1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 31 март 2015 г.

Козуначено руло с какао, кафе и ванилия


Необходими продукти:
 
3 яйца
20 грама прясна мая
1 супена лъжица мед
150 милилитра неподсладено кондензирано мляко
100 милилитра пълномаслено прясно мляко
50 грама меко масло
50 грама олио
150 грама захар
2 супени лъжици неподсладено какао
1 супена лъжица нес кафе крема
1 супена лъжица екстракт от ванилия
Около 600-700 грама брашно

1 жълтък + 1 супена лъжица сметана за намазване преди печене

Приготвяне:
 
В голяма купа се пресява около 500 грама от брашното.
В подходяща купа в топлото мляко се разтваря маята и супената лъжица мед. Добавят се и 3-4 супени лъжици от брашното, всичко се разбърква до гладка каша. Сместа се оставя настрани, докато втаса и изпълни съда.
Яйцата се разбиват със захарта, докато тя се стопи.
В брашното се оформя кладенче и се изсипват всички приготвени съставки без какаото и кафето. Кафето е добре да се разтвори в една супена лъжица вряла вода преди да се добави в тестото.
Омесва се меко тесто и преди да е съвсем готово се разделя на две равни части. Към едната част се прибавят кафето и какаото и се доомесва, като се добавя още малко брашно. По същия начин към другата половина се добавя още брашно и се доомесва до гладко, меко и еластично тесто.
Двете части тесто се поставят в две отделни купи и се оставят да втасат за 1 и ½ часа.
След това всяка част се разделя на две  и се разточва на правоъгълно парче. Две по две парчетата ( един бял и един кафяв правоъгълник )се поставят един върху друг и се завиват на руло. Така оформени се пренасят във форми за печене намазани с разтопено масло и се покриват с найлоново фолио. Рулата се оставят да втасат за 40 минути и след това се изпичат за 50-55 минути на 190-180°С. Преди печене се намазват с разбит жълтък със сметана.

сряда, 25 март 2015 г.

Ньоки с гарнитура от гъби, грах и сметана


Какво да кажа, освен че, още когато видях гъбите на Люси си представих, че ще ми станат любими, не само, защото много обичам гъби, просто изкушават и обещават един нежен и ароматен вкус, за който започнах да мечтая от пръв поглед.

В крайна сметка внесох някои промени, но не защото нейния вариант не е прелестен, а просто реших да импровизирам с налични продукти и да увелича количеството, защото гладните бяха много, а така имаше за всички.

Необходими продукти за четири порции:

500 грама готови картофени ньоки ( купих ги от Лидъл, страхотни са ), с удоволствие бих ги приготвила и сама, но наистина нямам никакво време напоследък.

300 грама малки гъби нарязани на половинки или четвъртинки

280 грама бейби маслен грах от консерва

200 грама сметана 20% масленост

80 грама заквасена сметана

2 супени лъжици зехтин

1 малка глава лук шалот

3 скилидки чесън

1 супена лъжица сушена мащерка

сол и черен пипер на вкус

Лука се нарязва на много ситно и се запържва до златисто в зехтина, заедно с гъбите, предварително измити и нарязани. Към края се добавя чесъна ( аз го смачках с преса направо в тигана при лука )за кратко. След това се добавя течната сметана, разбърква се и се оставя да заври. След като поври една минута, се добавя мащерката, заквасената сметана и оцедения грах от консерва. Гарнитурата се разбърква се и се оставя да поври 2-3 минути и това е всичко. Лесно е нали!?

Ньоките се сваряват в леко подсолена вода, докато изплуват на повърхността.

Препоръчвам да опитате, толкова е лесно и изключително вкусно!
Благодаря на прекрасната Люси за тази вкусна идея :)

неделя, 22 март 2015 г.

