1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 3 ноември 2015 г.

Бисквитена торта с пюре от тиква и маскарпоне


Тази торта е вдъхновена от неустоимото тирамису на Нели Колева, което ме накара дни на ред да мисля за него и трябваше или дословно да копирам рецептата или да приготвя нещо подобно, в противен случай щях да си причиня още дълги моменти на блян и безсънни нощи J
Благодаря ти Нели за тази идея и този божествен крем, който сигурна съм и не преувеличавам, всеки човек трябва поне веднъж в живота си да опита !!!

Необходими продукти:

2 големи пакета бисквити
500 грама пюре от тиква
500 грама Маскарпоне, на стайна температура
250 грама сладка сметана за разбиване, добре изстудена
½ чаена лъжичка индийско орехче
2 супени лъжици ванилова захар
6 – 7 супени лъжици пудра захар

За глазурата:
 
220 грама черен шоколад
200 милилитра млечна сметана
 
Приготвяне:

За шоколадовата заливка, сметаната се загрява до кипене и към нея се добавя начупения шоколад. Оставя се за няколко минути, докато шоколада се стопи и след това с тел за разбиване се разбърква, докато се получи гладък крем. Оставя се настрани, докато изстине до стайна температура и ни потрябва.

500 грама тиква се обелва и се нарязва на малки парченца. Поставя се в тенджера с два пръста вода и се вари на много слаб огън под капак, докато омекне. След като е готова, водата се оцежда и тиквата се пасира до гладко пюре. Оставя се настрани да изстине до стайна температура.

Маскарпонето се разбърква, с помощта на кухненска тел за разбиване и към него се прибавят индийското орехче, ваниловата и пудрата захар.
Към Маскарпонето се прибавя и пюрето от тиква, разбърква се.
Сметаната се разбива на пухкав, средно твърд крем и се добавя на няколко пъти към гладкия крем от тиква и Маскарпоне.

В подходяща правоъгълна тавичка (в моя случай, керамична форма за печене), се поставят две-три супени лъжици от крема и се разстила равномерно много тънко. Този слой служи само да залепнат бисквитите за формата.
Отгоре се нареждат бисквити плътно една до друга. Върху тях се разпределя 1/5 част от крема. Отново следва ред бисквити и така, докато количествата се изчерпат. Най-горния слой с крем се изравнява добре.

Върху така подредената торта се изсипва изстиналия шоколадов ганаш и формата се прибира в хладилника за една нощ.

При сервиране се поръсва с натурално какао по желание.

12 коментара :

  1. Перфектното парче!
    Чудесно е, Таничка!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина перфектното парче:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм...перфектно парче, снимки, всичко!
    Браво, Танче!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз напоследък съм на тема бисквитени торти, Танче, и много ми харесва твоето предложение! То къде ще отидат последните бурканчета тиквено пюре! Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Какво значи 2 големи пакета бисквити? Колко да са като грамаж? Защото "Закуска" и "Житен дар" са доста различни? Иначе рецептата е чудесна и непременно ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бисквитите са Petit Beurre на Papadopoulou и всеки пакет е по 225 грама.

      Изтриване
  6. Е, перфектното парче торта! Така красиво и фотогенично :) Вълшебница си ти, друго не мога да кажа! Поздрав най- сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  7. Много се радвам, че харесахте тортичката :) Аз се влюбих във вкуса и не само аз, всеки който я опита!
    Благодаря ви!
    Желая ви сладък, усмихнат и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  8. Е как кажете ми да си направя от тази вкусотия, като моята няма да изглежда така:))((
    Ужасни подстрекателки сте с Нели!
    И...тази лъжичка май аз съм я отхапала, от лакомия!

    ОтговорИзтриване
  9. Еее, уцели ме в десетката!Ще се пробва убезателно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...