1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 1 юни 2015 г.

Торта Наполеон

Честит празник на всички деца и всички, които са запазили детското в себе си!

Необходими продукти за тортата:
1 голям пакет бутер тесто

За крема:
1200 пълномаслено прясно мляко
200 милилитра сметана
1 пакет пудинг ванилия на д-р Йоткер
1 пакет обикновено нишесте с вкус ванилия
3 жълтъка
1 яйце
10 супени лъжици захар
1 супена лъжица ванилова захар



Форма за терин се застила с найлоново фолио, като дълги краища се оставят навън да стърчат, за да може след това тортата да се покрие с тях.

Бутер тестото се нарязва на ленти с размера на формата за терин и малко по-големи, защото при печенето се свиват леко. Платките се пекат в тава постлана в хартия за печене на 220°С до златисто кафяв загар.

Прясното мляко (без 200 милилитра), сметаната и захарта се поставят в тенджера с незалепващо покритие на слаб огън на котлона. Към 200 милилитра студено прясно мляко се прибавя ваниловия пудинг и пакетчето нишесте. Разбърква се добре, така че да няма бучки. След това се прибавят жълтъците и яйцето. Всичко се разбърква отоново до идеално гладка консистенция.

Сместа с яйцата и нишестето, се добавя към леко затопленото мляко и се разбърква енергично. Крема се вари на слаб огън, като разбъркването продължава непрекъснато, докато се сгъсти.

Когато крема е готов по повърхността му се постила найлоново фолио, за да не хваща коричка и се оставя да се охлади на стайна температура.
Тортата се сглобява, като в терена постлан с фолио предварително се поставя блат следван от крем и отново блат кремта, така докато се изпълни формата до горе. Притиска се хубаво, за да може крема да се разпредели равномерно и да няма въздушни ями. Подредбата завършва с блат. С оставеното фолио, от всички се покрива готовата торта и се поставя в хладилника за четири часа, може и повече.

Една кора от изпечените, след като изстине много добре, се начупва на малки парченца, които се използват за декорация. Аз използвах също шоколадов ганаш от бял шоколад и малко разтопен млечен шоколад за украса на тортата.
След като е стегнала добре в хладилника се изважда и се обръща в чиния подходяща за сервиране. Отстранява се найлоновото фолио и се декорира с парченцата натрошено бутер тесто или друго по желание.
Изключително вкусна торта! Лесна за приготвяне и много симпатична!

Моето пораснало момче много хареса тортата, нищо че отказа да има празник днес :)  А пък на мен ми се празнува и заради него!!!

18 коментара :

  1. Страхотен сладкиш, Таня!
    Честит празник на твоето момченце :) И на теб, разбира се, все си притаила нещо детско у себе си :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От сърце ти благодаря, Пепи! Да са ни живи и здрави дечицата, къде по-малки, къде по-големи за нас все са си деца :)
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  2. Страхотен сладкиш, Танче! Снимките подканят не едно парче да си хапнем, а целия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че изглежда така изкушаващо, Габи :)
      Много ти благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Танче,голяма красота си изваяла.Със здраве да си изядете.

    ОтговорИзтриване
  4. Много любим мой десерт! Страхотен е, Танче! И украсата много му отива, както и ягодките. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, толкова е вкусен, че изобщо не се нуждае от украса :), но на мен вечно ми се ще да декорирам и всичко без украса ми е скучно.
      И на мен ми стана любим! Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Като реализирам мечтата на всяка можеща да готви жена, ще те поканя да твориш съвършенства.
    Мисля, че ще опитам тази красавица у дома. Трудно ще остана само с гледането.
    Прегръдки, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С най-голямо удоволствие бих творила денонощно, Марте!
      Опитай я, разкошна е и много вкусна тортичка!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Е, ти ли пък няма да го направиш необикновен този Наполеон...чуден е!

    ОтговорИзтриване
  7. Не е необикновен, Весе, само се заиграх да го поукрася :)
    Благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна, неустоима красавица! Прекрасен и сладък юни!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудна е станала твоята тортичка, Танче! Изкушаваща и неустоима! Прекрасни и стилни снимки, както винаги! Най-сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Детски спомени нахлуват в главата ми като го гледам това, само където съм сигурен, че ще е по-вкусно от онези купените Наполеонки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Радвам се, че харесахте моя лесен вариант на известния Наполеон! Голяма беля беше коментара ми, че е фасулска работа приготвянето му..., не питайте колко пъти ми се наложи да го правя след това :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...