Кюфтета с моцарела, запечени в доматен сос


За соса:

3 глави лук
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
¼ чаена чаша настъргана на ренде глава целина
600 милилитра зеленчуков бульон
1 литър доматено пюре
700 грама белени домати от консерва
2 супени лъжици сушен риган
2 супени лъжици захар
½ връзка пресен магданоз
2 стръка пресен лук
прясно смлян черен пипер, сол
 
За кюфтетата:
700 грама прясно смляна кайма от плешка
1 яйце
2 малки филийки хляб, накиснати в прясно мляко
½ глава лук
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка чубрица
½ връзка нарязан магданоз
прясно смлян черен пипер и сол
1 топче моцарела, нарязано на малки кубчета
½ галета за овалване преди пържене

За запичането са необходими 1/3 чаена чаша настърган пармезан, ½ чаена чаша пушен кашкавал, ½ чаена чаша обикновен кашкавал, ½ чаена чаша настъргана моцарела.
Приготвяне на соса:
От изброените продукти се сварява доматения сос, като в началото за кратко се задушава лука чесъна и целината с една чаша от зеленчуковия бульон. Вари се около 10-15 минути. Към края се добавя ригана, захарта и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Като се махне от котлона се разбъркват в него нарязаните зелен лук и магданоз.

Приготвяне на кюфтетата:

От изброените продукти за кюфтетата се омесва кайма, като лука и магданоза се нарязват на много дребно, а хляба се оцежда леко от млякото, но не напълно, дори може да добавите и млякото, ако ви се стори твърда каймата. Добавят се и всички подправки.

Кюфтетата се оформят с размери колкото топче за тенис на маса и във всяко се поставя по едно парченце моцарела. Всяко добре оформено кюфте се овалва в галета и се запържва за кратко в добре нагорещен тиган с една супена лъжица зехтин помаче.

Готовите кюфтета се пускат в соса и отново се поставят на котлона да се поварят в соса за 10 минути. След това се изсипват в тавичка, подходяща за целта, покриват се с настърганите сирена  и се поставят в предварително загрята фурна на 220°С за 15 минути. Намалява се топлината на фурната на 200°С и кюфтетата се пекат за още около 15 минути, само докато сирената се разтопят и зачервят леко.
 
Аз ги сервирах със спагети, защото вкъщи това е любимия начин да се консумира червен сос, но кюфтетата са еднакво вкусни и с печени картофи, картофено пюре, бял ориз, кус-кус или друго, ако предпочитате.

сряда, 18 март 2015 г.

Козуначено руло с орехова плънка и Амарето


Ако не се страхувах прекалено много, че самата аз ще заприличам на козунак, със сигурност щях да меся всяка седмица или поне всеки път, когато имам време, толкова го обичам :)

Това е едно лесно козуначено руло, пухкаво и с прекрасен аромат на ядки, точно както си представях, така се получи. Стана ми любимо и препоръчвам на всеки, който иска малко по различен козунак, но с характерния аромат, също така е лесно за приготвяне и е много симпатично особено в разрез! Как ли още да го похваля, а да, много е вкусно, много!!!

Необходими продукти:

Продукти за две рула:

900 грама брашно
1 щипка сол
3 яйца
200 грама захар
125 грама масло
220 милилитра прясно мляко

80 грама заквасена сметана
14 грама суха мая
кората от един лимон и един портокал
3 супени лъжици амарето

За плънката:


250 грама смлени орехи
100 грама захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици амарето
50 милилитра горещо прясно мляко

Препоръки:

Всички съставки трябва да са със стайна температура.
Най-добре яйцата да бъдат максимално пресни или домашни.
Млякото трябва да бъде с високо съдържание на мазнини.

Брашното трябва да бъде пресято.
Маслото трябва да бъде поне с 82% масленост.
Млякото и маслото трябва да са топли и приятни на допир, не горещи, така че тестото да не се „стресне
”.

Приготвяне:

Приготвят се две продълговати форми, които се покриват с хартия за печене и леко се намазват с разтопено масло.

Маята се поставя в подходяща купичка с 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка брашно и 4 супени лъжици топло прясно мляко. Оставя се на топло място в продължение на 10 минути.
В голяма купа се поставят яйцата, заквасената сметана и захарта, разбъркват се заедно, докато захарта се разтвори. След това се добавя топлото прясно мляко, разтопеното, леко топло масло и  всичко се разбърква. Накрая се добавя сместа с маята и ароматните съставки.

