1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 30 ноември 2014 г.

Пухкаво Коледно дърво


За тестото:

½ чаена чаша хладка вода
2 чаени лъжички суха мая
3 супени лъжици захар
5 супени лъжици брашно
2 яйца
чаена чаша захар
чаена чаша пюре от печена тиква
100 грама много меко масло
50 милилитра хладка вода
200 грама сметана
800 грама брашно
1 яйце за намазване + 1 супена лъжица прясно мляко

Приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура за по-добър резултат.
В удобна купа в хладката вода се разбърква маята, трите лъжици захар и пет лъжици брашно, с помощта на тел за разбиване. Сместа се оставя настрани, докато удвои обема си.
В друг съд се разбъкват яйцата със захарта, докато захарта се стопи, с помощта на тел за разбиване. Прибавя се тиквата, разбърква се до еднородност. След това се прибавя разтопеното и охладено масло. Накрая се прибавя сметаната смесена с хладката вода. Разбърква се.
600 грама от брашното се пресяват в дълбока купа. По средата се оформя кладенче, в което се изсипват постепенно сместа с маята и яйчната смес, като междувременно се разбърква, с помощта на дървена лъжица. След като течните съставки се поемат от брашното и започне да се оформя на топка, мекото тесто се изсипва върху добре набрашнен плод и се доомесва с останалото брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно.
Готовото тесто се поставя в голяма купа добре намазана с олио и се покрива с найлоново домакинско фолио.
Оставя се да втаса в топло помещение за един час, или докато увеличи обема си двойно.
След като тестото е готово от него се оформя коледното дърво. Оставя се да втаса за още 30-40 минути. Оформеното тесто се поставя в студена фурна. Първоначално температурата трябва да бъде 200°С за около 15 минути и след това се намалява на 175°С. Пече се за 30-35 минути.
Много е симпатично, едно такова пухкаво и мооого вкусно, няма да го хваля много, който е опитвал тесто с тиквено пюре, знае какво е, а който не е, време е да го направи, за да разбере какво е пропуснал :)

сряда, 26 ноември 2014 г.

Коледни сладки

Необходими продукти:

За тестото:
¾ чаша масло
2 и ¾ чаши брашно + за доомесване
¾ чаша захар
1 яйце
чаша пълномаслена заквасена сметана
1 и ½ ч.л. бакпулвер
сокът от ½ портокал
1 супена лъжица екстракт от ванилия или ванилова захар две пакетчета
За айсинга:
1 белтък
1 чаена лъжица портокалов сок
1 чаша пудра захар, ако е рядка сместа се добавя, докато консистенцията е подходяща за нанасяне с пош
Хранителна боя за оцветяване (по желание)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Приготвяне:
С помощта на миксер, разбъркайте маслото за около 30 секунди, или докато омекне.
Добавете захарта, ваниловата захар, яйцата, сметаната, бакпулвера, и портокаловия сок, разбъркайте, докато се смесят на гладък крем. Остържете сместа надолу по стените на купата.
 
Добавете брашното на малки порции, като разбърквате с дървена лъжица.
Разделете тестото на две. Увийте го в прозрачно найлоново фолио и го оставете в хладилника за 2-3 часа.
Включете фурната на 180°С.
Разточете тестото леко върху набрашнена повърхност.
Изрежете сладките с формичка потопена предварително в брашно, за да се предотврати залепването.
Поставете ги върху тава постлана с хартия за печене.
Печете сладките за 8-10 минути, или докато ръбовете са твърди и много леко покафенеят, (сладките трябва след печенето да останат бели на цвят).
След изпичането ги отстранете от пергаментовата хартия и ги оставете да се охладят напълно върху решетка.
 












За глазурата:
С помощта на тел за разбиване смесете яйчния белтък, пудрата захар и портокаловия сок, докато сместа стане пухкава и всички съставки са обединени напълно, ( може да разбъркате и с миксер). Айсинга трябва да бъде напълно гладък.
Глазурата трябва да се използва веднага след приготвянето, защото се сгъстява, ако това се случи, трябва да добавите капка по капка портокалов сок и да разбърквате, докато стане отново с консистенция подходяща за нанасяне.
Поставете айсинга в найлонов пош и отрежете върха му, така че да получите малка дупка. Украсете сладките по ваш вкус.
Оставете глазурата да се втвърди напълно в продължение на поне 2 часа.
Съхранявайте сладките в херметически затворена кутия.
 

