1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 7 февруари 2015 г.

Колумбийска пилешка супа

И отново малко дълъг списък с продукти и подправки, но няма друг начин, за да се приготви тази вълшебно вкусна супа, която има интерсното име AJIACO. Прекрасна е, честно!

Има едни малки разлики в приготвянето, които всъщност са разковничето за страхотния и вкус.


Необходими продукти:

1 пиле нарязано на порции
1 чаена лъжичка сол
прясно смлян черен пипер
4 супени лъжици зехтин
1 чаша нарязан лук (1 средно голяма глава лук)
5 чаши пилешки бульон
2 чаши сладка царевица от консерва
1 ½ супени лъжици нарязани пресни листа от риган или сушен
1 чаена лъжичка нарязани пресни листа от мащерка или сушена
2 дафинови листа
2 средни картофа, обелени и настъргани или ситно нарязани на кубчета.
3 средни картофа обелени и нарязани на 1-сантиметрови кубчета.
2 моркова, обелени и нарязани на кръгчета
¼ чаша нарязан магданоз
1 супена лъжица пресен сок от лайм
2 чаени лъжички сол
½ чаена лъжичка лют пипер
¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
За гарниране при сервиране:
1 чаша авокадо нарязано на кубчета, овкусени с малко лимонов сок, за да не потъмнява
1 ½ супени лъжици каперси, изплакнати

Начин на приготвяне:
 
Изпечете пилето, като загреете фурната до 220°С. Добре е пилето да бъде подредено в тава на един ред. Поръсете с чаени лъжички сол и малко смлян черен пипер. Поръсете месото с 2 супени лъжици зехтин. Печете в средата на фурната за 35-40 минути, докато пилето е сварено и леко запечено. Махнете тавичка от фурната. Покрийте я с фолио и я оставете настрана за 10-15 минути. Накъсайте пилето, като отстраните кожата и всичко ненужно, направете го с ръцете си.
Смелете едната чаша царевица на пюре в блендер, като добавите 1и ½ чаши пилешки бульон към него,  да се смесят добре до гладкост.
Направете основата на супата, като загреете 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера с незалепващо покритие на среден котлон. Добавете лука и го задушавайте, като го разбърквате от време на време, в продължение на 5 минути, докато омекне. ( Аз добавям от време-на време по една-две супени лъжици бульон, докато лука се задушава ). Изсипете царевичното пюре с бульона при лука, заедно с настърганите или ситно нарязани на кубчета парченца картофи и оставащите 3 и ½ чаши пилешки бульон, риган, мащерка и дафинов лист. Оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри с капака за 20 минути, като периодично разбърквате. Добавете кубчета картофи и нарязаните моркови към супата. Покрийте и оставете да къкри за още15 минути.
Завършете супата, като добавите накъсаното пиле, плюс всички запечени парченца и сокове от тавичка в която се е пекло, останалата една чаша царевица, магданоза, сока от лайм, сол, черен пипер и лют пипер. Варете супата още 10 минути. Махнете дафиновите листа.

Сервирайте супата топла. Гарнирайте всяка порция с авокадо и каперси.

14 коментара :

  1. Супата е различна и определено ме омая,но купичките......,купичките ме върнаха в кухнята на мама:)))))и в моето детство!
    Прекрасна събота,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, те са ми подарък от мама и са ми много скъпи :) Толкова обичам всякакви съдове и разни декорации, че в скоро време, няма да има място за мен вкъщи :D
      Благодаря, Миленче!
      Желая ти слънчев ден!

      Изтриване
  2. Танче, много интересна и пъстра супа! Определено предизвиква интереса и апетита :) поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че я оцени, Люси :) Ти определено имаш нюх за различните и вкусни рецепти :)
      Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Хах, Тане! Точно се чудех тези дни дали да не сготвя- една задморска пяилешка супа... не колумбийска!..... Хареса ми твоята, ще взема и и аз да спретна моята, какъв букет от пилешки супи можем да направим....... :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Валя, ще очаквам с нетърпение да вида и твоята супичка, дори ми стана любопитно :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Таничкааа... Май ще трябва някой път да опитам това различно разкошество! :)
    И колумбийците харесват пилето с риган, почти като мен. ;) А ако кажеш, че този лют пипер е червен, то тогава наистина е моята пилешка супа! Пък и с авокадото все повече се обичаме... Млъквам, че ще се задавя от много бърборене. Да знаеш, че имаш златни ръце и най-ценното - смел и търсещ дух. :)
    Прегръдки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Гери :) И да, аз поне сложих лют червен пипер, въпреки че всеки би могъл да ползва какъвто обича.
      Много ми е приятно твоето бърборене, ама много :)
      Благодаря, миличка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Танче, макар да са много продуктите - имам ги всички, без авокадо, направо ме провокираш да я направя, даже и печено пиле имам на порции, нещо днес го подминаха пред боба...
    Колкото до купичките, аз май имам чинии от мама в същия десен, ха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да сбъркаш, Весе, дори ще очароваш аудиторията :)
      Със сигурност в много от домовете ни или някъде в кашони на тъвана на село има такива прекрасни, стари и много ценни и изпълващи с носталгия съдове,аз ги обожавам!
      На времето нямаше кой знае какъв избор по магазините и нещата в домовете ни бяха доста еднакви, та затова не се изненадвам :)
      Поздрави, Весе!

      Изтриване
  6. Танче, винаги успяваш да ме изненадаш приятно с чинийка екзотично къри или купичка с разнообразни вкусове. Харесват ми всичките, но и купичките ми харесват! Имаме подобни, но с други цветенца.
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесни са купичките, дори супата в тях беше по-вкусна :) Прекрасни са старите и пълни със спомени вещи!
      Радвам се, че успявам да привлека вниманието ти и рецептите предизвикват интерес! Много рядко имам рецепта в блога, за която не съм мислила доста време преди да я приготвя и чак след като ми хареса я прибавям, така прецеждам нещата, които с удоволствие поглеждайки тук бих приготвила отново с удоволствие.
      Прегръдки, Светле!

      Изтриване
  7. Ей, че хубава чорбица! Ама откъде ги намираш все такива интересни? И така ги пресъздаваш, че ми иде да се разсърбам тутакси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Йоли :) Толкова съм вманячена по колекционирането на книги, списания и всякакви съдове и декорации за готвене, че като се връщах от Англия тази година, имах свръх багаж от купищата списания книги, брошури и съдове, които домъкнах от там :D Хората купуват дрехи и обувки, а аз... :)
      Та тази рецепта е от едно списание, рубриката е интернационална кухня и рецептите са приготвени от английски блогъри :) много интересно, нали..., ние си нямаме такова списание, в което да може всеки да представя свои рецепти, а колко хубаво би било.
      Желая ти успешна нова седмица, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...