Пресятото брашно се изсипва на части към течните съставки и всичко се разбърква с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, омесването продължава на ръка поне 12-15 минути, като междувременно се поръсва по малко брашно на работната повърхност, без да се прекалява.

Тестото трябва да е еластично и меко. Поставя се обратно в купата и се покрива с найлоново фолио. Оставя се да втасва на топло място, докато удвои обема си.
 

Приготвяне на плънката:

Средно смлените орехи се смесват със захарта и какаото, след това постепенно се добавя горещото прясно мляко и се поставят на котлона на слаб огън. Разбъркват се, докато се получи еднородна плънка, но абсолютно суха. Добавя се амаретото и плънката се оставя да се охлади напълно.

Втасалото тесто се разделя на две равни части. Работната повърхност се намазва със съвсем малко разтопено масло или олио.  Едното парче се разточва с правоъгълна форма и върху него се разпределя цялата плънка, както направих аз,
(ако искате можете да я разделите на две части и да направите и другото руло с тази плънка). Тестото се навива на стегнато руло и се поставя във формата постлана с хартия за печене. По същия начин се приготвя и другото парче, но аз използвах за него 100 грама ситно нарязан черен шоколад.

Така оформените козуначени рула се оставят да втасат за 20 минути. Преди да се поставят във фурната се намазват с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко. Може да се поръсят със захар или семена по желание.
 
Рулата се пекат заедно във фурната, първоначално на 200°С за 10 минути, а след това на 180°С за още 35-40 минути.

събота, 14 март 2015 г.

Аджарски Хачапури



Необходими продукти:

За тестото:

270 грама пълномаслено прясно мляко
 
1 и ½ чаени лъжички суха мая

2 супени лъжици зехтин

400 грама брашно

1 супена лъжичка захар

1 чаена лъжичка сол

За плънката :

2 супени лъжици  масло

2 супени лъжици брашно

¾ чаша пълномаслено прясно мляко, студено

⅛ чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче, плюс още малко за поръсване

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

300 грама от равни части настърган Грюер, Гауда и пушена Моцарела

4 - 6 супени лъжици готова или домашно приготвена маслинова паста / маслиново песто /

За гарниране:

3 жълтъка

люспи лют червен пипер и прясно смляно индийско за поръсване

Начин на приготвяне:

Затоплете пълномасленото мляко, докато стане приятно на допир. Разбъркайте в него сухата мая и захарта, оставете настрани за 10 минути, докато се разтвори и шупне. След това добавете зехтина към млякото, разбъркайте. В голяма купа, смесете брашното и солта. Добавете сместа с топлото мляко, маята и зехтина и ги смесете, с помощта на дървена лъжица. След това омесете,  докато тестото стане меко и еластично. Покрийте купата с пластмасово фолио и оставете за един и половина часа на топло място, докато удвои обема си.

Размесете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на три части. Оформете ги на топки. Покрийте ги върху леко набрашнен плот с пластмасово фолио и оставете топките тесто за 30-40 минути, докато се отпусне тестото. Трябва да бухне отново, но не да се удвоява обема му.

Можете да направите пълнежа от сирена, докато чакате тестото да се отпусне, за да може да се оформи. Разбъркайте маслото и брашното в тенджера на средна температура за 1 минута. Добавете студеното мляко и разбъркайте сместа с помоща на тел непрекъснато, докато започне да къкри и се сгъсти. Консистенцията трябва да е като майонеза. Добавете настърганото индийско орехче, малко сол и черен пипер. Нека сосът се охлади напълно, след това прибавете към него настърганите сирена ( сместа трябва да е студена, за да не се стопят сирената), разбъркайте добре.

Ако искате да направите своя собствена маслинова паста, поставете в блендер 6-7 стръка пресен магданоз, 1 и ¼ чаши черни или зелени маслини, обезкостени ( може и смесени ), 6 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица стафиди, 3 скилидки чесън, 4 филета от аншоа, ¾ чаена лъжица оцет от бяло вино и ½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер. Пасирайте сместа много гладко. Подправете със сол, ако е необходимо, разбъркайте добре.

Преди да оформите хачапурито, загрейте фурната на 250°C и поставете в центъра тепсията, върху която ще печете, за да се загрява.