неделя, 23 ноември 2014 г.

Домашна паста



За тестото:

400 грама фино бяло брашно

4 големи яйца

1 чаена лъжичка зехтин

½ до 1 супена лъжица студена вода, ако е необходимо

За плънката:

100 грама крема сирене

100 грама извара

40 грама настърган мек кашкавал

40 грама настърган Пармезан или Грана падано

100 грама грах от консерва

1 чаена лъжичка сушен риган

сол и черен пипер на вкус

За соса:
3 супени лъжици зехтин за готвене

200 грама зеленчуков бульон

400 грама свинска плешка накълцана на много ситно

3 глави жълт лук

3 скилидки чесън

800 грама белени домати от консерва, нарязани на кубчета

1 чаена лъжичка сушен риган

сол и черен пипер





Приготвяне:

Изброените продукти за плънката се разбъркват заедно, подправят се с черен пипер, сол и риган. Оставя се настрани, докато стане готова пастата.
Брашното се пресява в купа и по средата се оформя кладенче, в което се изсипват леко разбитите яйца и зехтина. Всичко се смесва, с помощта на вилица, ако сместа изглежда суха се добавя малко вода. Омесва се тесто, което е средно твърдо и много еластично.
Готовото тесто се опакова в найлоново фолио и се оставя да почива за 30 минути.
Тестото се разделя на две части и всяка част се разточва на тънка кора. Оформят се равиолите, като разточената кора се разделя на две части и на разстояние се поставя от плънката. Около нея се намазва с разбито яйце. Отгоре се поставя другото парче от разточеното тесто и се оформят равиолите, като е добре да няма въздух около плънката. С помоща на къдраво ножче се изрязват равиолите, поръсват се с малко брашно и се оставят да поизсъхнат леко преди да се сварят.
 


Приготвянето на соса става, като месото се накълцва максимално ситно. В три лъжици зехтин за готвене се запържват лука и чесъна. Прибавя се месото и се запържва много добре. Добавят се 200 грама зеленчуков бульон, поставя се капак на съда, в който приготвяме соса и температурата на котлона се намалява. Оставя се да ври за 15 минути, докато водата почти изври. Прибавят се доматите и сосът се оставя да къкри на слаб огън за още 25-30 минути. Към края се прибавя сушения риган и соса се подправя със сол и черен пипер на вкус.

При сервиране пастата се поръсва с прясно настърган пармезан и магданоз.

Това е вариант на равиоли с плънка от рикота и спанак. Соса е от карамелизиран лук със сметана.

петък, 21 ноември 2014 г.

Panettone



Не е Коледа без Panettone! Да, така казват италианците, този хляб независимо какви други вкусотии има на Коледната трапеза е задължително да присъства, в противен случай не е същото за тях!
Е, ние не сме италианци и присъствието му на трапезата не е задължително, но съм сигурна, че във всяко домакинство покрай Коледа се появява по една от онези изкушаващи, стилни кутии с вкусно и ароматно Panettone, които се продават навсякъде в по-големите хранителни вериги по Коледа.
Аз ви предлагам да си го приготвите сами, защото не е никак трудно, трябва ви само, желание, повечко свободно време и малко търпение. Ще се изненадате от прекрасния резултат, смея да твърдя, че вкуса по нищо не отстъпва от това, което ще закупите от магазина, дори с натуралния, домашен вкус и аромат, е в пъти по-добро!

