1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 27 юни 2014 г.

Хляб с бекон и маслини


Необходими продукти:
100 мл.хладка вода
1 с.л. захар
2 пакета суха мая
3-4 с.л. брашно
1 и ½ ч.л. сол
200 гр. заквасена сметана
100 мл. кисело мляко
¼ ч.л. сода
100 мл. хладка вода
около 800 г. брашно
100 гр. обезкостени и нарязани маслини
100 гр. пушен бекон или шунка нарязани на малки парчета
Приготвяне:
Смесваме хладката вода с маята, захарта и 3-4 с.л. брашно.
Разбъркваме с тел.
Покриваме купата с кърпа и оставяме на топло, докато сместа изпълни купата, около 10-15 минути.
В подходяща тавичка изсипваме около 500 грама от брашното и прибавяме към него солта.
Смесваме заквасената сметана, киселото мляко, водата и содата. Разбъркваме ги с помощта на тел, докато станат на гладък гъстичък айран.
Правим по средата на брашното кладенче и изсипваме в него редувайки от двете смеси, маята и айрана. Постепенно смесваме всичко с вилица, докато се изчерпат количествата и започне да се оформя тесто.
Преместваме тестото върху добре набрашнена повърхност и го доомесваме, като добавяме и останалото брашно, докато стане гладко и спре да лепне по ръцете ни. Накрая на месенето, прибавяме нарязаните маслини и бекона на няколко пъти. Омесваме, докато се разпределят равномерно в тестото.
Поставяме готовото тесто в голяма купа, предварително намазана с зехтин. Намазваме с мазнината и повърхността му. Покриваме го със свежо фолио и го оставяме да втаса, докато удвои обема си, около 1 час.
Когато тестото е добре втасало, го разделяме на две части с подходяща големина за съдовете в които ще печем хляба. Разстиламе с помощта на пръстите си мекото тесто в правоъгълна форма. Намазваме го със зехтин и го завиваме на руло. Така оформено го поставяме в тавичка предварително намазана със зехтин.
Оставяме тестото отново да втасва още 35-40 минути на топло.
Първоначално поставяме хляба във фурната на 200˚С за 10 минути, след това намаляваме степента на 180˚С и печем до готовност, още около 25-30 минути или докато се получи този характерен златист и апетитен загар на коричката.
Хляба е много е вкусен за закуска още топъл-топъл, намазан с масло и гарниран според вкуса ви.
Аз обожавам да си намазвам от него филийка с мед. Обичам комбинацията на сладко и солено, а аромата на хляба от пушения бекон, особено когато е още топъл е невероятен и според мен много си подхожда със сладкия мед.
Хляба става много пухкав и вкусен и остава такъв за дни напред, ако се съхранява по подходящ начин в добре затворена кутия или найлонов плик.
От него приготвих и тези невероятно кусни брускети с дип от домашно козе сирене, авокадо, домашна рикота и мащерка. Брускетите преди запичане са намазани със зехтин и чесън.
 
 Вкусна комбинация, опитайте J

неделя, 22 юни 2014 г.

Сладолед от яйчен крем и парченца печени череши



За печените череши:
450 г. череши
3 супени лъжици мед или кленов сироп
1/2 чаена лъжичка оцет балкамико

За сладоледения яйчен крем:
1 чаша или 250 мл. пълномаслено мляко
½ чаша или 80 г. захар
5 големи яйчни жълтъка
½ ч.л. лимонов сок 
1 с.л. пресен сок от череши
1 и 3/4 чаши или 430 мл. сметана
семената от половин шушулка ванилия
 



Загрейте фурната на 190˚С.
Измийте черешите, извадете костилките и ги нарежете на четвъртинки. В подходяща тавичка, такава, че да могат да се поберат всички череши на един ред и с високи страни, поставете плодовете смесени с меда и балсамовия оцет.

Разстелете плодовете на дъното на тавата и печете на по–горен ред във фурната, като разбърквате  веднъж или два пъти по време на печене, докато черешите са добре сварени и сока, който са пуснали е значително сгъстен, около 30 до 40 минути. Извадете от фурната и ги преместете в купа. След като изстинат, с помощта на ножица нарежете изпечените и омекнали  плодове на по-малки парчета, директно в купата.
 
 За да направите яйчения крем за сладоледа, стоплете млякото и захарта в тенджера.

Докато млякото се затопля, направете ледена баня, като поставите една подходяща купа в по-голяма запълнена с лед и вода.

В отделна купа, разбийте жълтъците. Постепенно налейте малко от топлото мляко в тях, за да се темперират и след това ги върнете, като разбърквате непрекъснато към млякото, което се вари на слаб котлон.


 
 Варете крема при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти достатъчно, така че да покрива дървена лъжица плътно. Накрая прибавете сметаната. Поставете крема в купата над тази с леда и разбърквайте непрекъснато, докато изстине. Добавете ванилията и го приберете в хладилник, за да изстине напълно, поне за 4 часа.


За да завършите сладоледа, смесете печени череши със сладоледения яйчен крем, а след това изсипете сместа в машина за сладолед в съответствие с инструкциите на производителя.