Върху леко набрашнена повърхност разточете всяко парче тестото с яйцевидна форма. След това ги прехвърлете върху парче хартия за печене.  Намажете всяко с  2 - 3 супени лъжици от маслиновата паста върху тестото, след това разпределете  ⅓ от сместа със сирената  по средата. Оформете тестото като частично покривате сместа със сирене, а краищата преплатете заедно и защипете добре, така че да се придържат без да може да изтече плънката. Повторете оформянето и с другите две парчета тесто.

Поставете пергаментовата хартия с оформения хляб върху нагорещената тава. Печете за 10-15 минути, докато хляба се изпече до златисто от всички страни. Преди да извадите от фурната, поставете по един яйчен жълтък в центъра на всяко хачапури. Запечете за 40 секунди до 1 минута. Извадете хляба и поръсете всеки с малко настъргано индийско орехче, няколко люспи лют червен пипер на люспи и малко морска сол.

Разбъркайте жълтъка в сиренето, докато плънката е още топла.
 
Оставям на фантазията ви да си представите колко е вкусно!

петък, 13 март 2015 г.

Претцелови мини кренвиршки




Необходими продукти за тестото:

350 милилитра  топла вода
1 чаена лъжица суха мая
¾  чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
50 грама стопено масло
Около 600 грама брашно

6-7 тънки кренвирши, аз предпочитам варено-пушени франкфуртери, нарязани

За содения разтвор:

800 милилитра вода
80 грама сода

1 яйчен жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко, разбъркани за намазване на мини кренвиршките преди печене за кафеникаво златист загар

Начин на приготвяне:

Подходяща тавичка се постила с хартия за печене и се поставя настрана, докато ни потрябва.
В част от водата се разтваря маята и захарта, разбърква се, докато всичко се разтвори.
В голяма купа се смесват по-голямата част от брашното и солта.
Маслото се разтопява и се оставя да изстине до стайна температура.

Към брашното се добавя разтворената и шупнала мая, маслото и останалата топла вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица, докато започне да се оформя тестото на топка. Изсипва се върху добре набрашнена повърхност и се омесва, с помощта на останалото брашно, докато спре да се лепи по ръцете и стане еластично, но все още е меко. Тестото се поставя в голяма купа, покрива се с найлоново фолио. Оставя се да втаса за 50-60 минути.

За да се приготви содения разтвор, водата и содата се поставят да заврат на котлона. Сместа се разбърква, докато содата се разтвори. Котлона се намалява на много ниска температура.

Фурната се включва да загрява на 200°С.

Когато тестото е готово, се разточва на кора, а от нея се нарязват ленти по около два сантиметра. Всяка лента се навива плътно около парче кренвирш и се поставя върху леко набрашнена повърхност. Когато всички кренвиршки са оформени, се потапят в горещия соден разтвор за около 30 секунди от всяка страна. Изваждат се от водата с помощта на решетъчна лъжица, като се оцеждат много добре. Кренвиршките се поставят върху тавичката приготвена за печене. Преди да се поставят във фурната се намазват с разбития с прясно мляко жълтък. Пекат се, докато придобият златисто кафеникав загар, около 25-30 минути.

сряда, 11 март 2015 г.

Гостуване в списание "Моето бебе и аз"

Преди около месец бях любезно поканена от Янка Петкова, която е редактор в прекрасното списание „Моето бебе и аз, да представя себе си и своя блог.
Идеята на всичко това много ми хареса като кауза, която за мен е много ценна, а тя е именно, жени като мен влюбени в готвенето, да послужим като вдъхновение на други дами и да намерят може би своето хоби, или да внесат на трапезата си малко разнообразие и колорит, или да възпитат в децата си (като аз бих искала) вкус и любов към домашната кухня, която всички свързваме с домашен уют и топлина. Също мисля, че познаването на храната е и път към по-здравословен начин за живот за подрастващите, да ги научим от малки е много важна и отгоговорна родителска задача!

















:)

неделя, 8 март 2015 г.

Торта Тирамису

Честит 8-ми март!