Необходими продукти:
700 грама брашно
200 грама меко масло
200 грама захар
2 яйца и един жълтък
1 чаша стафиди, (аз използвах половината бели, половината тъмни)
50 грама захаросани лимонови кори
400 грама топло прясно мляко
40 грама прясна мая
кората от един портокал
1 щипка сол
Приготвяне:
Накиснете стафидите в бренди за една нощ или в топла вода за 10 минути.
Преди да ги използвате ги подсушете идеално с кухнинска хартия и ги оваляйте с брашно.
Подгответе две форми за печене, като направите висок борд с помоща на хартия за печене.  
Смесете ситно настърганата портокалова кора със захарта.
Прибавете яйцата и жълтъка и разбийте с помоща на тел за разбиване.
В дълбока купа пресейте брашното и прибавете солта.
Разтворете маята в млякото и го прибавете в купата при брашното. След това прибавете много мекото масло и яйцата със захарта. Разбъркайте всичко с помоща на дървена лъжица, докато получите много лепкаво тесто.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса, докато утрои обема си.
След около един и половина часа, разбъркайте тестото отново с дървена лъжица и отново го оставете да втаса.
След второто втасване покрийте плота с брашно. Изсипете брашното на плота и прибавете стафидите и лимоновите кори. Месете съвсем за кратко, само докато се разпределят равномевно, добавените сушени плодове. Разделете го на две равни части. Тестото ще бъде много меко и все още лепнещо, с помоща на брашно или, ако предпочитате с ръце намазани с мазнина, за да не се полепва тесто по тях, го оформете и поставете в предварително подготвените форми за печене.
Оставете го втаса, докато достигне до ръба на оформения борд от хартия за печене.
Печете пенетонето на 180°С в продължение на 45 минути.
След изпичане оставете да се охлади за 10 минути във формата, а след това го извате. Поставете панетонето върху решетка, за да се охлади напълно. Режете студено.
Намерих рецептата в една стара книжка с италиански рецепти, там беше озаглавено, "рецепта за лесно Панетоне", наистина е лесно! Радвам се, че го направих и трябва да кажа, че резултатът е страхотен и единственото нещо което се изисква, за да бъде приготвено е, търпение, няма нищо сложно!! Опитайте и вие J

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Лесен хляб с босилек и бира


Необходими продукти:

3 чаши бяло брашно
1 и 1/2 чаена лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
Шепа  босилек, ситно нарязан (около 25 – 30 грама)
½ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица кафява захар
330 милилитра бира на стайна температура
За хляба може да се използва и самонабухващо тесто за кекс, ако имате такова. Ако използвате такова, не е необходимо да прибавяте бакпулвер и сода.
Включете топлината на фурната до 180°C.
Смесете всички съставки в купа, разбъркайте с дървена лъжица, докато се образува тесто.
Сложете тестото в намазана с масло или покрита с хартия за печене форама за хляб (аз използвах 23 х 12 cантиметра тавичка с тефлоново покритие), и печете в продължение на 40-45 минути до златисто кафяво. За да проверите дали хляба е готов, прободете го, с помощта на дървен шиш или остър нож в най-дебелата част и ако излезе чист, значи е готов.

Хляба приготвен с бакпулвер, според мен е най-вкусен за консумация направо от фурната, топъл-топъл, намазан с масло или вкусен дип.

вторник, 18 ноември 2014 г.

Рулца от патладжани


Тези вкусни патладжанени рулца, приготвях преди около месец, но сега намерих време да напиша рецептата. Продуктите необходими за тях се намират още в супермаркетите и на пазарите, ако решите можете да ги приготвите, още не е късно.

