1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 31 юли 2015 г.

Питка с брашно от еднозърнест лимец и мащерка


Сигурно всички знаете, че брашното от еднозърнест лимец е много полезно и съдаржа съвсем малко количество глутен, който е и по-различен от този в останалите продукти с нормално съдържание на глутен.  Аз лично откакто го открих, вече не веднъж приготвям хляб от него без да добавям други видове брашно, но този път, за да хапват и децата от него прибавих и бяло брашно.  Знам, че е най-полезен без допълнителни добавки, но със сигурност малчуганите щяха да се мръщят. Трябва да призная, че хляба беше невероятно вкусен пухкав и ароматен, затова реших да го споделя.

Необходими продукти:
 
1 пакет суха мая
400 милилитра хладка вода
300 грама кисело мляко със стайна температура
2 и ½ супени лъжици кафява захар
1 супена лъжица морска сол
500 грама брашно от еднозърнест лимец
600 грама бяло брашно, допълнително за доомесване
5 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици сушена мащерка
 

Приготвяне:
 
В малка купа изсипете половината от хладката вода и към нея прибавете маята и захарта. Разбъркайте и оставете докато маята се активира.
Смесете цялото количество брашно от лимец с  половината от бялото брашно и мащерката.
Прибавете солта и разбъркайте много добре.
Разбийте киселото мляко с хладката вода и зехтина.
По средата в брашното направете кладенче и изсипете в него активираната мая и сместа от кисело мляко, вода и зехтин.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане сравнително гладка.
Започнете да добавяте от заделеното бяло брашно и омесете меко, нелепнещо тесто.
Намажете голяма купа със зехтин и поставете готовото тесто в нея.
Покрийте с найлоново фолио и оставете тестото да втасва, докато удвои обема си.
Намажете две тавички подходящи за печене със зехтин.
Готовото тесто разделете на две.
Оформете две питки и ги поставете в подготвените тавички.
Покрийте хляба с найлоново фолио и го оставете да втаса за 30 минути.
Сложете хляба в студена фурна и пуснете температурата на 200°С. Печете така първите 15 минути, а след това намалете температурата на 180°С и печете още 15-20 минути, докато хляба стане с изкусителна кафява коричка.

Едната питка, докато беше още леко топла свърши за нула време, под формата на намазани филийки според вкуса на всеки. Страшна вкусотия, ще знаете!!!

сряда, 29 юли 2015 г.

Кейк с касис, малини и ягоди

Необходими продукти:

300 грама брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
125 грама масло
225 грама ситна захар
ситно настъргана кора от 1 лимон
2 супени лъжици лимонов сок
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
3 яйца, на стайна температура
250 грама кисело мляко
120 грама малини
120 грама черен касис
1 шепа печени лешници

За пълнеж:

8 маслени бисквити Еверест
1 голяма чаша ягоди
4 супени лъжици ягодово сладко
 
За глазурата:
 
150 грама ситна захар
2 супени лъжици лимонов сок
Плодове за декорация
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 180°C.
Намажете голяма форма за кекс с меко масло и поръсете навсякъде старателно с брашно.
Пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера.
Разбийте маслото и захарта, докато сместа стане изсветлее и се превърне в пухкав крем.
След това добавете лимоновите кори, сока от лимона и ванилията. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате до гладкост. Прибавете брашното, като редувате с киселото мляко.
Накрая прибавете касиса, малините и начупените лешници.
Разбъркайте леко, само за да се разпределят в тестото.
Сложете и изравнете половината от тестото във формата.
Поръсете навсякъде начупените на дребно маслени бисквити. Те няма да позволят на сока от ягодите да пропие в тестото и да остане сурово след изпичането.
Отгоре изсипете равномерно ягодите предварително разбъркани със сладкото. Отгоре разпределете останалото тесто.
Печете кейка 1 час и 15 минути.
Накрая проверете с дървен шиш, който поставен в центъра на тортата трябва да излезе чист. Ако отгоре ви изглежда твърде препечен по време на печенето, покрийте го с фолио.
Оставете кейка във формата за 10 до 15 минути, след това го обърнете върху решетка, за да се охлади напълно.
Направете глазурата.
Смесете захарта с лимоновия сок.
Разпределете глазурата по повърхността.
Подредете заделените плодовете за декорация отгоре, както ви харесва.
 

вторник, 28 юли 2015 г.

Пълнени тиквички със зеленчуци, кашкавал и хрупкава коричка


Необходими продукти:

4 супени лъжици зехтин
4 глави стар лук
2 стръка пресен чесън
5 тиквички
2 домата
6 средни моркови
1 патладжан
300 грама от най-хубавия кашкавал, който можете да намерите (можете да използвате и пушен, ако предпочитате)
6 стръка копър
1 супена лъжица червен пипер, ако разполагате с пушен, половината нека да е от него
1 супена лъжица сушен риган + 1 чаена лъжичка за поръската
Сол и черен пипер

2 чаши хлебни трохи, приготвени от средата на три филии бял хляб
2 чаши настъргано сирене Red Leicester, може да се замени с Parmigiano-Reggiano или Grana Padano

Приготвяне:
 
Тиквичките се издълбават и се подреждат в подходяща тавичка.
Поливат се с тънка струйка зехтин, поръсват се със сол и се поставят във фурната на 200 градуса за 15 минути, докато леко поомекнат.
Кашкавала се нарязва на малки кубчета.
Всички зеленчуци се нарязват на дребно, както и издълбаната част от тиквичките.
Домата се обелва и се нарязва на малки кубчета. Патладжана може и да не се бели, както предпочитате.