Много пъти съм споменавала, че тирамисуто е любим десерт у дома, но доста отдавна не бях приготвяла. На мен ми е много скучно да правя едни и същи десерти, но често се съгласявам, за да са доволни всички. Винаги когато попитам, каква торта искате да ви направя, да ви почерпя за празник или по друг повод, отговора е един и същ, тирамису. Е, този път  поне го направих като торта с пандишпанови блатове и декорирах с шоколадови топчета, за по-празничен вид, но вкуса е почти същия като на тирамису с бишкоти.

Почерпете се и вие послучай днешния момичешки празник :)
 
За блата:

4 малки яйца
1 белтък
100 грама захар
75 грама брашно
25 грама царевично нишесте

За крем Сабайон:

3 яйчни жълтъка
60 грама фина захар
60 милилитра вино Марсала
Семената от ½ шушулка ванилия

300 грама маскарпоне на стайна температура
300 милилитра студена, течна, неподсладена, животинска сметана за разбиване
1 с.л. пудра захар


За напояване на блатовете:
300 милилитра прясно сварено, силно Еспресо
2 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици вино Марсала
1 супена лъжица Бейлис


какао и бонбони за декорация 
Приготвяне на блата:
Долната част на форма с диаметър 18 cантиметра се постила с хартия за печене, Страните и дъното на формата се намазват с разтопено масло. Фурната се загрява до 180°С.
Брашното и нишестето се пресяват и смесват в подходяща купа. Оставят се настрана, докато потрябват.
Белтъците се разбиват на пяна, а след това се добавя захарта лъжица по лъжица, като разбъркването с миксера продължава непрекъснато. Разбива се за около 4-5 минути, докато белтъците станат на гъст и лъскав крем. Миксера се намалява на най-ниска степен и се добавят жълтъците, разбъркава се само, докато всичко се смеси. На три пъти се добавя брашното, като се пресява върху разбитите яйца и се разбърква със силиконова шпатула или отново с миксера на най-ниска степен. Тестото се изсипва във формата и се изравнява. Поставя се във фурната и се пече за 30-35 минути. След готовност блата се оставя да изстине за пет минути във формата и след това се отстранява. Поставя се върху решетка, докато се охлади напълно, поне за три часа. Блата се нарязва на три платки.
 
Като за начало се приготвя кафето, и докато е още топло, се овкусява със захарта. След като изстине се прибавят виното Марсала и Бейлиса. Кафето трябва да е идеално изстинало преди да се напояват блатовете с него.
За истински невероятен вкус на тирамису е необходимо използването на животинска сметана. Вкусът е несравним.
Приготвянето на крема:
Жълтъците се разбъркват заедно със захарта и семената от ванилията, докато леко изсветлеят и захарта почти се разтвори в удобен съд, подходящ за водна баня. След това се добавя виното и сместа се поставя на водна пара. В никакъв случай съдат с жълтъците не трябва да се докосва до врялата вода, защото ще се превърнат във варени яйца. Бърка се непрекъснато, докато започне да се сгъстява и се превърне в пухкав и нежен крем Сабайон. След като се отстрани от котлона, съдът в който е крема, се поставя в друга купа с ледено студена вода и бъркането продължава, докато сместа се охлади до стайна температура. Аз запушвам кухненската мивка и напълвам с 3-4 пръста студена вода. В нея изсипвам две опаковки с лед и разбърквам енергично за 2-3 минути, така изстудяването става много бързо.
В голяма купа се разбърква маскарпонето с пудрата захар, с помощта на шпатула. Към него се прибавя крема Сабайон и всичко се съединява до гладкост, с помощта на тел за разбъркване. В отделен съд сметаната се разбива с миксер до меки върхове ( не трябва да се прекалява с разбиването, трябва да бъде мека ). Прибавя се към останалата смес и се разбърква внимателно, докато крема стане равномерен, пухкав и лек.
Сглобянето на торта се извършва директно върху тортена чиния с поставен ринг за стягане. Поставя се блат, напоява се с овкусеното, студено кафе и отгоре се поставя 1/3 от крема. Същото повтаряме и със следващия блат. Последния трети блат се напоява с кафе, а отгоре се разпределя само половината от третата част крем. Изравнява се добре и си прибира в хладилника, за да стегне за няколко часа. Най-добре за една нощ. След това тортения ринг, с които е стегната тортата се премахва внимателно и се намазва отстрани с останалия крем. Поръсва се с какао и се декорира с бонбони или друго по желание.

