1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 31 август 2014 г.

МИНИ ПЕЧЕНИ ШОКОЛАДОВИ ПОНИЧКИ




Необходими продукти:


1 ¼ чаши брашно
1/3 чаша неподсладено какао на прах
1 чаена лъжица бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
2 големи яйца със стайна температура
½ чаша захар
 1 супена лъжица ванилова захар
½ чаша мляко (смесете три супени лъжици гъсто кисело мляко, а останалата част допълнете с прясно мляко и разбъркайте)
3 супени лъжици олио

 


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160°C. Намажете формата за понички
 с малко олио.
Смесете прясното и киселото мляко в малка купа. Добавете олиото и разбъркайте добре. Поставете настрана.
Смесете брашното, бакпулвера, солта и какаото в средно голяма купа . Смесете съставките много добре и оставете настрана.
В голяма купа разбийте яйцата на ръка. Добавете захарта и продължете да бъркате,  докато сместа побелее .  Добавете ванилията. Разбъркайте.
Прибавете на няколко пъти млечната смес  редувайки последователно с брашнената, като междувременно разбърквате, докато тестото стане гладко.
Поставете тесто в пош, с който ще ви бъде по-лесно да запълните формичките, които трябва да са пълни  на приблизително на 80% от обема си.
Поставете формата в предварително загрятата фурна в продължение на 8 минути или докато клечка за зъби, поставена в поничката излезе чиста. Оставете поничките да се охладят във формата за 5 минути и след това ги извадете върху решетка.
Количеството на тестото стига, за да се изпекат два пъти понички във формата.




Ако нямате такава форма, можете да изпечете вкусни, пухкави мъфини от тестото, опитвала съм, получават се страхотно J

петък, 29 август 2014 г.

Лимонови палачинки с рикота и боровинки


Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно
¼ чаша захар
1 чаена лъжица бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаша обезмаслено сирене рикота
2 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
½ чаша прясно мляко с ниско съдържание на мазнини (1%)
2 супени лъжици настъргана лимонова кора

1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилия
1 1/2 чаши боровинки


Смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта в средна купа, докато се комбинират добре. Оставете настрана. В отделна голяма купа, разбъркайте заедно рикотата, жълтъците, млякото, лимоновата кора, лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте брашнената смес в яйчната, но само, докато се комбинират без да прекалявате.
Разбийте белтъците, с помощта на електрически миксер на висока скорост, докато започнат да оформят меки върхове при изваждане на бъркалките на миксера. Внимателно прибавете белтъците в палачинковата смес, отново без да прекалявате с разбъркването, за да остане максимално въздуха в тях, така палачинките ще бъдат пухкави.

Леко намажете незалепващ тиган с меко масло и го загрейте на средна температура. Изсипете около ¼  чаена чаша от тестото върху тигана и го оформете кръг с диаметър около 10-12 сантиметра. Поставете около 10 боровинки върху всяка палачинка. Печете около 2 минути, или докато ръбовете изсъхнат и отдолу е палачинката е запечена до златисто. Обърнете от другата страна и печете 2 до 3 минути, или докато палачинката стане златиста и от двете страни. Много е важно да регулирате добре топлината, за да се предотврати изгаряне и не добро опичане отвътре. Повторете с останалото тесто и боровинки до изчерпване на количеството.


При сервиране гарнирайте палачинките с боровинки и ги полейте с кленов сироп, ако желаете.

петък, 22 август 2014 г.

