1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 28 февруари 2015 г.

Малки понички


Лесни и много бързи за приготвяне, направо ми станаха любими тези вкусни малки понички.
Необходими продукти:
250 грама брашно
120 грама заквасена сметана 20% масленост
50 грама пудра захар
30 грама масло
1 яйце
1 чаена лъжичка бренди
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2/3 чаена лъжичка сода за хляб
1 супена лъжица ванилова захар
2 супени лъжици пудра захар


Приготвяне:

Разтопете маслото и го охладете.
Поставете в купа сметаната, пудрата захар, яйцето, брендито, екстракта от ванилия, ваниловата захар и охладеното масло, разбъркайте всичко до гладкост.
Пресейте брашното и смесете добре със содата за хляб.
Добавете сухите съставки към мокрите, разбъркайте с лъжица. Омесете меко тесто, ако трябва добавете още малко брашно.
Тестото трябва да е меко и гъвкаво, леко лепкаво.
Разточете тестото на тънка кора върху леко набрашнена повърхност. Нарежете с помощта на малка чашка.
В удобна тенджера загрейте олиото и изпържете поничките от двете страни до златисто. След готовност ги поставете върху чиния покрита с кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.
Докато са още топли ги поръсете с фина захар, в която можете да добавите една две супени лъжици ванилова захар.
Поничките са вкусни както топли, така и охладени.

сряда, 25 февруари 2015 г.

Много Шоколадово Брауни






Необходими продукти:

150 грама масло
¾ чаша светло кафява захар (може да се използва и бяла)
2 супени лъжици ванилова захар
¾  чаша пресято, тъмно какао без захар
1 чаена чаша брашно
¾ чаена лъжичка сода за хляб

1 чаена лъжичка ябълков оцет или една супена лъжица кисело мляко, за да се угаси содата
щипка сол
4 яйца
150 грама настърган млечен шоколад


Приготвяне:

Подгответе удобна тавичка с размери 25 x 30 cантиметра намазана с мазнина и поръсена старателно с брашно или постлана с хартия за печене.

Маслото разтопете в подходяща тенджера. Котлона намалете на ниска степен и добавете захарта, разбъркайте в продължение на около 2 минути. Отстранете от огъня.

Яйцата разбъркайте в средна купа с вилица.

Пресейте заедно брашното, какаото, солта и ваниловата захар. Излейте върху сухите съставки разтопеното масло и захарта, содата предварително угасена в оцета и разбъркайте с лъжица съвсем за кратко, буквално три-четири пъти, само колкото съставките да се смесят грубо. Добавете яйцата, настъргания на ренде шоколад и  разбъркайте отново за кратко с лъжица, докато всички съставки се смесят.

Изсипете тестото в предварително подготвената форма. Изравнете тестото и поставете във фурната, предварително загрята до 180°С. Печете около 20-22 минути. Най-добре да печете браунито върху решетката поставена на най-ниското ниво на фурната.

След като се изпече го оставете настрана да изстине напълно преди да го извадите от формата и да го нарежете. Сервирайте нарязаното брауни на квадрати. Можете да поръсите шоколадовите квадрати с пудра захар или да сервирате всяко с топка ванилов сладолед.

Вкуснооо!

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Унгарски Гулаш


Необходими продукти:

