1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 17 юни 2015 г.

Френски понички - Bugnes (frittelle francesi)



Тези вкусни понички наричани Bugnes, са типични за периода на френските карнавали.Има много рецепти, за които се твърди, че са оригинални. В някой от тях, към тестото се добавят ароматни лимонови или портокалови корички, други са с аромат на различни видове изтънчени ликьори или пък е различна формата на поничките от тази, която аз направих, но всички са много вкусни, хрупкави отвън и пухкави отвътре.

Просто перфектни, препоръчвам ви да опитате!

Необходими продукти:

250 грама брашно
1 яйце

60 милилитра пълномаслено мляко
10 грама прясна мая
3 супени лъжици захар
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ароматен ром
1 щипка сол
слънчогледово олио за пържене
пудра захар за поръсване

Смесете брашното със солта.

Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта, разбъркайте.
Разбийте яйцето за кратко и добавете рома и зехтина.
Изсипете всички съставки във брашното и замесете гладко и нелепнещо тесто.
Оформете тестото на топка и го поставете в купа намазана със зехтин.
Покрийте го с найлон и го оставете да втаса за 2 часа.
Размесете тестото и го разточете в правоъгълна форма.
Нарежете го на правоъгълници около 7x4 сантиметра всяко.
Разрежете всяко парче по средата и оформете поничките по този начин.





Така оформени, оставете поничките да починат за 15 минути, като ги покриете с найлоново фолио.

Изпържете ги в горещо олио, а готовите поставете върху хартиени кухненски кърпи, за да попият излишната мазнина.
Сервирайте поничките поръсени с пудра захар или с вкусен шоколадов сос.

18 коментара :

  1. Леле каква прелест! Благодаря за тази интересна идея, Танче! Много оригинални и различни на външен вид понички!
    Поздрави и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле :)
      И за мен бяха нови и различни, радвам се, че ги открих, много ми харесаха!
      И на теб желая усмихнат утрешен ден!

      Изтриване
  2. Ох, как обичам понички, Танче, а твоите са неустоими!
    Прегръдка, мила за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Хриси, за хубавите думи :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Много интересно оформени понички, Таня :) Чудесна, различна идея от познатите ни и следващия път ще опитам да си изрежем като твоите :)
    Поздрави и :) хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват, Пепи :) Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. И мен ме впечатли как си оформила. :) Ама то кога ли не е било така! Чудни, Танче!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш как обичам различните неща, мнооого :) Даже следващия път ще изпробвам и другата форма, която срещах като още по популярна за Bugnes.
      Много ти благодаря, сладка Гери :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Много са красиви, Танче! Взимам си веднага 2 - 3 за закуска, че съм многоо гладна, а от снимките още повече огладнях...
    Прегръдки и усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Габи и да ти е сладко!!!
      Благодаря ти :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Царицата на поничките. Винаги изглеждат толкова примамливо, апетитно, бухнали, златисти ... Просто неустоими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Също като мен са бухнали, Йоли, само ми остава да се запека и да стана златиста като тях и съвсем ще си приличаме :D
      Не знам, но със сигурност преобладаващото ми привличане е много тестено. Може би, защото Алберт е голям почитател, а аз не мога да отказвам :)
      Благодаря ти скъпа :)

      Изтриване
  7. Придържам се плътно към написаното от Йоли,толкова понички има тук и все са невероятно апетитни!А тези пък са и красиви, и с изумителни кадри!Танчеее,милост нямаш!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова ги обичаме вкъщи поничките, че не мога да се сдържа да не приготвя всяка нова за мен рецепта :)
      Благодаря ти, Роси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Леле, прелестни са, Таничка! ами ще си направим и ние, да знаеш:))) За пръв път ги виждам и чувам, а така ме впечатлиха. Много красиви и изкушаващи снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да ги опиташ, Кате и със сигурност ще станат любими на децата. Синът ми установи, че като счупи поничката на две, му е по удобно да си топи в шоколадовия сос :) Голям кеф :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Таничка, как харесвам всичките ти тестени произведения. Жалко, че едно от нещата, което ограничавам най-много, но дойде ли време за похапване на тесто, веднага ще ги опитам! Прекрасни са! Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Люси :)
      Аз пък харесвам абсолютно всичко, което приготвяш ти и мисля, че си страхотен кулинар и прекрасна млада дама! И да ти призная честно, доста от твоите рецепти съм опитала и всичките си заслужават!
      Прегръдки, Люси!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...