1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 8 март 2015 г.

Торта Тирамису

Честит 8-ми март!

Много пъти съм споменавала, че тирамисуто е любим десерт у дома, но доста отдавна не бях приготвяла. На мен ми е много скучно да правя едни и същи десерти, но често се съгласявам, за да са доволни всички. Винаги когато попитам, каква торта искате да ви направя, да ви почерпя за празник или по друг повод, отговора е един и същ, тирамису. Е, този път  поне го направих като торта с пандишпанови блатове и декорирах с шоколадови топчета, за по-празничен вид, но вкуса е почти същия като на тирамису с бишкоти.

Почерпете се и вие послучай днешния момичешки празник :)
 
За блата:

4 малки яйца
1 белтък
100 грама захар
75 грама брашно
25 грама царевично нишесте

За крем Сабайон:

3 яйчни жълтъка
60 грама фина захар
60 милилитра вино Марсала
Семената от ½ шушулка ванилия

300 грама маскарпоне на стайна температура
300 милилитра студена, течна, неподсладена, животинска сметана за разбиване
1 с.л. пудра захар


За напояване на блатовете:
300 милилитра прясно сварено, силно Еспресо
2 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици вино Марсала
1 супена лъжица Бейлис


какао и бонбони за декорация 
Приготвяне на блата:
Долната част на форма с диаметър 18 cантиметра се постила с хартия за печене, Страните и дъното на формата се намазват с разтопено масло. Фурната се загрява до 180°С.
Брашното и нишестето се пресяват и смесват в подходяща купа. Оставят се настрана, докато потрябват.
Белтъците се разбиват на пяна, а след това се добавя захарта лъжица по лъжица, като разбъркването с миксера продължава непрекъснато. Разбива се за около 4-5 минути, докато белтъците станат на гъст и лъскав крем. Миксера се намалява на най-ниска степен и се добавят жълтъците, разбъркава се само, докато всичко се смеси. На три пъти се добавя брашното, като се пресява върху разбитите яйца и се разбърква със силиконова шпатула или отново с миксера на най-ниска степен. Тестото се изсипва във формата и се изравнява. Поставя се във фурната и се пече за 30-35 минути. След готовност блата се оставя да изстине за пет минути във формата и след това се отстранява. Поставя се върху решетка, докато се охлади напълно, поне за три часа. Блата се нарязва на три платки.
 
Като за начало се приготвя кафето, и докато е още топло, се овкусява със захарта. След като изстине се прибавят виното Марсала и Бейлиса. Кафето трябва да е идеално изстинало преди да се напояват блатовете с него.
За истински невероятен вкус на тирамису е необходимо използването на животинска сметана. Вкусът е несравним.
Приготвянето на крема:
Жълтъците се разбъркват заедно със захарта и семената от ванилията, докато леко изсветлеят и захарта почти се разтвори в удобен съд, подходящ за водна баня. След това се добавя виното и сместа се поставя на водна пара. В никакъв случай съдат с жълтъците не трябва да се докосва до врялата вода, защото ще се превърнат във варени яйца. Бърка се непрекъснато, докато започне да се сгъстява и се превърне в пухкав и нежен крем Сабайон. След като се отстрани от котлона, съдът в който е крема, се поставя в друга купа с ледено студена вода и бъркането продължава, докато сместа се охлади до стайна температура. Аз запушвам кухненската мивка и напълвам с 3-4 пръста студена вода. В нея изсипвам две опаковки с лед и разбърквам енергично за 2-3 минути, така изстудяването става много бързо.
В голяма купа се разбърква маскарпонето с пудрата захар, с помощта на шпатула. Към него се прибавя крема Сабайон и всичко се съединява до гладкост, с помощта на тел за разбъркване. В отделен съд сметаната се разбива с миксер до меки върхове ( не трябва да се прекалява с разбиването, трябва да бъде мека ). Прибавя се към останалата смес и се разбърква внимателно, докато крема стане равномерен, пухкав и лек.
Сглобянето на торта се извършва директно върху тортена чиния с поставен ринг за стягане. Поставя се блат, напоява се с овкусеното, студено кафе и отгоре се поставя 1/3 от крема. Същото повтаряме и със следващия блат. Последния трети блат се напоява с кафе, а отгоре се разпределя само половината от третата част крем. Изравнява се добре и си прибира в хладилника, за да стегне за няколко часа. Най-добре за една нощ. След това тортения ринг, с които е стегната тортата се премахва внимателно и се намазва отстрани с останалия крем. Поръсва се с какао и се декорира с бонбони или друго по желание.

35 коментара :

  1. Честит празник, Таня :)
    Много прецизна ръка имаш! Възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб, Зори!
      Трогната съм от комплимента ти! Благодаря много!

      Изтриване
  2. Честит празник, Танче!
    Тортата е прелестна! А ти си наистина вълшебница, която омагьосва с красота всичко, до което се докосне - особено тортите. :) Идеята с топчетата много ми допадна. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит и на теб, Светле! Много ти благодаря, радвам се, че мислиш така :)
      Благодаря ти от сърце!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Честит празник и от мен, Танче!Тирамисуто е просто съвършено....Поздравления за всичката красота, която сътворяваш и споделяш с нас! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Радост! Честит празник и на теб!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Удивителна е, зашеметяваща! Таничка, невероятна е, като кралица! Честит празник, мила !Бъди жива, здрава, щастлива, обичана и обичаща, вдъхновена и вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Кате! Честит празник и на теб, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Невероятна красавица е тази торта! Съвършенна е, Танче! Поздравления и адмирации!
    Честит празник, Танче!
    Бъди много обичана и щастлива! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Желая и на теб много здраве и пълноценност :)
      Честит празник, мила!

