1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 20 октомври 2015 г.

Сочен сладкиш със смокини и медено джинджифилов топинг


Необходими продукти:

100 грама масло, на стайна температура
50 милилитра олио
170 грама кафява захар
1 супена лъжица меласа
4 големи яйца
семената от ½ шушулка ванилия
100 грама обикновено брашно
75 грама пълнозърнесто брашно
1 и ½ чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сушен, смлян джинджифил
½ чаена лъжичка индийско орехче
1 шепа орехи, предварително запечени и начупени
щипка сол
8-10 броя смокини

За топинга:

парче джинджифил, около 3 сантиметра
3 супени лъжици сладко от смокини
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици кленов сироп

Приготвяне:

Подгответе кръгла форма за печене с диаметър 24 сантиметра, като я намажете с масло и покриете дъното с хартия за печене, която също трябва да бъде намазана с мазнина.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
В малка купа, смесете двата вида брашно, бакпулвера, смления джинджифил, индийското орехче и солта. Разбъркайте много добре. Оставете сместа настрани, докато ви потрябва.
Поставете маслото, олиото и семената от ванилията в голяма купа, заедно със захарта и меласата. Разбийте с миксер на пухкав крем.
Започнете да добавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате с миксера на средна скорост, до пълното му усвояване.
Прибавете сухите съставки и разбъркайте докато всичко се смеси добре.
Добавете предварително запечените орехи и разбъркайте, за да се разпределят равномерно в тестото.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма и го изравнете.
Измийте, подсушете и нарежете смокините на четвъртини или на осмини, ако са по-големи и ги подредете по повърхността на сладкиша.
Поставете формата в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути или докато сладкиша стане с кафеникаво-златиста коричка.

През това време пригответе топинга.
Настържете джинджифила на ситно ренде и го поставете в малка тенджера заедно с меда, сладкото и кленовия сироп. Оставете сместа да ври за две минути. Прецедете през цедка и оставете настрани да се охлади.
Когато сладкиша е готов го оставете да изстине за 10 минути във формата, а след това го преместете в чиния за сервиране.
Полейте сладкиша с охладения топинг и се насладете на страхотния богат на вкусове и аромати сладкиш, който ще ви накара да се влюбите безвъзвратно!




21 коментара :

  1. Тази година доста смокини хапнахме и проядох този плод, че и сладкиши правих с него. Хич не го обичах досега, но се научих някак да ми харесва. :D
    Страхотен сладкиш си изваяла, Танче! Прияде ми се парченце за десерт.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сполучлив следкиш, невероятно ароматен!
      Радвам се, че ти харесва, Светле!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Просто прелест. Поднесен и презентиран толкова добре, с любими и ароматни съставки, няма как да не е вкусен! Браво, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Нели :) Сладкиша е наистина една експлозия от вкусове и аромати, която трудно някой ще подмине незабелязано, още повече някой като теб с око на ценител :)

      Изтриване
  3. Много хубаво и апетитно изглежда, Танче. С круши ще го направя. Мисля, че пак ще стане страхотен сладкиш. За съжаление тук смокините никак не са ми по джоба. Една понякога достига 1 евро цена. Пфу... Благодаря за суперската рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, сигурна съм, че цената им е висока там, винаги е била.
      И на мен ми се въртеше идеята, че с тези аромати и може би с щипка кардамон, сладкиша ще бъде прелестен и с круши :)
      Като си дойдеш, ще правим сладкиш със сладко от смокини :) имаме късмет, че растат в градините ни в БГ и имаме запаси :)
      Прегръщам те топло, Йоли!

      Изтриване
  4. Таничка, за смокини и сладкиши умирам, ама джинджифилът не е най-любимият ми вкус. На чай го харесвам, ама така май не... Което все пак е надежда за промяна на отношението ми. :)
    Обаче отношението ми към теб, вкусотиите ти и снимките... Е, няма как да не кажа брависимооо! Страхотно предложение! Прегръдки топли изпращам! И едно писъмце даже съм ти изпратила. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз много обичам джинджифил, дори когато е в по-големи количества и започва да поналютва :), но разбирам, въпрос на вкус :)
      Много ти благодаря, скъпа Гери :)
      Писъмцето си го прочетох, но не спирам да искам да те видя!
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Ами и аз, ама пусто (не)свободно време!

      Изтриване
  5. Добра комбинация на аромати! А изглежда и толкова сочен. Не съм виждала смокини скоро време. При нас поизчезнаха, а така ми хареса сладкиша. Дали ще се получи добре със сушени смокини,накиснати във вода?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около мен, се намират още тук-там смокини, но аз мисля, че и с други плодове ще се получи страхотен сладкиша. Наистина е много сочен и ароматен и грабва от първата хапка :)
      Не знам, но според мен със сушени смокини не мисля, че ще стане, защото те пак ще изсъхнат при печенето и ще станат прекалено твърди. По-скоро с круши или дори с ябълки мисля, че е по-подходящо.
      Благодаря ти, Габи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Таничка, рецептите със смокини си ми едни от най-трудоемките и голям интерес следя всякакви варианти за интегрирането им! Благодаря за споделената рецепта, още повече, че ме спечели с прекрасното ухание на подправките! Прегръдка и усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С теб си приличаме по отношение на ароматите, Люси и аз се омагъосвам като теб от тяхното ухание!
      Благодаря ти, мила :)
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  7. Прекрасный рецепт!
    Очень понравился Ваш блог, с удовольствием присоединяюсь. И приглашаю Вас к себе
    http://svetlanametaxa.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я очень рад, что вам понравился мой блог, Светлана :)
      Мне очень понравился все, что вы готовить!
      Привет!

      Изтриване
  8. Таничка ... разкошен е! От където и да го погледна ... разкош! Вече зная че ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо Дани, много се радвам, че ти харесва :) Наистина си заслужава да бъде опитан сладкиша, разкошен е!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Танче, знаеш сигурно, че няма сладкиш, с който да не ме изкушаваш:)
    И този не прави изключение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Весе :) Това значи, че се справям добре :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...