Необходими продукти:
3 патладжана
5-6 печени и обелени червени чушки
250 грама меко краве сирене
3-4 супени лъжици заквасена светана
1 шепа мента
1 пакет моцарела (200 грама)
пармезан нарязан на тънки филийки
сол и черен пипер
За соса:
1 патладжан
4 домата
4 печени и обелени червени чушки
3 скилидки чесън
2 глави лук
3 супени лъжици зехтин
1 шепа мента
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
За да приготвите соса, измийте и поставете патладжана и доматите във фурната върху тавичка постлана с хартия за печене. Изпечете ги, докато омекнат добре.
Нарежете лука и чесъна и ги запържете в зехтина.
Обелете изпечените домати, патладжана и чушките. Нарежете ги на дребно.
Прибавете всички зеленчуци към лука и запържете всичко заедно за кратко. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязаната на ситно мента. Махнете от огъня и оставете соса настрани, докато приготвяте рулцата.
За да приготвите рулцата, нарежете патладжана на тънки филийки по дължина. Намажете патладжаните с помоща на четка със зехтин и ги поръсете с малко сол и черен пипер.
Подредете патладжаните в тавичка постлана с хартия за печене и ги изпечете на грила във фурната за кратко. След като филийките се зачервят от едната страна ги обърнете от другата. Извадете ги от фурната и ги оставете да поизстинат.
За плънката, в удобна купа натрошете сиренето и прибавете към него сметаната и ситно нарязаната мента. Разбъркайте до еднородна смес.
Пригответе рулцата, като върху всяко парче патладжан поставяте по лентичка от печената чушка и една лъжица от плънката, след това завийте на стегнато руло.

Подредете рулцата в тавичка намазана със зехтин.
Отгоре изсипете соса и нарязаните на парчета моцарела и пармезан. Подправете с две супени лъжици зехтин.
Изпечете рулцата на 200°С за 40-45 минути.

Много вкусно!

неделя, 16 ноември 2014 г.

Шоколадово руло




Не знам за вас, но у дома е малко неестествено да няма десерт през уикенда. Та този път реших, че искам да направя нещо бързо и колкото се може по-непретенциозно, да, ама не..., не можах да издържа на изкушението и отново не се размина декорирането, и отново с шоколад..., определено нещо се случва с мен, каквото и да правя все към него ме влече, шоколад, шоколад J
Доста се двоумих дали да споделя рулото, но в крайна сметка реших, че е добра идея да ви подсетя, какво можете да направите с рулото, което винаги стърчи от всички плата, които имате вкъщи и вечно се чудите как да го сервирате J
Мислех си също така, че е рано за такава рецепта ( с коледно настроение ), но реших че ще ви го покажа, може пък да вдъхновя някого...
Ако ви се заиграва, бихте могли да направите подобно пънче за вашата коледна трапеза с украса и декорация. Можете да добавите различни елементи за разкош и да се позабавлявате, приготвя се лесно, вкусно е и същевременно много ефектно!
В нета има най-различни варианти на така декорирано руло, които можете да разгледате и да направите своето.

Необходими продукти:
3 големи яйца
100 грама захар
1 супена лъжица ванилова захар
3 супени лъжици прясно мляко
3 супени лъжици масло
60 грама брашно
30 грама какао
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1 супена лъжица ванилия

За крема:
250  грама Маскарпоне
200 грама сметана за разбиване
4 супени лъжици пудра захар
Приготвяне:
Покрийте тавата от фурната с хартия за печене и я намажетае с масло. Оставете настрани.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбийте белтъците с щипка сол и супената лъжица ванилава захар.
Разбиите жълтъците със захарта и прясното мляко, докато сместа стане пухкава и изсветлее, след това добавете и предварително разтопеното и охладено масло и разбъркайте със силиконова шпатула.

Смесете брашното с бакпулвера и какаото и ги прибавете внимателно към яйчната смес.
Накрая прибавете разбитите яйчни белтъци постепенно, като разбърквате нежно с помощта на силиконовата шпатула.
Изсипете тестото върху подготвената тавичка, изравнете го с палетан нож. Поставете го в предварително загрятата фурна за 15-20 минути или до изпичането му.

Извадете блата и още горещ, го обърнате върху леко навлажнена кърпа. Отстранете хартията за печене. Навийте на руло и оставете блата да изстине напълно.

Пригответе крема, като разбиете маскарпонето с две супени лъжици пудра захар, с помоща на тел за разбиване.
Сметаната разбийте с миксер с другите две супени лъжици пудра захар, до меки върхове.
Прибавете сметаната към маскарпонето и разбъркайте внимателно.
След като блата изстине, развийте го и намажете равномерно цялата му повърхност с крема. Завийте отново рулото и го опаковайте с прозрачно домакинско фолио. Аз пропуснах този момент и го завих с лист хартия за печене, няма да се оправдавам, но определено не е най-добре оформеното руло, което съм правила..., дааа, но пък беше  много вкусно!
За глазурата използвах шоколадав ганаш, приготвен от 200 милилитра сметана и 200 грама черен шоколад. Сметаната затоплих на котлона, преди да кипне, отстраних от топлината и залях с нея начупения шоколад. След минутка разбърках, с помощта на тел за разбиване и оставих ганаша да се охлади преди да го нанеса по повърхността на рулото.

