1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 30 август 2015 г.

Ябълкови Бисквити

Необходими продукти:

100 грама масло, със стайна температура
½ чаша кисело мляко
50 грама олио
1 и ¼ чаени чаши пудра захар
¾ чаша пшенично нишесте
1 голямо яйце и един жълтък
2 чаени лъжички бакпулвер
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
3 и ½ чаши брашно

За ябълковата плънка:

3 узрели  ябълки
5 супени лъжици захар
½ чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка кардамон
1 щипка индийско орехче
1 чаша грубо натрошени орехи
 
Приготвяне:
 
Първо пригответе ябълките.
Измийте, обелете и ги нарежете на дребни парченца.
Поставете ги на котлона в подходяща тенджерка, добавете захарта  и ги варете, докато водата изври напълно. Накрая добавете канелата, индийското орехче и кардамона.
Запечете орехите предварително леко, за да станат по-ароматни. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на дребни парченца. Добавете ги към ябълките и разбъркайте.
Оставете сместа да изстине напълно преди да я използвате.
За да приготвите тестото, поставете три чаши брашно в дълбока купа и прибавете към него нишестето и бакпулвера. Разбъркайте.
В друга купа разбъркайте мекото масло, олиото, пудрата захар, яйцето, жълтъка и киселото мляко.
Направете кладенче в брашното и изсипете мокрите съставки в него. Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане на топка. Върху набрашнена повърхност изсипете тестото и го доомесете, докато спре да лепне.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Откъсвайте от тестото топчета и ги разточвайте в кръг. Нарежете по начина на снимките, поставете плънката и ги сгънете.
Подредете готовите бисквити върху тава постлана с хартия за печене.
Печете 15-20 минути или докато крайчетата започнат леко да покафеняват.
Преди сервиране поръсете бисквитите с пудра захар.

петък, 28 август 2015 г.

Питки с два кваса



Това е метод, по който се приготвят прочутите немски Brötchen, а който ги е опитвал знае за какво говоря, защото колкото и вкусен хляб да сте опитвали, тези вкусни малки питки  завладяват от първата хапка и не можете да ги забравите за нищо на света, поне при мен е така :)

Първи Квас

80 грама брашно за хляб
20 грама типово брашно
100 грама вода
1 грам прясна мая

Втори квас „Tang Zhong“

25 грам брашно за хляб
125 грама вода

За тестото:

Двата кваса
340 грама брашно за хляб
25 грама пълнозърнесто брашно от лимец
8 грама прясна мая
75 милилитра прясно мляко (3,5% масленост)
10 грама сол
5 грама масло
5 грама захар

Приготвяне:
 
Смесете продуктите за първия квас с домакинска тел и я оставете да узрява при стайна температура в продължение на 20 часа.
 
За втория квас, смесете брашното и водата в малка тенджерка и поставете на котлона  на средна температура. Разбърквайте непрекъснато, докато сместа достигне до температура 65°С и стане гладка и лепкава. След това махнете тенджерката от котлона и продължете да разбърквате в продължение на около 2 минути. Оставете да изстине до стайна температура и след това я приберете в хладилника за най-малко 4 часа.
 
След 20 часа, разтворете маята в прясното мляко, което трябва да е на стайна температура. Смесете всички съставки и ги омесете за 10 минути.
Оставете тестото да почива за 60 минути при 24°C. На 30тата минута, го натиснете, за да излезе въздуха и го оставете за още 30 минути.
Разделете тестото на 10 парчета всяко около 50 грама, а останалото на четири по 70 грама.
Поставете оформените топчета по 5 броя близо едно до друго върху тава постлана с хартия за печене. Другите четири, ако искате оформете като моите. Оставете хляба да втасва за около 50-60 минути при 24°C, като покриете тепсията с найлон.  
 
Включете фурната да загрява на 230°С, а на дъното поставете огнеупорен съд.
 
Направете разрез от единия до другия край на питките.
В огнеупорния съд след като фурната е идеално загряла, поставете няколко бучки лед, за да се образува запарена среда, така хляба ще има страхотна коричка. Веднага поставете и тавата с питките във фурната. След като поставите хляба, намалете на 200°С и печете 30 минути.
 