1200 грама телешко месо от плешка нарязано на парчета по 2-4 сантиметра


4 средни глави червен лук, нарязани на кубчета
3 скилидки чесън, много ситно нарязани или пресовани
1 стрък целина, нарязан на дребно
4 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета 2 сантиметра
4 средни моркова, нарязани на кубчета
1 голяма червена чушка, нарязана на дребно
2 супени лъжици масло
3 супени лъжици зехтин, подходящ за готвене
1 чаша сухо червено вино
2 чаши белени, нарязани домати от консерва
1 супена лъжица бяла захар
3-4 дафинови листа
6 чаши домашен телешки бульон от кокали
1 супена лъжица червен пипер
морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте в голяма тенджера с дебело дъно една супена лъжица от маслото и всичкото олио. След като маслото се разтопи, добавете лука, чесъна, целината и морковите и задушете леко, като добавяте по една две супени лъжици от бульона, докато зеленчуците омекнат. Извадете лука и в същата тенджера поставете месото, заедно с една лъжица масло. Запържете го, докато леко покафенее. Добавете виното и една чаша от бульона и го захлупете да поври за 30 минути на среден огън.
Добавете задушените зеленчуци, картофите, черен пипер и още една чаша от бульона, оставете всичко да поври на среден огън за още 20-30 минути.

Накрая добавете нарязаните домати, захарта, дафиновите листа и останалия бульон (течността трябва да покрие месото и зеленчуците) и поръсете с червения пипер, черен пипер и сол, ако е необходимо, разбъркайте.

Намалете огъня, поставете капака и гответе за 1,5 - 2 часа, докато месото омекне много добре и сосът се редуцира. Добавете още малко вода към края, ако ви се стори прекалено гъст гулаша.
Сервирайте, с дебели филий хляб, за да се насладите на соса J
 
Трябваше отдавна да имам това ястие в блога си, но винаги свършва още преди да съм успяла да го снимам. И снимките не станаха хубави, но нищо, следващия път когато го приготвя, дано да мога да направя по-хубави.

Едно от любимите ми ястия с телешко месо е Унгарския Гулаш, който според мен е най-добре да се приготви на предишния ден преди да бъде консумиран. Това засилва ароматите и ги обединява, но разбира се, можете да го хапвате и в деня в който го направите. Това е гъста и богата гозба, пълни с малки парчета телешко месо, лук, чесън, моркови и картофи, които играят ролята на сгъстителите и подправена с дафинови листа, червен пипер и черен пипер. Нищо особено ще кажете, но бавно готвенето месо и зеленчуците правят гозбата невероятно плътна и много вкусна.

И всеки път, когато хапвам първата хапка, си задавам въпроса: защо не готвя тази вкусотия по-често?!

вторник, 17 февруари 2015 г.

Руло с рикота и сметана - Вкусното ми Хоби със Страст и Любов става на две години

Да почерпя за рождения ден на блога ми с това руло, направено с много любов за втория рожден ден на моето любимо местенце J
Имах хубава идея за цяло меню по случай втората годишнина на блога, но както не веднъж споделям с вас, времето не е на моя страна напоследък. Е, сигурна съм, че ще дойдат и по-спокойни дни и тогава ще направя всичко, което съм планувала, и това което не съм J

Надявам се, че ще бъдете с мен и през следващата година и ще мога да споделям с вас своите радости, нови проекти, усмивки, а понякога неуспехи и разочарования!
Благодаря ви за куража, за хубавите думи и безрезервната подкрепа, която винаги сте ми подарявали! Всичко това е много важно за мен! Голяма прегръдка за всички вас!
 
 
Необходими продукти за рулото:

Декоративна паста:

1 яйчен белтък
20 грама неподсладено какао на прах или хранителна боя
20 грама брашно
30 грама захар
30 грама масло


За платката:

4 яйца
120 грама брашно
120 грама захар

40 грама разтопено и охладено масло
1 щипка сол

2 супени лъжици настъргана портокалова кора

За крема:

250 грама рикота
3 супени лъжици пудра захар
1 и ½ чаша сладкарска сметана
½ бурканче сладко от череши, около ½ чаша


Начин на приготвяне:

Първо пригответе декоративната паста. Смесете всички съставки заедно, докато получите гладка смес и я изсипете в сладкарски пош с тънък накрайник. Нарисувайте фигури по ваш вкус върху хартия за печене.
Поставете хартията с нарисуваните фигури с декоративната паста върху тавичка и във фризера за 15 минути или в хладилника за малко повече, като за това време подготвите рулото.


