1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 31 октомври 2014 г.

Тиквен кейк с глазура от шоколадов ганаш с канела


Необходими продукти:
225 грама брашно
1 чаена лъжичка смесена подправка ( анасон, канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил ) 
1 чаена лъжичка сода за хляб
3 цели яйца
¾ чаена чаша захар
¾ чаена чаша пюре от печена тиква
2 супени лъжици разтопено и охладено масло
1 супена лъжица ванилия
½ чаена чаша начупени орехи, предварително леко запечени
 
За шоколадовия ганаш:
100 грама бял шоколад
100 грама натурален шоколад
½ чаена лъжичка канела

Първо пригответе шоколадовия ганаш, като затоплите сметаната до кипване и добавите в нея начупените на парчета шоколади. Оставете за 2-3 минути, докато шоколада се разтопи. Разбъркайте, докато получите гладка и лъскава шоколадова маса. Оставете в хладилника да се охлади, но не напълно, само докато започне да се стяга.
Приготвяне:
Смесете сухите съставки заедно и ги оставете настрана.

Разбийте с миксер на висока скорост яйцата и захарта, докато те се превърнат в лек, пухкав и светъл крем. Направете осмица с дръжката на дървена лъжица в тестото , тя трябва да се запазва за няколко секунди.
Прибавете тиквеното пюре и ванилията в яйчената смес. Разбъркайте леко. Добавете сухите съставки и разбъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула. Накрая прибавете маслото на тънка струйка по стената на купата и отново разбъркайте внимателно само за кратко.

Изсипете внимателно тестото във формата за кекс.

Печете кекса в предварително загрята фурна на 175˚С за около 35-40 минути, докато кекса стане със златиста коричка и клечка за зъби забита в центъра излезе чиста.

Много лесен и вкусен кейк, ароматен и с чудесна леко влажна структура! Гарниран с шоколадовия ганаш с добавената канела в него, вкусът на кейка се превръща в най-изискания десерт, за който може човек да мечтае, приготвен за толкова кратко време!

сряда, 29 октомври 2014 г.

Печено пиле с чесън, лют червен пипер и сметана


Необходими продукти:

3 скилидки чесън, ситно нарязани

2 люти червени чушки, ситно нарязани

1 чаена лъжичка червен пипер 

листата от едно стръкче розмарин

сол и черен пипер

3 супени лъжици зехтин

едно пиле нарязано на парчета

250 милилитра сметана

Приготвяне:

Първо, втрийте в пилето  ситно нарязаните чесън и люта чушка, червения пипер, розмарина и зехтина. Подправете със сол и черен пипер. Поставете го в съд ,подходящ за печене, опаковайте го плътно. Оставете го за два часа в хладилника, може и повече.

Изсипете сметаната, покрийте съда с алуминиено фолио и печете ароматното пиле в продължение на 40 минути при 180˚С. След това време махнете фолиото и печете още 10-15 минути, докато кожата стане златиста.

Сервирайте с печени зеленчуци.

Аз изпекох картофи, които предварително бях сварила за 15 минути. След това ги смачках леко, за да могат подправките да се пропият в тях. Добавих и няколко глави червен лук, леко смачкани цели скилидки чесън за аромат и няколко парчета тиква.

Овкусих зеленчуците със сол, черен пипер, розмарин, лют червен пипер на люспи и 4 супени лъжици зехтин. Изпекох ги за 40 минути на 180˚С.

Невероятно лесна и вкусна рецепта за печено пиле..., и гарнитурата си я бива!
На снимките пилето не изглежда особено апетитно, може би трябваше да го сервирам със сосчето, но повярвайте ми, топеше се в устата. Не можах да уловя вкуса му сякаш, но ако не беше супер вкусно, нямаше да го споделя :)

неделя, 26 октомври 2014 г.

