1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 6 април 2015 г.

Питка за Цветница

Необходими продукти:

125 милилитра прясно мляко

125 милилитра гъст айран

7 грама суха мая

1 яйце

6 супени лъжици олио

2 супени лъжици захар

1 и ½ чаени лъжички сол

500 грама брашно, допълнително за доомесване

Приготвяне:

Форма за печене с диаметър 24 сантиметра се намазва с разтопено масло и се оставя настрани, докато ни потрябва.
В подходяща купа в леко затопленото прясно мляко се разбъркват маята, една супена лъжица захар и три супени лъжици от брашното. Оставя се настрана, докато сместа изпълни купата.
В друг съд се разбърква яйцето със  захарта, докато захарта се стопи.
В голяма купа се пресяват 400 грама от брашното, в него се разбърква солта и по средата се оформя кладенче.
В кладенчето се изсипват постепенно маята, яйцето, олиото и леко затопления айран, като междувременно се разбърква с дървена лъжица.
Омесва се гладко, меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто се поставя в голяма купа, намазана леко с олио. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса да 30 минути.
След това тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 6-7 милиметра и от него се изрязват кръгове с помощта на ринг или чаша с диаметър 8 сантиметра. Всяко кръгло парче се свива по средата и след това повторно, за да се получи тази форма. Крайчетата се притискат, за да не се разтварят. Всички оформени по този начин парченца се подреждат едно до друго на два реда, а по средата се оформя розичка.

Така оформената питка се оставя да втаса за 30 минути и преди печене се намазва с разбито яйце с една супена лъжица течна сметана.
Пече се за 10 минути на 200°С, след което температурата се намалява на 180°С и се пече още 25-30 минути, или докато питката стане със златисто-кафеникава коричка.


източник: Страна мам

14 коментара :

  1. Много красива и нежна, Таничка! Наподобява ми памук погачата на вид и мекота. Поне такава асоциация си направих при вида на вътрешността.
    Поздрави и усмихната, изпълнена с добро настроение седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много пухкава стана, Габи, наистина.
      Рецептата за тестото и оформянето е от сайт от рода на БГмама, но руски вариант.
      Поздрави и хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Танче, разкошна е! Пухкава, на конци!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Знаят те рускините какво тесто да замесят. Ама да видят българките какви чудеса правят - теб, точно теб имам предвид, Танче. Направо е разцъфнало тестото в ръцете ти, сигурно и песен за Цветница е запяло. :) Прекрасна питка, майсторски си я направила!
    Прегръдки най-топли от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи миличка, ласкаеш ме :)
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  4. Ах, че хубава питка! Браво, Танче! :)
    Взимам рецептата да я правя, че тези дни съм на вълна питки :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай това тесто, Ели, много ще ти хареса. От него изпекох и няколко мекици само, за да опитам какво ще стане..., е получиха се невероятно вкусни пухчета! Благодаря ти!
      Хубава седмица ти желая :)

      Изтриване
  5. Истинска красота! Поздрави и хубав ден, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Радост :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Прекрасна е тази погача! Прекрасни цветове и чак усещам аромата. Таня, много хубави красоти твориш с ръцете си. Поздрави и весели празници! Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, за мен е истинско щастие твоето одобрение :) Много ти благодаря!
      Весело настроение за празничните дни ти желая!

      Изтриване
  7. Колко пухкава и вкусна изглежда... Страхотна е!
    Поздрави и весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле :) Радвам се, че ти харесва, наистина се пулучи много пухкава!
      Светъл празник и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...