След това разбъркайте рикотата с пудрата захар на гладък крем и добавете сладкото. Разбийте сметената на пухкав не много твърд крем и смесете с рикотата внимателно, с помощта на шпатула.



Загрейте фурната до 170°С. Поставете яйцата и захарта в купа и ги разбийте, докато се превърнат в много лек и пухкав крем. Маслото се прибавя към яйцата на тънка струйка и всичко се разбърква леко. Брашното се пресява върху яйцата, прибавят се и портокаловите кори и всичко се разбърква внимателно. Вземете тепсията с декорацията от хладилника и изсипете тестото върху хартията. Загладете и разпределете тестото с шпатула равномерно. Печете рулото за 10 минути. Обърнете готовата платка върху пергаментова хартия, след това отлепете хартията от долната страна на платката. Обърнете отново блата, така че декорацията да остане от външната страна. Навийте на рулото за кратко, докато леко се поохлади. Напълнете рулото с крема, завийте го в хартията и го приберете в хладилника за два часа.
Към тестото добавих останалата декоративна паста и блата стана с леко розов отенък.
Да ви е сладко!

неделя, 15 февруари 2015 г.

Пилешки гърди с рикота и моцарела върху ризото със сушени домати


Необходими продукти:

2 броя цели пилешки гърди
250 грама рикота
1 топка моцарела, около 130 грама, нарязана на тънки филийки
1 глава лук
1 стрък пресен лук
3 скилидки чесън
1 супена лъжица зърнеста горчица
1 супена лъжица мед
3 супени лъжици сметана
2 супени лъжици Марсала
чери домати
4 стръка магданоз
1 чаена лъжица сушен риган
4 супени лъжици зехтин
черен пипер и сол
1 чаена чаша пилешки бульон
 
Приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на две през средата и всяко парче също разрежете напречно. Трябва да получите осем парчета.
Овкусете добре всяко парче със сол и черен пипер.
Загрейте две супени лъжици зехтин в незалепващ тиган и изпържете пилето до златисто кафяво и от двете страни. Извадете го и оставете на страни.
В същия тиган прибавете 1 супена лъжица зехтин и задушете лука и чесъна, нарязани на дребно като добавяте от време на време от бульона. Когато омекне, добавете горчицата и меда запържете за кратко. След това добавете сметаната и виното Марсала. Овкусете със сол и черен пипер.
Разбъркайте рикотата с две супени лъжици зехтин и овкусете с риган, сол и черен пипер.
Поставете парчетата пилешкото месо в тепсия. Помежду им подредете чери доматите. Върху пилето изсипете соса с горчица и Марсала. Върху всяко парче месо разпределете рикотата, а отгоре подредете моцарелата и поръсете с малко сол.
Поставете тавата във фурната и печете за 30-35 минути на 220°С.

За ризотото:
 
1 чаена чаша ориз Арборио
2 супени лъжици зехтин
½ глава лук нарязан на много ситно
1 малък морков нарязан на ситно
1200 милилитра пилешки бульон
½ чаена чаша сушени домати в зехтин
½ чаена чаша вино Марсала
сол и черен пипер
1 шепа нарязан магданоз
1 супена лъжица масло
4 супени лъжици настърган пармезан

Приготвяне:

В същия тиган, в който приготвяхте пилето, поставете зехтина, лука и морковите. Задушавайте, докато омекнат, като доливате по малко бульон от време - на време. Когато омекнат прибавете ориза, половин чаша от бульона и нарязаните сушени домати. Разбърквайте. Когато течността се изпари, добавете отново и отново разбъркайте. Така докато свърши цялото количество бульон. Към края добавете и виното и отново варете и разбърквайте. След като ориза е сварен с нежна кремообразна структура, но все още е леко al dente, добавете маслото, овкусете с черен пипер и сол на вкус и разбъркайте, за да се разпределят навсякъде. Прибавете настъргания пармезан, нарязания магданоз и разбъркайте.

Сервирайте ризотото топло и гарнирайте с парче пилешко филе. Полейте всяка порция с вкусния сос от пилето.



