1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 19 септември 2015 г.

На гости на Ева Тонева с Шоколадово-морковена торта

Как се приготвя нещо, което ще бъде публикувано в един от най-стилните сайтове, на една изключително талантлива дама, която съм абсолютно сигурна е пример и истинско вдъхновение за всички в кулинарните среди?! Това беше въпроса, който ме глождеше до вчера… От първият миг, в който получих поканата за гостуване, за мен най-естественото и първо усещане беше, че ще направя торта, но каква да е…, хем да бъде вкусна, хем достойна за страниците на сайта на любимата ми, Ева J

Мила Ева, накара ме да се чувствам толкава специална, изпълнена с вдъхновение и емоции, изпитах истинско удоволствие, че ще имам честта да гостувам в уютната ти компания! Надявам се да ти хареса тази богата на вкусове торта, която планувам цяла седмица и най-сетна успях да приготвя! Благодаря ти за любезната покана, човечното отношение и затова, че си страхотен човек и приятел! Голяма прегръдка!


Необходими продукти:

100 грама орехи
340 грама моркови
4 кръгчета ананас от консерва
4 яйца
100 грама захар
180 грама кафява захар
240 милилитра слънчогледово масло
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
200 грама сладкарско брашно
80 грама пълнозърнесто брашно
25 грама натурално какао
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка индийско орехче

Глазура:

270 грама черен шоколад Своге
170 грама свежо крема сирене, на стайна температура
85 грама масло, на стайна температура
200 грама пудра захар
4 супени лъжици какао на прах
1 щипка сол
160 грама заквасена сметана или кисело мляко

Приготвяне на блатовете:

Поставете ореховите ядки в тавичка постлана с хартия за печене и ги запечете във фурната за около 8 минути при 180 градуса.  Извадете ги и ги оставете да се охладят напълно.
Настържете морковите.
Нарежете ананаса на дребни парченца.
Нарежете изстиналите орехови ядки. Оставете настрани, докато ви потрябват.
Намажете с масло и поставете хартия за печене в две форми за печене с диаметър 18 сантиметра.
В средна купа, изсипете брашното, пресейте какаото и добавете содата, бакпулвера, солта, индийското орехче и канелата, разбъркайте, докато всички продукти се смесят равномерно.
Включете фурната да загрява на 180°С.
В друга купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа изсветлее и увеличи двойно обема си. След това добавете олиото и ваниловия екстракт,  разбийте за кратко с миксера, докато мазнината се разпредели добре.
Следва да добавите течните съставки към сухите. Разбъркайте, докато получите гладко тесто. След което добавете морковите, орехите и ананаса, разбъркайте, за да се разпределят в тестото.
Разпределете тестото в приготвените форми за печене и ги поставете в предварително загрятата фурна. Печете блатовете за около 50 минути и опитайте дали са готови, като ги прободете с дървен шиш и той излиза чист.

Приготвяне на глазурата:

Стопете шоколада на водна пара. Оставете го изстине до стайна температура.
В друга купа, разбъркайте  маслото, докато стане кремообразно и добавете крема сиренето. Разбъркайте, до пухкав крем. След това добавете постепенно пудрата захар с какаото прибавено в нея, разбъркайте отново, докато се получи гладък крем.
Добавете заквасената сметана или киселото мляко в разтопения шоколад и разбъркайте добре до гладка маса.
Добавете маслото и крема сиренето към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно, докато получите пухкав и гладък крем. Оставете настрани докато ви потрябва.
Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят напълно, преди да сглобите тортата. След като изстинат, разрежете всеки блат на две и поставете първия върху чинията, в която ще сервирате тортата.
Намокрете с четка много леко повърхността на блата със сока от анасовата консерва и намажете  с три-четири супени лъжици от крема. Подредете и останалите блатове по същия начин. Намажете тортата и отгоре. Поставете ацетатно фолио и стягащ ринг отвън, за да се оформи добре тортата. Приберете в хладилника за два часа.
След това намажете тортата от всички страни с останалия крем и декорирайте с шоколадови рози и нарязани на тънки ленти моркови, ако ви допада идеята.



Шоколад за моделиране

Необходими продукти:
 
225 г тъмен шоколад
90 грама глюкоза

Приготвяне:
 
Разтопете шоколада на водна пара, като поставите купата с шоколада над тенджерка с вряща вода на много ниска степен на котлона. Разбърквайте, докато се стопи.
Оставете шоколада да се охлади напълно на стайна температура.
Загрейте глюкозата в микровълнова фурна, докато се втечни и почти заври.
Добавете я към разтопения шоколад и разбъркайте енергично, докато двете съставки се смесят много добре до гладкост.
Готовия шоколад за моделиране завийте в найлоново фолио и го оставете да се охлади първо на стайна температура, а след това в хладилник за кратко, ако ще го използвате веднага. Ако ще ви требва в близките няколко дни, съхранете шоколада в хладилника, добре опакован  в найлоново фолио или в друг найлонов плик, плътно прилепнал по него.
След като извадите шоколада от хладилника го омесете, докато омекне и стане еластичен
Ако усетите, че при работа с моделиращия шоколад започне да лепне, поръсете работната повърхност с натурално какао.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...