформят меки върхове, когато извадите бъркалките на миксера. След това добавете захарта на 3-4 пъти и разбъркайте за около 5 минути, докато белтъците станат твърди и лъскави, а захарта се разтвори.
Добавете охладения шоколад към белтъците и разбъркайте внимателно, с помощта на силиконова шпатула. След това добавете брашното и бадемово брашно, разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси равномерно.
Изсипете тестото в подготвената тава и печете кейка в предварително загрятата фурна за около 40 минути, докато клечка за зъби забита в центъра излиза чиста.
Оставете кейка да се охлажда в полуотворена фурна, не се притеснявайте, ако спадне малко или леко се напука, това е нормално.

Гарнирайте с какао и шоколадови стърготини и сервирайте с леко подсладена заквасена сметана или хубав сметанов сладолед.



понеделник, 21 септември 2015 г.

Соден хляб с брашно от лимец и домашната лютеница на моето семейство



Необходими продукти:

1 чаша брашно от еднозърнест лимец
1 и ½ чаши бяло брашно
½ чаша овесени трици
2 супени лъжици захар
¾ чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка морска сол
3 супени лъжици студена  масло, нарязано на малки парченца
1 и ½ чаши студено кисело мляко разбъркано до гладкост
1 голямо яйце

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180°С.
Постелете тавичка за печене с пергаментова хартия.
Поставете двата вида брашно, триците и солта в купа и разбъркайте, докато се смесят добре.
В друга малка купа разбъркайте яйцето със захарта.
Разбъркайте содата в киселото мляко и го прибавете към яйцето.
Нарежете маслото на малки парченца върху брашното и го разбъркайте, за да се разпредели равномерно.
Направете кладенче в брашното и изсипете мокрите съставки. Разбъркайте с вилица, докато започне да се оформя топка тесто.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете за кратко, само докато се оформи в едно цяло.
Поставете хляба върху тавичката постлана с хартия за печене и го разрежете на Х по средата. Поръсете малко овесени ядки на повърхността .
Печете хляба в продължение на 45 минути, или докато коричката издава кух шум при почукване.
Оставете хляба за кратко да се охлади и сервирайте с масло, мед или прясно приготвена домашна лютеница, ако си имате J
 
Нашата любима домашна лютеница се приготвя у дома от десетки години, винаги по един и същи начин. Предполагам, че всеки си има стара семейна рецепта на която се доверява, защото вкуса и е познат и любим.
От това количество се приготвят 50 бурканчета по 400 грама всяко.
 
Необходими продукти:
 
20 килограма домати Рома
20 килограма червени чушки
2 килоглама патладжани
3 килограма моркови
1320 грама от най-хубавото доматено пюре, което можете да намерите
2 връзки магданоз много ситно нарязан
1 литър слънчогледово олио
около 250 грама бяла едра морска сол
1 супена лъжица ситно смлян кимион
1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
 
Доматите се измиват и се заливат с вряла вода. Обелват се от люспите и се смилат в електрическа машина. Поставят се на силен огън в голяма и дълбока тава и се посоляват. Оставят се да врат, докато всичката течност се изпари и остане само гъсто доматено пюре.
През това време чушките се измиват и се отстраняват дръжките и семките им, колкото е възможно. Изпичат се и се поставят в дълбоки съдове с капаци.
Оставят се да се задушат, за да се обелят по-лесно кожите. Обелват се и се премахват и останалите семена.
Палтаджаните се измиват, поставят се в подходяща тава и се изпичат във фурната, кото кората се надупчва на няколко места, за да не се пръснат при печенето. След изпичането се оставят да се охладят за кратко, като тавата се накланя на една страна, за да изтече горчивата вода. Обелват се от кората.
Морковите се измиват и се сваряват с една супена лъжица сол, докато омекнат.
Магданоза се нарязва възможно най-ситно.
Следва да се смелят чушките, патладжаните и мороквите в електическата машинка.
След това всички продукти се прибавят към изварения доматен сок на котлона. Прибавя се и доматеното пюре, олиото и се овкусява с достатъчно сол.
Всичко се бърка непрекъснато, докато лютеницата се свари и чушките омекнат, около един час. Към края се прибавя черния пипер, кимиона и магданоза.
На два пъти прибавях по 200 милилитра вода по време на варенето, когато започваше да се сгъстява прекалено.
Приготвяла съм я и пасирана, но едро смляна си остава най-вкусна според мен.
 

