1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 30 януари 2015 г.

Пиле къри


За мариноване:
1.500 кг. пиле нарязано на порции
1 чаена лъжица лют червен пипер
1/2 чаена лъжица куркума на прах
1/2 чаена лъжица сол
Ароматни подправки:
2 и ½ супени лъжици семена от кориандър
2 парченца карамфил
½ чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка кардамом
¼ чаена лъжичка кимион семена
За лютивина и аромат:
1 палец джиндифил
4-5 скилидки чесън
2 чаени лъжички лют червен пипер
За къри соса:
1 супена лъжица олио
1 голяма глава лук, ситно нарязан
1 стрък от цвекло
1 голям домат, нарязан или 1 чаша консервирани домати
зелени чушки 2 или 3 нарязани
1 чаена лъжица къри
¼ чаена лъжичка куркума на прах
1 чаена лъжица чили на прах
1 чаша пилешки бульон
400 милилитра доматено пюре
200 милилитра течна сметана 20% масленост
3 супени лъжици магданоз, ситно нарязан
 
Приготвяне:
Първо мариновайте пилето с изброените подправки и приберете в хладилника за два–три часа или за една нощ.
След това смелете в блендер джинджифила, чесъна и зеленото чили.
Загрейте тиган и на сухо запечете семената от кориандър, карамфила, канелата и кардамона. След това смелете всичко до фин прах.
Изпържете пилето в същия тиган с незалепващо покритие. Извадете го когато е добре препечено от всички страни.
Следва да загреете олиото, когато е горещо добавете лука, зелените люти чушки, цвеклото, чаената лъжичка къри и запържете леко лука, докато стане със златисто кафяв цвят.
Добавете джинджифиловата паста и запържете леко в продължение на 1-2 минути.
Добавете нарязания домат и запържете, докато омекне.
След това прибавете изпърженото пиле, чилито на прах, куркумата на прах и разбъркайте леко в продължение на 3-4 минути. Добавете доматеното пюре. Следва чашата с пилешки бульон. След като заври добавете запечените и смлени кориандър, канела и кимион. Разбъркайте добре, поставете капак и оставете пилето да къкри в продължение на 20 минути. Накрая добавете сметаната , разбъркайте и изчакайте само докато заври.  Прибавете нарязан на ситно магданоз и изключете котлона.
Готово е за хапване. При сервиране поръсете с нарязан магданоз.
Това е всичко ..., имате невероятно вкусно и ароматно пиле къри. Сервирайте топло с ориз или кус-кус.
Можете да добавите още чили или да намалите количеството според вашия вкус. 

Ако не се изплашите от дългия списък с подправки и се навиете да приготвите това прекрасно ястие, ще ме споменавате с добро и ще го приготвяте честичко, защото е невероятно вкусно, а се приготвя много бързо :)

неделя, 25 януари 2015 г.

Шоколадова торта с червено цвекло





И на мен ми звучеше странно ( както предполагам и на вас ще прозвучи ), торта с пюре от червено цвекло!?..., но от доста време имах желание да приготвя някакъв десерт с него и не съжалявам, че опитах. Сигурна съм, че на всеки ще се хареса и всеки ще остане очарован като мен от страхотната сочна текстура на кейка с добавеното пюре!

Необходими продукти за блата:

200 грама черен шоколад
4 супена лъжица топло еспресо
200 грама масло
135 грама брашно
1 супена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица ванилова захар
3 супена лъжица какао
5 яйца
180 грама захар
250 грама печено и направено на пюре червено цвекло
За шоколадовия пълнеж:
220 грама пудра захар
150 грама качествено масло
100 милилитра сладкарска сметана
50 грама какао