Торта със смокини



Днес имам рожден ден и направих тази тортичка, за да почерпя семейството си за празника J
Почерпете се и вие J
Ще трябва да ми се доверите за вкуса на тортата, защото не разполагам с по-хубави снимки на парче в разрез, ще я опиша така:- от рода на морковен тип сладкиш с леко влажна консистенция, плътен, ароматен, богат на вкусове блат и много лек и свеж крем. Глазурата е класика, изстуден бял ганаш с ванилов аромат, разбит с миксер на пухкав крем!
Необходими продукти:
3 големи яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша растително масло
1/2 чаена чаша мътеница
Семената от ½  шушулка ванилия
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
½  чаена лъжичка сол
½  чаена лъжичка канела на прах
½ чаена лъжичка кардамом
½ чаена лъжичка джинджифил на прах
1 чаена чаша ситно нарязани смокини
½  чаша смокиново сладко
1 чаена чаша печени, нарязани орехи
За крема пълнеж на тортата:
280 грама крема сирене Филаделфия
280 грама заквасена сметана
200 грама меко масло
Семената от ½ шушулка ванилия
2 супени лъжици вино Марсала
Кленов сироп за подслаждане
Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура.
Смесете всички продукти, като преди да добавите всеки следващ го разбърквайте в малка  купа до гладка консистенция.
Накрая подсладете с кленов сироп на вкус и добавете семената от шушулката ванилия и виното. Разбъркайте добре.
Оставете в хладилника, докато стане време за използването на крема.
За външната глазура на тортата:
180 грама сметана
150 грама бял шоколад
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Сметаната загрейте на слаб огън до кипване и я изсипете върху начупения бял шоколад. Оставете за 3-4 минути, докато шоколада почти се стопи и разбъркайте до хомогенна смес. Приберете белия ганаш в хладилника, докато се сгъсти и охлади много добре.
Разбийте с миксер, докато получите пухкав крем.
Приготвяне:
Разбийте първите три съставки на средна скорост с електрически миксер, докато се комбинират добре. Добавете мътеницата и ванилията, отново разбъркайте добре.
Смесете брашното със следващите шест съставки. Сухите продукти добре смесени, добавете постепенно към мокрите, разбъркайте, докато се комбинират. Прибавете нарязаните смокини,  сладкото и запечените орехови ядки.  Изсипете сместа в три намаслени 20 сантиметрови кръгли форми за печене, ако нямате три, разделете сместа на три равни части и печете на три пъти в една и съща форма. Става доста по-бавно, защото блатовете се пекат дълго.
Печете на 180 градуса за 35 до 40 минути или, докато дървена клечка забодена в центъра излиза чиста. Отстранете блатовете след 10 минути от формите за печене и ги охладете напълно върху метална решетка.
Съединете тортата като използвате ринг или форма за торта със свалящ се такъв. Разпределете крема за пълнежа на тортата между блатовете. 
Приберете тортата в хладилника за 4-5 часа.
След като се охлади добре, нанесете глазурата приготвена от сметана и бял шоколад по цялата повърхност и страните на тортата.
Гарнирайте по желание с пресни смокини или друго според вашия вкус. 

сряда, 20 август 2014 г.

Фузили с песто от авокадо и мента


Привет на всички J  
След ваканция съм отново тук с една супер лесна и интересна рецепта за паста.
Предлагам тази идея за бърз обяд или вечеря, когато нямаме много време, а ни се хапва нещо засищащо, полезно, свежо и вкусно!
Продукти:
500 грама фузили или друг вид паста
1 авокадо
2 стръка пресен чесън
1 връзка магданоз
½ връзка прясна мента
2-3 стръка босилек
100 грама крема сирене Филаделфия
2-3 супени лъжици заквасена сметана
1-2 супени лъжици вода
3-4 супени лъжици хубав зехтин
Сока и кората на един лайм.
Сол и черен пипер на вкус.
Настърган пармезан.
Запечени кедрови ядки.
Приготвяне:
Фузилите се сваряват в подсолена вода за времето препоръчано на опаковката.
Всички продукти се нарязват, поставят се в блендер и се смилат на гладко песто.
Пестото се разбърква с пастата, поръсва се с настърган пармезан или както аз направих маже да се добави в пестото.
Всяка порция се поръсва със запечени на тиган кедрови ядки, по желание.
Може ли някой да се съревновава с по-лесна и бърза рецепта от тази?! J
А колко е вкусно само, ммммммм!!!

вторник, 5 август 2014 г.

Мини пайове с боровинки


Всичко започна така: "Мили хора донесоха вкъщи четири килограма прекрасни, пресни боровинки, от които първоначално бях решила да направя само сладко, защото без него и без сладкото от ягоди килера е като празен, най-предпочитаните са и винаги трябва да са налични J! Ноооо, може ли сърцето, умът и душата ми да устоят при вида на тези прелестни, тъмно лилави скъпоценни топчета, без в главата ми да се родят поне пет начина на момента, как да бъдат превърнати в изкушаващ десерт! След дълго двоумение J реших, че най-добрият начин е да запазя максимално натуралния вид и вкус на боровинките, и резултата":



Необходими продукти за тестото:
 
2 1/2 чаши всички брашно

2 супени лъжици ситна захар

1 чаена лъжичка сол

1/3 чаша охладен маргарин

6 супени лъжици охладено масло

7-8 с.л. ледена вода




Приготвяне:

В подходяща купа смесваме брашното, захарта и солта.
Към него прибавяме маргарина и маслото и ги смесваме до едри трохи.
Накрая разбъркваме с помощта на вилица студената вода, като добавяме лъжица по лъжица, докато трохите се превърнат в топка тесто.
/ Тестото може да се приготви в кухненски блендер, но аз го приготвям на ръка, като само си помагам в началото с вилица или с ръчен пасатор, когато времето е топло, при нормални условия действам с пръстите си/.
Изваждаме тестото върху плот и го омесваме само с две-три движения, увиваме го в найлоново фолио и прибираме в хладилника, най-малко за 30 минути.