събота, 19 септември 2015 г.

На гости на Ева Тонева с Шоколадово-морковена торта

Как се приготвя нещо, което ще бъде публикувано в един от най-стилните сайтове, на една изключително талантлива дама, която съм абсолютно сигурна е пример и истинско вдъхновение за всички в кулинарните среди?! Това беше въпроса, който ме глождеше до вчера… От първият миг, в който получих поканата за гостуване, за мен най-естественото и първо усещане беше, че ще направя торта, но каква да е…, хем да бъде вкусна, хем достойна за страниците на сайта на любимата ми, Ева J

Мила Ева, накара ме да се чувствам толкава специална, изпълнена с вдъхновение и емоции, изпитах истинско удоволствие, че ще имам честта да гостувам в уютната ти компания! Надявам се да ти хареса тази богата на вкусове торта, която планувам цяла седмица и най-сетна успях да приготвя! Благодаря ти за любезната покана, човечното отношение и затова, че си страхотен човек и приятел! Голяма прегръдка!


Необходими продукти:

100 грама орехи
340 грама моркови
4 кръгчета ананас от консерва
4 яйца
100 грама захар
180 грама кафява захар
240 милилитра слънчогледово масло
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
200 грама сладкарско брашно
80 грама пълнозърнесто брашно
25 грама натурално какао
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка индийско орехче

Глазура:

270 грама черен шоколад Своге
170 грама свежо крема сирене, на стайна температура
85 грама масло, на стайна температура
200 грама пудра захар
4 супени лъжици какао на прах
1 щипка сол
160 грама заквасена сметана или кисело мляко

Приготвяне на блатовете:

Поставете ореховите ядки в тавичка постлана с хартия за печене и ги запечете във фурната за около 8 минути при 180 градуса.  Извадете ги и ги оставете да се охладят напълно.
Настържете морковите.
Нарежете ананаса на дребни парченца.
Нарежете изстиналите орехови ядки. Оставете настрани, докато ви потрябват.
Намажете с масло и поставете хартия за печене в две форми за печене с диаметър 18 сантиметра.
В средна купа, изсипете брашното, пресейте какаото и добавете содата, бакпулвера, солта, индийското орехче и канелата, разбъркайте, докато всички продукти се смесят равномерно.
Включете фурната да загрява на 180°С.
В друга купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа изсветлее и увеличи двойно обема си. След това добавете олиото и ваниловия екстракт,  разбийте за кратко с миксера, докато мазнината се разпредели добре.
Следва да добавите течните съставки към сухите. Разбъркайте, докато получите гладко тесто. След което добавете морковите, орехите и ананаса, разбъркайте, за да се разпределят в тестото.
Разпределете тестото в приготвените форми за печене и ги поставете в предварително загрятата фурна. Печете блатовете за около 50 минути и опитайте дали са готови, като ги прободете с дървен шиш и той излиза чист.

Приготвяне на глазурата:

Стопете шоколада на водна пара. Оставете го изстине до стайна температура.
В друга купа, разбъркайте  маслото, докато стане кремообразно и добавете крема сиренето. Разбъркайте, до пухкав крем. След това добавете постепенно пудрата захар с какаото прибавено в нея, разбъркайте отново, докато се получи гладък крем.
Добавете заквасената сметана или киселото мляко в разтопения шоколад и разбъркайте добре до гладка маса.
Добавете маслото и крема сиренето към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно, докато получите пухкав и гладък крем. Оставете настрани докато ви потрябва.
Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят напълно, преди да сглобите тортата. След като изстинат, разрежете всеки блат на две и поставете първия върху чинията, в която ще сервирате тортата.
Намокрете с четка много леко повърхността на блата със сока от анасовата консерва и намажете  с три-четири супени лъжици от крема. Подредете и останалите блатове по същия начин. Намажете тортата и отгоре. Поставете ацетатно фолио и стягащ ринг отвън, за да се оформи добре тортата. Приберете в хладилника за два часа.
След това намажете тортата от всички страни с останалия крем и декорирайте с шоколадови рози и нарязани на тънки ленти моркови, ако ви допада идеята.