сряда, 12 ноември 2014 г.

Gulab Jamun (индийски десерт)

Тези изкусителни топчета са един много популярен индийски десерт и са направени
от тесто, в което изненадващо за мен има голямо количество сухо мляко, те са пържени и се потапят в захарен сироп, а след като престоят известно време в сиропа, е..., сещате се какво следва - жалко за тях, не оцеляха никак дълго, съжалявам единствено, че не приготвих двойно количество... ;)
Препоръчвам ви да ги опитате, ако обичате сиропирани десерти ще се влюбите, а ако не обичате, това ще се промени завинаги!

Необходими продукти:
½ чаша сухо мляко - аз използвах с 1,5 % масленост

¼ чаша брашно

½ чаена лъжичка млян кардамом

1 супена лъжица стопено и охладено масло
¼ чаена лъжичка сода

около ¼ чаша прясно мляко на стайна температура - може би, малко повече или по-малко, толкова, колкото е необходимо да се направи тестото, така че да може да се оформят топчета от него

За захарния сироп:

1 и ½ чаши захар

2 чаши вода
1 чаена лъжичка розова вода

Приготвяне:
Смесете млякото на прах, брашното и содата в подходяща купа. Разбъркайте добре.
Добавете маслото и разбъркайте отново.

Добавете прясно мляко, малко по малко до образуването на тесто. То ще бъде много лепкаво. Омесете го в продължение на няколко минути.
Междувременно пригответе захарен сироп, като поставите заедно водата и захарта в подходящ съд за варене. Оставете водата да заври и оставете да къкри в продължение на 10 минути. Изключете котлона. Сиропът трябва да бъде топъл, когато се добавят топчетата.

Оформете от тестото малки топки. По тях не трябва да има пукнатини, опитайте да ги направите максимално гладки и кръгли, ако е необходимо намокряйте ръцете си с малко мляко или вода.
Загрейте олиото и изпържете топките. Добавяйте по 5-6 на веднъж. Те трябва да стоят в основата на съда, в който се пържат в продължение на поне една минута преди да изплуват на повърхността. Отнема около 5-6 минути, за да се изпържи една партида.

Оставете топчетата да се оцедят върху кухненска хартия и да се охладят за няколко минути, преди да ги добавите към захарния сироп.
Добавете топчетата към топлия сироп и изчакайте поне един час, за да поемат сиропа. След това са готови да бъдат унищожени, и бяха!

Само да припомня!
Температура на маслото е много важна. Ако тя е прекалено гореща, отвътре няма да се изпържат добре, а отвън топчетата ще покафенеят много бързо. Температурата е правилна, когато топката, която сте добавили към загрятата мазнина остава в долната част за близо една минута преди да се издигне към повърхността.

Не пържете много топчета наведнъж. Всяко от тях се нуждае от внимание.
След като се издигне на повърхноста на мазнината, помогнете на всяко топче, обърнете, за да се изпържи равномерно от всички страни. Отнема около 5-6 минути за всяка партида. Не се опитвайте да ускорите процеса за добър резултат.
Погрижете се захарния сироп да бъде топъл, когато топките се добавят към него.
Не забравяйте да направите малки топчета от тестото, защото те ще бухнат по време на пържене и допълнително още след абсорбиране на захарен сироп.
Позволете на топчетата да се охладят в продължение на няколко минути, преди да ги добавите към сиропа.


Изгарях от любопитство да ги приготвя! Започнала съм много да залитам по индийската кухня и не само, изкушавам се от пикантните и екзотични рецепти и експериментирам с неизползвани до сега от мен аромати, подправки и продукти.
Да ви е сладко!

