1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 30 май 2015 г.

Разходка сред природата и вкусна храна на открито


Пържена пъстърва и печени картофи с пресни подправки

Пъстървата мариновах с малко червено вино, девисил, сол и черен пипер. Изпържих я в незалепващ тиган с малко олио.

Картофите съм изпекла с пресни девисил, джоджен, лук, чесън и моркови.  Също така ги подправих със сол, черен пипер и малко червен пипер. Преди да ги изпека, прибавих 150 милилитра вода, 5 супени лъжици олио и 2 супени лъжици масло. След като бяха готови и поизстинаха ги поръсих и с пресен магданоз.
 
И питка си имахме, а във всяко топче сиренце и яйчице!!!
 










вторник, 26 май 2015 г.

Лимонов тарт с целувчена глазура


Необходими продукти за тестото:
 
250 грама брашно
150 грама студено масло нарязано на кубчета
100 грама пудра захар
½ чаена лъжичка сол
1 яйце, леко разбито
2 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица ванилова захар
кората от един лимон
кората от един портокал (по желание)
2 супени лъжици сусам
 
Необходими продукти за пълнежа:
 
170 милилитра прясно изцеден лимонов сок
4 яйца, (малка част от единия белтък се отделя за намазване на блата)
220 грама захар
2 супени лъжици царевично нишесте
200 грама заквасена сметана
1 супена лъжица ванилова захар
 
За глазурата:

4 белтъка
120 грама пудра захар
1 супена лъжица ванилова захар
 
Приготвяне:
 
Брашното се пресява в подходяща купа и към него се добавя сусама и маслото нарязано на кубчета. С помощта на пръстите се смесват, докато сместа стане на едри трохи. Прибавя се пудрата захар, леко разбитото яйце, настърганата лимонова кора и всичко се разбърква с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, се добавят една или две супени лъжици студена вода. Тестото се изсипва върху леко набрашнен плод и се омесва бързо, само докато спре да се рони. Увива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника за 20 минути.
 
През това време се приготвя лимоновия пълнеж за тарта.
Изстисква се сока от лимоните и към него се прибавя нишестето. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Хубаво е захарта да се стопи. Накрая се добавя заквасената сметана и всичко се смесва до гладка консистенция.
 
Студеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и се поставя във форма за тарт, най-добре с подвижно дъно, ако имате такава. Блата се надупчва с вилица на няколко места и се поставя в предварително загрята фурна на 180⁰С. Пече се, докато леко порозовее за около 15-20 минути. Изважда се от фурната и с помощта на силиконова четка се намазва с отделения за целта белтък. Поставя се отново във фурната за 7-10 минути. Втвърдения белтък ще направи нещо като изолация, така блата ще остане хрупкав, няма да може да се овлажни от плънката.
След това има два варианта, единия е да се затопли леко пълнежа на водна пара, преди да се изсипе върху топлия блат или да се изчака блата да поизстине и тогава да се изсипе студената плънка. Аз изчаках да се поохлади. Сместа се прецежда през цедка, за да бъде абсолютно гладка. Изсипва се въху запечения блат и тарта се поставя в предварително загрята фурна на 150⁰С за 40-45 минути.
Готовия тарт се оставя да изстине напълно.
 
Приготвя се целувчената глазура или така наречения меренг.
За да се приготви е необходимо белтъците да бъдат на стайна температура и първоначално да се разбият на пухкава пяна с помоща на миксер с щипка сол. След това съда, в който се разбиват се поставя на водна пара и постепенно при непрекъснато разбиване към тях се добавя по една-две супени лъжици от пудрата захар и ваниловата захар, докато белтъците станат гъсти и лъскави.

След това готовата целувчена смес се нанася по повърхността на тарта и с готварска горелка се обгаря за разкош, ако нямате такава, можете да поставите тарта във фурната на грила за няколко минути, само докато добие златист загар.
 
Страшна вкусотия…, и мога да ви кажа, че само звучи много завъртяно, всъщност се приготвя много лесно.



събота, 23 май 2015 г.