сряда, 11 февруари 2015 г.

Париж-Брест за Свети Валентин


Необходими продукти:

½ чаша пълномаслено прясно мляко
½ чаша вода

120 грама масло (нарязано на кубчета)
2 супени лъжици захар

1/2 чаена лъжичка сол
1 чаша брашно (пресято)

3 големи яйца

1 белтък - яйчения жълтък, разбъркан с една супена лъжица сметана, се запазва за намазване на еклерите преди печене
300 милилитра сладка сметана за разбиване
Шоколадов сос приготвен от ½ чаша сметана и 80 грама млечен шоколад
Конфитюр от малини без семки


Затоплете сметаната в тенджера на средна температура. Махнете тенджерата от котлона и добавете парченца шоколад. Оставете ги за няколко минути, след което разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и сосът е гладък.

С помощта на миксер разбийте студената сметана до пухкав, не много твърд крем. Поставете крема в сладкарски пош за декориране и приберете в хладилника, докато стане време да го използвате.

Пресейте 1 чаша брашно. Оставете настрани.

Налейте млякото и водата в подходяща тенджера. Добавете нарязаното на кубчета масло, захарта и солта.

Намалете топлината на котлона и добавете пресятото брашно наведнъж. Постоянно разбърквайте с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от страните на тенджерата. Това ще отнеме няколко минути.


Оставете тестото да се охлади до температурата на тялото ви, като проверявате с пръст.

Пуснете фурната да загрява на 185°С.
Разделете едно голямо яйце и разбъркайте белтъка с другите 3 големи яйца. Жълтъка - можете да използвате за намазване на еклерите преди да ги изпечете. Разбъркайте тестото с помощта на миксер с приставките за тесто, като добавяте постепенно от яйцата на три пъти и разбърквате на средна степен, докато се поемат напълно от тестото и то стане гладко. Текстурата на тестото трябва да бъде нежна и гладка с бледо жълт цвят.

Прехвърлете тестото в сладкарски пош с обикновен кръгъл накрайник или, ако предпочитате със звездовиден. Върху голяма тепсия постлана с лист пергаментова хартия направете сърца от тестото.

С помощта на четка намажете с яйчен жълтък всеки еклер (1 жълтък + 1 супена лъжица течна сметана) за още по-красив златисто-кафяв цвят.

Печете еклерите около 20 минути на 185°С. След това намалете температурата на фурната на 175°С и продължете да печете още 10-15 минути.

След изпичането, преместете еклерите върху метална решетка. Уверете се, че са охладени напълно, преди да ги гарнирате със сметаната.

Разрежете еклерите на две и ги напълнете обилно със сметана. Върху нея полейте внимателно с шоколадов сос или с мармалад от малини. Ако мармаладът е прекалено гъст, можете да го затоплите на котлона с една-две супени лъжици вода.

Тези прекрасни еклери се приготвят изключително лесно и са невероятно вкусни!  
Много романтичен десерт подходящ за празника на Свети Валентин!


неделя, 8 февруари 2015 г.

Сладки Червено Кадифе

Необходими продукти:
3 чаши брашно
¼ чаша неподсладено какао на прах
2 чаени лъжички бакпулвер
¼ чаена лъжичка сода за хляб
¾ чаена лъжичка сол
¾ чаша масло, меко
1 и ⅓ чаши захар
3 големи яйца
1 супена лъжица пълномаслено мляко
1 чаена лъжичка ванилия

семената от половин шушулка ванилия
2 чаени лъжички лимонов сок
1 супена лъжица червена боя за храна
1 чаша бял шоколад нарязан на дребни парченца или шоколадов чипс
½ чаша пудра захар



Приготвяне:В голяма купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта, разбъркайте добре и оставете настрана.
В друга купа с помощта на миксер, разбийте мекото масло и захарта заедно, докато сместа избледнее и стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно и продължете да разбивате на ниска степен след всяко, докато се поеме напълно. Добавете млякото, лимоновия сок, семената от ваниловата шушулка, екстракта от ванилия и хранителната боя, разбъркайте съвсем за кратко с миксера, за да се смеси всичко. Прибавете парченцата шоколад, разбъркайте ги. Добавете и сухите съставки и с помощта на дървена лъжица разбъркайте всичко, докато всичко се смеси, не прекалявайте с разбъркването. Охладете тестото в продължение на 2 часа в хладилника, преди да оформите сладките.