Шоколад за моделиране

Необходими продукти:
 
225 г тъмен шоколад
90 грама глюкоза

Приготвяне:
 
Разтопете шоколада на водна пара, като поставите купата с шоколада над тенджерка с вряща вода на много ниска степен на котлона. Разбърквайте, докато се стопи.
Оставете шоколада да се охлади напълно на стайна температура.
Загрейте глюкозата в микровълнова фурна, докато се втечни и почти заври.
Добавете я към разтопения шоколад и разбъркайте енергично, докато двете съставки се смесят много добре до гладкост.
Готовия шоколад за моделиране завийте в найлоново фолио и го оставете да се охлади първо на стайна температура, а след това в хладилник за кратко, ако ще го използвате веднага. Ако ще ви требва в близките няколко дни, съхранете шоколада в хладилника, добре опакован  в найлоново фолио или в друг найлонов плик, плътно прилепнал по него.
След като извадите шоколада от хладилника го омесете, докато омекне и стане еластичен
Ако усетите, че при работа с моделиращия шоколад започне да лепне, поръсете работната повърхност с натурално какао.

събота, 12 септември 2015 г.

Лютите чушки на Ася (най-вкусните люти чушки)

Нямам никакво намерение да преписвам рецептата, затова, просто ще поставя линк към тази на Йоли. Наистина нищо не се налага да бъде променено или добавено, всичко си е точно както и колкото трябва, простичко и невероятно вкусно!
Не за първи път ще повторя, който не ги е опитвал, не знае какво изпуска, няма по-голяма вкусотия от тази салата с люти чушки!
Йоли, както всички знаем, освен че е невероятен кулинарен виртуоз и приготвя произведения на изкуството, за които може дълго да се говори, има набито око за невероятно вкусни леснотийки. Тези чушки са доказателство. Приготвят се за 15 минути и са неустоими.
Задължително трябва да я имам тук тази рецепта, ако някога забравя за нея (въпреки, че много се съмнявам :)
Само ако знаете колко хляб отива с нея :D

Благодаря на, Йоли, за тази прекрасна, простичка рецепта, която видя широк бял свят след нейното представяне и заслужава аплодисменти!

Опитайте и вие!

петък, 11 септември 2015 г.

Бананов кейк с брашно от лимец



Необходими продукти:
 
2 узрели банани, средни по големина
2 големи яйца
80 милилитра рапично олио
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
100 грама брашно от лимец
60 грама смлени бадеми
60 грама смлени орехи
50 грама кокосови стърготини
150 грама кафява захар
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
 
За глазурата:
 
200 грама крема сирене
100 грама заквасена сметана
¼ чаена чаша кленов сироп
Семената от ½ ванилова шушулка

Приготвяне:
 
Включете фурната да загрява на 180°С. Постелете квадратна или правоъгълна форма с хартия за печене. Размера и трябва да бъде приблизително 25 на 25 сантиметра.

Разбъркайте с кухненска тел яйцата, рапичното олио, смачканите банани и ваниловия ексктракт.
Смелете в блендер 60 грама белени или филирани бадеми и 60 грама орехови ядки. Смесете всички сухи съставки в голяма купа. Добавете течните съставки. Разбъркайте всичко много добре заедно със силиконова шпатула, като се уверите, че няма сухи бучки в тестото.
Изсипете тесто в подготвената тавичка и печете в продължение на 35-40 минути, докато дървен шиш поставен в центъра излиза чист при тест за изпичане и кейка е еластичен на допир. Нека тортата се охлади напълно, преди да поставите глазурата.
 
За да направите глазурата смесете всичко заедно и разбъркайте с кухненска тел.
 
Как само течността от заквасената сметана и крема сиренето попи в кейка и как ухае на ванилия и ядки, направо се топи в устата. Невероятен бананов кейк и дори не е нужно да се използва миксер ;)

вторник, 8 септември 2015 г.