Кифлички със сирене, бекон и риган


Необходими продукти:
300 милилитра прясно мляко
9 грама суха мая ( едно пакетче и половина )
300 грама кисело мляко
200 милилитра хладка вода
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сол с връх
3 яйца - жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на кифлите
4 супени лъжици разтопено и охладено масло
4 супени лъжици олио
1 супена лъжица сметана
½ половин супена лъжичка прясно мляко
1,500 грама брашно

За плънката:
400 грама овче сирене
250 грама пушен бекон
2 яйца
1 супена лъжица сушен риган

Начин на приготвяне:

Разтопете и оставете маслото да се охлади, а след това добавете към него олиото.
Затоплете прясното мляко леко. Прибавете в него маята, захарта и няколко супени лъжици от брашното, разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути, докато сместа изпълни купата.
Добавете топлата вода към киселото мляко и разбъркайте, за да получите айран.

След това добавете двете яйца и единия белтък към айрана и разбъркайте.
В голяма купа, смесете половината от брашното и солта, направете по средата кладенче. Изсипете в него втасалата мая, айрана с яйцата и мазнината, разбъркайте, с помощта на дървена лъжица. След това омесете, докато тестото стане меко и еластично. Намажете купа с мазнина и поставете тестото в нея. Покрийте купата с пластмасово фолио и оставете за един час на топло място, докато удвои обема си.

Разделете тестото на парчета по 70 грама всяко и оформете от тях топчета. Поставете ги върху набрашнена повърхност. След това оформете кифличките.

Преди да ги изпечете намажете всяка с разбития жълтък със сметана и прясното мляко.
Изпечете ги във фурна първоначално на 200°С за 10 минути и ги допечете на 180°С за още 20 минути.

За да приготвите плънката, разбъркайте натрошеното сирене, нарязания на ситно бекон, яйцата и ригана. Поставяйте по една чаена лъжичка от плънката във всяка кифличка.
Количеството тесто е доста и в зависимост от размера на кифличките можете да получите много на брой. В моя случай приготвих 30 доста големи кифли.

От това количество тесто се получава голяма питка като тази, която е направена от същото тесто.

понеделник, 18 май 2015 г.

Любимото Тирамису

Честит Рожден Ден!
Бъди ми здрав и все така буден и усмихнат! Обичам те, Алберт!

И отново Тирамису J любимият десерт на Алберт. Но днес нямаше как да откажа(не само този път не отказвам всъщност, но :) Миналата година направил „компромис“ (така се изказа за тортата, която позволи да  приготвя), но този път не може да го допусне J Сладурче!

Тирамисуто направих по тази рецепта:

вторник, 12 май 2015 г.

Тутманик





Необходими продукти:

¾ кофичка заквасена сметана
60 милилитра топла вода
300 милилитра прясно мляко
2 яйца
100 милилитра олио
1 кубче свежа мая
2 и ½ супени лъжици захар
1 и ½ супени лъжици сол
1 килограм брашно + за доомесване
 
За плънката:
 
300 грама бяло саламурено сирене, добре оцедено от водата
150 грама настърган кашкавал
3 яйца
70 грама разтопено масло
 
яйце за намазване
сусам за поръсване
 
Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко леко. Прибавете в него маята, захарта и няколко супени лъжици от брашното, разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути, докато сместа изпълни купата.
Добавете топлата вода към заквасената и разбъркайте, за да получите гъст айран.
След това добавете олиото към айрана и разбъркайте. В отделна купа разбийте яйцата леко. В голяма купа, смесете половината от брашното и солта, направете по средата кладенче. Изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото, яйцата и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. След това омесете,  докато тестото стане меко и еластично. Намажете купа с мазнина и поставете тестото в нея. Покрийте купата с пластмасово фолио и оставете за един и половина часа на топло място, докато удвои обема си.
 
Размесете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на три части, като едната част трябва да бъде малко по-голяма от другите две. Оформете ги на топки. Поставете ги върху леко набрашнен плот и ги покрийте с пластмасово фолио, оставете топките тесто за 15-20 минути, докато се отпусне тестото. Трябва да бухне отново.

Разточете най-голямото парче тесто малко по-голямо от размера на тавата, в която ще оформите тутманика. Намажете тавата с разтопено масло и поставете тестото така че краищата му да стърчат навън.

