1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 12 декември 2015 г.

Коледно Руло от свинко


Необходими продукти:

2 килограма свински врат без кост
6 -7 малки моркова
2 стръка тънък праз лук
2 червени печени и обелени чушки
150 грама домашно краве сирене или моцарела
2 чаени лъжички кимион
1 чаена лъжичка смлян кориандър
2 чаени лъжички пушен червен пипер
1 супена лъжица сушена мащерка
2 чаени лъжички смляна морска сол
прясно смлян черен пипер
листата от два стръка розмарин, ситно нарязани
памучен конец за пристягане на рулото

Добавят се преди печене:

3-4 моркова
1 глава червен лук
500 милилитра зеленчуков бульон
150 милилитра червено вино
10 малки гъби
10 зърна черен пипер
2-3 стръка розмарин

Приготвяне:

Месото се разрязва внимателно, така че да се получи широко правоъгълно парче, подходящо за завиване на руло. Месото се начуква леко с дървено чукче. Поръсва се с всички изброени подправки и се натрива добре с ръце.
В единия край на месото, се подреждат морковите, праз лука, чушките и сиренето или моцарелата. Месото се завива на стегнато руло и се пристяга добре с конеца по този начин.
Така оформеното руло се поставя в тавичка, покрива се с найлоново фолио и се прибира в хладилник за 6-8 часа.

След като месото е отлежало в хладилника, се изважда и се оставя на стайна температура за един час.

Загрява се широк тиган на висока температура и месото се запечатва от всички страни, докато добие хубав кафеникав загар.
Рулото се поставя в удобен съд за печене и се залива с бульона и виното. Прибавят се нарязания лук, гъби, моркови, няколко зърна черен пипер и цели стръкчета розмарин.
Съда с рулото се покрива с алуминиево фолио или се захлупва с капак, ако има такъв. Поставя се във фурна на 180⁰С. Пече се 3 часа, след което фолиото или капака се премахват и се допича за още 1 час, като на всеки 10-15 минути се облива с течността в тавата.

От сосът, в който се е пекло месото се премахват зърната черен пипер и стъркчетата розмарин и се пасира до гладкост. Ако е прекалено гъст се добавя малко вода и се поставя на котлона да заври, ако е добре на гъстота не е нужно да се вари. Получава се чудесно грейви с наситен аромат и пристрастяващ вкус, който е най-подходящата добавка към парче от вкусното Коледно Руло.

Когато рулото е готово, се оставя да почине поне 30-40 минути преди да бъде разрязано.
 
Доставете си това удоволствие!

11 коментара :

  1. Няколко пъти вече правя, без пълнеж,само с подправки, а с пълнеж е много красиво и празнично. Може следващия път да го нашаря и аз. Много е красиво и апетитно, Таня :) И идеята за сосчето много ми хареса, ще се възползвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Дари :) Наистина с пълнеж изглежда по-празнично!
      Благодаря ти!
      Хубава нова седмица ти желая!

      Изтриване
  2. И тук те поздравявам, Танче, за чудесното руло, вкусната баничка и невероятната портокалова торта! Ти си истински художник в кухнята! Радвам се, че те познавам, макар и само виртуално!
    Междудругото, направих тортата с маршмелоу за рождения ден на сина ми в началото на месеца. Нашата беше без маршмелоу, защото трябваше да бъде Миньон и то с едно око, но другите съставки не променихме - много вкусна!

    Поздрави сърдечни и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Марийче! Удоволствието беше изцяло мое, да има мои рецепти в това страхотно първо издание на So Into Food!
      Желая и на вас с Гери и на списанието много успехи!
      Радвам се, че си ми се доверила за рецептата на тортата и че ви е харесала!
      Голяма прегръдка, мила :)

      Изтриване
  3. Елегантно поднесена празнична вкусотия,Таня!Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно основно, Танче! Много подходящо за празниците. Миналата година и аз приготвях цяло парче месо, а за тази не съм го измислила още! Благодаря за идеята, ще се възползвам. :)
    Поздравления и за списанието! Много ми беше любопитно да го разлистя. Страхотно се е получило! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го чаках с голям трепет това списание, беше като Коледна изненада :)
      Благодаря ти, Светле!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Как апетитно ухае! Изкушаващо поднесено!
    Спорна седмица, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...