1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 13 ноември 2015 г.

Чийзкейк с маскарпоне, Дулсе де лече и печени круши


Отдавна приготвен чийзкейк и забравен в една папка на стария лаптоп, който вече е само история... Реших че може да ви вдъхнови да си приготвите и вие, за радост на цялото семейство един такъв разкошен десерт за уикенда!


Необходими продукти:

За блата:

масло за намазване на формата
1 и ½  чаени чаши натрошени пълнозърнести бисквити
чаша смлени орехи
4 супени лъжици масло, разтопено и охладено
щипка сол
3 супени лъжици захар
 
За плънката:

1 чаша захар
500 грама крема сирене, на стайна температура
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
3 яйца, на стайна температура
300 грама сирене маскарпоне, на стайна температура




Приготвяне:

Намажете добре с масло вътрешната страна на тавичка със свалящ се ринг, с размер 24 сантиметра в диаметър.
Увийте външната част с двоен слой алуминиево фолио.

В средно голяма купа, смесете смлените на трохи бисквити, орехите, 3 супени лъжици захар и щипка сол. Изсипете разтопеното масло и смесете всичко заедно, с помощта на пръстите си или с вилица, докато всички сухи съставки са равномерно влажни. Поставете сместа във формата и използвайте пръстите си, за да я изравните в равномерен слой. Поставете формата в хладилника, докато се нагрява фурната.

Решетката сложете по средата на фурната и я включете да се нагрява на 175⁰С. Поставете тавата с бисквитения блат в загрятата фурна и печете в продължение на 10 минути. След това извадете и охладете напълно блата в тавичката, докато подготвите пълнежа. Намалете температурата на фурната до 160⁰С.

Използвайте миксер за разбиването на крема сиренето, докато омекне и стане на гладко, около 4 минути са достатъчни. Намалете миксера и добавете захарта, разбивайте, докато крема сиренето стане леко и пухкаво, около 3-4 минути. С помоща на шпатула оберете всичкия крем от стените и дъното на купата, за да се уверите, че всичко е смесено идеално. Прибавете ванилията, а след това и яйцата едно по едно, като разбивате след всяко на гладка и еднообразна смес. Намалете миксера на ниска скорост и прибавете маскарпонето.

Изсипете сместа върху изстиналия запечен блат и поставете тавичката в друга по широка тава за печене. В нея изсипете вряла вода, която да достига до средата на тавичката с чийзкейка.

Поставете тавите във фурната и печете чийзкейка за 1 и ½ часа, докато горната част леко покафенее. Изключете фурната и леко отворете вратата, като я подпрете с дървена лъжица. Оставете чийзкейка във водна баня в продължение на един час.

Извадете тавите за печене от фурната и чийзкейка от водата. Внимателно отстранете фолиото от тавичката и го оставете да се охлади до стайна температура върху решетка. Поставете найлоново домакинско фолио върху тавата и приберете чийзкейка в хладилника за най-малко 4 часа, преди да го сервирате.


Нарежете една круша на тънки парчета по дължина и ги подредете в тава застлана с хартия за печене. Намажете всяко парче с малко мед и изпечете крушите, докато покафенеят и омекнат.
Намажете повърхността на чийзкейка с Дулсе де лече и декорирайте с изпечените круши.

За да отстраните свалящия се ринг, с помоща на нож обиколете около чийзкейка, за да му помогнете да се отдели от стените на формата.

За да нарежете чийзкейка, поставете предварително дълъг и остър нож в гореща вода за минутка.

Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...