петък, 6 март 2015 г.

Свежа Кокосово-Ананасова торта


Тази торта направих, защото си бях купила един кокосов орех, от който имах намерение да приготвя нещо съвсем различно, но преседя няколко седмици в купата с плодове и в един прекрасен момент ми се яви видение, е не беше с много добре очертан образ, тоест нямах точна концепция за външния вид, но вкуса ми беше на върха на езика :) Представих си я..., и ето я и нея!
Майка ми много често сравнява моите моменти на вдъхновение с онзи виц за копчето, заради което трябвало да бъде ушита риза, защото много щяла да му отива :)
 
Необходими продукти:
За блата:

7 яйца на стайна температура
1 белтък
200 грама захар
145 грама брашно

50 грама царевично нишесте



За кокосовия крем:


400 милилитра кокосово мляко
90 грама кокосови стърготини ( аз използвах от пресен кокосов орех )
4 супени лъжици кокосов ликьор

200 грама бял шоколад
10 супени лъжици пудра захар
500 грама маскарпоне, охладено

една  консерва ананас
 

Приготвяне на блата:

Дъното на форма с диаметър 22 cантиметра постелете с хартия за печене.   Намажете страните и дъното с разтопено масло. Загрейте фурната до 180°С.
Пресейте и смесете добре брашното и нишестето в подходяща купа. Оставете настрана, докато ви потрябва.
Разбийте белтъците на пяна, а след това започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица, като продължавате да разбърквате с миксера. Разбийте за около 4-5 минути, докато белтъците станат на гъст и лъскав крем. Намалете миксера на най-ниска степен и добавете жълтъците, разбъркайте само, докато всичко се смеси. На три пъти добавете брашното, като го пресявате върху разбитите яйца и разбърквате със силиконова шпатула, докато тестото стане гладко.

Изсипете тестото във формата и го изравнете.
Поставете във фурната и печете 30-35 минути.
След готовност оставете блата да изстине за пет минути във формата и след това го отстранете. Поставете го върху решетка, докато се охлади напълно, поне за три часа. Блата нарежете на три платки.
 

Приготвяне на крема:

Можете да го приготвите в деня преди да сглобите тортата.
Сварете кокосово мляко в тенджера и добавете към него настъргания кокос, намалете огъня и оставете сместа да къкри, без да поставяте капак за около 30-45 минути. От време на време разбърквайте. Кокоса трябва да поеме почти цялото кокосово мляко. Към края, когато сместа се посгъсти добавете кокосовия ликьор, разбъркайте. Отстранете от котлона и добавете начупения на дребно бял шоколад. Разбъркайте, докато се стопи напълно и се разпредели добре. Оставете да изстине и приберете в хладилника, докато се изстуди и сгъсти.
Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар, без да прекалявате. Добавете към него охладената кокосово-шоколадова маса и разбъркайте. Съхранявайте в хладилник, докато станете готови да използвате крема.
 

Сглобяване:
 
Поставете първата платка върху чиния за сервиране и поставете стягащ ринг отстрани. Сока от консервата използвайте, за да напоите блатовете, но съвсем леко, само колкото да се навлажнят по цялата повърхност. След това изсипете 1/3 от крема и разпределете равномерно. Подредете  малките парчета ананас равномерно върху крема. Поставете втория блат и повторете, а след това и третия, без да намазвате третата част от крема. Приберете тортата да стегне в хладилника за три-четири часа. След това намажете цялата торта отвън с останалия крем.

Отстрани декорирах тортата с леко запечени филирани бадеми. Отгоре направих шоколадови трюфели с печени филирани бадеми и парченца тесто от същото като блата, което бях изпекла в две формички за мъфини, специално за целта. Трюфелите декорирах с косови стърготини.

Невероятно лека и свежа, мекичка и сочна, много ароматна торта!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...