четвъртък, 27 август 2015 г.

Провансалски тарт (Tarte provençale)


Необходими продукти:

1 лист бутер тесто
3 моркова
2 тиквички
2 чушки
1 печено червено цвекло
60 грама крема сирене
60 грама сирене котидж
30-40 грама синьо сирене
100 милилитра млечна сметана
2 супени лъжици заквасена сметана
1 голямо яйце или две по-малки
4-5 стръка копър
½ чаена лъжичка сушен риган
Прясно смлян черен пипер и сол

Приготвяне:

Изпечете предварително цвеклото увито в алуминиево фолио и обелете кората му. Нарежете го на тънки филийки, за да можете да оформите розички от него.
Измийте чушките и ги изпечете на скара до потъмняване на кожата. Сложете ги в хартиена торбичка, докато изстинат и отстранете външната обвивка. Нарежете на ивици с дебелина около 3 сантиметра.
Нарежете тиквичките и морковите по дължина, с помощта на белачка за картофи.
Бланширайте морковите в малко подсолена вода, докато омекнат, за да бъдат еластични и да можете да ги оформите. След като са готови ги полейте с ледено студена вода.
Намажете форма за печене с масло.
Разточете тестото и го поставете във формата. Върху него поставете хартия за печене и напълнете със зърна стар боб или друго за тежест, за да може тестото да не се издуе при печенето. Изпечете го за 15 минути при 200°С. Премахнете хартията с боба и печете за още 5-10 минути.
Оставете блата да изстине.
Включете фурната на 200°С.
Оформете всички зеленчуци на спирали.
В средна купа, разбъркайте яйцето със сметаната, крема сиренето и сиренето котидж. Накрая добавете и синьото сирене. Овкусете със сол, черен пипер и добавете нарязания копър и сушения риган.
Изсипете пълнежа върху тестото и подредете спиралите плътно отгоре.
Печете тарта в продължение на 25-30 минути или докато пълнежа стегне и блата е кафеникав на цвят.
Оставете готовия тарт да изстине напълно преди да го сервирате.

вторник, 25 август 2015 г.

Şekerpare


И докато съм на турска вълна, да ви покажа и тези изкушения, от най-любимите ми, не мога да им устоя…

Необходими продукти:

170 грама меко масло
70 грама пудра захар
10 грама ванилова захар
1 яйце и 1 жълтък
4 супени лъжици грис
2 и ½ чаши брашно
1 и ½ чаена лъжички бакпулвер
1 щипка сол
20 броя лешникови ядки
1 белтък за намазване

Захарен сироп:

4 чаши вода
3 чаши захар
2 чаени лъжички лимонов сок

Приготвяне:

Първо пригответе захарния сироп, като поставите на котлона в подходяща тенджера водата и захарта. Сварете, докато захарта се стопи и течността започне леко да се сгъстява, около 10 минути. Махнете от котлона и добавете лимоновия сок. Оставете настрани да се охлажда.
Смесете брашното с бакпулвера, пудрата захар и солта.
Разбийте леко яйцата.
По средата на брашното направете кладенче и изсипете всички останали продукти. Омесете меко тесто.
Пуснете фурната да загрява на 200°С.
Накъсайте тестото на двайсет парчета и от всяко оформете топче, което приплескайте леко с длани. За по голяма прецизност, можете да ги премерите с кухненска везна, за да станат абсолютно еднакви.
Подреждайте готовите сладки в голяма тава на разстояние едно от друго, защото леко ще увеличат обема си при печенето.
На всяка сладка по средата поставете по една лешникова ядка, като я притиснете добре навътре в тестото.
Намажете сладките с разбития белтък.
Сложете тавата във фурната и печете за около 20-25 минути или докато сладките станат с апетитен златисто-кафеникав загар.
Веднага след като ги извадите от фурната ги залейте с охладения захарен сироп.
Поставете найлон на повърхността на тавата и оставете сладките да се напоят за поне три часа.

понеделник, 24 август 2015 г.

