1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 15 декември 2015 г.

Портокалова торта

Това е моето предложение за невероятно ароматна и вкусна Коледна торта, която е и третата ми рецепта от електронното блого-списание So Into Food. В приготвянето на тортата участва и една прелестна малка помощница, за което много и благодаря и я прегръщам! Тази торта ни стана любима и на двете, затова я препоръчвам и на вас!
 
Необходими продукти:

За блатовете:

6 големи яйца
175 грама захар 150 грама брашно 90 грама масло, разтопено и охладено някалка капки портокалово масло или есенция кората от 1 портокал
5-6 супени лъжици портокалово сладко


За портокаловия сироп:

150 милилитра портокалов сок 100 грама захар


За крема:

1 пакет нишесте с аромат на портокал 3 жълтъка
800 милилтра прясно мляко
7 супени лъжици захар
300 милилитра сладкарска сметана за разбиване
1 желатин
настърганата кора на един портокал
 
За целувчената глазура:

4 белтъка на стайна температура
1 чаена лъжичка лимонов сок
130 грама захар на пясък
2-3 капки портокалово масло или есенция


Приготвяне:


Включете фурната до 180°С. Намажете с четка тавите, в които ще печете блатовете и ги поръсете с брашно равномерно, а излишното изсипите. По високитеформи за печене ще изискват малко по-дълго време за печене. Сложете яйцата и захарта в голяма купа и започнете да ги разбивате с миксер. Поставете купата над тенджера с гореща вода, като се уверите, че дъното на купата не докосва водата. Разбивайте с миксера яйцата и захарта, докато сместа стане леко хладка, 5-10 минути, докато тестото почти се утроява по обем и стане много гъсто Пресейте брашното върху тестото на два или три пъти, като редувате с охладеното разтопено масло. Не забравяйте да добавите и портокаловата кора и есенцията. Използвайте силиконова шпатула, за да разбъркате леко съставките заедно - като се започне от центъра на купата и оберете хубаво от дъното и. Продължете само докато всички съставки се смесвят добре.


Разделете тестото в тавите за печене и ги поставете във предварително затоплената фурна.

Печете 15-20 минути, докато блатовете станат с леко златисто-кафеникав загар. Блатовете се познават по това, че горната част е еластична и ръбовете започват да се отделят от страните на формата. Оставете ги да изстинат за 5 минути във формите, а след това ги извадете и ги оставете да се охлаждат върху телена решетка, докато са напълно охладени. Прецедете портокаловия сок, за да се отстранят всички излишни парченца и евентуално семки. Добавете захарта и ги поставете в малка тенджера. Оставете сока да къкри на слаб огън за около 10-15 минути, докато захарта се разтвори и сиропа се сгъсти.

Разбъркайте нишестето заедно със 100 милилитра прясно мляко и жълтъците до гладка консистенция.

Останалото мляко поставете на котлона на слаб огън, заедно със захарта и ситно настърганата портокалова кора.

Когато млякото леко се затопли, добавете нишестетето и жълтъците. Сварете крема на среден огън при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти.

Готовия крам изсипете в широк глинен съд и по повърхността му поставете найлоново фолио, за да не хваща коричка. Оставете го да изстине напълно на стайна температура.

Добавете към желатина 70 милилтра студена вода и го оставете, докато я попие. След това го затоплете в микровълнова фурна на ниска температура, като го разбърквате отвреме навреме, докато стане бистър разтвор. Ставете го да изстине до стайна температура, преди да го използвате.

Разбийте студената сметана на до средно гъст крем. Вземете малко от варения портокалов крем и сметаната и ги смесете. Към тях прибавете желатина и разбъркайте енергично, докато се смеси добре в крема. След това добавете и останалия крем, а накрая и сметаната, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.
 
Сглобяване:

Поставете първия блат и го пристегнете с ринг за оформяне на торти.
Напоете блата с портокаловия захарен сироп.
Намажете блата с портокаловото сладко.
Поставете върху сладкото 6-7 пълни супени лъжици от крема и го разпределете равномерно. Отгоре поставете втория блат и така до изчерпване на количествата.

За целувчената глазура на тортата, разбийте белтъците с миксер на пяна и добавете лимоновия сок. Започнете да добавяте постепенно и захарта, лъжица по лъжица и разбивайте, докато получите гъста и лъскава целувчена смес.

Декорирайте тортата с получения крем от белтъци. С готварска горелка обгорете глазурата внимателно, за повече вкус и разкош.
 

9 коментара :

  1. Вълшебна както винаги! Току що изгледах надълго и нашироко цялото списание, изключително ми хареса, но щом ти присъстваш това е задължително. Прочетох си всичко и за пореден път си затвърждавам моето си за теб! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна е! Напълно заслужено заема място в списанието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, колко е апетитна!
    И как прекрасно изглежда!!!

    Сигурна съм, че ако я опитам, и на мен ще ми стане най-любимата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Красота с дъх на портокал.....,новата визитка на Коледата!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много ароматна торта, Таничка!
    Прекрасно предложение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Празнична,портокалова,вкусна...страхотна торта,Танче!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че харесахте моята торта, момичета :)
    Влюбих се в портокаловия и вкус и реших че ще бъде достоен десерт за Коледната трапеза!
    Много ви благодаря за прекрасните думи :)
    Желая ви повечко време за предКоледно-Новогодишни приготовления и много вкусни моменти!

    ОтговорИзтриване
  8. Танче, прекрасни са всичките ти предложения! Тортата изглежда толкова нежна, ароматна и от нея се носи коледно настроение! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошно предложение, снимки, вкус...и достойно място в първия брой на списанието!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...