1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 31 юли 2014 г.

Малиново брауни с малиново трюфелова глазура

Най-вкусното брауни!



Необходими продукти:
170 грама черен шоколад за готвене
110 грама масло или ½ чаена чаша

2 яйца
1 чаена чаша захар

1 чаена лъжица ванилия
1 чаша брашно

¼ чаена лъжица сода за хляб
¼ чаена лъжица бакпулвер

¼ чаена лъжица сол
1 чаена чаша пресни малини

За трюфеловата глазура:
170 грама хубав черен шоколад

¾ чаена чаша течна сметана или 200 грама
2 супени лъжици конфитюр от малини без семки

За декорация:
2 -3 супени лъжици конфитюр от малини
пресни малини

Подготвяме квадратна форма за печене с размери 28 на 28 сантиметра, като я покриваме с пергаментова хартия, така че и стените и да бъдат облечени , за да не полепне браунито. Намазваме леко с олио или друга мазнина повърхността на хартията и оставяме на страна.
В малка купа смесваме маслото и начупения на блокчета шоколад.
Поставяме купата в друг съд на водна баня на котлона и разбъркваме, докато шоколада и маслото се стопят като разбъркваме непрекъснато до хомогенна смес.
Оставяме на страна да се охлади .
Включваме фурната да загрява на 180С
В това време разбъркваме в друга купа яйцата със захарта, с помощта на домакинска тел, докато захарта почти се стопи. Прибавяме ванилията.

При разбитите със захарта яйца прибавяме шоколадовата смес и разбъркваме много добре.
В друга купа смесваме заедно брашното, содата ,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към яйчно-шоколадовата смес и разбъркваме внимателно с помощта на силиконова шпатула,  само докато всичко се комбинира добре,  без да прекаляваме.
Изсипваме готовото тесто в подготвената форма. Изравняваме повърхността. Подреждаме отгоре малините, като леко ги притискаме в тестото и с помощта на клечка за зъби покриваме леко с малка част от тестото всяка малинка.
Поставяме браунито в предварително загрятата фурна и печем около  25-30 минути.
През това време приготвяме трюфеловата глазура, като затопляме сметаната до точката на кипене, махаме от огъня и прибавяме шоколада начупен на малки парчета. Разбъркваме до хомогенна, гладка и лъскава консистенция и прибавяме малиновия конфитюр. Разбъркваме отново. Оставяме настрана да се охлади напълно.
Изваждаме браунито от фурната и го охлаждаме върху решетка напълно без да го отстраняваме от формата за печене.
След като е охладено браунито, нанасяме отгоре трюфеловата глазура, заглаждаме и прибираме в хладилника за да стегне добре, за 2-3 часа минимум.
Изваждаме от хладилника, декорираме с малинов конфитюр и пресни малини и нарязваме на 12 квадратни парчета, може и повече, ако ви се струват големи.
По принцип не правя често брауни, защото е доста калоричен десерт, предпочитам да има повече хора, за да може да свърши на момента и да не мисля постоянно за него, поглеждайки всеки път към мястото в което го съхранявам :)
Преди няколко дни имах гости и малините, които грижливо съхранявах в хладилника трябваше да бъдат употребени по-възможно най-подходящия начин, ето така се роди този шоколадов разкош.
След като сложих в устата си първата хапка от това брауни, възкликнах въодушевено - Сътворила съм шедьовър J Всички ми се засмяха, а аз бях напълно сериозна, но когато го опитаха и тези невярващи и мислещи ме за прекалено нескромна в оценката си…, настъпи тишина за един доста дълъг, неестествено дълъг период от време. И тогава настъпи моят миг, мигът на тяхното одобрение, сипеха се възбудени и цветущи комплименти по отношение на това съвършенство в чиниите им, а аз стоях гордо и мълчаливо J
Опитайте, няма да съжалявате, ще се съгласите с мен, че това брауни е истински шедьовър!

понеделник, 28 юли 2014 г.

Салата с киноа

Необходими продукти:

1 чаена чаша киноа
1 прясна, млада тиквичка + 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер за приготвянето и
1 добре узряло авокадо
1 домат
2 супени лъжици каперси
6-8 маслини
½ чаена лъжица смлян, сушен риган
2-3 супени лъжици сок от лайм и кората му, може и повече
1 супена лъжица горчица с мек вкус
3-4 супени лъжици зехтин
магданоз
сол и черен пипер

Киноата се сварява в две чаши подсолена вода на слаб огън, докато водата се поеме напълно от зърната.

