1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 15 август 2015 г.

Канелени понички

Необходими продукти:
125 милилитра прясно мляко
100 грама кисело мляко
100 милилитра хладка вода
7 грама суха мая
2 яйца
80 грама разтопено и охладено масло 
2 супени лъжици течен мед
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица канела
600 грама брашно, допълнително за доомесване
олио за пържене
200 грама пудра захар+1 чаена лъжичка канела за овалване на поничките, разбъркани


Приготвяне:
В подходяща купа, в леко затопленото прясно мляко се разбъркват маята, малко от меда и три супени лъжици от брашното. Оставя се настрана, докато сместа се надигне.
В друг съд яйцата, киселото мляко, хладката вода и останалия мед се разбъркват добре.
В голяма купа се пресяват 400 грама от брашното, в него се разбъркват солта и канелата и по средата се оформя кладенче.
В кладенчето се изсипват постепенно маята, яйцата с млякото и маслото, като междувременно се разбърква с дървена лъжица.
Омесва се гладко, много меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто се поставя в голяма купа, намазана леко с олио. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса да 30 минути.
След това тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 1 сантиметър и от него се изрязват кръгове с помощта на ринг или чаша, с диаметър 8 сантиметра.

Във всяко кръгло парче се изрязва второ кръгче с малък диск.
Така приготвените понички се поставят върху добре набрашнен плод и се покриват с найлон. Оставят се да втасат много добре, докато удвоят обеме си.
Не много широк, но дълбок тиган се поставя на котлона, а в него два пръста олио за пържене. Загрява се до средна температура.
Поничките се изпържват и се поставят върху кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина. Веднага след като са се оцедили, но са все още топли, се овалват в канелената пудра захар.
Сервират се с чаша прясно мляко.

8 коментара :

  1. Великолепна празнична закуска си приготвила,Таня!
    Поздрави и ведър ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви! Съвършени форми имат и толкова изчистени са снимките ти - нежни и бели! Последно време само това ме привлича по повечето снимки - бялото. А като се замисля и не са по снимките, а и в живота. :) И честно да ти кажа, изобщо не прилича да са пържени и да са понички - приличат ми на сладки малки гевречета - печени. Това значи, че изобщо не си личи да са мазни - с две думи, ще се правят в такъв случай! Прегръдки и усмихната и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Съвършенство, Танечка!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Отново много много апетитно предложение за закуска, Танче! :) Толкова идеи съм си записала от твоя блог, пък реализацията ми куца... :( Нищо някой ден ще наваксам с рецептите. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прииска ми с да е зима, като ти видях поничките, Таня :) Прекрасни, побелели пухкави закуски на фона на августовска жега отвън - мечта за закуска :)
    Поздрави и хубав вторник на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Със сигурност, ако наминавате тук знаете за моето поничково влечение :) Е някой ден ще се похваля, че съм приготвила всички видове на света :D
    Радвам се, че ви харесват! Миришеше на разкош във вкъщи от тези вкусни понички!
    Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Чаках днес да видя дали на балкона отсреща не ме вика една поничка, но не;) Чудни са, Танче.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...