За шоколадовия ганаш:
200 грама черен шоколад
200 милилитра сладкарска сметана
1 супена лъжица мед
Приготвяне:
Ако искате да направите класическа кръгла торта, постелете две тавички с хартия за печене с диаметър 20 сантиметра.
Разтопете шоколада на водна пара и добавете топлото кафе и маслото нарязано на кубчета, разбъркайте, докато получите гладка смес. Оставете настрани да се охлади.
Пресейте заедно брашното с бакпулвера и какаото, разбъркайте.
В друга купа, разбийте жълтъците заедно с ваниловата захар , докато изсветлеят леко.
Белтъците разбийте отделно до пухкава пяна и постепенно добавете на няколко пъти захарта, докато стане на твърд крем.
Добавете жълтъците към пасираното червено цвекло, а след това към шоколадово-маслената смес, разбъркайте добре. Добавете внимателно, на няколко пъти твърдо разбитите белтъци, като смесвате със силиконова шпатула и внимавате сместа да остане много пухкава. Накрая добавете пресятото брашно с бакпулвера и какаото. Отново разбърквайте внимателно, само докато всичко е смесено, без да прекалявате. Изсипете тестото в желаните от вас форми и печете в предварително загрята фурна на 180⁰С за 30 минути.
За да приготвите шоколадовия пълнеж за тортата, поставете мекото масло и пудрата захар в подходяща купа и разбъркайте с дървена лъжица, докато получите едри трохи. След това добавете сметаната и разбъркайте с миксер, докато се образува гладък крем. Добавете какаото и отново разбийте с миксер до гладкост.
За ганаша, загрейте сметаната, но без да завира. Махнете от огъня и добавете шоколада начупен на парчета и меда. Оставете за кратко да се разтопи и разбъркайте, с помощта на тел за разбиване, докато сместа стане гладка. Поставете за кратко на студено, за да се втвърди леко.
За да сглобите тортата поставете единия блат върху чиния, подходяща за сервиране. Изсипете масления крем и разпределете равномерно по цялата повърхност. Отгоре поставете другия блат и залейте с леко втвърдения шоколадов ганаш.


Аз изпекох тестото в силиконови форми за мъфини и тартове със сърцевидни форми и при сглобяването добавих и разбита сладкарска сметана, но това не е задължително. Следващия път ще направя торта, мисля че мога да я приготвям до безкрай без да ми омръзне някога :)

Мога само да кажа, това е моята торта..., невероятно сочен и пухкав блат, прелестен маслено-шоколадов крем и любимия ми шоколадов ганаш! Шоколадов разкош, неустоим и много любим :)

вторник, 20 януари 2015 г.

Chicken Pizzaiola


Необходими продукти:

3 чаши от любимия ви доматен сос за спагети
чаша настърган пармезан
4 обезкостени пилешки гърди без кожа
1 чаша настъргана или нарязана на тънки филийки Моцарела
няколко парчета нарязан италиански салам пеперони
1 пакет спагети или лингуини

Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 220°С. Изсипете доматения сос в глинена тавичка. Настържете пармезана в плитка чиния. Нарежете пилешките гърди по среда на две дебели пържоли и ги подсушете с кухненска хартия. Подправете със сол и черен пипер, и оваляйте всяко парче с пармезан. Поставете пилето върху доматения сос. Поставете тавичката във фурната и печете в продължение на 20 минути.

След това, наредете пеперони върху пилето и поръсете с моцарелата. Увеличете температурата на фурната до 250°С и продължете да печете, докато моцарелата се стопи, за около 10 минути.

Междувременно поставете около 4 литра вода да заври в голяма тенджера, добавете една супена лъжица сол. Добавете пастата, която сте избрали за случая и варете, като често разбърквате, за да не се слепи. Варете за указаното време на опаковката. Отделете ½ чаша от водата, в която сте сварили спагетите, след това ги оцедете и ги върнете в тенджерата.

Прибавете към пастата две супени лъжици зехтин Extra Virgin, също така част от доматения сос от тавичката и разбъркайте леко всичко да се разпредели. Добавете от запазената вода, колкото е необходимо, за да бъдат лингуините сочни. Сервирайте с парче пиле и с останалия доматен сос.

Добър апетит!


неделя, 18 януари 2015 г.

Кюфтета с доматен сос и картофи


Това ястие е любимо в домът ми, същински "кюфтета по Чирпански", разликата е в подправките и малко по-гъстата консистенция, но всичко останало е същото. На мен ми харесва повече с този италиански привкус, сигурна съм, че и на вас ще се хареса.
 
Необходими продукти:

За каймата:

600 грама кайма смес
1 филия хляб
½ чаша прясно мляко
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 супена лъжица сушен босилек
сол и черен пипер

За доматения сос:

2 глави лук
2 скилидки чесън
500 милилитра гъсто доматено пюре
400 милилитра пасирани домати от консерва
500 милилитра зеленчуков бульон
5 картофа
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица сушен босилек
1 супена лъжица сушен риган
сол и черен пипер

Приготвяне:

За соса нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме, като от време на време прибавяме по една-две супени лъжици бульон. След като лука омекне и стане прозрачен, прибавяме червения пипер, разбъркваме бързо и веднага изсипваме доматеното пюре, пасираните домати и меда. Прибавяме и картофите нарязани на кубчета ( аз изрязах топчета от картофите ).

