1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 22 март 2015 г.

Кюфтета с моцарела, запечени в доматен сос


За соса:

3 глави лук
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
¼ чаена чаша настъргана на ренде глава целина
600 милилитра зеленчуков бульон
1 литър доматено пюре
700 грама белени домати от консерва
2 супени лъжици сушен риган
2 супени лъжици захар
½ връзка пресен магданоз
2 стръка пресен лук
прясно смлян черен пипер, сол
 
За кюфтетата:
700 грама прясно смляна кайма от плешка
1 яйце
2 малки филийки хляб, накиснати в прясно мляко
½ глава лук
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка чубрица
½ връзка нарязан магданоз
прясно смлян черен пипер и сол
1 топче моцарела, нарязано на малки кубчета
½ галета за овалване преди пържене

За запичането са необходими 1/3 чаена чаша настърган пармезан, ½ чаена чаша пушен кашкавал, ½ чаена чаша обикновен кашкавал, ½ чаена чаша настъргана моцарела.
Приготвяне на соса:
От изброените продукти се сварява доматения сос, като в началото за кратко се задушава лука чесъна и целината с една чаша от зеленчуковия бульон. Вари се около 10-15 минути. Към края се добавя ригана, захарта и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Като се махне от котлона се разбъркват в него нарязаните зелен лук и магданоз.

Приготвяне на кюфтетата:

От изброените продукти за кюфтетата се омесва кайма, като лука и магданоза се нарязват на много дребно, а хляба се оцежда леко от млякото, но не напълно, дори може да добавите и млякото, ако ви се стори твърда каймата. Добавят се и всички подправки.

Кюфтетата се оформят с размери колкото топче за тенис на маса и във всяко се поставя по едно парченце моцарела. Всяко добре оформено кюфте се овалва в галета и се запържва за кратко в добре нагорещен тиган с една супена лъжица зехтин помаче.

Готовите кюфтета се пускат в соса и отново се поставят на котлона да се поварят в соса за 10 минути. След това се изсипват в тавичка, подходяща за целта, покриват се с настърганите сирена  и се поставят в предварително загрята фурна на 220°С за 15 минути. Намалява се топлината на фурната на 200°С и кюфтетата се пекат за още около 15 минути, само докато сирената се разтопят и зачервят леко.
 
Аз ги сервирах със спагети, защото вкъщи това е любимия начин да се консумира червен сос, но кюфтетата са еднакво вкусни и с печени картофи, картофено пюре, бял ориз, кус-кус или друго, ако предпочитате.

14 коментара :

  1. Ууууу, че хубаво! Днес сме на една вълна с теб. И аз завъртях малки кюфтаци, но с винен сос и граам масала. Много ми харесва твоят италиански вариант. Супер е!

    ОтговорИзтриване
  2. Много много апетитно е отново тук, Танче! Само едно от твоите пухкави хлебчета добавям и друго не ми трябва. :)
    Честита и изпълнена с много положителни емоции пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Имама едни такива малчовци в черновите по рецепта на Катерина,обаче твоите са с допълнителна есктра-моцарелките,което още повече ми харесва!Вкусно и както винаги много красиво е при теб,Танче!Честита и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Поредното вкусно изкушение, поднесено с финес. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно е, Танче! Нареждам се с чинийка за една порция, нали може?!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, отново прекрасна рецепта и представяне. Обичам всичко с привкус на Италия, така че нямам търпение да я приготвя и у дома! Слънчева седмица, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, ти ли пък, Танче няма да съумееш да ги поднесеш така очарователно...

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря, мили мои :) Радвам се, че ви допадна идеята за запечени кюфтенца, много са вкусни!
    Честита пролет и на вас момичета, бъдете слънчеви, усмихнати, изпълнени с нови идеи и време за осъществяването им :)
    Прегръщам ви топло!

    ОтговорИзтриване
  9. Усетих средиземноморски полъх, пък да знаеш, как ми е любим! :) Великолепни кюфтенца, а снимките са приказни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Танче,много ,много вкусно-сигурна съм...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Живе :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Често хапвам едни подобни в едно заведение до офиса и много ми харесват. разбира се, сигурна съм, че твоят вариант е още по-добър, затова ще ги предложа у дома. прекрасен ден, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, с тези дечурлига е нормално да са доста често предпочитана храна разни каймени храни в домовете ни :) Моето социалогическо проучване сочи, че всички деца обичат кайма и най-вече червени спагети тип болонезе или просто мусака... :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...