Тиквичката се нарязва на колелца и се овкусява с малко сол, черен пипер и две супени лъжици зехтин. Парчетата се изпичат на тефлонов тиган от двете страни, докато станат златисто кафеникави.

Авокадото се нарязва на кубчета, доматите също.

В малка купичка се прави дресинг от сока на лайма, горчицата, зехтина, солта и ригана.

Всички продукти за салатата се смесват внимателно, поливат се с дресинга и се овкусяват с още сол и черен пипер, ако е необходимо.

Всяка порция се поръсва с прясно нарязан магданоз, зелени пера лук и каперси.

Много подхожда на салатата лека пикантност, може да се добави много ситно нарязана люта чушка по желание.

Това количество на продуктите е достатъчно за две големи порции салата.

Обожавам в летните дни храна от този род и често импровизирам по най-различни начини.

Тази салата ми хареса, затова реших да я споделя с вас и да я запиша в тефтера, опитайте J

събота, 26 юли 2014 г.

Малиново






Много се забавих със заснемането на рецепта в тази разкошна форма за донати, която получих като подарък-изненада от една разкошна млада дама, която много уважавам и харесвам! За съжаление понякога времето не е на моя страна :)
 



Тя e креативен кулинар, невероятно талантлива и прекрасна бъдеща мама, която всички предполагам познавате, защото със сигурност всеки е оставал пленен от нейните публикации, дали на рецепта изпълнена с невероятен стил и личен почерк, дали с някоя от нейните приказни разходки в някое далечно крайче на света! Сигурна съм, че всеки който е посещавал нейния блог е оставал запленен и вдъхновен, забравил за времето, мечтаейки, откривайки частица за себе си там в страничките прелиствани с удоволствие в захлас!


Съжалявам за закъснението, но имам намерение да наваксам с рецепти на печени донати в тази практична и красива форма, която за мен е много повече от прибор за готвене. Тя е един невероятно скъп спомен и човешки жест J Благодаря ти, мила Зорничка!

В любимото ми време в годината, когато изобилстват най-вкусните плодове и най-вече тези, които мога да набера от собствената ни градина, аз съм най-щастливия човек на света J В главата ми е пълно с идеи и начини как да оползотворя това „червено златопо най-подходящия и вкусен начин!

Този път мисля, че ми се получи ;)
 


Печени донати с малини
 
Необходими продукти за донатите:
 
100 грама масло
1 чаена чаша захар
2 1/4 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сол
3 чаени лъжички бакпулвер
2 яйца
1 чаша мляко
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
1 1/4 чаена чаша пресни малини

Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява на 180˚С.
Намажете формата за донати с малко мазнина, ако нямате такава форма, използвайте стандартна форма за мъфини или друга каквато ви харесва, няма проблем тестото да бъде изпечено и във форма за кекс например.
В голяма купа, разбъркайте заедно брашното, бакпулвера и солта.
В средно голяма купа, разбийте заедно маслото, захарта и яйцата. Прибавете настърганата лимонова кора.
Постепенно прибавете брашнената смес и прясното мляко, като ги редувате и междувременно разбърквате
.  
Разбърквайте,  докато брашното и млякото са поети добре и получите гладко тесто.

Внимателно, с помощта на шпатула, само с няколко движения прибавете малините.
Поставете тесто в намазаната форма на ¾ от обема и.

Печете около 20 минути, или докато донатите или мъфините са със златист цвят и пружинират при допир.

Извадете от фурната и ги оставете да се охладят за 5 минути, преди да ги отстраните от формата.

Гарнирайте със сладко от малини и пресни малини или с друго според вашия вкус. Във всеки случай ще получите един превъзходен, свеж сладкиш, подходящ както за закуска, така и за десерта след вечеря J
 

Да ви е сладко!

Половината от тестото отделих предварително и го изпекох в други форми, които гарнирах с шоколадов ганаш и украсих с пресни малини.



За ганаша съм използвала:
 
120 милилитра сметана
150 грама черен шоколад NESTLE

 
Това са снимки от двора на старата ни къщичка с духа на много уют, красота, любов, спомени и още нещо...
 


сряда, 23 юли 2014 г.