Пай с ябълкови рози




Необходими продукти за блата:
1 яйце
60 грама пудра захар

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
100 грама бадемово брашно ( аз смлях 60 грама белени бадеми и 40 грама орехови ядки )

160 грама брашно

120 грама масло, със стайна температура

1 супена лъжица портокалова кора
Необходими продукти за плънката:
500 мл прясно мляко

7 супени лъжици захар

1 пакетче ванилов пудинг, аз използвах на др. Йоткер
Семената от половин на шушулка ванилия

1 чаена лъжичка портокалова кора
3 яйчни жълтъци

5 супени лъжици брашно
100 милилитра мляко

4 големи ябълки нарязани на тънки резенчета


Приготвяне на тестото:
Смесете мекото масло със захарта, разбъркайте с помощта на тел. Прибавете ванилията и портокаловите корички.
Следва да прибавите яйцето и бадемовото брашно предварително смесено с обикновеното. Омесете гладко тесто и го приберете в хладилника, завито в найлоново домакинско фолио, докато приготвите плънката.

Приготвяне на плънката:
Пригответе пълнежа за пая, като сварите пудинга в 500 милилитра мляко със 7 супени лъжици захар, ваниловите семена и портокаловите корички. Оставете крема да се охлади, като го разбърквате често, за да не хване коричка.
Намажете с масло форма с диаметър 24 сантиметра.
Върху леко набрашнена повърхност, разточете охладено тесто и го поставете върху тавичката. Оформете го добре. Направете дупки с вилица по повърхността. Оставете го за кратко в хладилника.
Смесете брашното, яйчните жълтъци и прясното мляко на гладък крем. Прибавете го към сварения пудинг. Изсипете плънката в подготвената основа.
Направете розите от ябълки. Загрейте тънките ябълкови резанчета в микровълновата фурна, докато омекнат, за да могат да се огъват по лесно.
Печете пая в продължение на 40-50 минути на 180˚С.
След като пая е изпечен го оставете да изстине и намажете розите, с помощта на четка с малиново сладко за още по-очарователен вид на розите.
Може да поръсите пая с пудра захар, ако ви харесва.

събота, 25 октомври 2014 г.

Chicken Parmigiano

Пиле Пармезан с гарнитура от талиатели с лесен доматен сос

Необходими продукти за пилето:

¼ чаша зехтин за пържене
2 големи парчета пилешки гърди
сол, пипер и 1 скилидка чесън
1 чаена чаша брашно
2 големи яйца, разбити с ¼ чаша вода
 
За панировката:

2 чаши галета от прясно смлян бял хляб, без кората
1 чаша настърган пармезан
1 чаена лъжица сушена мащерка, черен пипер и щипка сол
1 чаена лъжица пресени листа розмарин, ситно нарязани  

За лесния доматен сос за Пиле Пармезан:

2 супени лъжици зехтин за пържене, помаче
1 глава бял лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно или смачкани с преса за чесън
300 грама смлени домати, пресни или от консерва
300 грама цели, белени домати от консерва
300 грама чери домати, нарязани на половинки
300 милилитра домашен зеленчуков бульон
една шепа пресни листа босилек, разкъсани на малки парченца
морска сол и черен пипер
1 чаша настърган Пармезан за гарниране на всяка порция
1 пакет талиатели, приготвени Ал денте


 
Приготвяне на пилето:

Нарежете пилешките гърди на дълги парчета. Подсушете с кухненска хартия всяко парче.
 
Подправете месото със сол, черен пипер и ситно нарязаната скилидка чесън. Измийте ръцете си.

Поставете брашното в плитка чиния.

Разбийте яйцата с водата в друг дълбок съд.

В трети удобен съд смесете всички продукти за панировката.  

Оваляйте пилето в брашното, след това в яйцето и накрая в хлебните трохи, билките и пармезана.

За да направите панировката добре и да не си изцапате ръцете аз препоръчвам използването на щипка за готвене.

Изпържете пилето на среден огън, докато стане златисто от двете страни за 2 до 3 минути от всяка страна, не прекалявайте.


Лесен доматен сос за пиле Parmigiano:

В тиган с незалепващо покритие изсипете зехтина, лука и чесъна на средно слаб огън. От време на време разбърквайте в продължение на 10 минути, докато приготвяте пилето. Добавете чери доматите и доматите от консерва, заедно с пилешкия бульон. Оставете всичко да заври и намалете котлона, така че соса леко да къкри, докато се сготви. Накрая разбъркайте накъсания босилек. Добавете сол и черен пипер по ваш вкус.

