1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 10 януари 2015 г.

Портокалови Popovers


Обожаваме ги тези невероятно вкусни понички. Приготвям ги много често в съботно неделните утрини, когато всички сме вкъщи. Този е любимият ни зимен вариант с портокалов аромат, но този път добавих и сладкото от портокали и повярвайте ми беше много портокалово, ама много :)
 
Необходими продукти:

3 големи яйца
1 чаша пълномаслено мляко
1 чаша брашно
2 супени лъжици ситно смлени, бланширани бадеми
1 супена лъжици захар
ситно настъргана кора от 1 портокал
2 супени лъжици растително олио
щипка сол

Приготвяне:

В средно голяма купа, с помощта на бъркалка или в електрически миксер разбийте яйцата. Добавете млякото, брашното, смлени бадеми, захар, портокаловата кора, олиото и солта. Разбийте, докато гладка сместа стане гладка. Не прекалявайте с разбиването.
Покрийте купата и я приберете в хладилник за един час, или за една нощ. Можете да разбъркате сместа от вечерта и на сутринта да изпечете пухкавите понички.
Намажете форма за мъфини с масло. Изсипете тесто във всяка дупка, като запълвате ⅔ от обема и.
Сложете формата в студена фурна и веднага пуснете топлината на 190°С. Печете 30 минути, без да отваряте вратата на фурната. Намалете температурата на 180°С и печете още около 10 минути, докато поничките станат златисто кафяви.
Оставете да изстине за кратко, преди да ги извадите от формата. Сервирайте горещи, с домашно приготвено топло сладко от портокали.

За сладкото:

2 портокала, много добре измити
1 мандарина
¾ чаша захар
1 супена лъжица ванилия

Единия портокал нарязваме на четири по дължина и след това на тънки филийки. По същия начин нарязваме и мандарината.
На другия портокал изстискваме сока.
Всичко поставяме в малка тенджерка, разбъркваме заедно със захарта и преместваме на котлона. Варим на среден огън, докато леко се сгъсти, около 20-30 минути, като от време на време разбъркваме. Към края добавяме и ванилиятата. Не трябва течността да се изпари напълно, а само портокала да омекне и сосът да се сгъсти. Когато започне да излиза пяна, добавяме ½ чаена лъжичка масло, за да не се налага да махаме пяната, така тя ще изчезне.

 
Да ви е сладко колкото и на нас, ако решите да ги опитате :)

14 коментара :

  1. Ама наистина е много портокалово при теб, Танче! :) Много вкусни и уханни балончета, нали?
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точната дума е портокалово, ама много портокалово :) а и ние вкъщи много си падаме по този аромат!
      Поздрави, Гери!

      Изтриване
  2. При тази презентация...няма как ще ги правя и аз:)
    Поздрави,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудни са, Миленка, всички много ще ги харесат, сигурна съм!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотни поповери! Така сладко са се надули, супер са! Непременно ще опитам с портокал. Отсега знам, че на сина ми много ще му харесат. Благодаря Танечка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ароматни стават, Йоли, и Алберт ги обожава!
      Аз ти благодаря, мила :)

      Изтриване
  4. Ама как пък да не накараш човек да запреглъща...

    ОтговорИзтриване
  5. И аз преглъщам заедно с Весито...:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладурка :) Чак ми стана съвестно, че не мога да Ви почерпя :)

      Изтриване
  6. Портокалова бомба си ни спретнала, отново с вкусни снимки представено!
    Нареждам се на опашката на преглъщащите..
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, портокалова, много ароматна и пухкава бомба :)
      Прегръдки, Габчо!

      Изтриване
  7. Много апетитни изглеждат ! Имам въпрос относно млякото-прясно или кисело?Сместа предполагам е по-рядка ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви харясват и ние вкъщи много ги обичаме!
      Млякото трябва да бъде прясно пълномаслено, а сместа става като за палачинки.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...