1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 13 ноември 2015 г.

Чийзкейк с маскарпоне, Дулсе де лече и печени круши


Отдавна приготвен чийзкейк и забравен в една папка на стария лаптоп, който вече е само история... Реших че може да ви вдъхнови да си приготвите и вие, за радост на цялото семейство един такъв разкошен десерт за уикенда!


Необходими продукти:

За блата:

масло за намазване на формата
1 и ½  чаени чаши натрошени пълнозърнести бисквити
чаша смлени орехи
4 супени лъжици масло, разтопено и охладено
щипка сол
3 супени лъжици захар
 
За плънката:

1 чаша захар
500 грама крема сирене, на стайна температура
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
3 яйца, на стайна температура
300 грама сирене маскарпоне, на стайна температура




Приготвяне:

Намажете добре с масло вътрешната страна на тавичка със свалящ се ринг, с размер 24 сантиметра в диаметър.
Увийте външната част с двоен слой алуминиево фолио.

В средно голяма купа, смесете смлените на трохи бисквити, орехите, 3 супени лъжици захар и щипка сол. Изсипете разтопеното масло и смесете всичко заедно, с помощта на пръстите си или с вилица, докато всички сухи съставки са равномерно влажни. Поставете сместа във формата и използвайте пръстите си, за да я изравните в равномерен слой. Поставете формата в хладилника, докато се нагрява фурната.

Решетката сложете по средата на фурната и я включете да се нагрява на 175⁰С. Поставете тавата с бисквитения блат в загрятата фурна и печете в продължение на 10 минути. След това извадете и охладете напълно блата в тавичката, докато подготвите пълнежа. Намалете температурата на фурната до 160⁰С.

Използвайте миксер за разбиването на крема сиренето, докато омекне и стане на гладко, около 4 минути са достатъчни. Намалете миксера и добавете захарта, разбивайте, докато крема сиренето стане леко и пухкаво, около 3-4 минути. С помоща на шпатула оберете всичкия крем от стените и дъното на купата, за да се уверите, че всичко е смесено идеално. Прибавете ванилията, а след това и яйцата едно по едно, като разбивате след всяко на гладка и еднообразна смес. Намалете миксера на ниска скорост и прибавете маскарпонето.

Изсипете сместа върху изстиналия запечен блат и поставете тавичката в друга по широка тава за печене. В нея изсипете вряла вода, която да достига до средата на тавичката с чийзкейка.

Поставете тавите във фурната и печете чийзкейка за 1 и ½ часа, докато горната част леко покафенее. Изключете фурната и леко отворете вратата, като я подпрете с дървена лъжица. Оставете чийзкейка във водна баня в продължение на един час.

Извадете тавите за печене от фурната и чийзкейка от водата. Внимателно отстранете фолиото от тавичката и го оставете да се охлади до стайна температура върху решетка. Поставете найлоново домакинско фолио върху тавата и приберете чийзкейка в хладилника за най-малко 4 часа, преди да го сервирате.


Нарежете една круша на тънки парчета по дължина и ги подредете в тава застлана с хартия за печене. Намажете всяко парче с малко мед и изпечете крушите, докато покафенеят и омекнат.
Намажете повърхността на чийзкейка с Дулсе де лече и декорирайте с изпечените круши.

За да отстраните свалящия се ринг, с помоща на нож обиколете около чийзкейка, за да му помогнете да се отдели от стените на формата.

За да нарежете чийзкейка, поставете предварително дълъг и остър нож в гореща вода за минутка.

Да ви е сладко!



9 коментара :

  1. Ето тук съм аз, даже се нареждам първа! Ама взимам и компания, защото си умираме за чийзкейк! Няма да показвам на господина, че ще ме пита пак кога ще приготвя... Като с всичко сладичко, което му хареса. :)
    Танче, ама и какви топли снимки само! Пълно разкошество, отмъквам цели две парчета (нямам срам, нали :)). Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Хайде и аз се нареждам за парченце :) Разкошен е!
    Поздрави, Танче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е, Танче! За мен предполагам също ще има парченце. Все пак съм трета на опашката, а като гледам ще е поне за осем човека.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Е как няма да ни вдъхнови! Толкова примамливо вкусно изглежда! Особено разтеклото се карамелизирано мляко .. мммм ...

    ОтговорИзтриване
  5. Много се радвам, че ви хареса, защото аз имах много колебания по отношение на снимките, та затова си почака кротко близо година рецептата..., но в крайна сметка важното е да споделяме вкусните моменти и дано те да служат за вдъхновение на хората, които обичат разнообразието и вкусотиите колкото нас :)
    Прегръдки от мен, скъпи дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова вкусно изглежда, Танче! :) Добре е, че си решила да го покажеш, въпреки че на мен снимките си ми харесват много, като всички снимки на вкусотии, които показваш! :) Нямаш основание да се колебаеш за такова нещо. :)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз имам такива забутани по папките рецепти! ...
    Разкошен чийзкейк!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, рецептата изглежда страхотна! Исках да попитам има ли вариант за печене, което не е на водна баня? Предполагам, че целта на водната баня в случая е да елиминира потенциални шупли в чийзкейка. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По скоро идеята на водната баня е, чийзкейка да бъде с пухкава и ефирна структура, в противен случай, става доста по твърд и смачкан, аз това знам от опитите ми с чийзкейка. Не мисля, че ще бъде същият вкуса и температурата ще трябва да е много по ниска. Опитайте да го изпечете така, както съм описала, не трудно и ще имате десерт с прекрасна кинсистенция и вкус :) Поздрави, Даниела!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...