Загрейте фурната до 180°С.
Направете топчета от тестото около 3 сантиметра в диаметър и ги оваляйте с дебел слой пудра захар. Поставете ги върху голяма тава  постлана с лист хартия за печене. Печете в продължение на 12-13 минути. Оставете сладките да се охладят в тавата за 3-4 минути, а след това ги преместете върху решетка, докато изстинат напълно.

събота, 7 февруари 2015 г.

Колумбийска пилешка супа

И отново малко дълъг списък с продукти и подправки, но няма друг начин, за да се приготви тази вълшебно вкусна супа, която има интерсното име AJIACO. Прекрасна е, честно!

Има едни малки разлики в приготвянето, които всъщност са разковничето за страхотния и вкус.


Необходими продукти:

1 пиле нарязано на порции
1 чаена лъжичка сол
прясно смлян черен пипер
4 супени лъжици зехтин
1 чаша нарязан лук (1 средно голяма глава лук)
5 чаши пилешки бульон
2 чаши сладка царевица от консерва
1 ½ супени лъжици нарязани пресни листа от риган или сушен
1 чаена лъжичка нарязани пресни листа от мащерка или сушена
2 дафинови листа
2 средни картофа, обелени и настъргани или ситно нарязани на кубчета.
3 средни картофа обелени и нарязани на 1-сантиметрови кубчета.
2 моркова, обелени и нарязани на кръгчета
¼ чаша нарязан магданоз
1 супена лъжица пресен сок от лайм
2 чаени лъжички сол
½ чаена лъжичка лют пипер
¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
За гарниране при сервиране:
1 чаша авокадо нарязано на кубчета, овкусени с малко лимонов сок, за да не потъмнява
1 ½ супени лъжици каперси, изплакнати

Начин на приготвяне:
 
Изпечете пилето, като загреете фурната до 220°С. Добре е пилето да бъде подредено в тава на един ред. Поръсете с чаени лъжички сол и малко смлян черен пипер. Поръсете месото с 2 супени лъжици зехтин. Печете в средата на фурната за 35-40 минути, докато пилето е сварено и леко запечено. Махнете тавичка от фурната. Покрийте я с фолио и я оставете настрана за 10-15 минути. Накъсайте пилето, като отстраните кожата и всичко ненужно, направете го с ръцете си.
Смелете едната чаша царевица на пюре в блендер, като добавите 1и ½ чаши пилешки бульон към него,  да се смесят добре до гладкост.
Направете основата на супата, като загреете 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера с незалепващо покритие на среден котлон. Добавете лука и го задушавайте, като го разбърквате от време на време, в продължение на 5 минути, докато омекне. ( Аз добавям от време-на време по една-две супени лъжици бульон, докато лука се задушава ). Изсипете царевичното пюре с бульона при лука, заедно с настърганите или ситно нарязани на кубчета парченца картофи и оставащите 3 и ½ чаши пилешки бульон, риган, мащерка и дафинов лист. Оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри с капака за 20 минути, като периодично разбърквате. Добавете кубчета картофи и нарязаните моркови към супата. Покрийте и оставете да къкри за още15 минути.
Завършете супата, като добавите накъсаното пиле, плюс всички запечени парченца и сокове от тавичка в която се е пекло, останалата една чаша царевица, магданоза, сока от лайм, сол, черен пипер и лют пипер. Варете супата още 10 минути. Махнете дафиновите листа.

Сервирайте супата топла. Гарнирайте всяка порция с авокадо и каперси.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...