1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 28 юни 2015 г.

Профитероли с ягодов сладолед

За тестото:

120 грама масло
½ чаша прясно мляко
½ чаша вода
1 голяма щипка сол
1 чаена лъжичка захар
1 и ¼ чаени чаши брашно
4 яйца
1 белтък
Жълтъка смесен с една чаена лъжичка прясно мляко, се използва за намазване на профитеролите преди печене.

За пълнеж:

Ягодов сладолед

Приготвяне:
 
В малка тенджера поставяме водата, млякото, маслото нарязано на малки кубчета, солта и захарта. Поставяме всичко това на среден огън и оставяме, докато всичко се стопи и започне да ври. В този момент, изсипваме брашното наведнъж и започваме да разбъркваме с дървена лъжица, докато получим топка тесто и по повърхността на тенджерата започне да се полепва тънък слой от тестото. Отстраняваме от огъня тенджерата и изсипваме тестото в голяма купа. Оставяме го да се охлади за 3-4 минути и започваме да прибавяме яйцата едно по едно, като след всяко разбъркваме, докато не се поеме напълно от тестото. След като сме добавили и последното яйце вече имаме хубаво и гладко тесто, което изсипваме в пош с кръгъл, широк накрайник.

Включваме фурната на 180°С.
Постиламе две тави с хартия за печене и шприцоваме малки топчета от тестото на разстояние едно от друго, достатъчно, за да не се залепят след като си увеличат обема при печенето малките профитеролчета. Потапяме пръст в разбития жълтък с прясното мляко и заглаждаме връхчетата, които са се образували при шприцоването, за да не изгорят при печенето. С помощта на мека четка, намазваме с разбития жълтък всички профитероли.
Печем за 30-35 минути.

Готовите и изстинали профитероли, разрязваме на две и с лъжица пълним с ягодов сладолед или друг по желание. Готовите профитероли поставяме във фризера. Изваждаме ги 5 минути преди сервиране, за да се отпуснат леко.





13 коментара :

  1. Усещам как с времето ми е все по-вкусно към сладоледа да имам някой сладкиш - дали ще е парче кекс, бисквитка или друго, няма значение. Обаче еклерчета със сладолед... Ммм! Страхотни са, Таничка! Мисля, че са идеалното лакомство за малки ръчички - хем сладичко, хем сладоледено, хем мъничко. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти харесват, Гери :)
    Благодаря ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастични малки хапки-бижута,Танче!Разтапящо удоволствие!Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези дни си на сладки изкушения, кое от кое по - красиви!
    И тортата и еклерите са страхотни, Танче!
    Прекрасна и слънчева седмица!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошни летни предложения, Таня - ягоди, череши, сладолед, шоколад...
    Фини, ароматни, неустоимо изкушаващо представени и страхотни снимки!
    Благодаря за удоволствието, хубаво и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни летни предложения, Танче - и тортата, и еклерчетата. А идеята за еклерите е трепач, особено с този сладоледен крем в тях! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Танче, прелестни неустоими сладури! Отмъквам си няколко...:))
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, момичета! Почерпете се с тези сладоледени хапки и усетете вкуса на лятото :)
    За мен предстоят няколко слънчеви дни, които ще прекарам на море и които очаквах с голямо нетърпение!
    Ще надничам във вашите вкусни и цветни местенца и ще събирам идеи и вдъхновения в тези дни, в които ще ми липсвате!
    Топли прегръдки от мен!!

    ОтговорИзтриване
  9. Танче, има ли нещо, дето не можеш да приготвиш така примамващо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти пък само ме хвалиш, Весе :)
      Много ти благодаря мила!
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Е как да не те хвали човек - заслужено е! Отивам да разгледам и новите ти предложения, мернах пак чудни неща!

      Изтриване
  10. Рецептата изглежда доста лесно дори и за несладкар като мен :) Ще се пробва задължилтено...

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е лесна, а вкуса е запомнящ се и са много ефектни тези малки сладоледени еклерчета.
      Поздрави, Стамен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...