вторник, 4 ноември 2014 г.

Хляб със сушени домати и риган



Необходими продукти:
 
700 грама бяло брашно за хляб
 
300 грама пълнозърнесто брашно
 
½ чаена лъжичка сода
 
1 и ½ чаена лъжичка сол
 
500 грама кисело мляко
 
40 грама прясна мая
 
1 и ½ супени лъжици захар
 
250 милилитра хладка вода
 
5 супени лъжици зехтин, ( аз добавих 3 лъжици от зехтина в които се съхраняват сушените домати и още две от бутилката )
 
100 грама сушени домати, ( използвала съм домати, накиснати в зехтин чесън и риган )
 
2 супени лъжици сушен риган
 
Приготвяне:

В дълбока купа смесете двата вида брашно, разбъркайте добре за да се смесят.
Отделете от брашното една и половина чаши, което ще използвате за доомесване.

В подходяща купа  натрошете маята, прибавете 1 и ½ супени лъжици захар и хладката вода, разбъркайте, докато маята се разтвори и захарта се стопи. Прибавете три супени лъжици с връх към маята и отново разбъркайте добре, така че да няма бучки от брашното.

Покрийте съда с кърпа и оставете настрани за 10-15 минути, докато приготвите останалите продукти за хляба.

Прибавете към брашното, солта, содата и сушения риган. Разбъркайте.
Нарежете на дребни парченца сушените домати.
Киселото поставете в подходяща купа разбъркайте до гладкост и стоплете в микровълновата фурна за 30 секунди.
 
В брашното направете кладенче и изсипете постепенно всички предварително приготвени продукти, като междувременно разбърквате с дървена лъжица.

Когато започне да става трудно разбъркването и брашното е абсорбирало течностите, извадете тестото върху набрашнен плод и го омесете, като добавите и останалото брашно заделено в началото.
Намажете обилно със зехтин дълбока купа и поставете готовото тесто в нея. Намажете тестото и отгоре със зехтин.
Покрийте го с найлоново домакинско фолио и го оставете, докато удвои обема си, за около 50 минути до 1 час.
 
Оформете две хлебчета във форма по ваше желание и оставете отново да втаса за 30 минути.

Печете хляба за 35-40 минути на 180˚С в предварително загрята фурна.
 
Аз оформих от половината тесто хлебни пръчици, защото исках да се хапват по удобно с дипа който бях приготвила.
 
Ще ви дам и една идея за вкусна, гъста, много ароматна, засищаща и стопляща душата леща! Чудесна е за есените вечери, когато ни се иска само купичка топлина и малко уют!

Необходими продукти: 
 
2 глави червен лук
 
4 скилидки чесън
 
1 супена лъжица гъсто доматено пюре
 
4 супени лъжици слънчогледово олио
 
2 чаени чаши едра зелена леща
 
2 картофа
 
½ чаена чаша булгур
 
1 голяма шепа прясна мента

2 стръка целина

сол на вкус

1 супена лъжица масло

500 милилитра домашен зеленчуков бульон

Приготвяне:

Лука и чесъна се задушават в зехтина и в няколко лъжици от бульона. Когато омекне лука се добавя доматеното пюре, разбърква се за една минута. Налива се един литър вода, измитата леща и обелените картофи разрязани на половинки. Оставя се да къкри на слаб огън, докато лещата поомекне и картофите се сварят. Картофите се изваждат и се намачкват с вилица на пюре. Връщат се обратно в тенджерата при лещата. След това се добавя булгура, налива се бульона, нарязаните на ситно подправки, лъжицата масло, овкусява се със сол и лещата се оставя на слаб огън да къкри за още 10-15 минути. Готово!
 
 
За дипа:
 
1 авокадо
 
100 грама черни обезкостени маслини
 
100 грама крема сирене

100 грама кисело мляко
 
4 скилидки чесън

¼ чаена лъжичка кориандър

¼ чаена лъжичка кимион

2 супени лъжици зехтин
 
2 супени лъжици вода
 
сол, ако е необходимо
 
Всичко се пасира на гладка паста и готово.
 
Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...