Захлупваме съда и оставяме соса да ври на слаб огън.

От каймата, накиснатият в прясно мляко и оцеден хляб и от останалите продукти омесваме кайма и оформяме малки кръгли кюфтета.

Изпържваме ги в тефлонов тиган без мазнина и ги прибавяме към доматения сос заедно с подправките, добавяме сол и пипер на вкус.

Оставяме ястието да ври още 15-20 минути.

Сервираме кюфтетата със сос, топли, поръсени с пресен магданоз.
 
Любимата ми част от хапването на ястие с вкусен и ароматен доматен сос е точно топенето на залък хляб в него. Ще ви напиша продуктите за този неустоимо вкусен хляб със семена, който приготвих.

Хляб със семена

Необходими продукти:

½ пакет прясна мая
¼ чаена лъжица суха мая
1 чаша хладка вода
2 супени лъжици захар
4 чаши бяло брашно + още една чаша за доомесване
2 чаши пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица сол
400 грама кисело мляко, леко затоплено
2 яйца
2 супени лъжици разтопено масло
2 супени лъжици олио
1 шепа сурови слънчогледови семена
1 шепа сурови тиквени семена
1 шепа суров сусам
4 супени лъжици ленено семе
2 супени лъжици ленено брашно

От дългия списък с изброени продукти омесих меко тесто, което оставих да втаса за един час на топло.
След това върху набрашнен плод разделих тестото и оформих два хляба, които поставих в продълговати форми.

Оставих ги да втасат за 30 минути и ги изпекох заедно на 190°С за 50 минути.

Ябълков сладкиш


Продукти необходими за форма с размери 20 сантиметра:

600 грама ябълки
100 грама брашно
100 милилитра прясно мляко
40 грама захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка сол

В голяма купа, пресейте брашното с бакпулвера и прибавете захарта и щипка сол. Добавете млякото и жълтъците и разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки. Добавете ябълките, нарязани на тънки филийки и ги разбъркайте, така че тестото да се разпредели навсякъде по тях.

В друга купа, разбийте белтъците с едно пакетче ванилова захар и ги прибавете на няколко пъти към сместа с ябълките, леко и внимателно разбърквайте от дъното към върха.

Поставете хартия за печене във форма с диаметър двадесет сантиметра и излейте сместа.

Печете в предварително загрята фурна на 180°С за около 50 минути.
 
Оставете да изстине във формата преди да го извадите. Поръсете сладкиша с пудра захар преди да го сервирате.


неделя, 11 януари 2015 г.

Panna Cotta с кафе и бял шоколад

За любителите на кафе, предлагам страстната, копринено нежна, луксозна Panna Cotta. Охладена, сладка версия на любимата ви напитка. Panna Cotta е един много италиански десерт, и по-лесно е да се направи, отколкото да мисли човек само за него.
Това е версия с кафе и е по-скоро за възрастни, моят предпочитан начин да си взема следобедното удоволствие във вид на десерт или най-добрия начин за завършването на вечерята с перфектния десерт. Тази Panna Cotta с шоколадово-кафеен крем е изненадващо удоволствие с невероятни вкусове и усещания.
Да ви кажа честно, този страхотен десерт ме направи егоист в мислите ми. Искаше ми се всичките чашки пълни с нежен и ароматен крем да останат за мен J Но в крайна сметка ми дожаля и ги споделих с любимите ми хора J


Необходими продукти:
 
200 милилитра пълномаслено мляко
600 милилитра течна животинска сметана
50 грама бял шоколад
6 лентички желатин или 6 грама прахообразен
3 супени лъжици мед
2 супени лъжици захар на пясък
щипка сол
2 чаени лъжици нес кафе или повече на вкус

Подгответе 6-8 подходящи съда, или ако предпочитате може един по-голям. Ако искате, можете да поставите Panna Cotta в съд, който след готовност да натопите в топла вода и да обърнете в подходящ съд за сервиране.

Поставете лентичките желатин в удобна чиния и налейте студена вода върху тях. Оставете да се накисне за 10 минути.

Смесете млякото, сметаната, меда и захарта в средно голяма тенджера и поставете на котлона на среден огън. Разбъркайте, докато меда и захарта се стопят и течността заври леко. Добавете кафето и разбъркайте, докато се разтвори напълно.

Премахнете от котлона, оставете да се охлади леко и прибавете шоколада и омекналия желатин, който трябва да се оцеди от водата. Разбъркайте, докато всичко се стопи и сместа стане напълно гладка.