      Изтриване
  6. Брей, че красота! Като едно бижу е тортата, Танче! Честит да ти е празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Йоли, благодаря ти!
      Честит празник и на теб!

      Изтриване
  7. Уау! Направо си е шедьовър! Много, много впечатляваща!
    Честит празник, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, Инче!
      Много се радвам, че ти харесва :) Понагиздих я малко, нали е празник :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Толкова красива, толкова изящна, толкова прецизно направена. Да са благословени сръчните ти ръце и безкрайното ти въображение(и търпение). Честит празник, прекрасно момиче! Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, не само за хубавите думи, но и за безкористната ти подкрепа, скъпа Нели :)
      Топла прегръдка!

      Изтриване
  9. Честит празник, Таничка!
    Уау, мога да кажа само за тази торта, гледах я дълго време, съвършена е! Прекрасни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли :) Много се радвам, че мислиш така. Твоята позитивна оценка е важна за мен!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Уникална красота, Танче!
    Много, много красива торта и снимки! Безупречна!
    Честит празник, макар със закъснение!
    Желая ти да бъдеш щастлива жена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весе :)
      Бъди здрава и много обичана!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Честит празник със закъснение, Танче!
    Тортата е великолепна, истинско бижу. Аз също обичам тирамису, за това ще се възползвам от рецептата в удобен момент.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник на патерица и на теб, Габи!
      Бъди здрава, обичана и много щастлива!
      Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
  12. Нищо че не е празник днес ... с удоволствие бих изяла не едно а две парчета от невероятната торта тирамису :) Обичам го!
    Като нарисувана е Таня! С ръка не докосната :) Браво! Торта бижу!
    Успешна хова седмица с най-добри пожелания!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани :)
      И аз го обичам много по всяко време, но този път го поукрасих малко като за празник!
      Желая ти успешна нова седмица!

      Изтриване
  13. Танче,всеки път си казвам,че не може да вдигнеш летвата повече и ме опровергаваш със замах!Какво да ти кажа-думи не останаха,толкова съм впечатлена не само от тортата,но най-вече от креативността да украсяваш!Много дражета е поела тази торта,но ефекта е поразителен!
    Иначе ми е много познато това с десертите.И на мен постоянно ми се иска да направя нещо ново,обаче попитам ли милото какъв десерт да направя-отговорът е винаги един и същ,едно си му е на сърце и това е.
    С пожелание за нестихващо вдъхновение и щастливи емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накара ме да се почувствам много специална, за което много ти благодаря, Роси!
      Сърдечни поздрави за теб, мила!

      Изтриване
  14. Таничка, аз ако ти кажа, че си вълшебница с пръскащо обич сърчице... Ако ти кажа, че ти се възхищавам искрено... Страхотна торта, как да не е от страхотен човек като теб!
    Искрено ти честитя 8 март (макар вече да отмина) и ти пожелавам да си здрава, винаги да поддържаш желанието си за красота и добро, винаги да усещаш толинката в себе си и да не спираш да се бориш за личните си идеали! И да напрегръщаш най-голямото си вдъхновение, да ви е сладко на всички вкъщи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма душичка си ми ти :)
      Много ти благодаря и да знаеш, много си ми ценна!
      И ние те прегръщаме!

      Изтриване
  15. Разкошна торта Тирамису! Елегантна, изискана, красива!
    Иска ми се да я опитам сега, ммм... с чаша ароматно кафе :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила :)
      Желая ти усмихнат ден, Дари!

      Изтриване
  16. Таничка, невероятна торта си приготвила!
    Честит празник със (голямо) закъснение! Ако е останало парченце от тортата, бих си взела едно за закуска :)
    Поздрави и усмивки ти изпращам! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти, Ели :)
    Тортата вече е история, нито залък няма останал, но ти ако решиш и по-хубава ще направиш, сигурна съм :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Ама какво ми говориш, Танче?!?!? Ти си направила нова торта- топчесто тирамису;)
    Как се сети, как има нерви, направо си за възхищение .
    (Аз без повод въпрос за торта изобщо не задавам. Можеш ли да ме одъщериш? Много ще слушкам;))
    Поздравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си най-уникалната сладурана :), направо ме караш да се смея до просълзяване :D
      Може мила, даже с най-голямо удоволствие, заедно с всички, които вървят с теб в комплект :)
      Благодаря, че намина, Марте, винаги ми е изключително приятно!

      Изтриване
  19. Прекрасна торта. Аз гледах последната ти рецепта, а малкия ми син се нареди до мен да гледа и казва "Моля те, отвоти тази невероятна торта отстрани. " ... На нас също ние е любим десерт и сега малкия иска да е с украса, хъм. Не зная дали мога да подредя топчетата перфектно като теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...