1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Хляб с квас, черен сусам и брашно от ленено семе

 
 
Съвсем на скоро ми попадна една малка книжка с печива на готвача Пол Холивуд ( Paul Hollywood ) и ми направи силно впечатление използването на този квас, та това е моето голямо откритите, много се впечатлих от резултата. Поразгледах в нета за използването на квас или (Tangzhong) и това е моято поредно изпечено хлебче с него, нямаше начин да не го споделя, чудно е.
Това е хляб, който в никакъв случай не трябва да пропускате да приготвите, в противен случай никога няма да разберете какво сте пропуснали.
Добре че съм невероятно любопитна и не мога когато видя някоя рецепта да не я изпробвам, как иначе щях да разбера, че това е един невероятен хляб, който не прилича никой друг ( може би малко на козунак ), който съм приготвяла до момента и със сигурност е един от най-вкусните.
Сигурна съм, че вкуса и консистенцията на хляба се дължат на закваската (Tangzhong) и с удоволстивие ще я добавям и в други видове тесто.

Необходими продукти за варената закваска или ( Tangzhong):
 
1/3 чаша брашно
2/3 чаша вода
1/3 чаша мляко


За хляба:

½ чаша мляко + 1 супена лъжица, хладко
2 чаени лъжички суха мая
3 чаши брашно
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
1 голямо яйце
3-4 супени лъжици с връх, брашно от ленено семе
4 супени лъжици с връх, черен сусам
половината от закваската, около ½ чаша (другата половина съхранявайте в хладилника ще се запази в продължение на няколко дни. Или направете квас с половината от продуктите и ще имате количество само за един хляб)
3 супени лъжици масло, меко на стайна температура

1 яйце за намазване на хляба

Начин на приготвяне:

Първо, направете закваската:

Смесете съставките заедно в малка тенджера и варете на средно-слаб огън, като разбърквате непрекъснато. След няколко минути, сместа ще започне да се сгъстява. Когато сместа е гладка и има консистенция на пудинг, отстранете тенджерата от котлона и оставете закваската да се охлади.  Сложете парче найлоново фолио по повърхността, за да не хване коричка. Можете да използвате сместа веднага или да я съхранявате в хладилника за няколко дни.

За хляба:

В малка купа изсипете хладкото мляко, маята и една лъжица захар. След около 10 минути, сместа ще кипне, което означава, че маята е готова. В голяма купа пресейте брашното и разбъркайте в него солта. Направете кладенче и в него изсипете всички приготвени продукти с изключение на маслото.  Разбъркайте всичко, с помощта на дървена лъжица. Когато съставките са добре смесени, добавете маслото на парчета, и разбъркайте отново, докато не стане гладко тестото. Продължете да омесвате вече с ръка за около 5 минути, докато тестото спре да се лепи по ръцете ви. Покрийте купата с кърпа или найлон и оставете да втасва, докато размера му се удвои за около 1 час.

Върху набрашнена повърхност,  разделете тестото на три равни по размер части. Оформете от всяко парче дълъг фитил и ги съединете в единия край. Оплетете ги на плитка и ги поставете в една голяма форма за хляб или две по-малки, намазани с масло. Оставете тестото да втаса за още 30 минути.
След това, намажете горната част на тестото с разбитото яйце, с помощта на четка.
Загрейте фурната до 180°С. Поставете хляба във фурната и печете в продължение на около 30-35, докато повърхността на му стане златисто кафява. Оставете го да изстине леко, преди да го извадите от формата.

Да ви е сладко, ако решите да го приготвите!

27 коментара :

  1. Преди време и аз открих такава рецепта, много се впечатлих от закваската, но още не съм правила такъв хляб. Твоят изглежда толкова изкусителен, че наистина трябва да се приготви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи, Тили, сигурна съм, че ще оцениш достойнствата му!
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Аз не знам дали въобще мога да го приготвя, затова май засега ще се възхищавам само на твоя, Таничка... Ей, голям страх с тази мая, няма да й свикна. Да ви е сладко вкусното хлебче, изглежда прекрасно!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти все така казваш, а с каквото се захванеш, чудеса твориш :)
      Благодаря ти, Гери!
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Абе, не е то така, Танче... Понякога никак не ми се получава. ;) А с маята имам повече провали, отколкото успехи. Ама ще й хвана цаката и на нея, както се казва. Я колко сте учители около мен! :)
      Усмивки!

