1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 21 ноември 2015 г.

Плетено хлебче с билки


Необходими продукти:
 
За тестото:

20 грама прясна мая
2 чаени лъжички захар
150 милилитра хладка вода
200 милилитра пълномаслено прясно мляко
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
2 яйца, единия жълтък служи за намазване на питката
1 чаена лъжичка сол
700 грама брашно

За плънката:

4 стръка пресен босилек
4 стръка прясна маточина
1 супена лъжица сушена мащерка
2 супени лъжици сусам
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици зехтин
1 скилидка чесън, много ситно нарязана
1 щипка сол

Приготвяне:
 
Намажете удобна тавичка за печене с масло и я оставете настрани, докато ви потрябва.

В малка купа, разтворете маята в хладката вода и добавете захарта. Разбъркайте и оставете за около 10 минути маята, докато се активира.

В голяма купа смесете брашното със солта и прибавете, млякото, яйцето и белтъка, маслото и маята, разбъркайте, докато получите гладка консистенция. Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност. Замесете докато получите гладко и еластично тесто, което се оформя добре на топка и не лепне по ръцете ви.
Поставете тестото в намазана с олио купа. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да втасва около един час.

Направете гладко песто от изброените продукти за плънката.

Втасалото тесто поставете върху леко набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Разточете всяка част на правоъгълник с размери 20X40 сантиметра. Разделете приготвеното песто на две и намажете и двете части тесто равномерно. Навийте правоъгълниците на руло и ги разрежете на половина по дължина. Оплетете по този начин и поставете питката в предварително подготвената тавичка.
 

Включете фурната на 190°С. Намажете питката с яйчния жълтък разбит с една супена лъжица прясно мляко. Печете питката до златисто кафяво, около 40 минути.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...