Обърнат ориз с пиле и моркови (Tavuklu-havuç Büryan Pilavı)



За втори път приготвих този ориз и мисля, че вече е време да ви го покажа. Много ни се услажда, приготвя се лесно и много бързо, а месото може да бъде и друго, каквото на вас ви харесва. Да не казвам, че ако зависеше от мен, изобщо нямаше да е с месо, но мъжете в къщата не споделят моето мнение J

Видях този начин за приготвяне на ориза по телевизия 24Кitchen от един турски готвач „ Максут Ашкар и много ми хареса идеята, особено за пълна трапеза, заобиколена от приятели, всеки може да си сипе от ястието, като го поставим по средата и е толкова вкусно, ммм...

Необходими продукти:

500 грама пилешки гърди
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 малки моркова
3-4 големи моркова, настъргани
2 супени лъжици зехтин за готвене
2 супена лъжица масло
2 големи щипки кимион
5 стръка магданоз
Прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка сол
1 и ½ чаши ориз
Около 3 и ½ – 4 чаши вода или достатъчно, че ориза да се свари според вкуса ви.

Приготвяне:

За да приготвите това ястие е добре да ползвате тавичка с незалепващо покритие, която си има и капак, но дори и да няма, намерете друг подходящ за целта. Това е начина да го обърнете ориза без да залепне след като го приготвите.
 
Аз използвах 3 чаши домашен пилешки бульон и 1 чаша вода.
Пилешкия бульон загрях и в него разтворих ½ чаена лъжица сол, голяма щипка кимион, черен пипер и една лъжица зехтин. Много е важно течността, която ще използваме за ястието да е овкусена добре, за да не стане безвкусно.
Ако не използвате бульон, овкусете по същия начин гореща вода, която ще изсипете върху ориза.

Настържете морковите на ситно ренде и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Лука и чесъна нарежете на дребно и ги задушете в две лъжици зехтин, докато омекнат. Извадете от тавичката.
Гърдите измийте, подсушете и нарежете на малки парчета.
Двата малки моркова нарежете на кръгчета.
Изпържете пилето и морковите в същата тавичка на висока температура, докато на пилето му изври водата и се зачерви хубаво от всички страни, а морковите се карамелизират. По някое време, когато водата от пилето изври, прибавете маслото, а към края сол, черен пипер и голяма щипка кимион.
Изключете котлона и добавете задушения лук и чесън, разбъркайте.
Разпределете пилето по повърхността на тавичката, притиснете леко.
Изсипете настърганите моркови върху пилето и покрийте навсякъде, притиснете леко.
След това, смесете нарязания магданоз с ориза и го разпределете върху морковите. Отгоре изсипете леко, 3 и ½ чаени чаши от предварително овкусената течност и покрийте съда с капак.
Поставете тавичката на слаб огън и варете, докато ориза омекне и попие течността, около 20-25 минути.
След това, оставете ястието за 10-15 минути да почине.
Обърнете го внимателно, върху подходяща чиния за сервиране.

Да ви е сладко!

събота, 22 август 2015 г.

Лешникова торта

Празник без торта не е празник, а Рожден ден съвсем пък не върви, нали?!

От доста време ми се иска да приготвя торта с много ядки. Да ухае на печени ядки, ванилия и шоколад още от пръв поглед  J Сега бил момента, само можеше и малко повече време да и отделя.  Доста набързо я приготвих и дори не я изчаках да стегне преди да я снимам, но си е моята торта и всеки който я опита остана очарован! Ще се радвам да хареса и на вас!
Необходими продукти:

165 грама  захар на пясък
200 грама предварително изпечени лешници
4 белтъка
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 голяма щипка сол

Шоколадов крем:

140 грама сметана за разбиване
200 грама черен шоколад
4 жълтъка
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 супени лъжици лешников ликьор Frangelico или друг

300 грама сметана за разбиване

Направете лешниковите блатове:

Включете фурната на 160°C.
Очертайте четири кръга с диаметър 20 сантиметра върху два листа хартия за печене. Обърнете  листовете от обратната на начертаната страна, така че блатовете  да не попият от графита на молива. Поставете всяко парче хартия за печене в голяма тава, и много леко намажете всяко кръгче с олио или масло.

