1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 18 март 2015 г.

Козуначено руло с орехова плънка и Амарето


Ако не се страхувах прекалено много, че самата аз ще заприличам на козунак, със сигурност щях да меся всяка седмица или поне всеки път, когато имам време, толкова го обичам :)

Това е едно лесно козуначено руло, пухкаво и с прекрасен аромат на ядки, точно както си представях, така се получи. Стана ми любимо и препоръчвам на всеки, който иска малко по различен козунак, но с характерния аромат, също така е лесно за приготвяне и е много симпатично особено в разрез! Как ли още да го похваля, а да, много е вкусно, много!!!

Необходими продукти:

Продукти за две рула:

900 грама брашно
1 щипка сол
3 яйца
200 грама захар
125 грама масло
220 милилитра прясно мляко

80 грама заквасена сметана
14 грама суха мая
кората от един лимон и един портокал
3 супени лъжици амарето

За плънката:


250 грама смлени орехи
100 грама захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици амарето
50 милилитра горещо прясно мляко

Препоръки:

Всички съставки трябва да са със стайна температура.
Най-добре яйцата да бъдат максимално пресни или домашни.
Млякото трябва да бъде с високо съдържание на мазнини.

Брашното трябва да бъде пресято.
Маслото трябва да бъде поне с 82% масленост.
Млякото и маслото трябва да са топли и приятни на допир, не горещи, така че тестото да не се „стресне
”.

Приготвяне:

Приготвят се две продълговати форми, които се покриват с хартия за печене и леко се намазват с разтопено масло.

Маята се поставя в подходяща купичка с 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка брашно и 4 супени лъжици топло прясно мляко. Оставя се на топло място в продължение на 10 минути.
В голяма купа се поставят яйцата, заквасената сметана и захарта, разбъркват се заедно, докато захарта се разтвори. След това се добавя топлото прясно мляко, разтопеното, леко топло масло и  всичко се разбърква. Накрая се добавя сместа с маята и ароматните съставки.

Пресятото брашно се изсипва на части към течните съставки и всичко се разбърква с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, омесването продължава на ръка поне 12-15 минути, като междувременно се поръсва по малко брашно на работната повърхност, без да се прекалява.

Тестото трябва да е еластично и меко. Поставя се обратно в купата и се покрива с найлоново фолио. Оставя се да втасва на топло място, докато удвои обема си.
 

Приготвяне на плънката:

Средно смлените орехи се смесват със захарта и какаото, след това постепенно се добавя горещото прясно мляко и се поставят на котлона на слаб огън. Разбъркват се, докато се получи еднородна плънка, но абсолютно суха. Добавя се амаретото и плънката се оставя да се охлади напълно.

Втасалото тесто се разделя на две равни части. Работната повърхност се намазва със съвсем малко разтопено масло или олио.  Едното парче се разточва с правоъгълна форма и върху него се разпределя цялата плънка, както направих аз,
(ако искате можете да я разделите на две части и да направите и другото руло с тази плънка). Тестото се навива на стегнато руло и се поставя във формата постлана с хартия за печене. По същия начин се приготвя и другото парче, но аз използвах за него 100 грама ситно нарязан черен шоколад.

Така оформените козуначени рула се оставят да втасат за 20 минути. Преди да се поставят във фурната се намазват с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко. Може да се поръсят със захар или семена по желание.
 
Рулата се пекат заедно във фурната, първоначално на 200°С за 10 минути, а след това на 180°С за още 35-40 минути.

30 коментара :

  1. Таничка, дори да не го похвалиш, аз вече съм пленена от рулото ти... Както красиво си го завила, така и умът ми се завъртя. Голяма вкусотия, голяма! :)
    Прегръдки най-сърдечни и си хапвай от тази душичка! Никакви мисли за образ на козунак, няма как да ти се случи. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Гери, не е така, защото като започна да ям и не мога да спра, а ефекта след това е страшна работа :)
      Благодаря ти, миличка!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  2. Боже мой какъв разрез само!!!! Танче, повече няма да влизам при теб по късна доба :)), сега как ще спя? :) Невероятна прелест! Отново голямо браво! :))
    Прегръдки за всички вкусотии, които правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Чудесен е станал, Таня!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :) Радвам се, че ти харесва!
      Приятна вечер на теб!

      Изтриване
  4. Страхотно руло! Не съм правила козуначени рула никога, но реша ли да направя ще е по тази рецепта. Чудесно е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи :) много мило, че при това изобилие от рецепти избираш да опиташ този вариант, радваш ме!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Танче, пак поднасяш нещо любимо! Една от най-вкусните според мен комбинации за козунак, а снимките ти както винаги ме карат да преглъщам често :) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ти си страхотна!!! Благодаря ти за хубавите думи мила :)

      Изтриване
  6. Точно вчера споменах, че адски много ми се яде козунак, харесва ми рецептата, вече си я записах и ще я пробвам! Великолепни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Снимките са правени сутринта преди работа, а светлината почти я нямаше още, но доста се постарах..., можеше и по-добре, но нищо, следващия път :)
    Ще се радвам да опиташ рецептата, Поли!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Танче, след тези снимки няма как да не го направя...като му дойде времето:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако решиш да го приготвиш, Весе, чудно е :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Вълшебен е, Танче! Толкова пухкав, красив и с много апетитен пълнеж! :) И аз обожавам козунак и мога да го хапвам постоянно, но при условие да е домашен. Купените изобщо нямат нищо общо....
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи имаме еднакъв вкус за козунака, Светле :) и аз обичам повече домашния, рядко ми харесва купен, въпреки, че напоследък се появиха разни пекарни, които го приготвят с яйца и мляко ( за маслото няма да спра да се съмнявам ) и горе-долу го докарват, но въпреки всичко, домашния си е домашен.
      Благодаря, мила!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Ти си приличаш на козунак, но заради сладостта му! Виж, аз - в момента съм един превтасал козунак.
    Страхотно руло, сигурно ароматът на Амарето много го обогатява!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само да се поотпусна малко и гледай какво става :)
      А ти си най-прекрасната и грижовна мама и ще имаш повече време за себе си малко по нататък, сега малкия мъж е най-важен, после ти :)
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки от мен и за двама ви!

      Изтриване
  11. Разкошно предложение за предстоящите празници! Невероятни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва Инче :)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Прекрасно руло си направила,Таня!Обожавам козуначено руло и мисля тази година да направя, и ти открадвам ;) рецептата!А снимките са толкова "апетитни"!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, много ще ме зарадваш, ако направиш рулото, сигурна съм, че ще останеш доволна и от вкуса и от вида на рулото! Щом не си правила до сега това е най-лесния и много сполучлив вариант.
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Невероятен козунак,Танче,особено с този очарователен дъх на амарето!И отново блазниш с уютни кадри,голям майстор си им!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да го чуя от теб, за мен е голямо удоволствие, Роси :) За мен ти си като енциклопедия, като става въпрос за козунаци :)
      Много ти благодаря!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  14. Моля обяснете по подробно начина на завиване от първата снимка Непременно ще го направя но не мога да разбера там два фитила ли са усукани? Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Мариета,
    Рулото е оформено от един филил, мислех, че е видно от вида му и затова не съм обяснявала подробно. Тестото напълнено с плънка и завито на руло се свива по средата на две, краищата се изравняват и се преплитат два-три пъти.
    Ще се радвам да приготвиш рулото и съм сигурна, че ще ти хареса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...