1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 27 юли 2015 г.

Сладки рози (Gül Tatlısı)


Необходими продукти:

1 чаша слънчогледово олио
1 чаша кисело мляко
1 чаши грис
1 яйце
1 пакет ванилия
2 чаени лъжички бакпулвер
1 супена лъжица оцет
1 щипка сол
Брашно колкото поеме, за да се омеси меко тесто. Около 600 грама.

За захарния сироп:

3 и ½  чаши вода
2 чаша захар
1 пакет ванилия
Сока от половин лимон

Захарния сироп варете в продължение на 10-15 минути.
Оставете го да се охлади, докато приготвите сладките.

Приготвяне:

От изброените продукти омесете меко тесто.
Оставете го да престои в хладилник в продължение на 15-20 минути.
След  това разделете тестото на три части и всяка разточете с дебелина 3 мм.
Загрейте фурната на 180⁰С.
Намажете подходяща тепсия за печене с олио.
С помощта на чаша направете кръгчета от тестото с диаметър 8 сантиметра.
С четири от кръгчетата оформете всяка розичка и след това разрежете по средата на две.
Подредете розичките на разтояние 4-5 милиметра една от друга.
Печете до златисто кафяво.
Веднага след като извадите розичките от фурната, изсипете охладения сироп върху тях.
Оставете сладките да се напоят за няколко часа в сиропа, ако можете да изчакате J

Страшна вкусотия!!!

15 коментара :

  1. Наистина прекрасни рози! Обичам усещането ти за красота и пропорция!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръщам те топло, любима Йоли!!! Много ти благодаря!

      Изтриване
  2. истински розички :) Напомнят ми (и покрай чинийките) добрите стари, на свеки, но те са с мая :)
    Придърпвам една :)
    Хубаво лято, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно всички имаме от тези чинийки :) Моите са на село, а там обичам всеки съд, защото ме връща в спомените назад във времето и нямам търпение всеки път да готвя и да снимам на открито, несравнимо е!
      Благодаря ти, Пепи!

      Изтриване
  3. Непременно ще ги направя! Изглеждат вълшебно, Таня! А и без захар в тестото, ще са поносимо сладки, ще могат да се преглъщат, предвид подвеждащото им име. ;)))
    Прекрасни снимки! Благодаря за рецептата и насладата за окото!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ирме :) Много ме зарадва с хубавите си думи!
      Сладките направо станаха хит сред приятната компания, за която бяха предназначени.
      Наистина не се отровно сладки, а студени от хладилника са просто божествени!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Едва преглътнах от вида им. Обожавам сладко, обажавам сиропирано. Прекрасни са, Таня! Ще има да ги мисля сега :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пламена, радвам се, че ти харесват! Можеш да ги приготвиш в първия случай, в който гостите ти ще бъдат повече от трима и ти обещавам, че ще ги очароваш :)

      Изтриване
    2. Ама как за гости!? Мисля да са само за мен 😃

      Изтриване
  5. Много са красиви, Танче! Толкова добре изпипани, че приличат на истински.
    Придърпвам си чинийката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Габи :) Почерпи се ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ех Таня ... удоволствие е да гледам нещо сладичко направено от теб и видяно през твоят обектив :) Всичките ти торти са шедьоври, а сега и тези красиви сладости :) Поздравления за всичко което виждам при теб! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как ме похвали, стана ми едно такова топло и приятно на душата :)
      Сърдечно ти благодаря, Дани!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. А, Танче, това само да разхлади и ще се прави, че и колегите ще опитат - ще ме хвалят с твоите прекрасни рози, да знаеш!:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги приготвеш, Весе :) Сигурна съм, че ще се харесат, на който и да ги опита!
      Поздрави, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...