Загряваме фурната на 230˚С.
Изваждаме охладеното тесто и го разточваме на тънка кора.  Изрязваме, с помощта на формичка цвете за бисквити 12 броя основи и ги поставяме в мини форми за мъфини, предварително добре намазани с масло.
Пробиваме дъното и стените на тестото с вилица.
Печем 9-11 минути в загрятата фурна.
Охлаждаме изпечените до златисто и хрупкаво основи за пай върху метална скара.
 



Необходими продукти за плънката:
 
 1/2 чаша захар /ако ви се стори малко след като опитате, може да добавите още няколко лъжици по ваш вкус/

2 и 1/2 супени лъжици царевично нишесте

1/8 чаена лъжичка сол

3/4
чаша вода

3 чаши пресни боровинки

1 супена лъжица масло

За гарниране, пресни боровинки, листа прясна мента, лимонови кори
 
Приготвяне:

В касерола смесваме захарта, царевичното нишесте и солта.
Прибавяме водата и 1 и 1/2 чаши от боровинките определени за целта. Смесваме добре.
Сместа се вари при непрекъснато разбъркване на слаб огън, докато се сгъсти и боровинките омекнат малко.
Отстраняваме от огъня и прибавяме останалите  1 и 1/2 чаши боровинки и маслото.
Разбъркваме, докато маслото се разтопи.
Оставяме готовия пълнеж настрани, за да се охлади напълно.
Когато изстине, напълваме изпечените формички.
 
Добре е готовите пайове да престоят в хладилника за няколко часа, докато сиропът от боровинките попие в масленото тесто. Да, ама не, кой ще ги чака да попиват J
 

При сервиране, гарнираме отгоре с пресни плодове и листа мента или лимонова кора.
 
От останалото тесто изпекох по-големи формички за пай и тях напълних по същия
начин. Може също така да се изпече една голяма форма за пай и да се напълни с цялото количество плънка.

В крайна сметка и сладко сварих, разбира се.



понеделник, 4 август 2014 г.

Пълнени чушки с моцарела и козе сирене


Необходими продукти:
10 броя средни по големина чушки подходящи за пълнене / тип камби или подобни /
120 г. биволска моцарела
100 г. козе сирене
3 яйца
2 чушки /нарязани на ситно за плънката/
1 глава бял лук
1 глава червен лук
2 стръка пресен чесън
3 с.л. зехтин за готвене
2 с.л. пресен копър нарязан
3 с.л. пресен риган-нарязан
3 продълговати домата нарязани на шайби
16 парчета тънко нарязано пикантно чоризо
3-4 с.л. настърган кашкавал
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Аз много харесвам този вид млади зелени камби които съм използвала, защото нямат семки, малки са и са много симпатични след като се приготвят, но могат да бъдат използвани и други видове, който са подходящи за пълнене.
Измитите камби приготвени за пълнене разрязваме по дължина през средата. 
Намазваме леко със зехтин тавичка в която ще печем.
 
В дълбок тиган поставяме зехтина и нарязаните на дребно, лук, чесън и чушки за плънката, добавяме и ¼ ч.чаша вода, за да се задушават зеленчуците на среден огън на котлона.
След като поомекнат, махаме от котлона и добавяме зелените подправки.
Оставяме ги на страна да поизстинат.
Добавяме към тях натрошеното козе сирене, нарязаната на малки кубчета моцарела и разбитите яйца.  Овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме всички продукти много добре.
Напълваме всяка половинка плътно с плънката и подреждаме в тавичката.
Печем за 20 минути на 220°С.
След това изваждаме тавичката и върху всяко парче чушка нареждаме по едно кръгче домат, а върху него поставяме по едно тънко парче чоризо и поръсваме с няколко лентички настърган кашкавал.

Печем за още 10 минути.


Опушения вкус на чоризото, копъра и ригана вътре в плънката, овкусяват чудесно чушките.
Парчетата чоризо могат да бъдат заменени с друг любим пушен колбас, също така с моцарела нарязана на кръгчета, парчета топено или пушено сирене, ако предпочитате вегетариански вариант.

събота, 2 август 2014 г.

Обичаме те и пак ще се видим!

Няколко снимки от разходката ни до морето преди няколко седмици.













Това е пълнолуние, нищо че прилича на изгряващо слънце :) 














 
Опитахме гръцки маслени сладки, в които има големи парчета ядки, но по мое мнение не са добри колкото арменските, те са ми любими!
 


Също така прословутите Loukoumades, които са превъзходни!
 
Планувам да ги приготвя някой път. 
 







Каламата. 

На тръгване си пожелахме: - До нови срещи!

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...