 
Adapted by David Lebovitz


петък, 20 юни 2014 г.

Сандвичи със сьомга и салата с кус-кус


 

Това е предложение за студена, лека и питателна вечеря в топлите летни дни.
 
За салатата:

200 г. кус-кус
2 с.л. зехтин
1 червена чушка
1 малка, млада краставица
10 чери домата
100 г. сладка царевица
1 топка моцарела
няколко пера от пресен лук
магданоз

 

За дресинга:

3 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
2 с.л. редуцирано балсамико с плодов аромат ( може да се замести с балсамиков оцет смесен с ½ ч.л. мед )
1 с.л. горчица
½ ч.л. сушен риган
сол на вкус


За сандвичите:

Препечени на тостер филийки
Пушена сьомга, нарязана
150 г. крема сирене Филаделфия
1 скилидка чесън
1 добре узряло авокадо
1 с.л. ситно нарязан копър
¼ ч.л. куркума
1 ч.л. лимонов сок
2-3 с.л. заквасена сметана за разреждана на дипа
черен пипер
сол на вкус


За да приготвите салатата сварете в леко подсолена вода кус-куса за времето, което е препоръчано на опаковката. След като го сварите го оцедете и изстудете под течаща студена вода в подходящо сито. Поставете го в купа и го разбъркайте с 2 супени лъжици зехтин.

 
Нарежете всички зеленчуци и моцарелата на еднакви парченца и подредете салата в подходяща купа. Гарнирайте с дресинга, разбъркайте и се насладете на свежата салата.
 
 
За да приготвите дипа е необходимо да смесите крема сиренето, заквасената сметана, ситно нарязания чесън, копъра, лимоновия сок, куркумата и черния пипер и да разбъркате добре. Смачкайте много добре узрялото авокада с вилица и го добавете към сиренето. Овкусете със сол на вкус и готово.



Сервирайте с чаша студено бяло вино!

сряда, 18 юни 2014 г.

Обърнат кейк с череши и хрупкави трохи




Не знам дали е добра идея да ви показвам този сладкиш, който беше нарязан преди да успея да го снимам цял. Е, успях поне тези не много сполучливи снимки да му направя в една мрачна вечер, ( каквито са повечето напоследък ) във вече отрязан вид. Толкова са лакоми някой хора около мен, че докато се обърна и стана тя каквато стана :(
Само че е толкова вкусен, че не можах да се сдържа да не го покажа и в този вид, просто не знам кога ще го приготвя отново, може би тогава ще сменя снимките, но вие го вижте така за сега.
Необходими продукти за трохите:

3/4 чаша смлени, сурови орехови ядки


1/4 чаша брашно

1/2 чаша фини овесени ядки

1/2 чаша кафява захар

1/4 чаена лъжичка морска сол

1/4 чаша масло, охладено и нарязано на кубчета
 
За да приготвите трохите, смесете всички сухи съставки много добре и към тях добавете нарязаното на малки парчета студено масло. Втривайте с помощта на върха на пръстите си маслото в брашнената смес, докато получите средни по големина трохи. Поставете фолио за свежо съхранение върху купата с трохите и ги приберете в хладилника, докато приготвите и останалата част от кейка.
 





Необходими продукти за кейка:
1/4 чаша масло на стайна температура
1/4 чаша тъмно кафява захар
2 супени лъжици балсамов оцет
За тестото:


450-500 грама череши без костилките

1½ чаши брашно

½ чаша масло
2 чаени лъжички бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша захар
2 големи яйца, разделени жълтъци от белтъци
3/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия ( аз съм си направила домашен, но ако нямате, можете да го замените с ванилова захар )
1/2 чаша пълномаслено прясно мляко
1/4 чаена лъжичка лимонтозу
Смесете 1/4 чаша масло с кафявата захар и оцета във форма с размери 28-30 см. в диаметър и дълбочина 5-6 см. Разбърквайте продуктите на умерен огън,  докато маслото се стопи и захарта се разтвори, около 2 минути. Увеличете степента на топлината и добавете черешите, оставете всичко да заври. Отстранете от огъня.
Изсипете брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа, разбъркайте с вилица, за да се смесят добре.
С помощта на миксер, разбъркайте 1/2 чаша масло в голяма купа. Добавете захарта, отново бъркайте, докато сместа избледнее и стане пухкава, за около 3 минути. Добавете яйчните жълтъци и ванилията. Започнете да прибавяте по малко от брашнената смес и редувайте с прясното мляко, като след всяко добавяне се разбърква само, докато се смесят съставките без да се прекалява, завършете с добавяне на брашно. С чисти и сухи бъркалки на миксера, разбъркайте белтъците в друга купа, докато станат  пухкави. Добавете лимонтозуто и бъркайте, докато белтъците станат  твърди, но не и сухи. Използвайте силиконова шпатула, за да прибавите пухкавите белтъци към тестото, като започнете първоначално с малка част от тях и след това добавите останалите белтъци на още два пъти. Разпределете равномерно тестото върху черешите, с помощта на палетен нож или силиконова шпатула. Отгоре разпределете трохите за хрупкавия топинг, който ще бъде основата на кейка.

