1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Печени телешки ребра





Необходими продукти:

1,200 грама телешки ребра
2 супени лъжица зехтин за готвене
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица къри
1 чаена лъжичка кимьон
1 чаена лъжичка черен пипер
1 супена лъжица сол
Листата от 2 стръка пресен розмарин
Няколко стръка магданоз
1-2 скилидки чесън

Приготвяне:
 
Нарежете ребрата на порции по три-четири.
Намачкайте чесъна на паста. Нарежете розмарина на ситно.
Овкусете ребрата с подправките, поставете ги в тавичка покрита с фолио и ги приберете в хладилника за един-два часа.
Поставете зехтина за готвене и маслото в широк тиган и ги загрейте на среден огън.
Поставете ребрата и ги запържете много добре от всички страни. Върнете ги в тавата.
Изсипете 400 грама вода в тигана, в който изпържихте ребрата и остържете всички залепнали частици. Изсипете водата при ребрата в тавата и поставете отгоре алуминиево фолио.
Поставете ребрата във фурната на 200°С.
Печете на тази температура, докато заври водата и след това намалете на 165-170°С. Оставете месото във фурната за около 90 минути, а след това го обърнете и добавете вода, ако се е изпарила. Печете още 90 минути.

Чътни с лук, зелени домати и червен боб

Необходими продукти да гарнитурата:

7-8 глави стар лук
3-4 зелени домата
4-5 супени лъжици балсамиков оцет
50 милилитра червено вино
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
4-5 супени лъжици кафява захар
½  чаена лъжичка сол
Черен пипер
300 грама червен боб от консерва

За гъбите:

500 грама малки гъби печурки
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица суха мащерка
Сол на вкус

Приготвяне:

Почистете гъбите със суха кърпа, без да ги мокрите.
Загрейте мазнината в дълбок тиган и поставете гъбите. Поръсете с мащерката.
Изпържете ги до златисто-кафяво. Накрая поръсете със сол.
Почистете и нарежете лука на полумесеци. Нарежете и зелените домати на дълги ивици.
Поставете всички продукти в дълбока тенджера на среден огън на котлона и захлупете с капак. Гответе лука,  докато омекне и се карамелизира леко. Разбърквайте от време на време и добавяйте по една, две супени лъжици вода, ако е необходимо.
Към края, когато лукът е омекнал идеално,  добавете червения боб, разбъркайте и гответе още 5-7 минути.

Направих и една питка със сирене на селската печка, с която не можахме да се разберем много добре, но поне беше вкусна :) ¼ от тестото отделих и изпекох от него тънки питки на тиган. Оказаха се много подходящи за пълнене с вкусното телешко и невероятно вкусната гарнитура от карамелизиран лук с червен боб. А за разкош имаше и гъбки, вкусни и ароматни!

10 коментара :

  1. Разкошни рецепти, Танче!
    А младият господин е прекрасен! Да ти е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка :)
      Младият господин, е доста капризен и определено готвенето ми се върти според неговите желания и харесвания :), но така е сигурна съм не само у дома...
      Прегръдки и хубав следобед ти желая!

      Изтриване
  2. Ауууу, това не се издържа, Таничка! Направо е неустоимо! Прекрасни кадри и рецепта както винаги! Топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Е тук вече съм първа на опашката! Така да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо ти се чудя, Йоли?! Правиш най-фантастичните десерти на света и не обичаш сладко, що за човек си ти?? Но пък аз обичам и мръвка, не по малко от сладкиши и шоколад, и ми личи :D
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Всичко е толкова вкусно!
    Слънчев вторник, Танче!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, отново уникално вкусно предложение! Снимките са страхотни - сякаш мога да пресегна и да си отчупя парченце :)
    Поздрави, Танче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле :) Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...