1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 27 август 2015 г.

Провансалски тарт (Tarte provençale)


Необходими продукти:

1 лист бутер тесто
3 моркова
2 тиквички
2 чушки
1 печено червено цвекло
60 грама крема сирене
60 грама сирене котидж
30-40 грама синьо сирене
100 милилитра млечна сметана
2 супени лъжици заквасена сметана
1 голямо яйце или две по-малки
4-5 стръка копър
½ чаена лъжичка сушен риган
Прясно смлян черен пипер и сол

Приготвяне:

Изпечете предварително цвеклото увито в алуминиево фолио и обелете кората му. Нарежете го на тънки филийки, за да можете да оформите розички от него.
Измийте чушките и ги изпечете на скара до потъмняване на кожата. Сложете ги в хартиена торбичка, докато изстинат и отстранете външната обвивка. Нарежете на ивици с дебелина около 3 сантиметра.
Нарежете тиквичките и морковите по дължина, с помощта на белачка за картофи.
Бланширайте морковите в малко подсолена вода, докато омекнат, за да бъдат еластични и да можете да ги оформите. След като са готови ги полейте с ледено студена вода.
Намажете форма за печене с масло.
Разточете тестото и го поставете във формата. Върху него поставете хартия за печене и напълнете със зърна стар боб или друго за тежест, за да може тестото да не се издуе при печенето. Изпечете го за 15 минути при 200°С. Премахнете хартията с боба и печете за още 5-10 минути.
Оставете блата да изстине.
Включете фурната на 200°С.
Оформете всички зеленчуци на спирали.
В средна купа, разбъркайте яйцето със сметаната, крема сиренето и сиренето котидж. Накрая добавете и синьото сирене. Овкусете със сол, черен пипер и добавете нарязания копър и сушения риган.
Изсипете пълнежа върху тестото и подредете спиралите плътно отгоре.
Печете тарта в продължение на 25-30 минути или докато пълнежа стегне и блата е кафеникав на цвят.
Оставете готовия тарт да изстине напълно преди да го сервирате.

6 коментара :

  1. Прекрасен тарт Танче,
    зеленчуците му придават чудесен външен вид, а вкусът сигурно е неустоим.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Тарта беше с много богат вкус, а сладостта на зеленчуците балансираше, на мен много ми хареса.
      Поздрави :)

      Изтриване
  2. Това е картина, Танче. Не е тарт. Страхотна красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Йоли! Доста симпатичен беше наистина, като цветна градинка :)

      Изтриване
  3. Танче, този тарт изглежда като произведение на изкуството! Страхотна идея и много вкусна!

    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да качите рецепта за кора за пай, то май е нещо подобно на тарта, но колкото се може по-икономично, ако става разбира се

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...