В голям тиган се загрява зехтина и към него се прибавя лука и морковите. Задушават се за 6-7 минути. След това се прибавят и останалите зеленчуци. Всичко се разбърква на среден огън за около 10 минути, към края се прибавят и подправките, сол и пипер на вкус. Сместа се оставя да се охлади, преди да се добави кашкавала.
След като поизстине се прибавя кашкавала и всичко се разбърква, за да се разпредели добре в сместа.

Докато зеленчуците изстиват, средата от хляба се поставя в блендер, заедно с ригана и се смила на ситни трохи. Изсипват се в малка купа и към тях се прибавя ситно рендосаното сирене. Разбърква се, докато всичко се смеси добре, но се внимава, за да останат трохите пухкави.

Всяко издълбано парче тиквичка се напълва щедро с плънка, а отгоре се разпределят ароматните трохи.
Тиквичките се пекат на 200°С за 20 минути. Накрая тавичката се поставя непосредствено под скарата на фурната и тиквичките се запичат само отгоре за 2-3 минути, за да добият трохите кафеникав загар и да станат хрупкави.
 

 

понеделник, 27 юли 2015 г.

Сладки рози (Gül Tatlısı)


Необходими продукти:

1 чаша слънчогледово олио
1 чаша кисело мляко
1 чаши грис
1 яйце
1 пакет ванилия
2 чаени лъжички бакпулвер
1 супена лъжица оцет
1 щипка сол
Брашно колкото поеме, за да се омеси меко тесто. Около 600 грама.

За захарния сироп:

3 и ½  чаши вода
2 чаша захар
1 пакет ванилия
Сока от половин лимон

Захарния сироп варете в продължение на 10-15 минути.
Оставете го да се охлади, докато приготвите сладките.

Приготвяне:

От изброените продукти омесете меко тесто.
Оставете го да престои в хладилник в продължение на 15-20 минути.
След  това разделете тестото на три части и всяка разточете с дебелина 3 мм.
Загрейте фурната на 180⁰С.
Намажете подходяща тепсия за печене с олио.
С помощта на чаша направете кръгчета от тестото с диаметър 8 сантиметра.
С четири от кръгчетата оформете всяка розичка и след това разрежете по средата на две.
Подредете розичките на разтояние 4-5 милиметра една от друга.
Печете до златисто кафяво.
Веднага след като извадите розичките от фурната, изсипете охладения сироп върху тях.
Оставете сладките да се напоят за няколко часа в сиропа, ако можете да изчакате J

Страшна вкусотия!!!

петък, 24 юли 2015 г.

Лимонов кейк



Необходими продукти:
1 и ½ чаена чаша брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар
3 много големи яйца
Настърганата кора на един лимон
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия или ванилова захар
1/2 чаена чаша растително масло
1/3 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Намажете продълговата тавичка с масло и поръсете с брашно или постелете хартия за печене.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта в купа.
В друг съд, разбъркайте заедно кисело мляко, чашата захар, олиото, яйцата, лимоновите кори, сока от лимон и ванилията.
Бавно разбъркайте сухите съставки в мокрите, с помощта на силиконова шпатула. Не прекалявайте с разбъркването, просто се уверете, че няма сухи частици. Изсипете тестото в подготвената форма и печете в продължение на около 50-55 минути, или докато кейка стане с приятно кафеникаво- златист загар.

Оставете кейка да изстине за 15 минути във формата преди да го извадите.
Можете да поръсите кейка с пудра захар преди сервиране или да направите глазура от лимонов сок и пудра захар, с която да го залеете.

понеделник, 20 юли 2015 г.

Пилешко руло с бекон върху гъбен сос


Необходими продукти:
2 парчета пилешки гърди
120 грама пушен бекон
1 супена лъжица едрозърнеста горчица
 
3 кисели краставички от туршия

6-7 броя сушени домати в зехтин

7 гъби
2 малки глави червен лук
1 стрък пресен чесън

500 милилитра  пилешки бульон

2 супени лъжици масло
Сол, черен пипер, сушен риган
Приготвяне:
Пилешките гърди се почистват от излишните жилки и мазнини. Разрязват се през средата откъм по-дългата им страна - разреза трябва да бъде дълбок почти до края, за да може да се получи максимално голямо парче месо, но не трябва да се реже до края. Филетата се начукват, за да станат тънки, но се внимава да не се разкъса месото.
Филето се поръсва се със сол, черен пипер и червен пипер, разтрива се, за да попаднат подправките навсякъде. Отгоре се намазва горчицата. Зеленчуците за плънката се нарязват на тънки ленти. В единия край на филето от единия до другия край се поставят краставиците, парченца от червения лук и сушените домати заедно с една чаена лъжичка от зехтина, в който са били накиснати. Може да се използва и масло по желание. Месото се увива на руло.