Шоколадови палачинки с шоколадов сос и къпини

Необходими продукти:

1 чаша пълномаслено мляко
1 чаена чаша брашно
3 супени лъжици много ситна захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сода за хляб
2 чаени лъжички еспресо кафе
¼ чаша неподсладено какао на прах
½ чаена лъжичка готварска сол
1 голямо яйце
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 супени лъжици масло, разтопено и охладено леко
олио и масло за намазване на тигана

За шоколадовия сос:

100 милилитра неподсладена сметана
50 грама млечен шоколад

Приготвяне:

Смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, еспресото, какаото на прах и солта в средно голяма купа, разбъркайте много добре.

Смесете млякото, яйцата, ваниловия екстракт и разтопеното масло,  разбийте много добре с кухненска тел. Направете кладенче в центъра на сухите съставки в купата и изсипете млечната смес, разбъркайте много внимателно със силиконова шпатула, докато всичко се смеси. Не прекалявайте с разбъркването.

Загрейте незалепващ тиган на умерен огън в продължение на 3 до 5 минути и добавете ½  чаена лъжичка олио и масло (аз намазвам със силиконова четка повърхността на тигана равномерно). Изсипете около ⅓ чаша от тестото върху тигана. Гответе палачинката, докато започнат да се появяват големи кратери в тестото и краищата на палачинката започнат да изсъхват, от 2 до 4 минути. Използвайте тънка, широка шпатула, за да обърнете палачинката и печете до златисто кафяво и от другата страна, не повече от 1½ до 2 минути. Бъдете внимателни с обръщането на палачинките и не ги натискайте, за да не станат твърди и стегнати след изпичането.

За шоколадовия сос, загрейте сметаната, без да я оставяте да заври, махнете от огъня и към нея прибавете шоколада. Оставете за две-три минути, докато шоколада се стопи и разбъркайте, докато получите гладък шоколадов сос.

понеделник, 7 септември 2015 г.

Печено пиле, мариновано с песто от босилек и бадеми





Необходими продукти:

5 пилешки бутчета разрязани на половина
1 чаена лъжица пушен червен пипер
1 чаена лъжичка сол
прясно смлян черен пипер

За пестото:

1 връзка босилек
5 супени лъжици зехтин
сока от половин лимон
кората от един лимон
3 скилидки чесън
10 черни обезкостени маслини
½ чаена чаша белени бадеми
2-3 супени лъжици вода
1 супена лъжица сусамов тахан
сол на вкус






Приготвяне:

Смелете в блендер всички продукти предназначени за пестото. Ако е необходимо добавете още лимонов сок, сол или вода.
Измийте и почистете бутчетата. Разрежете ги на две части.
Овкусете бутчетата със сол, черен пипер и пушен червен пипер. След това, намажете всяко парче много добре от всички страни с пестото.
Подредете бутчетата в подходяща тавичка и поставете алуминиево фолио. Защипете добре фолиото по края на тавата, за да може бутчетата да се задушат добре при печенето.
Оставете тавата в хладилника за два-три часа, за да се овкуси добре месото.
Изпечете бутчетата с фолиото на 220°С за 50 минути. Махнете фолиото и допечете за още 50 минути.

Аз сервирах бутчетата със салата от бейби рукола с тънко нарязани млади тиквички, каперси и сушени домати мариновани с чесън и зехтин. Поръсих всичко с изпечени филирани бадеми.
 
Опитайте, ако ви допада предложението ми :)

петък, 4 септември 2015 г.

Бисквитена торта Рафаело


Ето я тортата, малко набързо  приготвена, но с много любов за едни специални хора! С цялата ми любов и благодарност за старанието и професионализма, поклон!
Тортата е едно от моите, Благодаря!
 
