1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 7 октомври 2015 г.

Мързелива баница с брашно от лимец

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно от еднозърнест лимец + 3 супени лъжици
¼ чаена чаша ленено брашно
½ чаена чаша оризово брашно
½ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 яйца
¼ чаша разтопено масло
1 чаена чаша натрошено и добре оцедено краве сирене

Начин на приготвяне:

Ако сиренето е стояло в саламура, го оставете да се оцеди добре от водата и я попийте с кухненска хартия, това е важно, за да не стане клисава мързеливата баница.
Загрейте фурната а 190⁰С.
Намажете тавичка с масло и поръсете малко оризово брашно по повърхността, за да не залепне тестото.
В дълбока купа, смесете двата вида брашно и добавете солта. Разбъркайте, докато всичко се смеси много добре.
В друга купа изсипете киселото мляко и прибавете содата към него, разбъркайте, за да се активира.
Разбийте яйцата с вилица и ги добавете към киселото мляко.
Направете кладенче в брашното и изсипете в него маслото и киселото мляко с яйцата. Разбъркайте с вилица, докато всичко се смеси и почти не останат сухи участъци. Не прекалявайте.
Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте, докато се разпредели в тестото. Не прекалявайте.
Много е важно да не се разбива до гладкост, в противен случай баницата няма да бъде пухкава.
Изсипете тестото в предварително подготвената тавичка и я поставете във фурната.
Печете мързеливата баница 30-35 минути, докато повърхността стане с кафеникаво-златист загар.

За нула време имате вкусна и полезна закуска за цялото семейство!
Сервирайте с айран или чай.

11 коментара :

  1. Взимам си едно парченце с чаша айрян. :)
    Поздрави, Таня! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм тази баница с бяло брашно, ти си съчетала вкусното с полезното! :)
    И с айрян наистина много върви!
    Хубава вечер, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз я правя с бяло и моята баба също ни посрещаше с такава на село, но реших да експериментирам с тези по-полезни брашна и резултата много ми хареса. Най-много се радвам, че сина ми си хапна с удоволствие, без физиономията - О мамо, какво е това??...
      Поздрави, Иве!

      Изтриване
  3. Л-Ю-Б-И-М-А закуска Таня! Ама каква снимка само? Да посегна през монитора и да си грабна парченце ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани :)
      Сигурна съм, че е присъствала във всеки дом тази закуска и се радвам, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Таня,
    по нашия край на такива рецепти наименованието е тутманик.А баницата се прави само от кори за баница, без набухвател.Но в различните краища на страната е различно.Чудесна закуска се получава.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, у дома винаги това е била мързеливата баница, защото се приготвя буквално за 5 минути (с изпичането за 40 минути), а аромата на масло и сирене, създават илюзията, че си хапваш баничка, особено, докато е още топла :) Различна е, когато е приготвена с тези брашна, но е също толкова вкусна и мекичка.
      Права си, че в различните краища на България, имената на рецептите се променят, но всъщност са почти еднакви.
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
  5. И баба ни посрещаше така преди време. Само че я правеше с бяло брашно. Толкова ми липсва този вкус. И аз я правя, но не е като бабината. Много добра идея да включиш различни брашна, Таничка! Чудесно си я снимала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Какви са тия пухкави квадрати! По -хубава баница с лимец не съм виждала. И сиренцето е щедро! Браво, Таничка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...