Поставете лешниците, половината от захарта и солта в блендер и пасирайте докато всичко се смели фино.
С електрически миксер разбийте белтъците в голяма и суха купа с чисти бъркалки, докато при изваждане на бъркалките, белтъците имат меки върхове. Добавете ваниловия екстракт и останалата захар. Разбийте докато белтъците стегнат, но не бива да стават сухи.
Прибавете белтъка  на три пъти по 1/3 към смлените ядки и захарта, като междувременно разбърквайте внимателно.
Разстелете  всяка 1/4 от лешниковото тесто равномерно в рамките на всеки кръг, разпределете равномерно.
Печете блатовете, докато станат сухи на допир - това отнема около 20 минути в моята фурна. Оставете блатовете да се охладят напълно.

Направете шоколадовия пълнеж:

Сложете сметаната в подходяща тенджерка и я загрейте до кипване. В друга купа начупете шоколада. Изсипете горещата сметана върху шоколада и оставете за 3-4 минути, докато се разтопи. След това разбъркайте до гладък крем.

Разбъркайте яйчните жълтъци със захарта и ванилията, докато сместа побелее и увеличи обема си. Можете да го направите и с тел за разбиване. Прибавете ликьора и поставете сместа на водна пара. Бъркайте непрекъснато, докато крема се сгъсти и можете да видите следите от бъркалката в него. Оставете да се охлади ( можете да поставите купата в друга със студена вода, за да изстине по-бързо). Прибавете яйчния крем към шоколадовия ганаш. Разбъркайте нежно и го приберете в хладилника, докато постегне.

Сглобяване:

Поставете ринг са сглобяване на торти директно върху поднос за сервиране.  
Разбийте сметаната до пухкав,  но не твърд крем.
Поставете първия блат и го намажете с две-три супени лъжици от шоколадовия крем. Отгоре разпределете две-три супени лъжици от сметаната. Отгоре поставете следващия блат и притиснете леко. Намажете отново с шоколадов крем и сметана. Редувайте до последния блат по този ред. Намажете и последния блат с шоколадов крем и сметана, опаковайте с найлоново фолио  и приберете тортата в хладилника за 6-8 часа или за цяла нощ.

След като тортата е стегнала, премахнете внимателно тортения ринг и я шпакловайте отвън и отгоре със сметана. Декорирайте отстрани с начупени лешници.
Аз изпекох малки целувки от два белтъка за декорацията отгоре. С малка четка напудрих целувките със златен сладкарски прах за повече разкош.

Надявах се да остане парченце за снимка, е остана :) ето тортата и в разрез.

сряда, 19 август 2015 г.

Сладоледена торта Орео с кафе

Необходими продукти:
 
550 милилитра млечна сметана за разбиване
400 грама кондензирано мляко
Семената от половин шушулка ванилия
2 чаени лъжички нес кафе
2 супени лъжици гореща вода
12 броя бисквити Орео
20 броя бишкоти Савоярди
300 милилтра хубаво еспресо
2 чаени лъжици кафява захар
2 супени лъжици Бейлис

Приготвяне:
 
Подгответе подходяща форма, като я опаковате с найлоново фолио отвътре и оставите краищата да стърчат навън достатъчно, че да покриете тортата след като я подредите.
Сварете около 300 милилитра хубаво Еспресо и го овкусете с кафявата захар.
След като изстине прибавете към него Бейлиса.
Потопете всяка бишкота в овкусеното еспресо и подредете по вътрешната стена на формата.  Местата на които останат процепи също запълнете с бишкоти, така че да няма дупки.
Разтворете нес кафето в горещата вода и го оставете да се охлади напълно.
Прибавете семената от ванилията към сметаната.
Разбийте изстудената сметана на средно твърд крем, не прекалявайте.
Прибавете разтвореното кафе и отново разбийте с миксера за кратко.
Изсипете кондензираното мляко при сметаната и с помощта на силиконова шпатула смесете всичко внимателно.
Прибавете начупените на парчета бисквити Орео към крема.
Изсипете крема върху бишкотите и разпределете  равномерно.
Най-отгоре наредете обикновени бисквити, като преди това ги натопите в кафе, за да омекнат малко.
Опаковайте с предварително оставените краища на фолиото и приберете тортата във фризера за една нощ.