Сложете в голяма тенджера вода с една чаена лъжица сол да заври за талиателите и ги пригответе според указанията на опаковката за Ал денте .

В рецептата ми за пиле пармезан, след лекото запържване на пилето върху тиган ( за 2-3 минути ), се поставя в тавичка обилно намазана с масло в предварително загрята фурна. Отгоре пилето се покрива с настъргано сирене Проволоне. Така приготвено се завива с алуминиево фолио и се запича за 5-6 минути.

Този път пропуснах тази стъпка, но това не навреди на вкуса, дори пилето беше с невероятно хрупкава коричка отвън и много сочно отвътре, всички го харесаха!
 

Сервирайте, както на вас ви харесва. Може да поставите пилето върху част от соса, ако предпочитате.
 
Не забравяйте и задължителното бяло вино, като че ли е направено специално, за да бъде сервирано с Пиле Пармезан и вкусна паста с доматен сос :)

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Сладки гъбки


Необходими продукти:

Трябва ви 1 чаша със съвместимост 250 милилитра.

120 грама масло на стайна температура

¾  чаена чаша пудра захар

1 яйце

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

1 и ½ чаши брашно

½ чаша царевично нишесте

1 чаена лъжица бакпулвер

1 супена лъжица какао

Напръстник или капачка, подходяща за да направите дръжките на гъбките.


Приготвяне:

Включете фурната да загрее до 190˚C. Постелете голяма тава с хартия за печене.  
С помощта на миксер разбъркайте маслото с пудрата захар, докато се превърнат в гладък, пухкав крем. Добавете яйцето, разбъркайте и добавете ванилията.

Изключете миксера и добавете, разбърканите сухи съставки, брашно, бакпулвер и нишесте. Омесете с ръце гладко тесто, ако е необходимо, за да се оформи тестото на топка, добавете още малко брашно или нишесте.

От тестото оформете малки топчета с размер колкото орех. Поставете ги в тавичката на разстояние едно от друго, защото при печенето ще увеличат обема си.

За да направите дръжките на гъбките, подгответе две малки купички. В едната сипете малко вода, а в другата поставете какаото. Натопете напръстника или друго подходящо за целта  първо във водата, а след това в какаото и натиснете топчето в центъра. По същия начин  направете отпечатъци и на останалите топчета.

Сладките гъбки се пекат в предварително загрятата фурна за около 10 минути.

Сладките можете да съхранявате в добре затворена кутия до седмица, ако оцелеят толкова дълго!

неделя, 19 октомври 2014 г.

Крем супа от тиква




Необходими продукти:

700 грама тиква
2 големи картофа
3 глави лук
4 скилидки чесън
4 моркова
½ чаена лъжичка сушен риган
1 чаена лъжичка червен пипер ( пушен най-добре, може да се замени с 1 супена лъжица гъсто доматено пюре)
1 чаена лъжичка къри
сол и черен пипер
4 супени лъжици олио от рапица
1 супена лъжица масло
700 грама домашен зеленчуков бульон

Приготвяне:

Нарежете лука, чесъна , и морковите. Поставете в тиган олиото и маслото, добавете нарязаните зеленчуци. Запържете зеленчуците, докато омекнат и станат златисти. Накрая добавете червения пипер и кърито и запържете за минутка, само докато подправките си отпуснат ароматите.

Нарежете тиквата и картофите на кубчета и ги поставете в тенджера на котлона, заедно със зеленчуковия бульон. Добавете запържените лук, чесън и моркови. Добавете сушения риган и малко сол, ако е необходимо.
Поставете капака и оставете зеленчуците да уврат, докато омекнат.
След като зеленчуците са омекнали добре, махнете тенджерата от огъня и пасирайте всичко до гладка каша.
Добавете още малко вода, ако е необходимо, подправете с черен пипер и сол и върнете на огъня за още 5-7 минути.