Върху кухненска дъска се подрежда бекона, така че малка част от всяко следващо парче да се застъпва с вече поставеното. Пилешкото руло се поставя по средата, а след това бекона се обвива стегнато около него. Повторете и с другото руло. Намажете краищата с малко масло, за да залепнат. Подредете рулата в тавичка за печене, като поставите ръбовете на бекона отдолу, маслото ще помогне на рулата да не се залепят за тавата.
Тавичката се поставя в предварително затоплената фурна до 200°С за около 30-40 минути.
В това време се приготвя соса.
Гъбите се нарязват на филийки, а краставичките на кубчета. Останалата част от лука и чесъна се нарязват на дребно. Останалото масло и една лъжица от зехтина на сушените домати се поставят в дълбок тиган и всички зеленчуци  се изсипват в него. Когато всичко се задуши за 3-4 минути се добавя пилешкия бульон. Огъня се намалява и соса се оставя да къкри, докато всичко се свари добре и  течността изври леко. Ако е необходимо се сгъстява с една чаена лъжичка брашно. Накрая се овкусява със сол, черен пипер, щипка червен пипер и сушен риган.
Вкусно, мнооого вкусно!

неделя, 19 юли 2015 г.

Ягодова торта


За блата:
4 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
120 грама захар
1 супена лъжица ванилова захар
50 грама смлени белени бадеми
50 грама бяло брашно

За ягодовата платка:
500 грама ягоди
4-5 супени лъжици захар
1 пакет желатин
100 милитра студена вода

За крема:
300 грама сладкарска сметана
250 грама маскарпоне
100 грама крема сирене
3 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица ванилова паста или ванилов екстракт

Захарен сироп сварен от 120 милилитра вода и 70 грама захар.

Приготвяне:
Ягодите се измиват и се нарязват на парчета. Към тях се прибавя захарта и се поставят на котлона. Варят се, докато омекнат.
Желатина се приготвя като се накисва в 100 милилитра студена вода, оставя се докато набъбне.
Когато ягодите омекнат се махат от огъня и се пасират. Към тях се прибавя желатина и готовата смес се изсипва във форма с премахващ се ринг. Формата се поставя в хладилника, докато ягодовото пюре се желира.

Фурната се включва да загрява на 180°C.
Тавичка с размер 23 сантиметра се застила с хартия за печене и се намазва добре с разтопено масло.
Белтъците се разбиват на пухкава пяна и към тях се добавя захарта на три пъти, като разбъркването с миксера продължава.
Към добре разбитите твърди белтъци се прибавят два от жълтъците и се разбърква за кратко с миксера, а след това и другите два, като отново се разбърква с миксера на ниска скорост за много кратко, само докато се получи еднородна смес.
Брашното добре смесено със смлените бадеми се добавя на три пъти към яйцата, като се разбърква със силиконова шпатула внимателно, за да не се загуби от обема си сместа.Тестото се изсипва в тавичката и се изравнява равномерно, като тавичката се почуква леко, така тестото се разпределя перфектно.
Блата се пече 20-25 минути.
Крема сиренето и маскарпонето се изваждат от хладилника. Трябва да бъдат със стайна температура. Разбъркват се и се овкусяват с пудрата захар и ваниловата паста.
Сметаната се разбива с миксер добре изстудена от хладилника на пухкав мек крем. След това се добавя на няколко части към крема сиренето и се разбърква до гладък крем.

След като изстине поне за три-четири часа, блата се разрязва на две равни части.
Директно върху чинията, в която ще се сервира тортата се поставя първия блат и около него си пристяга ринг за торти. Блата се напоява със захарния сироп с помощта на четка. Отгоре се изсипва по-голямата част от крема и се изравнява. По средата се поставя ринга от желираното ягодово пюре и се натиска леко да потъне в крема. Отгоре се поставя останалия крем и втория блат. Притиска се леко, за да излезе излишен въздух, ако има такъв. И втория блат се напоява леко със сок.


Тортата се прибира в хладилника за три-четири часа.
След като се охлади добре се изважда от хладилника и се отстранява тортения ринг. Торта може да се измаже и отстрани с крем, аз предпочетох да я оставя така. Декорира се по желание.

Денят, в който я приготвих беше един от онези най-топлите и всичко се получаваше на косъм..., шоколадовата украса се топеше, ягодовото желе се топеше, дори на снимката се вижда, че докато успея да снимам и едва за мъничко не стана на една обща разтечена сметаново-ягодова маса в чинията :)
Даа, но пък беше изключително вкусна и лека, истински лятна торта, а идеята за декорацията дойде от тази, която приготвих преди време за Осми март.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...