Намажете тестото по цялата повърхност хубаво с масло и поръсете с половината натрошено сирене и половината от настъргания кашкавал. На тънка струйка полейте хаотично почти половината от добре разбитите яйца върху сиренето и кашкавала. Разточете и поставете следващото парче тесто, което трябва да бъде с размера на тавата. Отново намажете добре с масло, поръсете с останалото сирене и отново посипете с лъжица на тънка струйка от яйцата. Заделете малка част от тях за намазване на тутманика отгоре.

С оставените краища на тестото от първата кора, затворете тутманика от всички страни (като пай) и прещипете краищата. С много остър нож нарежете тутманика на парчета, като не стигате до края. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Поставете тутманика в студена фурна. Печете първоначално на 210°С за 10 минути, а след това намалете топлината на 190°С и печете още 35–40 минути, докато получите кафеникаво златист загар.
 
От тестото ми остана малко и оформих три малки "маргаритени питки", като в плънката добавих и малко ситно нарязан див чесън.
 


Сервирайте със студено айрянче и да ви е сладко J

събота, 9 май 2015 г.

Ricotta Gnocchi with Tomato Sauce Ньоки с рикота в доматен сос


Необходими продукти:
2 чаши рикота ( извара )
¼ чаена чаша нарязани пера от пресен лук
⅓ чаена чаша настърган пармезан
½ чаена лъжичка сол
1 малко яйце
½ чаена чаша брашно
черен пипер
За соса:
3 супени лъжици зехтин
1 глава стар лук
1 връзка пресен лук
3 скилидки чесън
500 грама доматено пюре от кутия
300 грама домати без кожа на кубчета от консерва
½ чаша нарязани зелени маслини
2-3 супени лъжици сладка царевица от консерва
1 супена лъжица сушен риган
½ връзка магданоз
1 супена лъжица захар
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на соса.
Нарязваме стария лук и го поставяме в дълбок тиган с капак, заедно със зехтина на среден огън. Запържваме го, докато омекне леко и добавяме зеления лук и нарязания чесън. Задушаваме всичко за 2–3 минути и добавяме доматеното пюре и доматите нарязани на кубчета. Затваряме съда с капака и оставяме соса да къкри за 5 минути.
След това добавяме нарязаните маслини, царевицата и ригана и подправяме със захарта и солта, отново оставяме да къкри за 5-7 минути. Ако соса ви се стори прекалено гъст можете да добавите около 50 милилитра вода.
Махаме от огъня готовият сос и го оставяме да се охлади за кратко.
Поръсваме с нарязания магданоз. Разбъркваме леко.

За да направим ньоките, поставяме рикотата в средна по големина купа, заедно с настъргания пармезан, яйцето, солта, черния пипер и нарязания лук. Разбъркваме с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре.
След това добавяме брашното и отново смесваме всичко равномерно.
Изсипваме получената смес върху набрашнена повърхност и разделяме на четири части от които оформяме четири фитила.
Нарязваме всеки фитил на парчета колкото залъче.
Всяко парче овалваме в малко брашно и с лек натиск върху вилица  правим характерната шарка на ньоките.
Готовите ньоки поставяме настрани върху леко набрашнена повърхност.
В тенджера на котлона поставяме вода да заври. Добавяме една супена лъжица сол.
Прибавяме ньоките на порции към врящата вода. Когато изплуват на повърхността са готови. Това се случва за не повече от две-три минути.
Готовите ньоки прибавяме към доматения сос и разбъркваме да се покрият с него.
Сервираме всяко порция с нарязан магданоз, зелени пера от пресен лук и настърган пармезан. Ако предпочитате може да гарнирате и с малко хубав зехтин всяка от порциите.

Цялото приготвяне на тази изключителна паста ми отне един час, а всъщност някой ще си помисли, че съм се трудила много дълго време.
Горещо препоръчвам да опитате тази вкусотия, истинско съвършенство!

неделя, 3 май 2015 г.

Пухкав хляб с пюре от червено цвекло

Толкова ми е розово..., а това е моят цикламено-розов  експеримент от който съм много доволна.
Ще кажете че е малко странно, но ако се осмелите да опитате ще се убедите в прекрасния краен резултат. Получих невероятно пухкав и много приятен леко сладък хляб, а колко е привлекателен само с този цикламено-розов цвят?!