Смесете 4-5  супени лъжици гъсто кисело мляко с две супени лъжици сметана, разбъркайте до гладък крем. Гарнирайте всяка порция с една лъжица от млечния крем и няколко леко запечени върху сух тиган тиквени семки.
 
Супата може да се приготви без запържването на зеленчуците, но за мен лично тази запръжка я изстрелва в други висини, и от вкусна крем супа се превръща в изискана и неустоима!
 
За купичката от тиква аз съм използвала издълбана част на тиква цигулка ( частта в която се намират семките ), която изпекох във фурната за 20 минути. След изпичането, поръсих тиквата-купичка със сол и черен пипер.

Ако е останал някой неопитал тиквена крем супа, сега е момента да го направи.
Аз да си призная веднъж седмично, докато има на пазара от тези есенни красавици-тиквите, почти не пропускам да приготвя крем супа с тяхно присъствие.

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Ароматен хляб



Честит да ни е деня на хляба!
 
Днес нямах възможност да приготвя хляб, но не мога да подмина неговият ден! 
Уханен, разкошен, прекрасен, пухкав и най-вече вкусен!
Този невероятен хляб съм приготвяла няколко пъти, а тези снимки са правени преди две години с друг фотоапарат, но имам прекрасни спомени точно от него, затова ще използвам тези снимки нищо, че не са много добри.
Разглеждах някакви стари неща и не можах да повярвам, че не съм споделила хлебчето в блога.
Може би, Йоли, ще се сети за него, когато го види J Още един повод да и благодаря за прекрасните рецепти, с които винаги ме е вдъхновявала!
 

Необходими продукти за тестото:

3 яйца ( жълтъка на едното за намазване отгоре на хляба )

300 мл прясно мляко

1 пакет суха мая

1 ½ с.л. захар ( равни )

1 с.л. сол ( равна )

80 гр. масло ( добре омекнало на стайна температура )

Брашно около 700-750 гр. да се получи средно меко тесто.
 
Продукти за плънка на тестото:

5 стръка магданоз ( големи )

3 стръка копър ( големи )

2 стръка целина

1 стрък пресен чесън

2 големи щипки риган

40 г. масло

1 щедра щипка сол

Приготвяне на тестото:

В хладкото мляко разтваряме маята със захарта и прибавяме 100-150 гр. от брашното. Разбъркваме добре с ръчен миксер да се получи гладка каша и оставяме за 15-20 минути да се надигне.

Брашното пресяваме в широка тавичка и смесваме добре със солта. По средата правим кладенче и в него счупваме яйцата, поставяме маслото и започваме да месим, като постепенно добавяме и от втасалата закваска.

Омесваме хубаво средно меко тесто. Месенето трябва да продължи с допълнително добавяне на брашно, до малко след  като е спряло да ни се лепи по ръцете.

Намазваме голяма купа с олио и поставяме тестото в нея. Оставяме да втаса, докато удвои обема си. Отгоре покриваме с прозрачно домакинско фолио.

Приготвяне на пастата за намазване:

Поставяме всички продукти в кухненски пасатор и превръщаме всичко в хубаво  гладко песто.

Оформяне на хляба:

Когато тестото е втасало разделяме на четири еднакви парчета. Разточваме всяко на правоъгълници с еднакъв размер.

Намазваме всяка кора с пастата без последната. Отново разточваме много внимателно. Правоъгълника трябва да е с размери около 30 на 40 см.

Нарязваме на дълги и тънки триъгълници 8-10 на брой, които завиваме много внимателно от дебелата към тънката страна. Подреждаме в дълбока тепсия  ( моята е с размери 8см. височина и диаметър 25 см. ).

Аз изрязах 10 парчета  от тестото и оформих питката от 8. Останалите 2 парчета изпекох по отделно.

Оставяме отново да втаса за около 30-40 мин.

Преди да изпечем намазваме с отделеният жълтък разбит с 1 ч.л. прясно мляко.

Печенето при мен е на 200С около 30-40 мин. Всеки преценява според неговата печка.