      Изтриване
    3. Не знам как ще ти прозвучи, но благодаря на родителите ти, че са възпитали такъв човек като теб, защото знам, че семейството е първоисточник на доброто възпитание! И това по повод на отношението ти, че не пропускаш да прочетеш отговор на коментара си и да отговариш, когато сметнеш за необходимо, това е един огромен израз на уважение, което аз оценявам високо и не само аз, сигурна съм :)
      Много си специална, да знаеш :)

      Изтриване
    4. Танчеее... Боже, ще ме разплачеш някой път, да знаеш! Не знам какво да кажа... Освен че ти благодаря! Защото не е нищо специално, а едно обикновено и любопитно човече, което си живее под кожата ми, това е. :) Прегръщам те силно! И ти подсказвам, че съм ти драснала едно писъмце. Провери дали гълъбчето ти го е донесло в пощата. :)

      Изтриване
  3. Още не съм се нарадвала на едното, ти с друго ме изненадваш. Страхотна рецепта, страхотен хляб, абе просто думи нямам вече ! Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти си толкова мила :) Много ти благодаря, Нели! Много се радвам, че ти харесват нещата, които приготвям!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Страхотен е хляба! Снимките са невероятни! Ще го пробвам задължително.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб не се съмнявам, че ще опиташ, ти си ми любопитниче и обичаш различните неща :)
      Сигурна съм, че ще ти хареса!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Таничка, определено грабва окото този хляб! Изглежда толкова лъскав и пухкав, че направо грабвам тази филия там и изчезвам, докато не си ме видяла! Обезателно ще опитам рецептата ти, мила! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че изглежда толкова добре, колкото е и вкусен! Както се казва, вкуса отговаря на визията на 100% :)
      Ще се радвам да опиташ рецептата!
      Прегръдки, миличка!

      Изтриване
  6. Хлябът изглежда просто невероятен! Голямо изкушение ни предлагаш :) Никога не съм срещала подобна рецепта и непременно ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен беше ново приготвянето на хляб с такъв квас. Много от момичетата вече са опитвали и мен малко ме е яд, че чак сега го открих, но затова пък няма да спра да се възползвам от него.:)
      Много се радвам, че ти харесва и непременно опитай, Ради!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Танче,магия са твоите снимки,една от друга по-прекрасни и вкусни рецепти!След ароматното пиле с къри се насладих на невероятно красива и сочна торта и блажено вдишах от това разкошно хлебче,което толкова ми прилича на козуначе!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за хубавите и одобрителни думи, Роси :) Направи ме щастлива!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Ама това прилича на козунак? Обаче четох, четох,...., сега остава някой ден да се захвана със закваската. И както обикновено-дотогава ще си седя тук и се преглъщам пред снимките ти!Поздравления, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки път ме караш да се усмихвам :) любима си ми просто...
      Много ти благодаря, Марте :)

      Изтриване
  9. Танче, браво! Ето тази филия с масълцето и меда си я дръпвам веднагически за закуска.Тъкмо си пия чайчето. Умопомрачителен хляб. Изглежда перфектно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аура :) Много се радвам, че ти харесва хлебчето!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Познавам тази закваска - страхотна е;
    твоят хляб - повече от страхотен, а за снимките съм безмълвна...
    Поздрави за теб и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за хубавите думи :)
      Успешен ден и на теб!

      Изтриване
  11. Таничка, майсторски клас е това хлебче, аз не бих могла да го докарам, ни на вид, на на снимки:))) обаче затова ти благодаря, че го сподели, та поне да се насладя, за това умения не се искат, нали::))) Прегръщам те и ти желая прекрасен февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви ги говориш, Кате??, ти не би могла да го направиш?!! Та ти си такъв майстор, всичко което приготвяш е страхотно :)
      Много ти благодаря!
      Нека и твоя февруари да бъде изпълнен с хубави мигове!

      Изтриване
  12. Какъв ти хляб! То това е божествен козунак направо! И какви снимки! Уау!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...