1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 1 септември 2015 г.

Салата с листа от червено цвекло, круши и ментово песто

 Само който ме познава, знае колко често правя разни салати и пробвам най-различни комбинации, но толково рядко ги показвам, защо ли...? Нямам отговор на този въпрос, но за мен салатата наистина е един невероятно лесен и питателен начин човек да обядва или вечеря без да преяжда, а в същото време да засити всичките си сетива точно колкото е необходимо, за да се усмихне доволно!
Реших, че е добра идея да споделя тази вкусотия с вас, дано да ви хареса колкото на нас!

Необходими продукти:
 
20 млади листа от червено цвекло
4 малки круши
1 филия пълнозърнест хляб
5-6 чери домата
1/3 червен лук
3 стръка прясна мента
пармезан или друго зряло сирене
Песто  от мента, джоджен и сусам

Песто:

1 връзка мента
5 стръка джоджен
5 супени лъжици зехтин
Кората от един лимон
Сока от половин лимон
2 супени лъжици сусамов тахан
5 супени лъжици сусам
2-3 супени лъжици настърган пармезан или друго зряло сирене
Сол и черен пипер

За дресинга:

3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица кленов сироп
1 голяма щипка сол
1 голяма щипка кардамон

Приготвяне:

Сложете в блендер всички продукти предназначени за пестото и смелете до гладкост.
Разбъркайте в малка купичка всички съставки предназначени за дресинга и разбъркайте много добре.
Нарежете хляба на едри кубчета, поръсете с една щипка сол и го запечете в плитка тавичка на грила във фурната.
Нарежете младите листа от червено цвекло, чери доматите, крушата и лука.
Смесете всички съставки и накъсайте на едро листата от мента. Тук-там поставете от ментовото песто и поръсете с препечения хляб. Полейте навсякъде с дресинга и разбъркайте леко. Накрая настържете няколко ленти пармезан.

Пестото което направих за тази салата, използвах за гарниране и на друга топла салата, която приготвих тези дни (ще ви я покажа скоро), количеството беше достатъчно.

4 коментара :

  1. Само каква салата! Само колко е чудесна! Наистина ми харесва страшно много, толкова богато си експериментирала, Танче. :) По-често да ни показваш и тези творения, заслужават внимание. ;) Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка :), за теб бях сигурна, че ще я оцениш по достойнство, моята импровизация :)
      Все си мисля, че са много измислени салати от този вид и разни други забъркани странно комбинирани гозби и не знам как ще го възприемат околните. Но когато нещо ми хареса съм решила, че ще го показвам :)
      Прегръдки, Гери!

      Изтриване
  2. Чудесна е Танче! Тук около мен има ниви със захарно цвекло. Не стават за нищо, обаче аз си бера все пак листа и си ги готвя на супички и пълнежи за зелена баница. Екстра става. Няма да се получат обаче за тази салата, ами сега? Май ще замествам със спанак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, трябва да са много млади, иначе са доста жилави и не са хубави за сурова консумация. Но мисля, че с млад спанак, ще се получи чудна комбинация и аз ще си направя :)
      Благодаря ти, Йоли!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...