Препоръчвам да опитате и да се насладите на страхотният вкус на домашно изпечен Ароматен хляб. Оригиналната рецептата е на Йоли с малки промени от мен J
http://yoli-www.blogspot.com/2009/09/blog-post_29.html
 

вторник, 14 октомври 2014 г.

Щрудел с точени кори


Не вярвам, че има човек, който да не го харесва и да може да му устои:)!
Аз приготвям често през зимата (под натиска на заобикалящите ме :) тиквеник и щрудел с готови кори и по рядко такъв с точени, защото ми липсва достатъчно време. Но смело мога да заявя, че разликата е огромна, когато корите са направени домашно точени и готовите от магазина. Опитайте и ще се уверите в думите ми.
Тази плънка е една от любимите ми, затова реших, че ще я споделя с вас.
 
Домашните точени кори са по тази рецепта.
За щрудела във форма с размери 22 на 33 сантиметра приблизително, ще ви е необходимо половината от тестото.

Необходими продукти за плънката:

5-6 големи сладки ябълки
1 чаена чаша орехи
1 чаена чаша стафиди накиснати в бренди една нощ предварително
100 грама разтопено и охладено масло
4-5 обикновени бисквити смлени в блендер
1 чаена чаша кафява захар
3 супени лъжици кленов сироп
1 супена лъжица канела
¼ чаена лъжичка карамфил
¼ чаена лъжичка смлян анасон



Приготвяне:

Намажете обилно с масло подходяща тавичка в която ще печете щрудела.
 
Орехите нарежете на малки парчета и ги изпечете леко върху сух тефлонов тиган. Оставете настрана, докато приготвяте плънката.

Обелете ябълките и ги почистете от вътрешността. Нарежете ги на малки кубчета и ги поставете в касерола, заедно с 3-4 супени лъжици от захарта, кленовия сироп и 3 супени лъжици от маслото. Варете ги 5 минути и прибавете стафидите.

Оставете ги на котлона, докато ябълките омекнат и водата която са пуснали почти се редуцира. Накрая прибавете подправките. Разбъркайте.

Махнете от котлона и оставете сместа за плънката да се охлади.

Разточете корите една по една. Намажете всяка с разтопено масло с помощта на четка.  Разпределете равномерно по 3-4 супени лъжици от плънката, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици печени орехови ядки и една супена лъжица от смлените бисквити по цялата повърхност на кората. Завийте на руло и поставете в тавичката подготвена за печене. По същия начин пригответе и останалите кори.

Намажете всяка кора отгоре с масло и поставете в студена фурна. Включете топлината на 200˚С и печете 15 минути, след това намалете фурната на 180˚С за още 25-30 минути, докато щрудела добие кафеникаво-златист загар.

Сервирайте още топъл, поръсен с пудра захар и гарниран с топка сметанов сладолед.

Това е един уникален класически десерт, перфектен за сезона на ябълките, но това не е тайна за никой разбира се J

От мен идеята, за тези които не са го приготвяли скоро!


неделя, 12 октомври 2014 г.

Торта от донати


Необходими продукти за донатите:

1 и ¾ чаши брашно
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка смесена подправка, която включва - анасон, карамфил, канела, индийско орехче и джинджифил
2 яйца
330 грама банани смачкани на пюре
½ чаша растително олио
1 супена лъжица еспресо разтворено в 5 супени лъжици вряла вода
1 супена лъжица ванилова захар
По желание еспресо с една кафена лъжичка кафява захар за напояване на донатите, около 70 грама

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180˚С и намажете формата за донати с масло.
В голяма купа смесете брашното, захарта, содата, солта и подправките, разбъркайте много добре. Оставете настрана.
В друга купа, смесете заедно яйцата, пюрето от банани, олиото и ванилията.
Изсипете мокрите съставки при сухите и разбъркайте всичко, но без да прекалявате.
Поставете тестото в пош за декорация и попълнете формите за донатите на ¾ от обема им.
От полученото тесто ще изпечете четири тави мини донати.
Печете донатите за 16-17 минути.
Оставете да изстинат.


