1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 12 май 2015 г.

Тутманик





Необходими продукти:

¾ кофичка заквасена сметана
60 милилитра топла вода
300 милилитра прясно мляко
2 яйца
100 милилитра олио
1 кубче свежа мая
2 и ½ супени лъжици захар
1 и ½ супени лъжици сол
1 килограм брашно + за доомесване
 
За плънката:
 
300 грама бяло саламурено сирене, добре оцедено от водата
150 грама настърган кашкавал
3 яйца
70 грама разтопено масло
 
яйце за намазване
сусам за поръсване
 
Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко леко. Прибавете в него маята, захарта и няколко супени лъжици от брашното, разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути, докато сместа изпълни купата.
Добавете топлата вода към заквасената и разбъркайте, за да получите гъст айран.
След това добавете олиото към айрана и разбъркайте. В отделна купа разбийте яйцата леко. В голяма купа, смесете половината от брашното и солта, направете по средата кладенче. Изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото, яйцата и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. След това омесете,  докато тестото стане меко и еластично. Намажете купа с мазнина и поставете тестото в нея. Покрийте купата с пластмасово фолио и оставете за един и половина часа на топло място, докато удвои обема си.
 
Размесете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на три части, като едната част трябва да бъде малко по-голяма от другите две. Оформете ги на топки. Поставете ги върху леко набрашнен плот и ги покрийте с пластмасово фолио, оставете топките тесто за 15-20 минути, докато се отпусне тестото. Трябва да бухне отново.

Разточете най-голямото парче тесто малко по-голямо от размера на тавата, в която ще оформите тутманика. Намажете тавата с разтопено масло и поставете тестото така че краищата му да стърчат навън.

Намажете тестото по цялата повърхност хубаво с масло и поръсете с половината натрошено сирене и половината от настъргания кашкавал. На тънка струйка полейте хаотично почти половината от добре разбитите яйца върху сиренето и кашкавала. Разточете и поставете следващото парче тесто, което трябва да бъде с размера на тавата. Отново намажете добре с масло, поръсете с останалото сирене и отново посипете с лъжица на тънка струйка от яйцата. Заделете малка част от тях за намазване на тутманика отгоре.

С оставените краища на тестото от първата кора, затворете тутманика от всички страни (като пай) и прещипете краищата. С много остър нож нарежете тутманика на парчета, като не стигате до края. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Поставете тутманика в студена фурна. Печете първоначално на 210°С за 10 минути, а след това намалете топлината на 190°С и печете още 35–40 минути, докато получите кафеникаво златист загар.
 
От тестото ми остана малко и оформих три малки "маргаритени питки", като в плънката добавих и малко ситно нарязан див чесън.
 


Сервирайте със студено айрянче и да ви е сладко J

22 коментара :

  1. Точно с айрянче обичам солени и тестени вкусотии. :) Таничка, страхотен тутманик! Отмъквам две парченца за споделена закуска утре. :)
    Прегръдки и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е, Танче! Обожавам тестени изделия, но летния сезон правя все по - рядко. Ще се насладя на снимките ти, докато се наканя да си направя.
    Сигурно е много пухкаво тестото с тази сметана?!
    Прегръдки и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма лято няма зима, Габчо, като дойде третия член на семейството, ще правиш по всяко време :) Като каже мамо искам и мама, ще не ще започва да приготвя всичко!
      Благодаря ти, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Точно това ще приготвя първо след като се върнем в Баку. Въпреки, че напълно отказах тестените неща, от едно парче толкова вкусен тутманик с чаша айран не мога да се откажа.
    Чудесен е , Танче, както всичко което показваш!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз все се надявам да ги откажа, Алечка, но само да ми замирише на прясно изпечено тесто и коленете ми омекват :)
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Ай, ай, Таничка каква вкусна закуска има тук! Прекрасен тутманик! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусен и така го нагиздих, че нямаше как да не го покажа :) Ако и снимките ми бяха малко по-хубави щеше да е още по-добре, но нищо другият път!
      Благодаря ти, Кате! Поздрави!

      Изтриване
  5. Прияде ми се, Тане, от твоя тутманик! Голяма вкуснотийка изглежда. А питката е направо прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, грабвай едно парченце за сега, а когато имаш време ще приготвиш на домочадието :)
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Танче,със сигурност се топи в устата този твой тутманик,разкошен е,а маргаритката е хем красива и закачлива,хем вкусна,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Роси :) Много се радвам, че ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ами думи нямам- идеалната неделна закуска, Танче!
    Пък и ги плетеш едни, през три пръта преплиташ;)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, така съм го оплела, че докато го разплета и той свърши :)
      Големи лакомници си имам покрай мен.
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Едно от любимите ми тестени изделия - тутманик! Страхотен е, Таничка! Ама аз не се и изненадвам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила! Коментара ти ми прозвуча като доверие, много драго ми стана, да знаеш :)
      Прегръдки и слънчев ден, Люси!

      Изтриване
  9. Тутманика е едно от тестените изделия, с които съм израснала и все още обожавам :)
    Чудесен е твоя, Таня, много пухкав и с прекрасна коричка! А маргаритката е много интересна :) Все се каня да оформя една такава и все забравям :)
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  10. Изключително съблазняващ тутманик!!! Ох, как обичам всичко приготвено от тесто... :)))
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Неустоима вкусотия и красота, Таня! Не мога да откъсна очи от коричката... Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Перфектната за мен закуска, Танче! И аз през лятото правя по-малко тестени неща, но точно тогава с тестото се работи много лесно, защото втасва за нула време. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна идея, майсторско изпълнение и неустоимо апетитно представяне...
    Цялата серия нови предложения са страхотни -
    поздрави за теб, Таня и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  14. Танче, неустоим е тутманика ти...маргаритката също!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...