Кантучини със сушени плодове и ядки




Необходими продукти:

2 равни чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
2 чаени лъжици бакпулвер
½ чаена лъжичка фина сол
¼ чаена чаша масло на стайна температура
2 големи яйца
1 чаша сушени плодове като, кайсии, червени боровинки, сушен ананас, манго, нарязани на ситно
½ чаша обелен, леко запечен неосолен шамфъстък, нарязан
½ чаша леко запечени неосолени бадеми, нарязани
1 ½ ч.л. семена ким, нарязани
 
 
Загрейте фурната на 170˚C градуса.
В подходяща купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта.
Добавете масло и разбъркайте с ръце, докато сместа се превърне в едри трохи.
С помощта на миксер на ниска степен, добавете яйцата, едно по едно, като след всяко добавяне разбърквате добре.
Прибавете сушените плодове, ядките и нарязаните семена.
Отново смесете всичко добре, докато тестото образува топка, около 1 минута.

Върху лист хартия за печене, оформете тестото на две продълговати хлебчета. Поставете в предварително загрятата фурна и печете, докато тестото изсъхне за около 25 минути.
Оставете ги да изстинат напълно върху пергаментовия лист и върху решетка.
След това, с помощта на назъбен нож, нарежете хлебчетата на тънки филийки леко по диагонал.
Подредете кантучините и печете до златисто, 15 до 20 минути.
Нека се охладят напълно върху хартията, отново поставени върху решетка.
 
 
( Бишкотите могат да се ​​съхраняват в добре затворени метални кутии, до две седмици.)

Поднесете с вкусните бишкоти любимия си чай или кафе и се наслаждавайте.

Аз ги поднесох с домашно приготвен кайсиев сладолед.

сряда, 9 юли 2014 г.

Пица с бекон върху блат от тиквички


Необходими продукти за блата:
4 чаши настъргани тиквички
½ чаша настъргана моцарела
½ чаша настъргано бяло козе сирене ( може и краве, но трябва да бъде добре оцедено, ако е било в саламура )
¼ чаша Parmigiano Reggiano
1 яйце ( леко разбито )
1 стрък пресен чесън
една шепа ситно нарязани магданоз, копър и пресен риган
сол и черен пипер на вкус

За плънката:
3-4 парчета пушен бекон
½ чаша настъргана моцарела
1 прясна царевица, предварително изпечена на тиган с незалепващо покритие
¼ чаша натрошено козе сирене
Начин на приготвяне:
По желание: настърганите тиквички могат да се поставят в микровълнова фурна на висока мощност за 6 минути. След това да ги оставите да се охладят и да ги оцедите много добре от водата. Тази стъпка може и да бъде пропусната.
Суровите тиквички, овкусени с една щипка сол, изцедете от водата и смесете с останалите продукти за блата. Разбъркайте всичко много добре до еднородна смес. ( Ако сместа ви се струва прекалено мокра, може да добавите 1-2 супени лъжици галета или брашно. Аз готвих тиквичките в микровълнова фурна и водата от тях оцедих много добре, затова не ми се наложи да използвам галета. )
Върху тавичка, постлана с хартия за печене оформете кръгъл блат от тиквената смес. Печете блата за 20 минути в предварително загрята фурна на 210˚С.
Гарнирайте изпечения блат с бекона, моцарелата, сиренето и царевицата. Запечете само на горен реотан за 5 минути.
Готовата пица гарнирайте по желание
Аз използвах резенчета червен лук, домат, едно варено яйце, перата на зелен лук и парченца свежа краставица.
Преди да сервирате, нарежете пицата и овкусете с тънка струйка зехтин.

Горещо ви препоръчвам да опитате тази вкусна пица! Плънката търпи всевъзможни промени и ви обещавам, че ще ви хареса сочния, много вкусен и ароматен блат!
Рецептата също така е много подходяща за сезона, когато ви се иска да приготвите нещо различно със свежи тиквички.

неделя, 6 юли 2014 г.

Сладоледово тирамису


500 г. маскарпоне

100 г. пудра захар

6 с.л. марсала

200 г. сладка сметана за разбиване

Около 600 г. прясно сварено кафе еспресо

4 с.л. кафява захар

3 с.л. бял ром

2 пакета бишкоти най-добре Савоярди

5-6 бонбони трюфел или начупен черен шоколад

Направете еспресото, прибавете към него кафявата захар и го оставете настрани да изстива. След като поизстине, прибавете рома. Разбъркайте.

 
Застелете със свежо фолио продълговата форма за хляб, като оставите краищата му да стърчат извън формата.