За сметаната с вкус на кафе и шоколад:

2 чаши сметана
3 супени лъжици неподсладено какао на прах
1/3 чаша пудра захар
2 чаени лъжички еспресо на прах
2 чаени лъжички екстракт ванилия



Приготвяне:

Изсипете сметаната в купа. Пресейте пудрата захар, какаото и еспресото на прах върху нея и добавете екстракта от ванилия. Разбийте с миксер, докато кремът оформя твърди върхове.
Сглобете тортата като подреждате в кръг донатите, директно върху чинията за сервиране. Подредете първия ред, като преди това намажете малко от крема на дъното на чинията, за да може донатите да не се местят.

Ако желаете тортата да бъде по-сочна, може да напоите донатите, с помощта на четка с еспресо. 
Поставете ринг за стягане на торта от външната страна и пристегнете с размера на подредените в кръг донати
Това е необходимо, за да се подреди тортата. Поставете дебел слой от сметаната върху поничките и я разстелете почти до ръба на тортата. Добавете следващия ред понички, а след това отново от сметаната и така редувайте, докато имате четири реда понички.
Най отгоре намажете дебел слой сметана и я изравнете добре. Така приготвена тортата поставете в хладилника за 4-6 часа.
 

За шоколадовия ганаш с вкус на кафе:

120 милилитра сметана
½ чаена лъжица еспресо на прах
1 супена лъжица натурално какао
90 грама черен шоколад, нарязан на ситно

За да направите глазурата сложете в касерола на котлона сметаната и я загрейте до кипване.
Махнете от котлона и добавете начупения шоколад, кафето и какаото. Разбъркайте много добре, докато получите гладък и лъскав шоколадов крем.
За да завършите тортата я извадете от хладилника и премахнете стягащия ринг.
Изсипете ганаша върху тортата и внимателно го разпределете до ръба на тортата, така че част от него да започне да се стича.
Поставете в хладилника за още 30 минути, докато ганаша стегне.
Украсете тортата по ваш вкус.

 

сряда, 8 октомври 2014 г.

Руло от кайма в бутер тесто


 

Необходими продукти:
 
400 грама бутер тесто

За каймата:

600 грама свинска кайма

½ разбито яйце

¼ чаена чаша галета

1 чаена лъжица червен пипер

¼ чаена лъжица лют червен пипер

1 чаена лъжица сушен риган

¼ чаена лъжица смлян черен пипер

½  сушен чесън на прах

За плънката:

2 супени лъжици рапично олио

1 голям стрък праз лук

1 глава жълт лук

4 скилидки чесън

2 големи моркова

1 голяма гъба Сърнела

¼ чаена чаша нарязан босилек

1 шепа ситно нарязан свеж магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Започнете с приготвянето на плънката.

Почистените праз лук, чесън и жълтия лук нарежете на дребно.

Морковите настържете на едрото ренде.

Поставете зеленчуците в тиган на среден огън и ги задушете, докато омекнат, като непрекъснато добавяте по една-две супени лъжици вода. Към края добавете гъбата, като накъсате с ръце на малки парчета. Когато зеленчуците омекнат, оставете водата напълно да се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Махнете плънката от огъня, прибавете магданоза, разбъркайте и оставете да се охлади.

Разточете бутер тестото върху леко набрашнена повърхност във формата на правоъгълник, с размера на тавичката, в която ще печете рулото. Поставете го върху хартия за печене.

Каймата омесете с изброените продукти. Разстелете я върху хартия за печене във формата на правоъгълник с дебелина 1 и 1/2 сантиметра, с помощта на ръцете си намазани с олио. Съобразете размера с този на тестото.

Поставете поизстиналата плънка в средата на каймата и оформете хубаво стегнато руло, като го запечатате добре и от двата края.

Пренесете рулото върху бутер тестото и го поставете точно по средата.

Нарежете тестото и от двете отстрани на ленти с дебелина два сантиметра, с помощта на остър нож. Оплетете лентите плътно и запечатайте добре от двата края рулото. Намажете с четка повърхността на тестото с половината от яйцето, което остана от омесването на каймата.

Изпечете рулото в предварително загрята фурна първоначално на 200˚С за 10 минути, след това намалете силата на топлината на 180˚С и печете още 30-35 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...