1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 3 май 2015 г.

Пухкав хляб с пюре от червено цвекло

Толкова ми е розово..., а това е моят цикламено-розов  експеримент от който съм много доволна.
Ще кажете че е малко странно, но ако се осмелите да опитате ще се убедите в прекрасния краен резултат. Получих невероятно пухкав и много приятен леко сладък хляб, а колко е привлекателен само с този цикламено-розов цвят?!

Необходими продукти:
 
200 грама печено червено цвекло

200 милилитра хладко прясно мляко

1 и ½ чаена лъжица суха мая

250 милилитра хладка вода

70 грама разтопено и охладено масло

1 и ½ чаена лъжица сол

1 и ½ чаена лъжица захар

1 килограм брашно тип 650

Приготвяне:

Изпеченото и охладено цвекло пасирайте до гладко пюре. Не се притеснявайте, ако останат някой по-големи парченца от цвеклото, това няма да бъде проблем след изпичането.

В топлото прясно мляко разбъркайте маята, захарта и три-четири лъжици от брашното. Покрийте купата и оставете за 15 минути на топло, докато маята втаса и сместа увеличи значително обема си.

Пресейте половината от брашното в дълбока купа и разбъркайте солта в него. Направете по средата кладенче.

В кладенчето изсипете втасалата мая, разтопеното и охладено масло и хладката вода. Разбъркайте всичко с помощта на дървена лъжица. Започнете да добавяте постепенно брашно и омесете меко и нелепнещо тесто.

Готовото тесто поставете в леко намаслена купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете го на топло място за 60 минути, докато удвои обема си.

Аз разделих тестото на две части и оформих два хляба. Преди печене ги поръсих с малко брашно и направих разрези, с помощта на бръснарско ножче. 
 
Изпечете хляба за един час първоначално на 200°С за 10 минути и допечете на 170°С до готовност.      
                          

8 коментара :

  1. Изваяла си уникален хляб, Танче! Нямам думи, с които да опиша колко е красив наистина!
    И тортичката в предишния пост много ми хареса!
    Прегръдка и слънчева идна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Иха, е такова розАвко хлебче не бях виждала дори с розАвките си очила:))

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, розовият хляб ми е малко като синя торта. Ма пък може наистина да ти повярвам, че е прекрасен на вкус!Поздравче, Танче!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми е симпатично и романтична хлебчето, хрумна ми, че ще е подходящо за Свети Валентин във формата на сърце, не мислите ли? :D Марте, не е с боя, защо да е като синя торта?! Е признавам, много е нестандартно, но е наистина пухкаво и мнооого вкусно!
    Прегръщам ви скъпи мои!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова ми липсваха твоите публикации. Но вече съм тук и не спирам да охам и ахам. Чудесно изпълнение, убийствен цвят. А хлебчето е невероятно, Танче!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче,никаква добавка в хляб до сега не съм намирала за странна,май на хлябовете всичко им подхожда и винаги са вкусни!Приветствам предложението ти,страхотно е и на вид,обезателно -и на вкус!Обичам нестандартните тестени идеи,а снимките отново са върхът!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Да, да, да! Моят цвят, моят хляб! Прекрасна си! А блогът изглежда прекрасно! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета, много се радвам че ви допадна различния ми хляб, ще се радвам още повече, ако го опитате :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...