Необходими продукти:

Продуктите са точно за торта с пет слоя бисквити и форма 20x20 сантиметра
2 пакета бисквити (аз много харесвам пълнозърнести бисквити PETIT BEURRE на PAPADOPOULOS за приготвянето на бисквитена торта, имат уникален вкус и аромат на препечено)
1 литър мляко
10 супени лъжици захар
1 супена лъжици ванилова захар
4 жълтъка
2 супени лъжици брашно
6 препълнени супени лъжици ванилов или сметанов пудинг на прах (може да бъде и кокосов)
100 грама бял шоколад
300 грама масло на стайна температура
300 грама  кокосови стърготини
8 супени лъжици филирани бадеми

Приготвяне:

Поставете 800 милилитра от прясното мляко в тенджерка на среден огън върху котлона и към него прибавете захарта. Разбъркайте за кратко, докато млякото леко се загрее и захарта са стопи.
В друга купа поставете нишестето, брашното, жълтъците и останалото прясно мляко. Разбийте всичко до гладка смес с кухненска тел.
Изсипете сместа с нишестето и жълтъците към прясното мляко на котлона и бъркайте непрекъснато, докато крема се сгъсти.
Свалете крема от огъня и добавете начупения на парчета бял шоколад, разбъркайте, докато се разтопи. Изсипете крема в широка купа, за да изстине по-бързо и поставете найлоново домакинско фолио по повърхността му, за да не хваща коричка, докато изстива. Оставете настрана да се охлади до стайна температура (можете да приготвите крема в деня преди да сглобите тортата).
Разбъркайте с миксер на ниска скорост маслото, докато се превърне в пухкав крем.
Добавяйте по една две лъжици от маслото към охладения крем и след всяко добавяне за кратко разбивайте с миксер на средна скорост или на ръка интензивно с кухненска тел (не прекалявайте с разбиването за да не се пресече).
Накрая добавете 150 грама кокосови стърготини и разбъркайте.

Сглобяване на тортата:

Използвайте страничната част от форма с отстраняващ се ринг. Поставете я директно върху чинията, в която ще сервирате тортата. На дъното поставете тънък слой от крема, така че бисквитите да залепват и да можете да подредите по-лесно. Наредете плътно ред бисквити, а отгоре разпределете 5-6 супени лъжици от крема. Върху крема поръсете равномерно с две супени лъжици филирани бадеми. Постъпете по същия начин до изчерпване на количествата бисквити и крем. Най-отгоре завършете с крем.

Покрийте формата с домакинско прозрачно фолио и приберете в хладилника за 6-8 часа, най-добре за една нощ.

Преди да сервирате тортата, премахнете ринга и загладете леко крема отстрани, ако е необходимо. Декорирайте с кокосови стърготини или филирани бадеми или бял шоколад, както ви харесва.
 
Насладете се на невероятно вкусната и свежа торта с изключително наситен аромат на кокос! Разкошен вкус, сигурна съм, че ще ви плени! Сигурна съм, защото доста хора се влюбиха в нея J


четвъртък, 3 септември 2015 г.

Кебап върху млечна салата с патладжани


Необходими продукти:

1 патладжан
2 чаши кисело мляко
2 скилидки чесън
½ връзка магданоз
1 голяма щипка сол
1 супена лъжица масло за гарниране
¼ чаена лъжичка червен пипер, може и лют, ако харесвате

За кебапчетата:

400 грама кайма от телешко месо
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
½ връзка магданоз
1 щипка сол
прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 щипка кимион
1 яйце


Приготвяне:

Поставете хартия за печене върху малка тавичка.
Измийте, подсушете и нарежете патладжана на тънки ленти. Поставете в тавичката, овкусете със сол, черен пипер и тънка струйка зехтин. Изпечете патладжана на 200°С, докато омекне и промени цвета си, около 20 минути.
През това време омесете каймата с всички продукти нарязани на дребно и я поставете за 20-30 минути в хладилника, за да може вкусовете да се смесят и да пропият в месото.
Откъсвайте кайма с големината на яйце и оформете кебапчета. Поставете ги в тавичка постлана с хартия за печене. Изпечете ги във фурната на 200°С.
Разбъркайте киселото мляко с чесъна и магданоза и овкусете със сол и черен пипер. Нарежете изпечения патладжан и го разбъркайте в овкусеното кисело мляко.
Разтопете маслото на котлона и запържете за съвсем кратко червения пипер в него.
Поставете кебапчетата върху салатата и гарнирайте със запърженото масло.

Мноооого вкусно, опитайте!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...