Изсипете сместа в удобен за наливане съд и налейте в приготвените за целта съдове на ¾ от обема им.

Поставете панакотата в хладилника, за да стегне преди да налеете върху нея шоколадовия крем.

Шоколадово-кафеен крем
 
140 грама черен шоколад с високо качество
120 милилитра сметана
80 милилитра пълномаслено мляко
2 чаени лъжици инстантно нес кафе
2 супени лъжици захар или повече на вкус


Грубо начупения шоколад поставете в малка тенджера заедно със сметаната, нес кафето и захарта. Загрейте на средно-слаб огън, разбърквайте непрекъснато, докато всички съставки се разтворят. Можете да добавите още захар, докато постигнете желаната сладост. Махнете от огъня, оставете да изстине за няколко минути, разбъркайте отново и изсипете шоколадовия крем в чашите върху стегнатата Panna Cotta.

Поставете крема в хладилника за поне 6 часа или, в идеалния случай, за една нощ, докато се стегне перфектно.
 
Да ви е сладко!
 

събота, 10 януари 2015 г.

Портокалови Popovers


Обожаваме ги тези невероятно вкусни понички. Приготвям ги много често в съботно неделните утрини, когато всички сме вкъщи. Този е любимият ни зимен вариант с портокалов аромат, но този път добавих и сладкото от портокали и повярвайте ми беше много портокалово, ама много :)
 
Необходими продукти:

3 големи яйца
1 чаша пълномаслено мляко
1 чаша брашно
2 супени лъжици ситно смлени, бланширани бадеми
1 супена лъжици захар
ситно настъргана кора от 1 портокал
2 супени лъжици растително олио
щипка сол

Приготвяне:

В средно голяма купа, с помощта на бъркалка или в електрически миксер разбийте яйцата. Добавете млякото, брашното, смлени бадеми, захар, портокаловата кора, олиото и солта. Разбийте, докато гладка сместа стане гладка. Не прекалявайте с разбиването.
Покрийте купата и я приберете в хладилник за един час, или за една нощ. Можете да разбъркате сместа от вечерта и на сутринта да изпечете пухкавите понички.
Намажете форма за мъфини с масло. Изсипете тесто във всяка дупка, като запълвате ⅔ от обема и.
Сложете формата в студена фурна и веднага пуснете топлината на 190°С. Печете 30 минути, без да отваряте вратата на фурната. Намалете температурата на 180°С и печете още около 10 минути, докато поничките станат златисто кафяви.
Оставете да изстине за кратко, преди да ги извадите от формата. Сервирайте горещи, с домашно приготвено топло сладко от портокали.

За сладкото:

2 портокала, много добре измити
1 мандарина
¾ чаша захар
1 супена лъжица ванилия

Единия портокал нарязваме на четири по дължина и след това на тънки филийки. По същия начин нарязваме и мандарината.
На другия портокал изстискваме сока.
Всичко поставяме в малка тенджерка, разбъркваме заедно със захарта и преместваме на котлона. Варим на среден огън, докато леко се сгъсти, около 20-30 минути, като от време на време разбъркваме. Към края добавяме и ванилиятата. Не трябва течността да се изпари напълно, а само портокала да омекне и сосът да се сгъсти. Когато започне да излиза пяна, добавяме ½ чаена лъжичка масло, за да не се налага да махаме пяната, така тя ще изчезне.

 
Да ви е сладко колкото и на нас, ако решите да ги опитате :)

петък, 9 януари 2015 г.

Коледно новогодишни празници

Някой нещица приготвяни по празниците без рецепти.

 Орео трюфели
 
 
Картофени палачинки с гарнитура от карамелизиран лук с кленов сироп и оцет балсамико, италиански кюфтенца и бърз царевичен хляб.
Моите любими Коледни сладки с мас, бяло вино и семената на шушулка ванилия. Плънката беше по различна този път. Напълних ги с фурми, в който имаше парче орех. Много вкусно!
На Бъдни вечер трапезата не е същата без домашно точена баница. Тази година освен традиционния тиквеник, направих и баница с плънка от праз и лук.

Тиквеника беше най-вкусния, който съм правила някога. Корите поръсвах със смлени бисквити, за да поемат влагата от тиквата. В тиквата имаше настъргани кори от един портокал и две мандарини, орехови ядки и стафиди. Захарта, с която поръсвах корите беше овкусена с канела, индийско орехче, смлян анасон и карамфил. Преди печене го поръсих с кафява захар за хрупкава коричка. Разкош!

И питка, без която не може :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...