Необходими продукти:
 
200 грама печено червено цвекло

200 милилитра хладко прясно мляко

1 и ½ чаена лъжица суха мая

250 милилитра хладка вода

70 грама разтопено и охладено масло

1 и ½ чаена лъжица сол

1 и ½ чаена лъжица захар

1 килограм брашно тип 650

Приготвяне:

Изпеченото и охладено цвекло пасирайте до гладко пюре. Не се притеснявайте, ако останат някой по-големи парченца от цвеклото, това няма да бъде проблем след изпичането.

В топлото прясно мляко разбъркайте маята, захарта и три-четири лъжици от брашното. Покрийте купата и оставете за 15 минути на топло, докато маята втаса и сместа увеличи значително обема си.

Пресейте половината от брашното в дълбока купа и разбъркайте солта в него. Направете по средата кладенче.

В кладенчето изсипете втасалата мая, разтопеното и охладено масло и хладката вода. Разбъркайте всичко с помощта на дървена лъжица. Започнете да добавяте постепенно брашно и омесете меко и нелепнещо тесто.

Готовото тесто поставете в леко намаслена купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете го на топло място за 60 минути, докато удвои обема си.

Аз разделих тестото на две части и оформих два хляба. Преди печене ги поръсих с малко брашно и направих разрези, с помощта на бръснарско ножче. 
 
Изпечете хляба за един час първоначално на 200°С за 10 минути и допечете на 170°С до готовност.      
                          

Бисквитена торта с ягодово желе

 
 
За крема:

1100 милилитра прясно мляко
1 пакет крем ванилия на доктор Йоткер
2 супени лъжици царевично нишесте
3 жълтъка
10 супени лъжици захар
½ пакет желатин
Семената от половин шушулка ванилия
1 желатин, разделен на две равни части
 
 
За ягодовото желе:
 
600 грама ягоди
4 супени лъжици захар
½ пакет желатин
2 пакета обикновени какаови бисквити
 
Приготвяне:
 
В сто милилитра от студеното мляко разбъркайте пудинга, нишестето и жълтъците.
Останалото мляко затоплете на котлона и добавете семената от ваниловата шушулка и захарта.
Когато млякото е леко затоплено, добавете нишестената смес. Сварете крема на слаб огън, като разбърквате непрекъснато.
Когато крема е готов пригответе желатина според описанието на опаковката и го добавете към горещия крем. Разбъркайте добре и оставете крема да изстине леко, като от време на време го разбърквате, за да не хваща коричка.
 
 
За ягодовото желе:
 
Измийте и нарежете ягодите. Поставете ги заедно със захарта в подходящ съд на слаб огън на котлона. Варете ги, докато омекнат. Пригответе желатина, като го накиснете в няколко лъжици студена вода и го оставете да набъбне. Добавете желатина към ягодите, разбъркайте. Оставете да се охлади.
 
Форма за терин постелете с найлоново домакинско фолио, като оставите парчето по-дълго и остане да стърчи от съда. Поставете от крема на дъното, след това бисквити, отново от крема и отново бисквити. След това изсипете желето и отново поставете бисквити и крем. С оставените краища на фолиото, опаковайте торта и приберете в хладилника за шест осем часа, най-добре за една нощ.
Разопаковайте фолиото и обърнете в подходяща чиния за сервиране тортата.
 
Лесно и много вкусно!

петък, 1 май 2015 г.

Палачинки с левурда


Необходими продукти:

2 яйца

300 милилитра прясно мляко

100 милилитра вода

10 супени лъжици брашно

¼ чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

¼ чаена лъжичка бакпулвер

12-15 листа левурда


Плънка:

180 грама крема сирене разбъркано с две супени лъжици кисело мляко

шунка

настърган кашкавал

настърган пармезан

Приготвяне:

Поставете всички продукти без 100 милилитра от млякото и левурдата в купа и разбийте с миксер, докато получите гладко палачинково тесто. Спрете миксера и добавете останалото мляко, разбъркайте отново и добавете още малко, ако трябва, докато получите хубаво палачинково тесто.

Поставете тестото в хладилника за 20 минути.

Нарежете левурдата на ситно и я добавете към тестото.

Загрейте тиган с половин чаена лъжичка масло и няколко капки олио и изпържете палачинките.

Гарнирайте палачинките с крема сиренето и шунката. Сервирайте топли.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...