1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 26 април 2015 г.

Шоколадово руло с крем от маскарпоне и кафе

Продукти за блата:

140 грама брашно
5 яйца
110 грама захар
40 грама какао на прах
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаена лъжичка бакпулвер

За крема:
250 грама маскарпоне
250 милилитра сметана за разбиване
2 равни супени лъжици фино разтворимо кафе
50 грама пудра захар (може и повече, ако предпочитате по-сладко
)
Добавих в готовия крем ситно начупени шоколадови бисквити с аромат на кафе.

За напояване на рулото:


100 милилитра гореща вода
2 супени лъжици Марсала
1 чаена лъжичка разтворимо нес кафе

1 супена лъжица кафява захар


Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане лека и пухкава и миксера започне да оставя трайни следи в нея. Добавете ваниловия екстракт.
Когато сместа е добре разбита, добавете пресятото брашно предварително смесено с какаото и бакпулвера. Разбъркайте внимателно отдолу нагоре, с помощта на силиконова шпатула.
Покрийте подходяща тавичка с пергаментова хартия, намокрена с вода и изцедена.
Изсипете и изравнете сместа добре и печете в предварително загрята фурна на 180°С в продължение на 10 минути.
Пригответе кафето с Марсала и оставете настрани да изстине.
След като блата е изпечен, още топъл го обърнете върху парче пергаментова хартия без да премахвате, тази върху която сте пекли блата. Внимателно го обърнете на другата страна, и го завийте на руло в навлажнена кухненска кърпа.
Оставете го да изстине.

Разбъркайте маскарпонето с нес кафето и няколко лъжици пудра захар, с помощта на дървена лъжица.
В друга купа разбийте с миксер сметаната с останалата пудра захар (без да прекалявате). Прибавете внимателно сметаната към маскарпонето, с помощта на силиконова шпатула.
Внимателно развийте блата и отстранете пергаментовата хартия. Намокрете повърхността с приготвеното кафе и Марсала, с помощта на четка, след което разпределете крема равномерно.
Увийте рулото в домакинско найлоново фолио и го оставете в хладилника за два часа, докато стегне.
След това гарнирайте рулото по ваш вкус и сервирайте с кафето за закуска или за десерт след обяда.
На следващия ден е още по-вкусно.

8 коментара :

  1. Оставих си го последно от днешния преглед на блоговете и сега с удоволствие отивам да го сънувам това руло,че то друго какво ми остава при вида на тези покъртително добри кадри?!
    Танчеее,Танче,а някои хора се опитват линия да пазят,как да стане,кажи?!
    Великолепен десерт!
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересни, апетитни и вкусни нови предложения, Таня -
    чудесни рецепти, майсторско изпълнение и впечатляващо ефектни снимки.
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошно е, Танче! Комбинацията от кафе и какао ми е любима, а с този изкусителен крем... още повече ми се приисква да се присегна за едно мъъъничко парченце. :) Кадрите са уникални!
    С пожелание за слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно е това рулце, Танче, а за красиво няма да говоря вече.

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошно, вкусно и уханно!
    Поздрави, Таня!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова е красиво...
    А за вкусът му не се и съмнявам!
    Усмихната седмица, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че и кафето изпих, и се засладих. Щото иначе щях да си седя сега нещастна на бюрото и да гледам това влажно шоколадово-маскарпонено чудо.
    Пак неустоими снимки, Танче!

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусно иглежда десертът, Танче :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...