Разбийте маскарпонето ( което трябва да бъде със стайна температура, за да е меко), с помощта на тел, заедно със пудрата захар и марсалата.

В друга купа разбийте с миксер сметаната на мек крем.

Съединете маскарпонето със сметана, с помощта на силиконова шпатула, разбъркайте внимателно, докато крема стане еднороден.
 

Започнете да подреждате бишкотите по дъното на формата, като предварително ги потапяйте за кратко в еспресото. След това изсипете половината от крема. Отново подредете бишкоти и отново крем. Последният ред трябва да бъде отново с бишкоти. Притиснете добре и покрийте с предварително оставеното да стърчи фолио.
 
Така приготвеното тирамису, приберете във фризера за 4-5 часа или една нощ.

След като го извадите от фризера, отвийте фолиото от горната страна и поставете на върха на формата за хляб подходяща чиния за сервиране. Обърнете наобратно, премахнете формата за хляб и прозрачното фолио.

Преди да разрежете и сервирате сладоледовото тирамису, го поръсете обилно с натурално какао.



Може да се консумира както замразено, така и когато кремът и Бишкотите омекнат. Десертът може да се съхранява както във фризер за сладоледен вариант, така и в хладилник за тортен вариант.
Аз прибавих вътре в крема парченца домашно приготвени трюфели на няколко места за по-шоколадов вкус, опитайте, ако ви допада идеята.
 
 
Случвало ли ви се е да не знаете коя снимка да публикувате, коя разкрива най-добре качествата на приготвеното от вас ?, е на мен постоянно ми се случва и затова всеки път прекалявам :)

 

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Коблер с червени плодове и какаови бисквити с шоколад


За плънката:

около 700 г. смесени
червени плодове ( плодовете могат да бъдат всякакви, но аз предпочитам по сладки, за да не се налага да добавям много захар, обичам да усещам  натуралния им печен вкус ) малини, ягоди, череши, праскови
3-4 супени лъжици захар
( за мен това количество е достатъчно, но всеки може да добави колкото му харесва )
3 супени лъжици царевично нишесте
1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок
1 супена лъжица екстракт от ванилия
( аз имам домашно приготвен, но ако нямате такъв, можете да добавите ванилова захар или семената от ванилова шушулка )
 

За бисквитите:

1 чаша брашно

1/4 чаена лъжичка бакпулвер
1/3 чаша натурално какао на прах
3 супени лъжици захар
Щипка сол
110 грама
студено масло, нарязано на малки парченца
½ чаша плюс 2 супени лъжици гъст айран
60 грама едро нарязан шоколад



Приготвяне:Загрейте фурната на 220˚С.
Леко намажете с масло подходяща тавичка.
В дълбока купа, смесете плодовете, захарта, царевичното нишесте, лимоновия сок и ванилията.
Разбъркайте всичко внимателно с шпатула, докато съставките са равномерно смесени.
Поставете във фурната и печете 10 минути без топинга.

 
Междувременно, направете бисквитите. В средно голяма купа смесете брашното, какаото, захарта и солта. Разбъркайте добре.
Добавете парченцата масло към сухите съставки. За да ги смесите, можете да използвате блендер, или ако не разполагате с такъв, с помощта на вилица, докато маслото се разнесе равномерно по брашното и сместа стане на едри трохи с размерите на грах. Тогава изсипете айрана и разбъркайте внимателно с вилицата, но само, докато сместа започне да се оформя в тесто. Изсипете на леко набрашнен плод и замесете нежно, само докато се оформи в едно цяло. Прибавете внимателно нарязания на ситно шоколад. Омесете тестото внимателно няколко пъти, върху набрашнена повърхност и го натиснете с ръце, за да получите блат с плоска равномерна повърхност с дебелина около 2 – 2 ½ см. дебелина. Използвайте формичка за бисквити с формата на сърце или друга по ваш избор и изрежете бисквитите.
Използвайте цялото тесто, като го оформите повторно на блат, ако е необходимо.
Добавете бисквитите върху вече топлите плодове и върнете тавата във фурната. Печете около 20-25 минути, докато плодовете се сварят и бисквитите се запекат. (Соковете от плодовете ще се сгъстят леко, след като поизстине сладкиша за няколко минути, но ако нямате търпение като мен, сервирайте веднага.)
 
Гарнирайте с ванилов сладолед или сметана, за още по-разкошен вкус.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...