Печете кейка в предварително загрята фурна на 180С до златисто кафяво и направете теста с дървения шиш поставен в центъра на кейка, трябва да излезе чист, това се случва за около 45 минути.
Охладете кейка в тавичката върху решетка за около 10-15 минути, преди да го обърнете в чиния за сервиране. За да го обърнете безпроблемно, използвайте нож, с който минете по стените на формата. Ножът преди това, трябва да е натопен в гореща вода и подсушен. Обърнете кейка върху подходяща чиния, така че горната част с хрупкавите трохи да стане основата на сладкиша.


 
  Обичам да приготвям сладкиши, много обичам, а обърнатите кейкове от този вид са моята най-голяма любов, но този ми е един от любимите, получава се божествено вкусен, за моя вкус той е перфектния.

 

понеделник, 16 юни 2014 г.

Бананови палачинки

 
Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно
1 и 1/2  с.л. ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. канела на прах
1 щипка смляно индийско орехче
1 щипка сол
1 чаша айран
1 голямо яйце
3 с.л. масло
1 голям, добре узрял банан

За гарниране:

кленов сироп
2-3 с.л. неосолен, печен и натрошен шамфъстък
1 нарязан на шайби банан

Приготвяне:

В голяма купа, с помощта на вилица размесете добре сухите съставки - брашното, солта, бакпулвера, захарта, канелата и индийското орехче.

В друга купа, с помощта на телена бъркалка разбъркайте много добре - айрана, яйцето, разтопеното масло и смачкания с вилица на каша банан.

Можете да съхранявате в хладилника течните съставки, докато сте готови да започнете приготвянето им. ( За да станат пухкави палачинките, дръжте сухата и течната  смес разделени, докато започнете да ги приготвяте).

Нагрейте голям тиган на средна температура. ( Знаете ли как познавам, че тигана е готов? Когато пръсна капки вода на повърхността му, водните капки се търкулват за миг и се изпаряват).

Направете кладенче в центъра на брашното и изсипете течната смес в него. Използвайте вилица, за да разбъркате тестото, само докато двете смеси се съединят, но не гладко, а грубо, дори да има малки бучици не се притеснявайте, това е начина да получите пухкави палачинки.

 
Намажете със силиконова четка повърхността на тигана ( най-добре, такъв с незалепващо покритие ) с разтопено масло. Изсипвайте за една палачинка по ¼ чаша от тестото върху нагрятата повърхност.

Когато забележите, че краищата на палачинката започват да изсъхват и по повърхността се появят малки мехурчета, обърнете. Това отнема около 2 минути. След това пържете за още една до 2 минути и от другата страна, докато леко покафенеят и по средата са добре изпечени.

Ако не сервирате палачинките веднага, можете да ги запазите топли във фурна нагрята до 90˚С за 30 минути.

При сервиране гарнирайте със смлените ядки, нарязания банан и кленов сироп.

Няма по-лесна и по-вкусна закуска. Аз лично съм изпробвала този вариант на тестото и с плодове като боровинки, малини и ягоди, всичките варианти са много сполучливи, опитайте ги J

неделя, 15 юни 2014 г.

Печена солена торта с пшеничени тортили

Необходими продукти:

150 г. задушен спанак
300 г. прясна извара
150 г. прясно сирене котидж
1 яйце
170 г. настърган кашкавал
300 г. червен боб от консерва добре оцеден
250 мл. доматена салца
( аз използвах гъста домашна лютеница )
200 г. сладка царевица от консерва или прясна
3 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
2 скилидки чесън ситно нарязани

сол и черен пипер на вкус
8 тортили малък размер
1 голям домат, нарязан на шайби

Начин на приготвяне:

Предварително измийте и задушете спанака. Оставете го изстине и оцедете водата от него много добре. Нарежете на дребно.

 
Размесете изварата, докато стане гладка и прибавете сиренето котидж. Добавете яйцето, 50 грама от настъргания кашкавал, черния пипер и сол на вкус, разбъркайте добре. Накрая добавете спанака и нарязания на много ситно чесън.

В друга купа, намачкайте леко боба с вилица и го смесете с доматената салца, царевицата и 2 супени лъжици от магданоза.
 
Сглобяване на тортата:

Поставете една пшеничена тортиля върху тавичка, постлана с хартия за печене. Гарнирайте с три супени лъжици от сместа с извара, покрийте със следващата тортиля и върху нея поставете същото количество от другата плънка и поръсете с една щипка настърган кашкавал. Върху всеки слой със салца плънка, поръсвайте по малко от кашкавала. Повторете, докато се изчерпат тортилите и плънките. Най-отгоре на тортата, подредете кръгчетата от домата и поръсете с останалия настърган кашкавал.


 Печете в предварително загрята фурна на 180˚С за 30 минути.

Когато солената торта е изпечена, я гарнирайте с една супена лъжица нарязан магданоз.
 
Сервирайте леко топла.

Много вкусно и леко топло предястие се получи, опитайте, ще ви хареса!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...