Ако ви остане от крема, изсипете го в подходящ съд за замразяване и го приберете във фризера. Ще си похапнете с удоволствие от вкусния сладолед с аромат на кафе.
След като тортата е готова, премахнете фолиото от повърхността и я обърнете върху чиния за сервиране. Премахнете цялото фолио. Поръсете я обилно с натурално какао и сервирайте с Бейлис или кафе, които в никакъв случай не са задължителни, защото тортата е истинска наслада и свежест, без да се нуждае от каквито и да било допълнения.

вторник, 18 август 2015 г.

Киноа със сушени домати


Необходими продукти:

1 чаша киноа
3 супени лъжици зехтин за готвене
1 глава червен лук
3 скилидки чесън
4-5 малки моркова
1 чаша сушени домати
2 чаши домашен зеленчуков бульон
1 и ½ чаши вода
1 чаена лъжичка сушена мащерка
4-5 стръка магданоз
сол и черен пипер

3а гарнитура:

300 грама гъби кладница
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица хубав зехтин
1 чаена лъжичка мащека
сол и черен пипер

Приготвяне:

Нарежете лука и морковите на ситно.
Загрейте голям тиган с капак на среден огън и поставете в него зехтина.
Изсипете нарязания лук и морковите и ги задушете за няколко минути, докато омекнат, като от време на време прибавяте по една-две супени лъжици бульон към тях. Към края прибавете чесъна и запържете за кратко. След това прибавете киноата, мащерката и сушените домати, разбъркайте и изсипете бульона и част от водата. Намалете котлона на ниска степен и поставете капака на тигана.
Варете, докато течността се поеме. Опитайте и добавете от водата, ако е необходимо, за да уври добре киноата. Към края добавете нарязания на ситно магданоз и овкусете със сол и черен пипер.
Гъбите изпържете в маслото и зехтина, заедно с мащерката (ако е на стръкчета като моята, можете да я извадите, след като са готови гъбите) до златисто кафяво и ги овкусете със сол и черен пипер.
 
Сервирайте, докато е още топло.

събота, 15 август 2015 г.

Канелени понички

Необходими продукти:
125 милилитра прясно мляко
100 грама кисело мляко
100 милилитра хладка вода
7 грама суха мая
2 яйца
80 грама разтопено и охладено масло 
2 супени лъжици течен мед
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица канела
600 грама брашно, допълнително за доомесване
олио за пържене
200 грама пудра захар+1 чаена лъжичка канела за овалване на поничките, разбъркани


Приготвяне:
В подходяща купа, в леко затопленото прясно мляко се разбъркват маята, малко от меда и три супени лъжици от брашното. Оставя се настрана, докато сместа се надигне.
В друг съд яйцата, киселото мляко, хладката вода и останалия мед се разбъркват добре.
В голяма купа се пресяват 400 грама от брашното, в него се разбъркват солта и канелата и по средата се оформя кладенче.
В кладенчето се изсипват постепенно маята, яйцата с млякото и маслото, като междувременно се разбърква с дървена лъжица.
Омесва се гладко, много меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто се поставя в голяма купа, намазана леко с олио. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса да 30 минути.
След това тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 1 сантиметър и от него се изрязват кръгове с помощта на ринг или чаша, с диаметър 8 сантиметра.

Във всяко кръгло парче се изрязва второ кръгче с малък диск.
Така приготвените понички се поставят върху добре набрашнен плод и се покриват с найлон. Оставят се да втасат много добре, докато удвоят обеме си.
Не много широк, но дълбок тиган се поставя на котлона, а в него два пръста олио за пържене. Загрява се до средна температура.
Поничките се изпържват и се поставят върху кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина. Веднага след като са се оцедили, но са все още топли, се овалват в канелената пудра захар.
Сервират се с чаша прясно мляко.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...