1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Къпиново руло


Необходими продукти:

5 яйца, на стайна температура
6 супени лъжици захар с връх
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
6 супени лъжици брашно
3 супени лъжици натурално какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
50 грама черен шоколад

За плънката:

7-8 супени лъжици сладко от къпини и боровинки
200 милилитра млечна сметана
1 супена лъжица пудра захар
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаена чаша пресни къпини
1 супена лъжица пудра захар

За шоколадовия ганаш:

180 грама млечна сметана
200 грама черен шоколад със 70% какао
 

Приготвяне:

Намажете с олио повърхността на тавата от фурната и постелете хартия за печене. Намажете и повърхността на хартията с олио или разтопено масло и поръсете равномерно с брашно или натурално какао, за да не залепне блата и да не се повреди при отстраняването и.
Включете фурната да загрява на 175⁰С.
Добре е яйцата да бъдат със стайна температура.
Пресейте брашното и какаото в малка купа и прибавете бакпулвера  и солта, разбъркайте.
Разтопете маслото леко и го оставете да се охлади, докато ви потрябва.
Нарежете шоколада на много ситно или го настържете на едрото ренде.
В голяма купа, разбийте яйцата заедно със захарта с миксер на средна скорост. Разбивайте, докато се превърнат в пухкав крем  и изсветлеят, а  захарта се стопи напълно, към края добавете и екстракта от ванилия. Разбиването на средна скорост с миксера който ползвам аз ми отнема около 6-8 минути.
Прибавете маслото към яйцата и разбийте с миксера само за няколко секунди, докато се разпредели в сместа.
Прибавете сухите съставки, като разбърквате със силиконова шпатула внимателно.  Накрая добавете и настъргания шоколад. Разбъркайте всичко много внимателно.
Изсипете сместа в предварително подготвената форма за печене. Разпределете тестото равномерно.
Сложете тавата във фурната и печете около 18-20 минути.
Пригответе подходяща кърпа, постелете я върху плота и поръсете повърхността и с какао.
След като извадите готовия блат го обърнете върху поръсената кърпа с какао и го навийте на руло заедно с кърпата. Оставете го настрана, докато се охлади.
 

Оформяне:

Разбийте сметаната на пухкав крем, като прибавите една супена лъжица пудра захар.
Смачкайте част от къпините с другата супена лъжица пудра захар и ги прибавете към другите цели плодове.
Развийте блата и го намажете със сладкото по цялата повърхност равномерно. Отгоре разпределете сметаната, а върху нея къпините. Завийте и оформете стегнато руло, но внимавайте, да не се спука блата.
Готовото руло завийте в найлоново фолио или хартия за печене и го приберете в хладилника за няколко часа.
Направете шоколадовия ганаш, като загреете добре сметаната и прибавите начупения шоколад в нея. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Оставете да се охлади напълно на стайна температура.
Поставете решетка за охлаждане на сладкиши в една тавичка. Извадете рулото от хладилника и го поставете върху решетката.
Ако ви харесва идеята, сложете десетина къпини във фризера да замръзнат и да ги използвате за декорация на рулото.
Излейте шоколадовия ганаш върху рулото и оставете излишното количество да се стече. Поставете решетката с рулото в хладилника, за да стегне, един час е достатъчен.
Поканете приятели на гости, слагайте кафето и се насладете на разкошния вкус на къпиновото руло J

27 коментара :

  1. Ще чакам покана за кафето следващия път, когато го приготвяш :)
    СТрахотно е , Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С най-голямо удоволсвие, бих споделила рулото с теб на сладки приказки, Пепи :)
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Много ти благодаря, Роси :) Развам се, че мислиш така!
      Прегръдки от мен и хубав петък ти желая!

      Изтриване
  3. Ум да ти зайде от прекрасните снимки. То да чете човек рецептата ли, да гледа ли :)
    Прекрасно е!
    Каква сметана ползваш за плънката, Таня?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам да използвам млечна сметана, а в този случай я купих от Лидъл.
      Често купувам и от Метро свежа, млечна сметана в пластмасова бутилка, но сега не се сещам името и. Ще го напиша тези дни, защото ще купувам.
      Задължителното условие за млечната сметана е, че трябва да е много добре изстудена преди разбиване и хубавото е, че никога не става прекалено твърда, а остава нежна и пухкава.
      Много ти благодаря, Даре :)

      Изтриване
  4. Страхотно изглежда, а със сигурност е и много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно, прекрасно, умопомрачително и...загубих ума и дума, Танче. :) Много обичам точно така рулото със сладко и сметана.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха :) Много, много ти благодаря, Светле!!!
      И аз като теб, обичам да ми е сочно, пухкаво и богато рулото :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Таничка, знаеш ли как реагира един господин на тази гледка: "Това го ям!" :) А този възглас е супер одобрителен! Е моят възглас е следният - прекраснотия пак си сътворила!
    Прегръдки най-сърдечни, мила Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето че открихме още едно нещо, което става за ядене, без мръщене и недоверие :D
      Този твоя Митко, направо ми е любим :) Сякаш чувам за моя Алберт, но мааалко пораснал :)
      Благодаря ти, скъпа Гери!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  8. Не ми стигна във Фейса и дойдох тук, за да видя още снимки на тази къпинова рапсодия. Просто разкош - всичките ми сетива са задоволени. Златни ръце имаш, мила моя, и приготвяш всичко с много любов. Толкова си вдъхновяваща! Радвам ти се от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ме радваш, скъпа Нели :) От сърце ти благодаря!

      Изтриване
  9. Виж сега! Цяла вечер не можах да спя от това руло! Няма да се разберем така с теб :)
    Съвършено е, не мога да опиша колко много, ама многооо ми хареса!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Габи! Много си мила :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Таничка, това руло ли е или някакъв сън...прекрасно е! Толкова шоколадово, а пък глазурата е направо безупречна! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Люси!
      Твоите хубави думи означават много за мен :)

      Изтриване
  11. Съвършенство! Разбра ли сега защо спечели конкурса на Блоговодител?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре де, изчирвих се :)
      От сърце ти благодаря, скъпа Йоли!!!
      Липсваш ми!

      Изтриване
  12. Първо ме спечели с цветовете, защото са ми любими, после със съставките на това разкошно руло!
    Връщам се обратно нагоре, пак да му се насладя! :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче :) Много се радвам, че ти харесва!
      Прегръдки и хубав неделен ден ти желая!

      Изтриване
  13. Ама то пък ми омразна да те хваля:))
    Просто не знам какво да кажа - разкошно руло и снимки, че и лилава китка отгде изнамери:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, аз си падам малко от хората дето обичат, като е, да е :)
      А хризантемите, дето си купувам всяка година, когато нямат повече цвят ги засаждам на двора пред къщата на село и честно да ти кажа растат като луди и цъфтят по два пъти в годината и имам всички възможни цветове!
      Благодаря ти, Весе!

      Изтриване
    2. Хм, ама кога ходиш на село китки да садиш и береш, кога готвиш, кога работиш и всичко останало, хей!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...